Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Πρόβλημα δεκαετιών η ταυτοποίηση των επιβατών στα πλοία

Το θέμα της ταυτοποίησης των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας επανήλθε στο προσκήνιο μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 77χρονου άνδρα, ο οποίος πήδηξε στη θάλασσα από το κατάστρωμα του πλοίου «Blue Star Naxos».
Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ, η ταυτότητα του αυτόχειρα έγινε γνωστή μετά από 48ωρη έρευνα των αρχών. Προέκυψε καθυστέρηση στην ταυτοποίηση του νεκρού, αφού το πλήρωμα δεν εντόπισε προσωπικά αντικείμενα του 77χρονου μέσα στο πλοίο, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών, δεν τον αναζήτησε κανένα συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο. 
Επίσης, τις έρευνες δυσχέραινε το γεγονός ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση ταυτότητας για την έκδοση εισιτηρίου, είτε από τα πρακτορεία, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Όλοι οι ταξιδιώτες – και ειδικά οι νησιώτες- γνωρίζουν ότι ναι μεν τα εισιτήρια των πλοίων είναι ονομαστικά, ωστόσο δε διενεργείται έλεγχος για την ταυτοποίηση με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι «ξέφραγο αμπέλι» εδώ και δεκαετίες.

Στελέχη της ακτοπλοΐας σημείωσαν στην εφημερίδα «Βήμα», ότι ο έλεγχος στα στοιχεία των επιβατών είναι επιλεκτικός και διενεργείται στις εισόδους των πλοίων, μόνο για όσους έχουν εκδώσει εισιτήριο με έκπτωση και θα πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους επιβάτες δεν διενεργούνται έλεγχοι. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται σημαντικά η επιβατική κίνηση στα λιμάνια, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος/οι να επιβιβαστούν χωρίς να γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος στα στοιχεία, κάτι που συμβαίνει επειδή ταξιδεύει μεγάλος όγκος επιβατών από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναγνωρίζουν το πρόβλημα με την ταυτοποίηση των επιβατών, τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να διενεργηθεί έλεγχος με τον αντίστοιχο τρόπο που γίνεται στα αεροδρόμια. Σημειώνουν επίσης ότι η διαδικασία ταυτοποίησης δε μπορεί να γίνει ούτε από τις λιμενικές αρχές των νησιών, λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών, αλλά και μεγάλης καθυστέρησης που θα προκύψει στις αναχωρήσεις των πλοίων.

Το θέμα του ελέγχου των στοιχείων των επιβατών, αναμένεται να τεθεί το προσεχές διάστημα προς σοβαρή εξέταση από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες το συνδυάζουν και με την υλοποίηση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου που αναμένεται να ισχύει μέσα στο 2018. Απώτερος στόχος είναι ο καθορισμός αξιόπιστου ελέγχου επιβατών στην ακτοπλοΐα, όπως συμβαίνει με το check in των κρουαζιεροπλοίων.
-----------------------------------
 Πηγή: cyclades24.gr
-----------------------------------