Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Δυνατότητα λίπανσης σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργεις προβλέπει το Σχέδιο Απόφασης για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των ελαιουργείων

Τροποποίηση που προστέθηκε στο Σχέδιο ΚΥΑ των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τον καθορισµό Πρότυπων Περιβαλλοντικών ∆εσµεύσεων στα ελαιουργεία, προβλέπει ότι τα υγρά απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας διατίθενται για υδρολίπανση δενδρωδών καλλιεργειών. Σε πρώτο χρόνο απαιτείται να γίνει προεπεξεργασία, η οποία περιλαµβάνει λιποσυλλογή και καθίζηση. Σηµειωτέον, πως ο µέγιστος όγκος της ετήσιας εφαρµογής καθορίζονται τα 8 κυβικά μέτρα ανά στρέµµα.



Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το κείμενο του Σχεδίου: «Τα υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία υφίστανται προεπεξεργασία που περιλαµβάνει: 1) λιποσυλλογή και καθίζηση (να προβλέπεται τουλάχιστον 3ωρη παραµονή) σε στεγανή δεξαµενή και 2) εξουδετέρωση (προσθήκη τουλάχιστον 5 κιλών ασβέστη ανά τόνο ελαιοκάρπου ή 2% ανά µονάδα όγκου των υγρών αποβλήτων) στην ανωτέρω στεγανή δεξαµενή ή στην εδαφοδεξαµενή.Αντί των ανωτέρω δύναται να ακολουθείται άλλη ισοδύναµη προεπεξεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, η εδαφοδεξαµενή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 300µ. από το όριο των οικισµών, από παρακείµενες οικίες, από τουριστικές ζώνες, από εθνικές οδούς ή από άλλες θεσµοθετηµένες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος. Η εδαφοδεξαµενή θα πρέπει να χωροθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 100µ. από επαρχιακούς δρόµους και από το όριο της παραλίας.

Η εδαφοδεξαµενή θα πρέπει να διαθέτει περίφραξη ελάχιστου ύψους 1,5µ., περιµετρική δενδροφύτευση και ανάχωµα για την αποφυγή υπερχειλίσεων, το οποίο θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5µ. από το όριο του γειτονικού οικοπέδου. Η εδαφοδεξαµενή πρέπει να είναι απολύτως στεγανή και να απέχει απόσταση τουλάχιστον 200µ. από πηγές υδροληψίας πόσιµου νερού και απόσταση τουλάχιστον 100µ. από πηγές υδροληψίας νερού άρδευσης και υδατορέµατα»

Από γεωπόνο ή γεωλόγο η έκθεση εφαρμογής της μεθόδου

Όπως αναφέρει η Απόφαση: «Για την εφαρµογή της µεθόδου, ο φορέας της δραστηριότητας υποβάλλει προς γνωστοποίηση στην Αδειοδοτούσα Αρχή τεχνική έκθεση, σε τρία αντίτυπα, η οποία συντάσσεται και υπογράφεται από κατάλληλο τεχνικό εµπειρογνώµονα (γεωπόνο ή γεωλόγο) εγγεγραµµένο στα αντίστοιχα επαγγελµατικά µητρώα. Η Αδειοδοτούσα Αρχή κοινοποιεί την έκθεση στη ∆ιεύθυνση Υδάτων της οικείας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης και στη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.»

Εδώ το πλήρες κείμενο της απόφασης.

----------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
----------------------------