Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Τα "όπλα" της βιομηχανίας αδυνατίσματος

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων καλλυντικών βρίσκει κανείς πλειάδα προϊόντων που υπόσχονται απώλεια βάρους και βελτίωση της εμφάνισης στις "προβληματικές περιοχές". Πόσο αποτελεσματικά είναι; 

  
1. λιποδιαλυτικά ζελέ και κρέμες
Τα περισσότερα από αυτά διατείνονται ότι διαθέτουν αποστραγγιστική -τονωτική δράση, ότι ενεργοποιούν την κυκλοφορία στις προβληματικές περιοχές, εξαφανίζοντας την κυτταρίτιδα και βοηθώντας στην απώλεια «πόντων».
 
2. μηχανήματα παθητικής γυμναστικής
Πρόκειται για μηχανήματα που με ηλεκτρικές διεγέρσεις συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα και δυναμώνουν τους χαλαρούς μυϊκούς ιστούς, αλλά και μηχανήματα που «σιγοβράζοντας» το παχύσαρκο άτομο το κάνουν να χάσει υγρά.
Η παθητική γυμναστική δεν βοηθά και κυρίως δεν συμβάλλει στην εμπέδωση διαφορετικής συμπεριφοράς και τρόπου ζωής. Πολλά μηχανήματα των ινστιτούτων που υποτίθεται ότι «καίνε» το λίπος... απλά αφυδατώνουν τους ιστούς. Το 50% περίπου των ιστών του σώματος μας είναι νερό...έτσι η αφυδάτωση μπορεί να συνοδευτεί από απώλεια βάρους που κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι.

3. ειδικά τσάγια και βότανα
Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες γιαπωνέζικα και κινέζικα σκευάσματα, που εκτός από τσάι –πράσινο κυρίως- περιέχουν σπιρουλίνα, κριθάρι, φράουλα και σκόνη σόγιας. Πρόκειται για συνδυασμούς ουσιών που είτε δεν έχουν καμιά δράση, είτε έχουν δράση διουρητικού, είτε περιέχουν σε μη ελεγχόμενες δόσεις ουσίες με φαρμακευτική δράση και σε κάθε περίπτωση δεν ενδείκνυνται.

4. λιποαναρρόφηση
Η λιποαναρρόφηση είναι η πρώτη σε προτίμηση αισθητική επέμβαση στον κόσμο. Την απόφαση αυτής της επέμβασης που υπόσχεται καταπολέμηση -του τοπικού κυρίως- πάχους παίρνουν κάθε χρόνο περίπου 1.200 - 1.500 Έλληνες. Οι πλαστικοί χειρουργοί αφαιρούν με την λιπαφαίρεση υποδόριο λίπος το οποίο είναι «δυσάρεστο» για αισθητικούς λόγους χωρίς όμως επιδράσεις στην υγεία (οι βλαπτικές επιδράσεις είναι αποτέλεσμα του σπλαγχνικού λίπους που συσσωρεύεται ενδοκοιλιακά). Η πλαστική χειρουργική έχει θέση όταν κανείς χάσει πολλά κιλά μετά από χειρουργείο παχυσαρκίας, για να διορθώσει τη μεγάλη χαλάρωση.

5. fad diets
Τυλίγουν στον ιστό τους πολλά άτομα που πασχίζουν να χάσουν βάρος, καθώς υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς προσπάθεια και πείνα και απεριόριστη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Χωρίζουν τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά» και απαιτούν προσήλωση σε ένα αυστηρό μενού. Η διαφήμισή τους βασίζεται περισσότερο σε προσωπικές μαρτυρίες παρά σε επιστημονικές ενδείξεις.
Όλες οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και θαυματουργά αποτελέσματα είναι συχνά επικίνδυνες, αντιεπιστημονικές και συχνά αποκλείουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, τα αποτελέσματά τους είναι πρόσκαιρα. Στις περισσότερες από αυτές, η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται σε απώλεια υγρών και όχι λίπους, ενώ αυτοί που τις ακολουθούν διατρέχουν κίνδυνο αφυδάτωσης, νεφρολιθίασης και οστικής απώλειας.
------------------------------
Πηγή:   stogiatro.gr
------------------------------