Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Γιατί ο τουρισμός έχασε το στοίχημα της ανάπτυξης ΣΕΤΕ: Υπερφορολόγηση, προσφυγικό, Brexit, κρατήσεις τελευταίας στιγμής, επισκέπτες χαμηλού εισοδήματος

Χάθηκε το «στοίχημα» των εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό το 2016, αφού παρά την αύξηση των αεροπορικών αφίξεων, που υπολογίζεται γύρω στο 6%, τα έσοδα στο οκτάμηνο υπολείπονται της περσινής χρονιάς κατά 752 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, του Brexit το οποίο μείωσε το συνάλλαγμα που προέρχεται από τη Βρετανία, αλλά και της διαχείρισης του προσφυγικού, που άφησε έντονα τα αποτυπώματά του στον ελληνικό τουρισμό.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας κι αυτός στη «Ν» εντοπίζει το πρόβλημα στην πολιτική των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής που οδηγούν σε χαμηλές τιμές για τα καταλύματα. «Μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία κυριάρχησε η τάση της “τελευταίας στιγμής”, που κατά γενικό κανόνα σημαίνει μειωμένες τιμές και μεγάλες προσφορές και καθώς αφορά κυρίως τουρισμό χαμηλότερης αγοραστικής ισχύος, μικρότερες αποδόσεις» σημείωσε ο κ. Ρέτσος.



«Στην Ελλάδα η αναθέρμανση της κίνησης ήρθε πολύ αργά, από τον Αύγουστο και μετά. Μέχρι και τον Αύγουστο, όμως, η υστέρηση στα έσοδα ήταν πολύ μεγάλη, πάνω από 750 εκατ. ευρώ λιγότερα (8μηνο) και με μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 6,3% (7μηνο). Αντίστοιχα, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου μείωση κατά 8,3% παρουσίασε και η δαπάνη ανά διανυκτέρευση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και προσέθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν αυτές οι απώλειες με δύο καλούς μήνες από πλευράς αφίξεων. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές η Ελλάδα ήταν φέτος ακριβότερη στο βασικό τουριστικό πακέτο, λόγω διπλασιασμού των συντελεστών ΦΠΑ».

Δυστυχώς για την ελληνική οικονομία, τα στοιχεία της ΤτΕ που έκαναν λόγο για καθίζηση των τουριστικών εσόδων ήταν σωστά. Τον Αύγουστο τα έσοδα σημείωσαν περαιτέρω πτώση κατά 9,2% και διαμορφώθηκαν 3,158 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τα 3,47 δισ. ευρώ το 2015, αλλά και από τα 3,164 δισ. ευρώ το 2014. Σε επίπεδο οκταμήνου τα έσοδα μειώθηκαν σε ποσοστό 7,1% και ανήλθαν σε 9,83 δισ. ευρώ έναντι 10,6 δισ. ευρώ πέρσι και 9,74 δισ. ευρώ το 2014.

Τη δική του εξήγηση για τη μείωση των εσόδων δίνει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Όπως τόνισε μιλώντας προ ημερών στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, «αλλάζει τόσο η εισοδηματική κατάσταση των επισκεπτών, καθώς η Ελλάδα προσελκύει λιγότερους επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, όσο και το μίγμα των χωρών προέλευσης επισκεπτών, αλλά και μακροχρόνιων τάσεων στην παγκόσμια οικονομία, όπως η είσοδος νέων ανταγωνιστριών χωρών, αλλά και η χρήση του διαδικτύου που επιτρέπει τη σύγκριση τιμών και εντείνει τον ανταγωνισμό». Ο κ. Στουρνάρας καταλήγοντας επισήμανε: «Εξάλλου οι αφίξεις, κυρίως από παραδοσιακές αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.λπ.), πλησιάζουν τα όρια κορεσμού».

Η μείωση των εσόδων



Χαρακτηριστικό παράδειγμα που εξηγεί την πτώση των εσόδων είναι το Brexit. Κατά 35% μειώθηκαν οι δαπάνες των Βρετανών επισκεπτών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, που ήταν ο πρώτος μήνας μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ μέχρι τότε οι Βρετανοί αποτελούσαν μια από τις πιο δυναμικές κατηγορίες επισκεπτών. Χωρίς τη μείωση αυτή τα συνολικά έσοδα τον Ιούλιο θα είχαν αυξηθεί, ενώ τελικά παρατηρήθηκε μείωση.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, οι παράγοντες του τουρισμού στη χώρα μας προσπάθησαν να απαντήσουν στις εξωτερικές προκλήσεις εντείνοντας τις προσπάθειες προσέλκυσης επισκεπτών. «Διατηρείται και το 2016 η ανοδική τάση στον αριθμό των αφικνούμενων επισκεπτών.

Σε κάποιο βαθμό, όμως, αυτό επιτεύχθηκε με την προσφορά ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμών, στοιχείο που τελικά επέδρασε αρνητικά στο σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, οι οποίες πιθανότατα θα παρουσιάσουν κάμψη για το σύνολο του έτους, κατά τι ταχύτερη από τον μέσο όρο μείωσης της τελευταίας δεκαετίας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΤτΕ, ο οποίος έδωσε και έναν θετικό τόνο αναφέροντας ότι ανακόπηκε η καθοδική τάση του μέσου χρόνου παραμονής στη χώρα μας και το πρώτο εξάμηνο του 2016 είδαμε μια μικρή αύξηση.
-----------------------------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική- Αντώνης Τσιμπλάκης
-----------------------------------------------------