Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου

Πριν από λίγο ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για το διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive κατατέθηκε η πρώτη προσφορά ενώπιον της επιτροπής από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACS (με ποσοστό 90-10%)! Πρόκειται για έργο που στην τελική του μορφή θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ και είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο που σχεδιάζεται στην χώρα!

Τώρα αναμένεται με αγωνία αν θα υπάρξει άλλη προσφορα που…δεν φαίνεται προς το παρόν! Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα και η μια προσφορά καθιστά έγκυρο το διαγωνισμό και η επιτροπή θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στις διαδικασίες τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης!

Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την ερχή μιας μακράς πορείας μέχρι να καταλήξει η κυβέρνηση σε ανάδοχο, να συμβασιοποιηθεί το έργο και να ξεκινήσει να γίνεται. Ωστε να είναι έτοιμο τα επόμενα 5-7 χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα έγιναν αλλαγές στα τεύχη δημοπράτησης. Συγκεκριμένα οι µετοχές που κατέχει ο μέτοχος στην εταιρεία (που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο) και αντιστοιχούν σε ποσοστό ίσο µε το 35%
του συνολικού αριθµού των µετοχών της εταιρείας είναι αναπαλλοτρίωτες και δεν δύνανται να µεταβιβασθούν ή επιβαρυνθούν καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Διορθώθηκε όπως αποκάλυψε το cretalive- και η διάταξη για την οποία η αγορά είχε εκφράσει ενστάσεις από τον Δεκέμβριο του 2015 και αφορά τον τρίτο διαιτητή του Διαιτητικού Δικαστηρίου που προβλεπόταν, αρχικά, να ορίζεται με κλήρωση μεταξύ των προέδρων του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η πρακτική αυτή, όπως είπαν οι εταιρείες, δεν είναι αποδεκτή από τη διεθνή διαιτησία.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης αλλάζει ως εξής:

“Σε περίπτωση που µέσα στην προθεσµία αυτή (σ.σ.: προθεσμία που ορίζεται από τη σύμβαση) οι δύο ∆ιαιτητές δεν συµφωνήσουν στο πρόσωπο του τρίτου ∆ιαιτητή, και µε την επιφύλαξη τυχόν παράτασης της προθεσµίας αυτής µε συµφωνία των Μερών, ο τρίτος ∆ιαιτητής θα οριστεί από το ∆ιεθνές ∆ιαιτητικό ∆ικαστήριο του ∆ιεθνούς Εµπορικού Επιµελητηρίου (ICC) στο Παρίσι µετά από σχετικό αίτηµα οποιουδήποτε Μέρους”.
---------------------------
Πηγή: cretalive.gr
---------------------------