Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Πρόγραμμα Ενημέρωσης Εθελοντών Πυρόσβεσης στην τοπική κοινότητα Καραβά

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με το Π.Κ. Κυθήρων συνεχίζει τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις για τους εθελοντές πυρόσβεσης στις τοπικές κοινότητες των Κυθήρων - Αντικυθήρων.

Η επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 12 Μαίου 2016 και ώρα 14.00 στον Καραβά.

O θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη καθιερώθηκε νομικά στη χώρα μας το 1991. Σκοπός τους είναι να υποβοηθούν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας εάν αυτό απαιτηθεί και ζητηθεί. Παράλληλα όμως οι εθελοντές πυροσβέστες καλούνται να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Την ώρα που οι ελλείψεις σε πόρους, υλικό και προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία είναι τεράστιες, πόσο μάλλον ενόψει καλοκαιριού, υπάρχει μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους, για να προστατέψουν τον συνάνθρωπο και τα δάση της Ελλάδας. Ο λόγος για τους εθελοντές πυροσβέστες, η δράση των οποίων μνημονεύεται όλο και περισσότερο, ενώ με τα χρόνια όλο και αυξάνεται.

Αρκετοί εξ αυτών αποφάσισαν να ασχοληθούν εθελοντικά με την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, όταν έζησαν από κοντά την πύρινη λαίλαπα. Όταν είδαν το σπίτι ή το χωριό τους να καίγεται και να καταστρέφεται από τη μανία της φωτιάς. Υπάρχουν εθελοντές που θυσιάζουν όλο το καλοκαίρι τους και δεν πάνε διακοπές γιατί επιλέγουν να συνεισφέρουν στη φύση και στον συνάνθρωπο.

Αρκετοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εργασία τους, όταν αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν άρον άρον για να μεταβούν σε κάποιο πύρινο μέτωπο. 

Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν το παραμικρό οικονομικό όφελος. Αντίθετα πολλές φορές βάζουν οι ίδιοι το χέρι τους βαθιά στην τσέπη. Όλοι έχουν ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλες εθελοντικές δράσεις.
---------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------------