Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Έως και 20 τοις εκατό η αύξηση στην τιμή της μπύρας από την επιβολή φόρου στο ζύθο

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά των τροφίμων και ιδιαίτερα στον κλάδο των ζυθοποιών από το ενδεχόμενο επιβολής αύξησης κατά 100% στον ΕΦΚ στο ζύθο που επεξεργάζεται το ΥπΟικ. 

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η ελληνική ένωση ζυθοποιών, οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές, για τις επιχειρήσεις του κλάδου  και την οικονομία οι επιπτώσεις από πιθανή «τυφλή» φορολόγηση στον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης στο Ζύθο αναμένεται να είναι δραματικές. Σε ανάλογη μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών αναφέροντας ότι η αύξηση του ΕΦΚ θα επιφέρει  ανατίμηση 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες ενώ θα πλήξει και την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της χώρας. Δηλώσεις στον ΑγροΤύπο για το θέμα έκανε ο ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων κ. Αλέξανδρος Κουρής.

  
Μεταξύ άλλων το ΔΤ της ελληνικής ένωσης ζυθοποιών αναφέρει:
«Δραματικές αναμένονται να είναι οι επιπτώσεις για την αγορά, την κατανάλωση και την οικονομία σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εφόσον ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή η φημολογούμενη «τυφλή» αύξηση κατά 100% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου. Είναι επιτακτική, όπως καταγγέλλει η Ένωση, η άμεση συνάντηση και συζήτηση του θέματος με τον Αρμόδιο Υπουργό.

Σε συνέχεια των ανεπιτυχών και αλλεπάλληλων προσπαθειών την Ένωσης για διαβούλευση και συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών, η Ένωση απηύθυνε σήμερα επείγουσα επιστολή ζητώντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης, επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 100% στο ζύθο, θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης, επενδύσεων και εξαγωγών. Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ είναι η τελική τιμή προϊόντων μπύρας που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό περίπου 20%».

Δείτε εδώ την αναλυτική ανακοίνωση της ελληνικής ένωσης ζυθοποιών

Ζυθοποιοί: καταστροφικό μέτρο, θα αυξήσει το κόστος στον καταναλωτή
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιία Κυκλάδων (μπύρα ΝΗΣΟΣ), «το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Θα υποχρεωθούμε να δώσουμε τα κλειδιά στο Μαξίμου». Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Ζυθοποιίας Σαντορίνης (μπύρες Yellow/Red/Crazy Donkey) τόνισε ότι «η αύξηση της φορολόγησης δε βοηθά την επιχειρηματικότητα. Ο φόρος θα μεταβιβαστεί στον τελικό καταναλωτή, κάτι που θα σημάνει μείωση της κατανάλωσης και πλήγμα των επιχειρήσεων του κλάδου».

ΣΕΒΤ: αντιπαραγωγικό μέτρο που θα επιφέρει μείωση της κατανάλωσης
Αναφορικά με την μπύρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών αναφέρει:
«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ), εκφράζει την ανησυχία του για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων την 6η αύξηση ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, από 23% σε 24% στα είδη διατροφής, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μπύρα και την επιβολή του στον καφέ. Στη μπύρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα την φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων».

Διαβάστε εδώ το πλήρες ΔΤ του ΣΕΒΤ
---------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
---------------------------