Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ- ΝΟΜΙΚΟΣ «Ο Ελγιν ήταν ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης που έκλεψε τα Μάρμαρα για να βγάλει λεφτά»

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα». Αυτό τόνισε ο Αυστραλός νομικός Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον, μιλώντας σε ειδική εκπομπή της αυστραλιανής δημόσιας τηλεόρασης του ABC, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Ο κ. Ρόμπερτσον είπε πως ο Λόρδος Έλγιν ήταν ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης που έκλεψε τα γλυπτά για να αποκτήσει χρήματα.

«Δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα, ούτε άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη και να τα μεταφέρει στην χώρα του, καταστρέφοντας μάλιστα αρκετά» είπε ο Αυστραλός νομικός.
Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Έμα Αμπερίτσι ότι το Βρετανικό Μουσείου αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά και ότι το ίδιο δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο κ. Ρόμπερτσον είπε:

«Ο Ελγιν ήταν ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης που έκλεψε τα Μάρμαρα για να βγάλει λεφτά»

«Ναι αλλά το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής τους και αυτό είναι σημαντικό», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν πως υπάρχει θέμα.

«Η Ουνέσκο έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή» είπε.

Ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι η κα Αλαμαντίν Κλούνεϊ ασχολείται εδώ και τρία χρόνια με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

«Τότε με πλησίασε η ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την άποψή μου και εγώ της ζήτησα να καταθέσει και την δική της» είπε και πρόσθεσε: «Ήταν συμπτωματικό ότι παντρεύτηκε πρόσφατα. Δεν επιδιώξαμε το ταξίδι αυτή την εποχή για μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ήταν συμπτωματικό και δεν επιδιώξαμε όλη αυτή τη δημοσιότητα».
Η γενοκτονία των Αρμενίων
Ο κ. Ρόμπερτσον στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο τελευταίο του βιβλίο με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Μάλιστα, ο Αυστραλός νομικός επιτέθηκε και στην υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τζούλι Μπίσοπ η οποία, όπως είπε, έστειλε επιστολή στην Τουρκική κυβέρνηση για να διευκρινίσει ότι η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση όντως επισήμως δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία αν και την αναγνωρίζουν οι πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας.
Και δεδομένου ότι το 2015 θα τιμηθούν τα εκατό χρόνια από την απόβαση των Αυστραλών στην Καλλίπολη, με την συμμετοχή πολλών χιλιάδων Αυστραλών, η κα Μπίσοπ θέλησε να καθησυχάσει την Άγκυρα. Ο κ. Ρόμπερτσον την επικρίνει όμως και σημειώνει ότι η σφαγή των Αρμενίων σηματοδοτήθηκε μετά την απόβαση στην Καλλίπολη.

Ασκεί κριτική και στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, σημειώνοντας πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση ασκούσε κριτική στην Τουρκία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ως πρωθυπουργός δεν την αναγνωρίζει.

Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον γεννήθηκε στο Σίδνεϊ όπου και σπούδασε νομικά στο Σίδνεϊ και το 1970 ταξίδεψε με υποτροφία στη Βρετανία, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Οξφόρδη.

«Η δικαιοσύνη», λέει ο ίδιος, «είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι διότι προσφέρει τη δυνατότητα της νίκης επί των ισχυρότατων και εναντίον του ίδιου του κράτους». Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες είναι ο κατεξοχήν τομέας του.

Έχει εμφανιστεί ως δικηγόρος περισσότερες φορές από όσες μπορεί να μετρήσει κανείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επί πενταετία δικαστής στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε.
Ποιος είναι
Νομικός αποφάσισε να γίνει από τα 14 του, το 1960. Διάβαζε τότε από το Σίδνεϊ όπου γεννήθηκε για τη δίκη που γινόταν στο Λονδίνο εις βάρος του εκδοτικού οίκου Penguin λόγω της κυκλοφορίας του «άσεμνου» «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι» - και δη για το ρόλο που έπαιξε στην αθώωση ο δικηγόρος Τζέραλντ Γκάρντινερ.
Σπούδασε πράγματι Νομικά στο Σίδνεϊ και το 1970 ταξίδεψε με υποτροφία στη Βρετανία, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Είχε σκοπό να επιστρέψει στην Αυστραλία, να κάνει εκεί καριέρα. Στην Οξφόρδη όμως γνώρισε έναν άλλον Αυστραλό, τον Ρίτσαρντ Νέβιλ, εκδότη του θρυλικού περιοδικού Oz, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για «συνωμοσία με σκοπό τη διαφθορά των δημοσίων ηθών». Δεν κατάφερε να τον αθωώσει, αποφάσισε όμως ότι το μέλλον του βρισκόταν στη Βρετανία. Και θα ήταν λαμπρό.

Το 1978 υπερασπίστηκε δύο δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για παράβαση του Νόμου περί Κρατικών Μυστικών επειδή πήραν συνέντευξη από έναν πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών. Αμέσως μετά, ανέλαβε την υπεράσπιση της εφημερίδας Gay News καθώς και του Εθνικού Θεάτρου από τις νομικές επιθέσεις μιας υπερσυντηρητικής «κοινωνικής ακτιβίστριας», της Μέρι Γουάιτχαουζ. Οι δίκες αυτές και η έκβασή τους κατάφεραν το οριστικό χτύπημα στην πολιτιστική λογοκρισία στη Βρετανία.
--------------------------
Πηγή: Εθνος
--------------------------