Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης –Κυθήρων







16-10-2013

Ερώτηση

Προς Toν Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
      
 Θέμα:  «Αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης –Κυθήρων»  

Κύριε Υπουργέ,

Η αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του νησιού των Κυθήρων μετά από 5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της τους θερινούς μήνες διεκόπη τα τελευταία δύο χρόνια λόγω  της οικονομικής κρίσης και των συνακόλουθων περικοπών στην επιδότηση αεροπορικών συνδέσεων. 
Η  απόσταση από  την συμπρωτεύουσα έως  τα  Κύθηρα  υπολογίζεται σε 862 χιλ ή 9 ώρες  ταξιδιού, καθιστώντας το νησί απαγορευτικό προορισμό για  τους υποψηφίους  επισκέπτες οδικώς, όταν  η αεροπορική  σύνδεση απέχει  μόλις 50 λεπτά & το  ¼ του κόστους της οδικής μετάβασης. Η επανένταξη    της αεροπορικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Κύθηρα διασφαλίζει τις ανάγκες επαρκούς εξυπηρέτησης  των κατοίκων και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νησιού με  την Βόρεια Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, με τα άρθρα 16, 17 & 18 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1008/2008 για την εκμετάλλευση τακτικών αεροπορικών γραμμών, έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στο εσωτερικό της Ελλάδος σε 28 αεροπορικές  γραμμές. Διασφαλίζεται έτσι  με  συγκεκριμένα  δρομολόγια η ελαχίστη εξυπηρέτηση των γραμμών που πληρούν καθορισμένα κριτήρια, όπως η τακτικότητα, η συγκεκριμένη ανώτατη τιμολόγηση  ή  ελαχίστη μεταφορική  ικανότητα, τα οποία o αερομεταφορέας δεν επρόκειτο να αναλάβει με αποκλειστικό κριτήριο το  εμπορικό του συμφέρον.
 Βάσει τω παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ενταχθεί στο καθεστώς υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας αεροπορικής εκμετάλλευσης η γραμμή Κυθήρων-Θεσσαλονίκης;

Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Ρεπούση