Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Εκτός μεταφοράς μαθητών τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής

ΘΕΜΑ: Εκτός μεταφοράς μαθητών τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής
Εκτός ρύθμισης, για τη μεταφορά των μαθητών, μένουν τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής, λίγες δε μέρες, μετά τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές δεν έχουν πλέον τρόπο να μεταβούν στις σχολικές αίθουσες και αυτό γιατί, η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης, που δίνει τη δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων με τους μεταφορείς - προκειμένου να «βγει» η φετινή χρονιά - εξαιρεί τους μαθητές των Μουσικών και Διαπολιτισμικών Σχολείων, αναγκάζοντάς τους να πηγαίνουν στο σχολείο τους, με συγκοινωνία ή ίδια μέσα. 

Μαθητικά συμβούλια από τα εν λόγω σχολεία της Αττικής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα της σύναψης των συμβάσεων) ζητώντας να μην εξαιρεθούν από το πρόγραμμα μεταφοράς των μαθητών. 

«Αν δε γίνει, δεν θα μπορέσουμε φέτος να παρακολουθήσουμε μαθήματα. Θα μείνουμε πίσω στην εκπαίδευσή μας και τα σχολεία θα κλείσουν» είπαν στο epoli.gr, με αγωνία, μαθητές, με τους γονείς, με τη σειρά τους, να μας μιλούν, για μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής και διά του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, υπήρξε δέσμευση για εξεύρεση λύσης, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, για τον οποίο, όπως είπε, «έχει, ήδη, δει με ευαισθησία το ζήτημα».

«Βοηθήστε μας να μην χάσουμε τη σχολική χρονιά!»

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε με την δημοσίευση της Τροπολογίας, που επέτρεπε στις Περιφέρειες να παρατείνουν τις συμβάσεις με τους μεταφορείς, για να μπορέσουν και φέτος τα παιδιά, που εμπίπτουν στη ρύθμιση, να μεταφέρονται από και προς τα σχολεία τους. 

Το epoli.gr είχε αναδείξει το θέμα (ΕΔΩ) της καθυστέρησης της δημοσίευσης σε Φ.Ε.Κ. της εν λόγω Τροπολογίας, "αναγκάζοντας" τα Περιφερειακά Συμβούλια της Χώρας να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν στο «παρά πέντε» την παράταση. 

Όμως, μολονότι ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε η παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος, η επίμαχη Τροπολογία "επιφύλασσε" μία δυσάρεστη έκπληξη, για τους γονείς και μαθητές των Μουσικών Σχολείων. Είχαν εξαιρεθεί από το μέτρο της μεταφοράς...

Με την παρουσία τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εκπρόσωποι των σχολείων αυτών - από όλη την Περιφέρεια - ζήτησαν να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος απώλειας της σχολικής χρονιάς!

«Είναι αδύνατο για ένα ανήλικο παιδί να ξυπνά ξημερώματα για να πάει στη στάση του λεωφορείου, προκειμένου να φτάσει στο σχολείο του χιλιόμετρα μακριά», είπαν γονείς των παιδιών, με τα παιδιά, να επισημαίνουν τις ιδιαιτερότητες της φοίτησής τους:

«Κουβαλάμε μουσικά όργανα, συχνά βαριά, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Οι ώρες δε που αναλώνουμε για να πάμε και να έρθουμε στο σχολείο, στερούνται από τη μελέτη».

«Τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 11 Σεπτεμβρίου και τα παιδιά μας δεν μπορούν να πάνε ακόμα στην αίθουσά τους», συμπλήρωσαν, επιπλέον, οι γονείς, καλώντας την Περιφέρεια να δεσμευθεί, ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σγουρός και Μιχελάκης αναζητούν λύση

Υπόσχεση ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό, για να βρεθεί λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τονίζοντας ότι, ήδη έχει έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος, με τη σειρά του, αναγνωρίζει το ζήτημα και ψάχνει τη λύση, που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην αγωνία παιδιών και γονέων.

«Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με το Υπουργείο για να βρεθεί η άκρη» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, λέγοντας ότι, το πρόβλημα ξεκινά από τη "φιλοσοφία" της Κεντρικής Διοίκησης να περικοπούν δαπάνες από παντού...

Τί μπορεί να γίνει; 

Ο κ. Σγουρός, σύμφωνα και με αυτό που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα στείλει άμεσα επιστολές, τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών - από όπου πρέπει να «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα για τις μεταφορές - προκειμένου να ζητήσει: 

- για φέτος, που έχει ήδη δοθεί παράταση, να επανέρθει το καθεστώς της μεταφοράς των μαθητών, ως ίσχυε και πέρυσι, συμπεριλαμβάνοντας, δηλαδή, και τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων και 

- για την επόμενη χρονιά, που υποτίθεται ότι θα λυθεί οριστικά το ζήτημα, να υπάρξουν όροι, που δεν θα αποκλείουν τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων από τη μεταφορά.
Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής είναι διατεθειμένη να συμπληρώσει από το Ταμείο της, το κόστος αυτό, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένα παιδί χωρίς μεταφορά!

Αρκεί βέβαια..., να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της κείμενης νομοθεσίας.
--------------------------------
Πηγή: epoli.gr
--------------------------------