Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των κτηνοτρόφων η κατανομή των de minimis. Τι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του κλάδου

Αντιδράσεις προκαλεί στους κλάδους των κτηνοτρόφων, η κατανομή των ενισχύσεων από τον Κανονισμό de minimis, την οποία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στους χοιροτρόφους αντιστοιχούν 6,5- 7 εκατ. ευρώ, στους πτηνοτρόφους 5-5,5 εκατ. ευρώ, στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους πεδινών περιοχών 9-9,5 εκατ. ευρώ και στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους ορεινών περιοχών 2 -2,5 εκατ. ευρώ (οι οποίοι θα λάβουν επί πλέον 5 εκατ. ευρώ από το άρθρο 68).

Ωστόσο, εκπρόσωποι των παραπάνω κλάδων θεωρούν ότι η «μοιρασιά» είναι άδικη και βεβαίως αναμένουν και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνει η κατανομή. Παράλληλα, ζητούν ότι η καταβολή έστω και αυτών των χρημάτων θα πρέπει να γίνει άμεσα διότι τα προβλήματα των κλάδων είναι πολλά. Πτηνοτρόφοι και Χοιροτρόφοι πάντως εκφράζουν την μεγάλη δυσαρέσκεια τους τονίζοντας ότι τα χρήματα είναι «ψίχουλα».

Ο ΑγροΤύπος στην προσπάθεια του να καταγράψει τις πρώτες αντιδράσεις από τους εκπρόσωπους των κλάδων της αιγοπροβατοροφίας, αγελαδοτροφίας, χοιροτροφίας και πτηνοτροφίας επικοινώνησε με τους κ.κ. Δημήτρη Καμπούρη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Νίκο Βαζαίο, γραμματέα του Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιώργο Κεφαλά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας και Αναστάσιο Καλλέργη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων.

Αιγοπροβατοτρόφοι
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), στον ΑγροΤύπο: «Σολομώντεια λύση. Η Ένωση πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουμε την κατανομή.

Πάντως σε κάθε περίπτωση εμμένουμε σε αυτό που είχαμε πει εξ αρχής ότι δηλαδή τα 25 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να δοθούν σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη φέτος και να εξασφαλιστούν τα άλλα 50 εκατ. ευρώ, των επόμενων ετών προκειμένου να μοιραστούν στους αιγοπροβατοτρόφους των μειονεκτικών περιοχών ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν φέτος. Αυτό τα χρήματα με τον τρόπο που κατανέμονται τώρα είναι “ψίχουλα”, τουλάχιστον για τους αιγοπροβατοτρόφους.

Πτηνοτρόφοι
Για το θέμα ο κ. Νίκος Βαζαίος γραμματέας Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων και μέλος Δ.Σ. Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας μας αναφέρει: «Νομίζω ότι οι πτηνοτρόφοι θα επιστρέψουν αυτά τα χρήματα πίσω αφού τα ποσά που θα μας δοθούν θεωρώ ότι είναι επιεικώς αστεία. Εμείς, σε πρόταση που καταθέσαμε πριν από περίπου δέκα ημέρες στο ΥπΑΑΤ, κάναμε κατανοητό ότι η προσέγγισή μας είναι τελείως διαφορετική σε αυτό το θέμα.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει ο τρόπος και η μέθοδος αν αυξήσει το Υπουργείο το κονδύλι από τα 25 εκατ. στα 40 εκατ. ευρώ να δοθεί στην πτηνοτροφία ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή για να εξισορροπηθεί η ζημιά μας η οποία αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια ζητάμε το ελάχιστο (το 1/6). Μας είπαν ότι θα το μελετήσουν αλλά από ότι καταλαβαίνουμε δεν τους ενδιαφέρει.

Όταν θέλεις να στηρίξεις ένα κλάδο δεν το κάνει με τέτοια μέτρα. Βρίσκεις άλλες διεξόδους. Αυτό το ποσό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Νομίζω ότι το ΥπΑΑΤ βιάστηκε για πολιτικούς λόγους».

Αγελαδοτρόφοι
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι λαμβάνουν εξισωτική επειδή θεωρούν εντός εισαγωγικών εαυτούς αδικημένους, εκφράζουν αντιδράσεις.

Αυτό που περιμένω εγώ να δω είναι τα κριτήρια κατανομής διότι τα νούμερα από μόνα τους δεν λένε τίποτα μιας και δεν έχει γίνει αναγωγή σε επίπεδο κτηνοτρόφου. Οπότε, είναι λίγο νωρίς να εκφράσουμε άποψη. Ωστόσο από το πρωί έχει χτυπήσει το τηλέφωνο μου και έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων από κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών οι οποίοι έχουν πάρει εξισωτική αποζημίωσης αφού βάση της ανακοίνωσης είναι δικαιούχοι κατά το ελάχιστο.

Η προσωπική μου άποψη, η οποία δεν είναι ευθέως ανάλογη του φορέα που εκπροσωπώ, είναι ότι εν μέσω της κακής οικονομικής συγκυρίας ακόμα και αυτά τα ψίχουλα είναι επιτυχία και το ΥπΑΑΤ δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχουμε, διότι φέτος η κατάσταση με τις ζωοτροφές είναι πολύ δύσκολη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δοθούν αυτά τα χρήματα έγκαιρα.

Ολοκληρώνοντας αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι υποπτεύομαι από συζητήσεις που έχουν γίνει ότι τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο βιομηχανιών θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις ενισχύσεις αυτές ώστε να μειώσουν τις τιμές παραγωγού τόσο στο γάλα όσο και στα αμνοερίφια εν όψει τον εορτών’.

Χοιροτρόφοι
Τέλος ο κ. Αναστάσιος Καλλέργης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων μας δήλωσε: «Συνεχίζονται οι πελατειακές σχέσεις. Σε επιστολή που στείλαμε πριν από περίπου 10 ημέρες στο ΥπΑΑΤ, ζητήσαμε να πρυτανεύσει η λογική και να δοθούν τα χρήματα εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

Οι αιγοπροβατρόφοι έχουν λάβει πολλές ενισχύσεις και χρησιμοποιούν ελάχιστες ζωοτροφές όμως τελικά λαμβάνουν τα περισσότερα χρήματα ενώ η επιχειρηματική χοιροτροφία και πτηνοτροφία που υποφέρουν αφού ταΐζουν τα ζώα τους με σόγια – η τιμή της οποία έχει ξεπεράσει τα 500 ευρώ και δημητριακά που επίσης είναι ακριβά – θα λάβουν τα λιγότερα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα.

Από το 2007 έχουμε μειώσει την παραγωγή μας κατά 50%. Από 100.000 χοιρομητέρες έχουμε φθάσει κάτω από 55.000 χοιρομητέρες. Τα χρήματα έπρεπε να πάνε στους κλάδους που υποφέρουν. Δεν μπορεί για παράδειγμα οι πτηνοτρόφοι να πάρουν μόνο 5 εκατ. ευρώ».
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------