Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Στα επίπεδα του 1995 η κατανάλωση ελαιολάδου σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι τιμές του ελαιολάδου στις 3 κύριες χώρες παραγωγής (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στις τρεις χώρες φέρνει τους παραγωγούς στα πρόθυρα της απόγνωσης. 

Παράλληλα, οι χώρες αυτές παρουσιάζουν την υψηλότερη κατανάλωση του προϊόντος, αλλά σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα λάδια όπως το ηλιέλαιο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ισπανία, η τιμή του ηλιελαίου είναι 1,25 ευρώ το λίτρο, ενώ το απλό ελαιόλαδο πωλείται προς 2 ευρώ το λίτρο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προς 3 ευρώ και 25 λεπτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα των Olive, Oil Times, στην Ελλάδα και την Ιταλία η κατανάλωση ελαιολάδου έχει πέσει στα επίπεδα του 1995, ενώ στην Ισπανία στα επίπεδα του 2002. 

Η παγκόσμια αγορά βρίσκεται κατ’αυτό τον τρόπο αντιμέτωπη με μια υπερπροσφορά προίόντος που δεν μπορεί να το απορροφήσει η ζήτηση από την Αμερική και την Ασία. Ειδικά για την Κίνα, αν και οι εισαγωγές μεταξύ του 2006 και του 2011 παρουσίασαν αύξηση 375%, οι όγκοι παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί σε σχέση με το δυναμικό της χώρας. 

Αυτό οφείλεται στο ότι οι Κινέζοι δεν φαίνεται ακόμη να μπορούν να το εντάξουν στη διατροφή τους. Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), μόνο η ανάσχεση της οικονομικής κρίσης και η επακόλουθη αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να φέρει σύντομα τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------