Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αποσπάσματα ομιλιών βουλευτών κατα την συζήτηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο κοινοβούλιο

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ υπήρξαν οι εξής αναφορές για Κύθηρα και Αντικύθηρα:

Βασίλειος Μιχαλολιάκος-ΝΔ
"......Έρχεστε και καταργείτε το Δήμο Μυστρά, τους ιστορικούς και μαρτυρικούς δήμους. Αυτοί που είναι η ιστορία μας, η ταυτότητά μας. Ποια ανάγκη; Ποια διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να απαιτεί τέτοια εξαφάνιση της εθνικής μας ιστορίας;

Είχατε πει ότι θα έχετε ενιαία κριτήρια, ότι δήμους που είναι πληθυσμιακά άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων δεν θα τους επιβαρύνατε. Αυτό ίσχυε ως ένα βαθμό στην Αθήνα, αλλά δεν ισχύει στη Θεσσαλονίκη.

Είχατε πει κάθε νησί θα είναι και ένας δήμος, εκτός αν είναι πολύ μικρό και έχει συγκοινωνιακή πρόσβαση πολύ εύκολα.

Εγώ, λοιπόν, σας ερωτώ: Σε τί διαφέρει η Αντίπαρος που γίνεται δήμος απέναντι από την Πάρο, δίπλα από την Πάρο και αυτό δεν αφορά τους Οθωνούς, το Μαθράκι και την Ερείκουσα στην Κέρκυρα, που την ενώνετε με την Κέρκυρα με έναν υπερδήμο. Όλοι γνωρίζουν σε τί διαφέρει.

Καταργείτε το Δήμο Μυστρά στη Λακωνία, από την οποία έχω την τιμή να κατάγομαι, και δημιουργείτε Δήμο Ελαφονήσου.

Στην Ελαφόνησο από τη Νεάπολη –που καταργείτε το δήμο Νεάπολης- πάμε και με τα πόδια, όχι μόνο με βάρκα. Είναι δίπλα.

Ενώνετε τα Αντικύθηρα με τα Κύθηρα. Ορθώς ,αν θέλετε. Αλλά εκεί για να πας από τα Κύθηρα στα Αντικύθηρα, πρέπει να περιμένεις το χειμώνα ένα μήνα τουλάχιστον.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Πουθενά τα ενιαία κριτήρια; Πουθενά ο σεβασμός στα πολιτισμικά; Καταργείτε το Δήμο Κύμης. Και ένας άπειρος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων που μας κάνει όχι μόνο να λυπόμαστε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.

Η Ελλάδα χάνει μία μεγάλη ευκαιρία. Μία ευκαιρία έχετε: Να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Να αναβληθεί. Να γίνει ο διάλογος που δεν έγινε μεταξύ όλων των κοινωνικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουμε για τις επόμενες εκλογές.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε...."

Βαίτσης Αποστολάτος -ΛΑΟΣ

"......Σαν βέρος Πειραιώτης και εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Πειραιά και των νησιών του σε αυτή την Αίθουσα του Κοινοβουλίου θα επιμείνω σε δύο προβλεπόμενες ενοποιήσεις δήμων που αφορούν τη Νομαρχία του Πειραιά.

Μιλάω για τα Αντικύθηρα και για τα Μέθανα που αποτελούν δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημιουργίας ενοποιημένων δήμων, αποτελούμενων από εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά πληθυσμού και οι οποίοι θα κληθούν να ικανοποιήσουν με ενιαίο τρόπο εντελώς διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν από εντελώς διαφορετικές κοινωνίες, όπως η καθεμιά έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα του χρόνου από δικές της επιτόπιες συνήθειες, ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Ο «Καλλικράτης» προβλέπει την κατάργηση της υπάρχουσας από εκατοντάδων ετών Κοινότητας Αντικυθήρων και την ενσωμάτωσής της στο νέο Δήμο Κυθήρων, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα νησιά –το 90%- σε ολόκληρη την Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν όπως έπρεπε και στον Πειραιά –στην Α’ Περιφέρεια- το Αγκίστρι, ακριβώς όπως έπρεπε, παρόλο που είναι δίπλα στον Πειραιά, απέναντι από τη μεγάλη Αίγινα και την Καλαβρία του Πόρου.

Οι κοινότητες αναγνωρίζονται ως δήμοι. Με μια τέτοια κατάργηση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα πραγματικά συμφέροντα που διέπουν την καθημερινότητα των κατοίκων ακριτικών περιοχών στην εσχατιά του νοτίου Ιονίου Πελάγους, όπως είναι τα Αντικύθηρα με τα χιλιάδες προβλήματα μέσα στα τρία πέλαγα που βρίσκονται.

Για τους ίδιους λόγους η ενοποίηση του Δήμου Μεθάνων με το Δήμο Τροιζηνίας. Οφείλουμε για το συγκεκριμένο εγχείρημα να λάβουμε υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεωγραφίας, γεωλογίας σε ένα Δήμο που είναι αρχαιότερος του Δήμου Πειραιώς, από το 1834. Είναι ο Δήμος που προϋπήρχε και από την Αθήνα, είναι ένας Δήμος ιστορικός που αναγκάζεται τώρα να χάσει τη φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητές του για τη λειτουργικότητα της εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Κλείνω, λέγοντας πως αυτό το οποίο θα προεξοφλούσε την επιτυχία μιας διοικητικής μεταρρύθμισης σαν τον «Καλλικράτη» θα ήταν μια αποκέντρωση στην πράξη, με την παράλληλη δημιουργία ισχυρών Ο.Τ.Α. με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους και όχι η δημιουργία ενός συγκεντρωτικού μοντέλου στη θέση του κράτους, το οποίο κατά βάση καταστρέφει το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, τον κοινοτισμό, την ελληνική κοινοτική ιστορία και παράδοση και την ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες να διαμορφώνουν με τις αποφάσεις και τις επιλογές τους το δικό τους μέλλον.
Ευχαριστώ. ....."

Δημήτρης Καρύδης-ΠΑΣΟΚ

".....Οι νέες αναπτυξιακές δομές είναι πλέον σε θέση να απορροφούν ευρωπαϊκούς πόρους και με την υλοποίηση ολοκληρωμένων και λειτουργικών έργων, χωρίς σπατάλες και απώλειες, όπως ζήσαμε μέχρι σήμερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην περιφέρειά μου, στον Πειραιά, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ μας επεφύλαξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, που δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των νησιών σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική και τη μελλοντική ανάπτυξή τους.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται περιφερειακή ενότητα νησιών στα πλαίσια της περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλής αντιπεριφερειάρχη.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει και κατοχυρώνει τη «νησιωτικότητα» του Αργοσαρωνικού έως τα Κύθηρα και δημιουργεί ελπίδες σε όλους τους νησιώτες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Έτσι, λοιπόν, ένα καθολικό αίτημα όλων των αυτοδιοικητικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της περιοχής μας γίνεται πράξη. Γι’ αυτό και τη χαιρετίζουμε.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω την αμφίδρομη σχέση και τη σπουδαιότητα του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με την ανάπτυξη της τουριστικής Ελλάδας. Είναι σαφές σε όλους μας ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και αναμφισβήτητα αποτελεί διέξοδο από τη σημερινή κρίση.

Οι νέοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, με διευρυμένες αρμοδιότητες και ισχυρούς οικονομικά πόρους, πρέπει να εμπλακούν δυναμικά στην ενίσχυση του τοπικού τουριστικού προϊόντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ.. Είναι ώρα να θέσουμε τις βάσεις και να δώσουμε τις δυνατότητες σε φορείς και όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν από κοινού στις απαιτήσεις της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Κατέθεσα στη Διαρκή Επιτροπή ορισμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, προτάσεις που επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ένα σοβαρό σημείο του νομοσχεδίου, που έχει σχέση με τις δημοτικές κοινότητες των μεγάλων δήμων, όπως ο Πειραιάς, και ιδιαίτερα με την πρόβλεψη του άρθρου 86 σχετικά με τον προϋπολογισμό που καθορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει ο καθορισμός του ύψους των πόρων που ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για κάθε δημοτική κοινότητα να στηρίζεται σε κριτήρια, παραδείγματος χάρη πληθυσμιακά και κοινωνικοοικονομικά, με γνώμονα την κοινωνική και αναπτυξιακή σύγκλιση στους κόλπους του δήμου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα και με μια σειρά από νόμους που ήδη ψηφίσαμε η Κυβέρνηση προχωρά με σταθερούς ρυθμούς στην πραγματική και ουσιαστική επαναθεμελίωση του κράτους. Τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ τον έχει αγκαλιάσει η πλειοψηφία της κοινωνίας μας.

Είναι δική μας ευθύνη να αποδείξουμε ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες μπορούμε να πετύχουμε να αναγεννήσουμε τη δημόσια διοίκηση προς όφελος των πολιτών και της Ελλάδας. Γι’ αυτό σας καλώ όλους να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ....."

--------------------------------------
Πηγή: Πρακτικά Βουλής Ελλήνων
--------------------------------------