Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται τροπολογίες για απαλλαγή των συνεταιριστών από διώξεις και αξιοποίηση της περιουσίας των ΕΑΣ.

Δύο νέες τροπολογίες για την μη δίωξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και την αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη προς το δημόσιο και το ΙΚΑ προωθεί το ΥπΑΑΤ μετά τις γιορτές. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τροπολογίες αυτές τις οποίες ζητά εδώ και καιρό ο συνεταιριστικός κόσμος, έχουν λάβει το πράσινο φως και από τον Πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα έχει ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ψήφισή τους. Πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να ενταχθούν στο επερχόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και τον ΕΦΕΤ, το οποίο θα συμπεριλάβει και άλλες συμπληρωματικές διατάξεις για τους συνεταιρισμούς, τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλα θέματα που αφορούν το υπουργείο.

Παράταση και εκκαθαριστές
Υπενθυμίζουμε ότι η τροπολογία για την 6μηνη παράταση στην διαδικασία της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4015 μετά την 31 Δεκεμβρίου του 2012, εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες και Ανώνυμες Εταιρείες διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων».

Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ακόμη και το θέμα των εκκαθαριστών στις αγροτικές οργανώσεις. Ειδικότερα τονίζεται ότι: «τα πρόσωπα που ορίζονται εκκαθαριστές των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.), των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), των Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ), των Κεντρικών Συνεταιριστικών Εταιρειών (ΣΕ), που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε εκκαθάριση με οποιονδήποτε τρόπο και μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν διώκονται ποινικά, δεν υπόκεινται σε προσωπική κράτηση, ούτε υπέχουν οποιαδήποτε αστική ή άλλη ατομική ευθύνη για χρέη των οργανώσεων αυτών προς το Δημόσιο ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους».

Απαλλαγή αλλά πρώτα έλεγχοι
Μετά λοιπόν την διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας έρχεται και η διευθέτηση του θέματος που έχει να κάνει με τις διώξεις των συνεταιριστών για χρέη των ΕΑΣ προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συγκεκριμένη παράγραφο της τροπολογίας υπάρχει η σημείωση ότι «θα διενεργείται έλεγχος σε αυτούς».

Με απλά λόγια δεν θα απαλλάσσονται χωρίς πρώτα να ελεγχθούν ότι δεν έχουν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις. «Αυτό το θέλουμε και εμείς για να μην μείνει η ρετσινιά στους συνεταιριστές», αναφέρουν συνεταιριστές στον ΑγροΤύπο, μετά από ερώτησή μας για το θέμα.

Τέλος όπως ήδη αναφέραμε η δεύτερη τροπολογία θα αφορά αξιοποίηση των περιουσιών των ΕΑΣ ώστε να αποπληρωθούν χρέη προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο.
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------