Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Εκδηλώσεις Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών

ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ Ιστορική συνάντηση μικρασιατών προσφύγων

Οι άγνωστοι και ξεχασμένοι στο πέρασμα του χρόνου ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στον Εύοσμο και στα Κύθηρα ξαναζωντανεύουν, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της ιστορίας.
Πρόκειται για την εποχή που τα καραβάνια των μικρασιατών προσφύγων εγκατέλειψαν τη Σμύρνη, για να εγκατασταθούν άλλοι στο σημερινό Εύοσμο (Νέο Κουκλουτζά) και άλλοι στην Αθήνα.
Ξεχωριστό τόνο αναμένεται να δώσουν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και του τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου δήμου Ευόσμου.

Η συνάντηση των προσφύγων, που ζούνε σήμερα στην Αθήνα και στον Εύοσμο, ορίστηκε για μεθαύριο Σάββατο 13 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου. “Εικόνες, ήχοι και αρώματα της Σμύρνης, του συνδετικού κρίκου των Τσιριγωτών της νήσου των Κυθήρων, της Αθήνας και του Ευόσμου, σμίγουν στη φιλόξενη γη της Μακεδονίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παλιούς να θυμηθούν και στους νεότερους να μάθουν τι συνδέει το παρελθόν και το παρόν τους με ένα από τα μεγαλύτερα καταστροφικά γεγονότα της ιστορίας του ελληνισμού”, αναφέρει η αντιδημαρχία Πολιτισμού Ευόσμου, που μαζί με το Ιστορικό Αρχείο του δήμου διοργανώνουν την εκδήλωση.

Η σύνδεση μικρασιατών προσφύγων του Ευόσμου και της Αθήνας με τα Κύθηρα έχει βαθιές ρίζες στο ιστορικό παρελθόν. “Το 19ο αιώνα μετακινούνται πληθυσμοί από τα νησιά και την Πελοπόννησο προς τα παράλια της Μικράς Ασίας, κυρίως προς τη Σμύρνη, που είναι εμπορικό, οικονομικό κέντρο. Φεύγουν Κυθήριοι και πηγαίνουν στα παράλια και μετακινούνται στα γύρω χωριά της Σμύρνης, μεταξύ των οποίων το Κουκλουτζά (ο μετέπειτα Εύοσμος, το Νέο Κουκλουτζά).

Οι μετακινήσεις έγιναν από το 1820 έως το 1890”, περιγράφει στη “Μ” ο δρ. Ιστορίας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου Ευόσμου. “Το 1922 οι οικογένειες των Κυθήριων καταλήγουν στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αθήνα. Πρόσφυγες, χωρίς να έχουν κρατήσει την κυθηραϊκή ταυτότητα αλλά έχοντας μικρασιατική ταυτότητα. Είναι εντυπωσιακό ότι σε εβδομήντα χρόνια η Σμύρνη έχει καταφέρει να τους ομογενοποιήσει.
Κάποιοι ηλικιωμένοι ωστόσο στον Εύοσμο γνώριζαν από τους παππούδες τους την αρχική τους καταγωγή. Ερευνήσαμε τις ρίζες οικογενειών προσφύγων, τα ιστορικά αρχεία, πήγαμε και στα Κύθηρα, όπου ακούσαμε τα ίδια ονόματα Ευοσμιτών σε οικογένειες του νησιού”, εξηγεί ο κ. Χατζηκυριακίδης, ο οποίος στην εκδήλωση του Σαββάτου θα παρουσιάσει το ιστορικό των μικρασιατών προσφύγων κυθηραϊκής καταγωγής.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης και εκπρόσωποι του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Παραδοσιακούς χορούς θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και του τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου δήμου Ευόσμου.
----------------------------------------------------
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Του Φώτη Κουτσαμπάρη
----------------------------------------------------