Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Την άγνωστη ιστορική διαδρομή κατοίκων από τα Κύθηρα προς τον Εύοσμο φωτίζει το Ιστορικό Αρχείο Ευόσμου



Τους άγνωστους ιστορικούς δεσμούς, μεταξύ των κατοίκων του Ευόσμου και των Κυθήρων, επιχειρεί να φωτίσει το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Ευόσμου, μέσα από τριετή έρευνά του, που έγινε με προσωπική πρωτοβουλία του υπεύθυνου του Ιστορικού Αρχείου, διδάκτορα Ιστορίας, Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, περίπου 15 οικογένειες κατοίκων του Ευόσμου έχουν καταγωγή από τα Κύθηρα, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι.
Όπως λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Χατζηκυριακίδης, στις αρχές και τα μέσα του 19ου αιώνα, πολλοί από τους κατοίκους των Κυθήρων αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στη Μικρά Ασία και κυρίως, στον Κουκλουτζά της Σμύρνης. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάστηκαν ως γεωργοί.

Ωστόσο, με τη μικρασιατική καταστροφή, το 1922, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για δεύτερη φορά. Πολλοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ευόσμου (και αρκετοί στην Αθήνα), φέρνοντας εδώ τις μνήμες τους, τόσο από την κυθηραϊκή, όσο και από τη μικρασιατική καταγωγή τους.

«Δυστυχώς η πρώτη καταγωγή τούς έμεινε μόνο ως ανάμνηση, καθώς οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, που τους έδεναν με τον τόπο, είχαν χαθεί», εξηγεί ο κ. Χατζηκυριακίδης.
Τις αναμνήσεις των μεταναστών αναζήτησε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης μέσα από προφορικές μαρτυρίες, βιβλιογραφικές αναφορές και αρχειακό υλικό. Πολύτιμα στοιχεία εντοπίστηκαν στο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, όπου ο μελετητής βρήκε πολλά κοινά ονοματεπώνυμα.

«Θέλησα, μέσα από την έρευνα αυτή, να δείξω στον κόσμο τη σημασία της γνώσης της Ιστορίας», παρατηρεί.

Αποτέλεσμα της έρευνας είναι η εκδήλωση συνάντησης κατοίκων των δύο περιοχών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μουσικές και χοροί από τον Εύοσμο, τη Μικρά Ασία και τα Κύθηρα.

Προηγήθηκαν η δημιουργία ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα και η πρώτη συνάντηση κατοίκων των δύο περιοχών, στα Κύθηρα.
-------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------------