Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Απειλή λουκέτου για 130 συνεταιρισμούς της χώρας που καλούνται από την ΕΕ να επιστρέψουν τόκους δανείων που είχαν πάρει από το 1986 λόγω Τσέρνομπιλ

Πολλά εκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να επιτρέψουν οι συνεταιρισμοί της χώρας λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσει την ανάκτηση ποσών που αντιστοιχούν σε δάνεια που είχαν λάβει από την Αγροτική Τράπεζα πριν από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια. Τα ποσά αυτά κυμαίνονται από 1 έως και 50 εκατ. ευρώ για κάθε αγροτικό συνεταιρισμό. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, μιλώντας για κίνδυνο «λουκέτου» των Αγροτικών Συνεταιρισμών και για διαχρονικές πολιτικές ευθύνες τις οποίες καλούνται να πληρώσουν άνθρωποι που δεν φταίνε σε τίποτα. Μάλιστα διευκρίνισε ότι οι οργανώσεις δεν μπορούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, καθώς τους το απαγορεύει ο τελευταίος Νόμος που ψηφίστηκε περί συνεταιρισμών. 

«Η κατάσταση είναι απίθανη. Κάποιοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Τα δάνεια έχουν εξοφληθεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση για το θέμα αυτό και την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουμε πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ θα επισκεφτούμε και την Ε.Ε.» σημείωσε ο κ. Πρίντζος.

Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, το 1986, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα από τους αγρότες, διότι υπήρχε ένας φόβος στους καταναλωτές από τη ραδιενέργεια, με την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και για αυτό το σκοπό χορήγησε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα.

Το 1992 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο Ν. 2008 καθώς επίσης και ο Ν. 2237 το 1994 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προέβλεπαν ότι επειδή η Πολιτεία ανάγκασε τις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις να κάνουν κοινωνική πολιτική, προχώρησε στην έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν εκδοθεί το 1986 κατά 50%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, ιδιώτες προσέφυγαν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλλοντας παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού, από την ευνοϊκή, όπως τη χαρακτήριζαν ρύθμιση των δανείων των συνεταιρισμών από τις τότε κυβερνήσεις, ζητώντας την ακύρωσή της σχετικής νομοθεσίας.

Το 2004 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε σε επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης (και μάλιστα εντόκως) από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ωστόσο επί 12 ολόκληρα χρόνια η απόφαση έμενε στα συρτάρια των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών οι οποίοι ποτέ δεν την εφάρμοσαν, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος αυτής.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρίντζος, «η απόφαση αυτή παρέμεινε στα συρτάρια όλων των κυβερνήσεων μέχρι και πριν ένα χρόνο, οπότε η Ε.Ε. διεμήνυσε για επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ την ημέρα, αν δεν επιστραφούν από τους 130 συνεταιρισμούς που λειτουργούν σήμερα». Πρόσθεσε δε, πως σε 30 περίπου Οργανώσεις έχουν ήδη βεβαιωθεί τα ποσά στο Δημόσιο Ταμείο.

Η ΕΑΣ Βόλου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πρίντζος, ενώ για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αλμυρού το ποσό της επιστροφής έχει προσδιοριστεί στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πρίντζος χαρακτήρισε «συγκλονιστικά» αυτά τα ποσά τα οποία, όπως είπε, είναι έντοκα από το 1992, οπότε και εφαρμόστηκε ο πρώτος νόμος για την έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ. «Πείτε μου, τι φταίω εγώ για κάτι που έγινε το 1992;» δήλωσε με αγανάκτηση ο κ. Πρίντζος, προσθέτοντας πως το θέμα ήταν γνωστό εδώ και ένα χρόνο, κρίθηκε ωστόσο σωστό, να μην το αναδείξουν, καθώς το θεώρησαν εξωπραγματικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα έχει συσταθεί μια πενταμελής Επιτροπή, που έχει ήδη επισκεφθεί όλα τα κόμματα, ενώ τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως, να επισκεφθούν και τις Βρυξέλλες μαζί με εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα. Η άποψη ωστόσο, συνταγματολόγων και καθηγητών είναι πως μια τελεσίδικη απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί.
-------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------