Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των κτηνοτρόφων με την τιμή του οβελία να μη ξεπερνά τα 5,5 ευρώ/κιλό. Στα 9 ευρώ η τιμή καταναλωτή.


Απογοητευμένοι είναι και φέτος οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αφού δεν κατάφεραν τελικά να πιάσουν το στόχο των 6 ευρώ/κιλό (κατώτατη τιμή) στην τιμή του οβελία. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν πούλησαν τα ζώα τους σε τιμή κόστους που κυμαίνεται στα 5 με 5,5 ευρώ/κιλό. 

Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής φέτος θα μπορέσει να αγοράσει τον πατροπαράδοτο οβελία φθηνότερα σε σχέση με το 2011 αφού η τιμή του κυμαίνεται, στα 8 με 9 ευρώ το κιλό. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. «Η ζήτηση είναι πεσμένη. 

Οι καταναλωτές θα πάρουν αρνί, αλλά κάποιοι από αυτούς θα αγοράσουν μισά και άλλοι κάποια κομμάτια μόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τελικά δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες της απευθείας διάθεσης αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους (σε συνέχεια του κινήματος της πατάτας) καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ανάγκη αστυκτηνιατρικών ελέγχων και ειδικών συνθηκών για τη μεταφορά και αποθήκευσή τους, προκειμένου ο καταναλωτής να είναι ασφαλής.

«Τα πράγματα για τον παραγωγό δεν πήγαν καθόλου καλά αφού η τιμή κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 5 με 5,5 ευρώ/κιλο. Σε τιμή κόστους δηλαδή, χωρίς κέρδος. Ο καταναλωτής φέτος σε σχέση με το 2011 θα αγοράσει τον οβελία φθηνότερα σε σχέση με πέρσι και συγκεκριμένα στην τιμή των 8 – 9 ευρώ το κιλό. Επίσης, και η τιμή στο κατσίκι είναι στα ίδια και ίσως μισό ευρώ πάνω από το αρνί», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ στον ΑγροΤύπο.

Έλεγχοι

Σε ερώτηση μας σχετικά με τους ελέγχους φέτος, ο κ. Πεβερέτος αναφέρει: «Φέτος, δεν έχουμε ακούσει καμία ανακοίνωση για ελέγχους, ούτε στα αμνοερίφια, ούτε στα τυριά. Μόνο μια ανακοίνωση του ΕΦΕΤ είδαμε για το τι θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στις αγορές του το Πάσχα».

Πρόβλημα με τους ελέγχους και τις «ελληνοποιήσεις», κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών οργανώσεων και σε ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική αγροτική εφημερίδα ΑγροΤύπος, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 6 Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, μετά τη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ στο νέο οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. 

Αν και από πέρσι λειτουργεί online σύστημα ελέγχου με τα σφαγεία, οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι διασταύρωσης από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. 

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), κ. Μήνα Μπόρη, καταγγέλλει ότι η κτηνιατρική υπηρεσία στο ΥπΑΑΤ οδηγείται σε πλήρη διάλυση, με την ουσιαστική κατάργηση των περιφερειακών και κεντρικών διευθύνσεων.

Κερασάκι στην τούρτα οι χαμηλές τιμές

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας αναφέρθηκε στα συνολικότερα προβλήματα του κλάδου που κορυφώνονται, με τις χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. 

«Αυτό που προσλαμβάνω από όλη την Ελλάδα είναι ότι η φετινή χαμηλή τιμή στα αμνοερίφια ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας και έχουν να κάνουν τόσο με τη μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος όσο και με τη μη πληρωμή των κτηνοτρόφων (καθυστερήσεις που φθάνουν και τους 6 μήνες).

 Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να εγκαταλείψει ο κόσμος την κτηνοτροφία. Φοβάμαι ότι στην αιγοπροβατοτροφία θα επαναληφθεί αυτό που έγινε με την αγελαδοτροφία που έχουμε πέσει στους 600 χιλιάδες τόνους από 850.000 τόνους γάλακτος που ήταν η εγχώρια παραγωγή», τονίζει ο κ. Πεβερέτος.

Και καταλήγει: «Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι χθες μεγαλοκτηνοτρόφος από την Κοζάνη, μου είπε ότι σκοπεύει να φύγει από το επάγγελμα με όλα αυτά τα προβλήματα και η εικόνα είναι αυτή που επικρατεί γενικά. Αν λοιπόν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ο κλάδος μας θα καταρρεύσει».
-------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------