Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (1727-1782) -ΚΤΙΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΙΟΛΙΕΣ

Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι ο Άγιος Άνθιμος ο εκ Κεφαλληνίας, ήταν για την νησιωτική Ελλάδα ότι ήταν για την Ήπειρο ο μεγάλος Δίδαχος του Γένους, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.


Όπως ο Άγιος Κοσμάς όργωσε κυριολεκτικά τα βουνά της Ηπείρου και όχι μόνον, για να στηρίξει και να φωτίσει τους χριστιανούς στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, το ίδιο και ο Άγιος Ἀνθιμος, όργωσε το Αιγαίο, για να στηρίξει τους Έλληνες στα Τουρκοκρατούμενα νησιά μας.

Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1727. Από μικρός είχε προβλήματα με την όραση του και πολύ νέος τυφλώθηκε εντελώς. Αυτό δεν τον εμπόδισε να πάει στο Άγιο Όρος, να γίνει μοναχός και αργότερα να εξορμήσει στην νησιωτική Ελλάδα, όπου επετέλεσε σπουδαίο έργο στα χρόνια της σκλαβιάς.

Στα Κύθηρα επεφύλαξε την ιδιαίτερη τιμή, να τα επισκεφθεί, να μείνει δύο ολόκληρα χρόνια, να κηρύξει και να ιδρύσει μικρή μονή στο Γεννέσιον του Τιμίου Προδρόμου, με παρεκκλήσι στον Άγιο Γεράσιμο, προστάτη της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Το μικρό αυτό μοναστήρι βρίσκεται πολύ κοντά στο Κάτω Λειβάδι, στην τοποθεσία Αγριολιές.

Συνολικά έξη μοναστήρια έκτισε ο Άγιος σε διαφορετικά νησιά για αυτό δικαιωματικά ονομάστηκε Ισαπόστολος του Αιγαίου.

Ο Άγιος Άνθιμος γιορτάζει στις 4 Σεπτεμβρίου και αφού έγιναν γνωστά τα παραπάνω τώρα τελευταία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ καθιέρωσε αυτή την ημέρα να πανηγυρίζει η Μονή που έκτισε Άγιος.


Έτσι και εφέτος το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου έγινε η πανήγυρις με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου.

Για την πανύγηρι αυτή επιμελώς φροντίζει η οικογένεια Μπάμπη και Ζωής Φατσέα, οι οποίοι εκτός των άλλων, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσέφεραν πλούσιο πρωϊνό, στους φιλόξενους χώρους της Μονής.
----------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
----------------------------------------------