Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Το ταξίδι των μεταναστών από τα Κύθηρα στη Χιλή

Ένα ταξίδι μεταναστών πιο τολμηρό και πιο μακρινό. Πώς ξεκίνησαν δεκάδες Κυθήριοι και Αντικυθήριοι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα για να μεταναστεύσουν στην Λατινική Αμερική. Κι από εκεί πώς εξαπλώθηκαν σε Αργεντινή και Χιλή. Αυτό το ταξίδι, αυτοί οι άνθρωποι είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στα Κύθηρα, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μητάτων στις 19 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 μ.μ.



Το θέμα θα παρουσιάσει η κα Μαρία Δαμηλάκου Λέκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ιστορίας, ενώ θα την προλογίσει η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Κούλα Κασιμάτη. Την εκδήλωση πραγματοποιούν ο σύλλογος Μυρτιά και το VisitKythera.

Πληροφορίες για την εκδήλωση παρέχονται μέσω ηλ. ταχυδρομείου στο info@visitkythera.gr και στα τηλέφωνα 27360.38094 και 6973.235398


Βιογραφικό της Μαρίας Δαμηλάκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bordeaux III. Η διατριβή της που έχει ως θέμα τους Έλληνες μετανάστες της Αργεντινής κατά τον 20ό αιώνα, εκπονήθηκε στην Αργεντινή, με έδρα το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν κυρίως τη μετανάστευση και την εργασία στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Από το 1995 συμμετέχει ως ερευνήτρια στο «Πρόγραμμα μελετών οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Αμερικής» (Programa de Estudios de Historia Económica y Social Americana / PEHESA) με έδρα τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες (U.B.A.).

Επίσης από το 2001 συμμετέχει στη δημιουργία ενός αρχείου προφορικής ιστορίας και φωτογραφίας γυναικών, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Στο διάστημα 2004-2006 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πυθαγόρας», σε υποπρόγραμμα με θέμα εργασιακούς χώρους στη Νότιο Αμερική. Από το 2003 διδάσκει Ιστορία Ισπανίας και Λατινικής Αμερικής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Είναι συγγραφέας του έργου Η ελληνική μετανάστευση στην Αργεντινή: διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας, 1900-1970, Ιστορικό Αρχείο Εμπορικής Τράπεζας, 2004, καθώς και διαφόρων άρθρων που αφορούν την κοινωνική ιστορία της Αργεντινής.
-------------------------------------
Πηγή: americalatina.com.gr
-------------------------------------

Πρόεδρος ο Βάρδας στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία

“Η εκλογή μου ικανοποιεί αυτούς που πιστεύουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας, που εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας μιλά στην “Π”

Στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας εξελέγη ο καθηγητής, κ. Παναγιώτης Ε. Βάρδας, στόχος του οποίου αποτελεί να καταστήσει περισσότερο ενεργές στις δράσεις της εταιρείας τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

Ο κ. Βάρδας μιλά στην “Π” για την εκλογή και το όραμα που έχει για την εταιρεία.

Ένα πρώτο σχόλιο για την εκλογή σας;

“Με την ευκαιρία της εκλογής μου, επιθυμώ να ευχαριστήσω, πέρα από τους εκλέκτορες, τους ανθρώπους που συναρθρώνουν την καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη διοίκηση της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και την διοίκηση του Π.Κ. καθώς και τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την υποστήριξή τους και την κατανόησή τους σε αυτή την προσπάθειά μου των τελευταίων ετών που είχε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι η εκλογή μου ικανοποιεί όλους εκείνους που πιστεύουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το όραμα και την προσπάθεια των μελών του. Θέλω να επαναλάβω ότι σημαντικοί συνάδελφοι από τις τάξεις αυτού του Πανεπιστημίου έχουν, επίσης, με επιτυχία εκλεγεί και αναγνωριστεί από σημαντικούς διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς. Τέλος, θέλω να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τους ασθενείς της Κρήτης, τις αξίες και τα οράματα που χρειάζεται να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα. Σας ευχαριστώ όλους και ασφαλώς την οικογένειά μου που, έκτος από τους στενούς συνεργάτες μου, μόνο αυτή γνωρίζει τις δυσκολίες που συνάντησα σε αυτή την προσπάθεια.”

Η εκλογή σας θεωρείτε πως είναι αναγνώριση του έργου της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας της Κρήτης;

“Η εκλογή μου δε θα μπορούσε με τίποτα να γίνει αν δεν είχα την ισχυρότατη υποστήριξη της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, τη θαυμάσια οργάνωση και λειτουργία της, έστω και σε ώρες απουσίας μου, και αναμφίβολα την ανοχή και κατανόηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, της ιατρικής σχολής και διοίκησης του ΠΑΓΝΗ. Είναι, επομένως, μια προσπάθεια συνολική, δουλέψαμε όλοι μαζί αυτά τα χρόνια, δουλέψαμε στις λεπτομέρειες, τα προγράμματα, τις παρουσιάσεις.

Αυτή η επιτυχία δεν έρχεται ένα βράδυ διότι κάποιος είχε τη φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας, είναι μια προσπάθεια τουλάχιστον δέκα ετών με χιλιάδες κομμάτια που έπρεπε να συνδεθούν, να παρουσιαστούν στην Ευρώπη και να αποδειχθούν επιτυχημένα. Όλα αυτά έγιναν από όλη την ομάδα, γιατρούς, διοικητικούς, νοσηλευτές και γραμματείς. Αν ήθελα να ξεχωρίσω ένα άτομο, το οποίο αξίζει να συγχαρώ δημοσίως, πέρα από όλους τους άλλους, είναι και η γραμματέας μου, η κ. Μαρίνα Ξημέρη, η οποία για πολλά χρόνια με έχει υπηρετήσει.”

Η θητεία σας πόσο καιρό διαρκεί;

“Έχει δύο χρόνια από τώρα, τη θητεία εκλεγμένου προέδρου, πρόδρομη του προέδρου. Η κανονική θητεία μου αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2012 και τελειώνει το 2014, μετά θα αρχίσει μια θητεία διετής ως προηγούμενος πρόεδρος, όπου κι εκεί οι αρμοδιότητες είναι σημαντικές. Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία παγκοσμίως και αναμφίβολα στην Ευρώπη.

Έχει 55.000 μέλη, το ετήσιο συνέδριό της 30.000 με 35.000 ενεργούς συμμετέχοντες, άλλα πέντε συνέδρια των 5.000 ατόμων έκαστο, εκδίδει επτά περιοδικά, έχει πέντε επιστημονικές κλαδικές ενώσεις, δύο συμβούλια ειδικά και την εταιρεία τη συνθέτουν 52 χώρες, όχι μόνο οι κλασικές ευρωπαϊκές αλλά όλες οι χώρες της Β. Αφρικής, Αρμενία, Γεωργία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κ.α. Η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητες και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τον Οκτώβριο θα κληθούμε στα Ηνωμένα Έθνη να μιλήσουμε για τις μη μεταβιβαζόμενες ασθένειες.”

Ο ρόλος της εταιρείας ποιος είναι;

“Να βελτιώσει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων των χωρών μελών της εταιρείας που είναι πιθανό να παρουσιάσουν ή παρουσιάζουν καρδιαγγειακές νόσους.”


Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ - “Εκλογή μοναδικής σημασίας και αξίας”

Η Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης με εξαιρετική ικανοποίηση επιθυμεί να σας γνωστοποιήσει την εκλογή του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ε. Βάρδα, ως προέδρου.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εκλογή είναι μοναδικής σημασίας και αξίας, όχι μόνο διότι η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία από της συστάσεώς της ( 1948 ), ουδέποτε επέλεξε Πρόεδρο από τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά επίσης διότι έρχεται σε στιγμή που η χώρα μας χρειάζεται όσο ποτέ την Ευρωπαϊκή αναγνώριση και προβολή.

Η εκλογή του Καθηγητή κ. Βάρδα, υπήρξε αποτέλεσμα μίας συστηματικής, επίπονης και τεράστιας προσπάθειας πολλών ετών.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία είναι γνωστό ότι συνιστά τη μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης και πιθανώς παγκόσμια.

Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά, καθώς διαθέτει 55.000 μέλη, ετήσιο συνέδριο 30.000 συνέδρων, 19 ομάδες εργασίας, 5 κλαδικές ενώσεις, 7 επιστημονικά περιοδικά και υποστηρίζεται από 125 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην Εταιρεία, συνολικά 52, είναι όχι μόνο αυτές όλης της Ευρώπης, αλλά επίσης οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Εγγύς Μέσης Ανατολής, η Αρμενία και η Γεωργία. Ως συνδεδεμένα μέλη είναι η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Εμείς, τα μέλη της κλινικής, ιατροί, νοσηλευτές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ολόψυχα συγχαίρουμε τον Καθηγητή μας για την τεράστια επιτυχία του. Είναι επιτυχία όλων μας. Αναμφίβολα είναι επιτυχία της χώρας μας και περισσότερο της Κρήτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου..


“Να είναι η Ν.Α.  Ευρώπη περισσότερο παρούσα”

Ο δικός σας στόχος;

«Οπωσδήποτε να συνεχίσω τα μεγάλα projects που ήδη επιτυχώς αναπτύσσει. Έχω και μερικούς επιμέρους στόχους, όπως να δώσω την ευκαιρία στην περιοχή, τη Ν. Α. Ευρώπη να είναι περισσότερο παρούσα σε όλες τις διαδικασίες και τις υπάρχουσες δραστηριότητες, να δώσω την ευκαιρία στους καρδιολόγους, νοσηλευτές και όσους συνδέονται στην επιστήμη, και τους λαούς της περιοχής να νιώσουν ότι είναι περισσότερο παρόντες στις διαδικασίες της εταιρείας και να βελτιωθεί η κατάσταση των ασθενών στην περιοχή.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εφαρμόζεται η καρδιαγγειακή ιατρική σε πάρα πολλά κράτη της περιοχής δεν εφαρμόζεται, στην Ελλάδα, ευτυχώς, σημαντικά εφαρμόζεται. Υπάρχουν χώρες, όπως οι Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Αλβανία, Συρία, όπου χρειάζεται δουλειά να βελτιωθεί η ποιότητα προσφοράς στους ασθενείς. Δεύτερον, θέλω να δω στην Ευρώπη να γίνεται μια εναρμόνιση του τρόπου εκπαίδευσης και άσκησης των καρδιολόγων, είναι σημαντικό να υπάρχει εξομοίωση των κρατών της Ευρώπης.

Υπάρχουν και άλλοι στόχοι, χρειάζεται να είμαστε μόνιμα στις Βρυξέλλες, θα αναπτύξω μόνιμη αντιπροσωπεία με γραφεία με μικρό αριθμό προσωπικού διότι χρειάζεται να δούμε πώς θα προαγάγουμε την έρευνα με χρήματα που θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι τόσο από τη βιομηχανία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα».
-----------------
Πηγή: Πατρίς
-----------------

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Η δημοτική παράταξη με την πομπώδη ονομασία “Νέα Πορεία - Όραμα και Έργο”, εκπροσωπούμενη από τον κ. Μιχάλη Πρωτοψάλτη, υποδέχθηκε την εμφάνιση της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας με αρκετή αμηχανία.

Χαίρεται βέβαια, όπως σημειώνει ο κύριος Πρωτοψάλτης στο φαξ που έστειλε σε ραδιοφωνικό σταθμό, «για το διαφαινόμενο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων», λυπάται όμως γιατί στη διακήρυξή της «επικρίνει την παρούσα Δημοτική Αρχή» - και μάλιστα, «αστήρικτα»!

Όσο για το γεμάτο απογοήτευση εκείνο παράπονο (στην ίδια ανακοίνωσή τους της 25/6) ότι τάχα «τα νέα παιδιά... καπελώνονται από το φθαρμένο και μουχλιασμένο χθες», προφανώς υποδηλώνεται πως «καλά είναι τα νέα παιδιά, αρκεί να τα καπελώνουμε... εμείς!».

Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Κυθήρων εμφανίζεται δημοτική παράταξη ακαπέλωτη, δημοκρατική και ανεξέλεγκτη από τα πολιτικά κόμματα (ναι, τα ίδια αυτά πολιτικά κόμματα που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής). Το παραδέχεται εξάλλου και η δημοτική αρχή στο κείμενό της, αποκαλώντας μας «παράταξη ακέφαλη». Τι είμαστε τελικά, κ. Μάκρα; Ακέφαλοι ή καπελωμένοι; Γιατί και τα δύο συγχρόνως είναι αδύνατον: καπέλο χωρίς κεφάλι δεν γίνεται...

Την απογοήτευση της παράταξης του κου Μάκρα, εντείνει το γεγονός ότι είμαστε, λέει, «ομάδα διαμαρτυρίας» – σαν να ισχυρίζονται πως η διαμαρτυρία είναι όχι μόνο αθέμιτη, αλλά και ανεξήγητη.

Μα, αγαπητοί κύριοι της δημοτικής αρχής, το γεγονός και μόνο ότι εμφανίσθηκε από το πουθενά μια μεγάλη και συμπαγής ομάδα ανθρώπων όλων των ηλικιών και πολιτικών πεποιθήσεων για να εκφράσει, μεταξύ άλλων, και την οργή και διαμαρτυρία της για τα τεκταινόμενα στον δήμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα έπρεπε να σας βάλει σε σκέψεις. Γιατί το σίγουρο είναι πως στους επερχόμενους μήνες θα τα συναντήσετε από όλο και περισσότερους Κυθήριους.

Τέλος, συμφωνούμε απόλυτα πως «το αύριο των Κυθήρων - ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε - απαιτεί σοβαρότητα, γνώση, εμπειρία”. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους πιστεύουμε πως είναι καιρός η παράταξη του κου Μάκρα να απομακρυνθεί από τη διαχείριση του νησιού μας.
-------------------------------------------
ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, 28/6/10
-------------------------------------------

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ " ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ --ΟΡΑΜΑ & ΕΡΓΟ"

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ-ΟΡΑΜΑ & ΕΡΓΟ

Με αφορμή την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα "Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία" έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Την αρχική μας χαρά για το διαφαινόμενο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα κοινά του νησιού μας, διαδέχθηκε θλίψη και απογοήτευση διαβάζοντας την δήθεν διακήρυξη.

θλίψη γιατί, προκειμένου να κάνουν γνωστή την παρουσία τους χρησιμοποιούν μεθόδους του προηγούμενου αιώνα λασπολογώντας και συκοφαντώντας τους αντιπάλους τους, εκτός βέβαια αν οι συντάκτες του κειμένου, πιστεύουν ότι αυτές οι αρχές είναι διαχρονικές!!!!

Απογοήτευση γιατί συγκροτείται ευκαιριακά παράταξη ακέφαλη ως ομάδα διαμαρτυρίας, όχι για να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και θετικό αλλά για να επικρίνει αστήρικτα την παρούσα Δημοτική Αρχή, αποδεικνύοντας περίτρανα πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκεται.
Είναι σίγουρα ευχάριστο νέα παιδιά να ενδιαφέρονται για την Πολιτική, αλλά είναι ταυτόχρονα λυπηρό να καπελώνονται από το φθαρμένο και μουχλιασμένο χθες.

Η παράταξη "Νέα Πορεία Όραμα & Έργο" είναι βέβαιη ότι στην εκλογική αναμέτρηση του Φθινοπώρου θα κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Τσιριγωτών για να συνεχίσει με συνέπεια, διαφάνεια και εργατικότητα το πλούσιο και δημιουργικό της έργο.

Το αύριο των Κυθήρων - ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε - απαιτεί σοβαρότητα, γνώση, εμπειρία κι όχι πειραματισμούς ή εύκολα συνθήματα.
-------------------------------------------------------------
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ-ΟΡΑΜΑ & ΕΡΓΟ"
-------------------------------------------------------------

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δίκτυο Οπτικών Ινών στα Κύθηρα

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών του ΟΤΕ στο νησί μας.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο στο Βόρειο τμήμα του νησιού και προχωράει με πολύ γρήγορο ρυθμό η τελική του εφαρμογή και η παράδοση του προς πλήρη χρήση των καταναλωτών εντός των προσεχών εβδομάδων.

Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι διανοίξεις και τοποθετήσεις των αγωγών των οπτικών ινών στο Νότιο τμήμα του νησιού, ξεκινώντας από Χώρα - Καψάλι - Κάλαμο - Κάτω Λιβάδι - Κατούνι - Σκουλιάνικα - Τραβασαριάνικα - Γουδιάνικα - Άγιο-Λία - Φράτσια και ένωση με το Βόρειο τμήμα στα Βιαράδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατασκευάστρια εταιρεία το έργο θα παραδοθεί πολύ νωρίτερα από την διορία της αρχικής του παράδοσης και εκτιμάται ότι τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί.
----------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Φωτιά στα Κύθηρα

Φωτιά ξέσπασε στις 01:50 σήμερα τα ξημερώματα σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Μυλοποτάμου Κυθήρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συμμετέχουν δύο αεροσκάφη.
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το συνημμένο κείμενο αποτελεί προκήρυξη αρχών και συγχρόνως κάλεσμα προς όλους τους Κυθήριους εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Η «Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία», η δημιουργία της οποίας επισφραγίζεται από τις 40 υπογραφές που ακολουθούν, φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι το καινούργιο στην ιστορία του νησιού μας: ένας πολιτικός φορέας βασισμένος στη συλλογικότητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες που εμφανίζεται υπό την πίεση των γεγονότων για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και όχι για να ικανοποιήσει προσωπικές ή κομματικές φιλοδοξίες.
Την προκήρυξη αρχών, απαραίτητη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται το όραμά μας για το μέλλον των Κυθήρων, θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες αναλύσεις και προτάσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή
(Αντώνης Δαπόντες, Κατερίνα Μαριάτου, Γιώργης Μαυρογιώργης, Βρεττός Πρωτοψάλτης, Γιάννης Σταθάτος)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 27360 31718 ή 6974 981 007, καθώς και με την ηλεκτρονική διεύθυνση protovoulia@arkiotis.com.
Σε λίγες μέρες θα αναρτηθούν ιστοσελίδα και σελίδα στο Facebook.
---------------------------------------------------------


ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Δήμος Κυθήρων, 2010: ώρα για αλλαγή.
Αρκετά πορευθήκαμε – όσο πορευθήκαμε! – με δημοτική αρχή του προηγούμενου αιώνα. Εν όψει της τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα, και μαζί της τα Κύθηρα, εν όψει της σαρωτικής αλλαγής στη λειτουργία των δήμων που φέρνει ο Καλλικράτης, δεν μπορεί ο Δήμος Κυθήρων να παραμείνει στα χέρια ανθρώπων που επί τέσσερα χρόνια τον κακοδιαχειρίζονται, τον εκμεταλλεύονται, τον νέμονται.
Σήμερα, περισσότερο παρά κάθε άλλη φορά, τα Κύθηρα έχουν απόλυτη ανάγκη μιας δημοτικής αρχής σύγχρονης, αποτελεσματικής, δυναμικής, αφιερωμένης αποκλειστικά στο κοινό συμφέρον και υπεράνω κάθε υποψίας.
Τέτοια δημοτική αρχή δεν θα τη βρούμε μεταξύ των γνωστών «επαγγελματιών» της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.
Η «Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία», αποδεχόμενη αυτές τις αρχές ως προϋποθέσεις για το στήσιμο μιας σωστής Δημοτικής Αρχής, αποτελεί ένα διευρυμένο, υπερκομματικό συνδυασμό, αποφασισμένο να αξιοποιήσει ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς και πρόθυμους για δουλειά, που μοναδικό τους μέλημα θα είναι το καλό του νησιού.
Η τελική σύνθεση του συνδυασμού, καθώς και ο ορισμός του προσώπου που θα τοποθετηθεί
επικεφαλής του ψηφοδελτίου, θα επιλεγούν από το σύνολο της ομάδας και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Πιστεύουμε ότι η εκλογή σε οποιοδήποτε δημοτικό αξίωμα δεν αποτελεί προσωπική ευκαιρία, παρά μεταφράζεται σε σκληρή εργασία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να γίνεται λάφυρο καμμιάς κομματικής εξουσίας, καμιάς προσωπικής
φιλοδοξίας και κανενός αυτοχριζόμενου προστάτη.
Πιστεύουμε ότι ουδείς δικαιολογείται να θεωρεί πως μπορεί να κληρονομήσει τη δημοτική αρχή «ελέω θεού». Πιστεύουμε πως ήλθε η ώρα να συνεισφέρουν τον ενθουσιασμό τους και τις ανησυχίες τους οι νέοι Κυθήριοι, όπως και οφείλουν να συνεισφέρουν την εμπειρία και τη φρόνησή τους οι μεγαλύτεροι που απέφυγαν ίσως μέχρι σήμερα να ασχοληθούν με τα
κοινά.
Τα προβλήματα που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή είναι πράγματι πολλά και δύσκολα, δεν είναι όμως ανυπέρβλητα. Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του δήμου είναι γνωστές: η συστηματικά άτυπη και ενίοτε αμφίβολης νομιμότητας διαχείριση δημοτικών έργων, η έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης, η απόλυτη ανυπαρξία προγραμματισμού σε
βάθος χρόνου και η τακτική προσφυγή σε σπασμωδικές, βραχυπρόθεσμες λύσεις της τελευταίας στιγμής.
Τώρα, στα μόνιμα προβλήματα του νησιού (εσωτερική και εξωτερική συγκοινωνία, περιβάλλον, εκπαίδευση, τουρισμός κ.α.π.) έρχονται να προστεθούν η βαρύτατη οικονομική κρίση και οι καινούργιες ευθύνες που αναγκάζονται να επωμισθούν οι δήμοι.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των Κυθήρων, η «Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία» καλεί όσες και όσους συμμερίζονται τις αρχές αυτές, από όποιο πολιτικό χώρο και να προέρχονται, σε άμεσο διάλογο και συνεργασία.

Κύθηρα, 21 Ιουνίου 2010
Την προκήρυξη υπογράφουν:
Κατερίνα Βάσσιου
Επαμεινώνδας Βέζος
Αντώνης Δαπόντες
Μιχαήλ Δουράλης
Πάνος Ν. Καλλίγερος
Γεωργία Καλλιγέρου
Παναγιώτης Καλλίνικος
Θεόδωρος Π. Κομηνός
Θεόδωρος Ι. Κομηνός
Παναγιώτης Κομηνός
Άννα Κομηνού
Δομνίκη Κονταράτου
Δημήτρης Κοντολέων
Μαρία Κοντολέων
Παύλος Κορωναίος
Στράτος Κορώνης
Χρυσάνθη Κοσμά
Λάμπης Κουντουρόγιαννης
Σταύρος Κυριακάκης
Κατερίνα Λευθέρη
Ανδρέας Λουράντος
Κώστας Μαριάτος
Κατερίνα Μαριάτου
Γιώργης Μαυρογιώργης
Δήμητρα Εμ. Μπαβέα
Ιππόλυτος Πρέκκας
Βρεττός Πρωτοψάλτης (Βύρωνας)
Μάττα Σαμίου
Φωτεινή Παπαδοπούλου-Σαμίου
Νικόλαος Σκουτής
Χαράλαμπος Σούγιαννης
Γιάννης Σταθάτος
Κατερίνα Σταθάτου
Μαρία Σχινά
Κύρος Τζάννες
Χαράλαμπος Τζωρτζόπουλος
Δροσιά Τσέρη
Γεωργία Τσέρη-Δαπόντε
Χρύσα Φατσέα
Όλγα Φωτεινάκη

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

«Δεν υπάρχουν άγονα νησιά»

Εάν δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς που ασκούν το λειτούργημά τους στα μικρά νησιά του νοτίου Αιγαίου, εάν αναδειχθεί ένα αναπτυξιακό πρότυπο στηριγμένο στην τοπική οικονομία και ιστορία, εάν απαλειφθεί ο όρος «άγονη γραμμή», εάν σχεδιαστεί χωροταξικά ο νησιωτικός χώρος, εάν οι κυβερνώντες επισκεφθούν με το σώμα τους αυτόν τον χώρο και αντιληφθούν ότι δεν είναι μειονέκτημα για τη χώρα αλλά πλεονέκτημα, εάν ενταθεί η επικοινωνία μεταξύ των νησιών και εάν οι εκπαιδευτικοί-ακρίτες επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους, εάν, εάν... Τότε μπορούμε να μιλάμε για το θαύμα του Αιγαίου, τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά, ακόμη περισσότερο πολιτικά και εθνικά.

Αυτό προέκυψε από το 3ήμερο (11-13 Ιουνίου) Συμπόσιο Κοινωνικού και Εκπαιδευτικού Προβληματισμού Στελεχών Εκπαίδευσης με θέμα «Νησιωτικότητα και Εκπαίδευση» στο πανέμορφο νησί των Λειψών. Στην ουσία επρόκειτο για μια πολιτική πρόταση προς τα υπουργεία, βασισμένη στις διαιώνιες (ξεχασμένες και λοιδορημένες πλέον...) αξίες ενός οιονεί κοινοτιστικού τρόπου συμβίωσης που κι αυτές με τη σειρά τους στηρίζονται σε σχέσεις αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση.

Η νησιωτικότητα έχει γίνει αποδεκτή από το Σύνταγμα (μόλις το 2002) κι αυτό, γιατί η ευρωπαϊκή συνθήκη αναγνωρίζει στα νησιά και τους μακρινούς ορεινούς όγκους (όχι μόνο της Ελλάδας) μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα και άρα χρήζοντα ιδιαίτερης εθνικής μέριμνας και στρατηγικής. (Απο 'δώ προέκυψαν και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, που ποιος ξέρει πού πήγαν, αφού στα νησιά, τουλάχιστον του Ν. Αιγαίου, ελάχιστη ή μηδαμινή βοήθεια έφτασε.) Αλλά αυτά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

«Βιώσιμη ανάπτυξη -τόνισε ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου- είναι αυτή που στηρίζεται στην ιστορία της παραγωγής του τόπου. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε κοινωνίες 365 ημερών και όχι ενός, δύο ή τριών μηνών. Οι εποχικές κοινωνίες παράγουν βαρβαρότητα (και όχι οικονομία και πολιτισμό)». Σαφής ο υπαινιγμός του για τη χαμηλή αισθητική τουρισμού στη θερινή περίοδο, αυθαίρετη δόμηση, αστικοποίηση, μιμητισμό κ.λπ. Επανέλαβε, γι' ακόμη μία φορά, το γνωστό του σύνθημα «Δεν υπάρχουν άγονα νησιά, υπάρχουν άγονα μυαλά». Τρανταχτό το «απών» του κράτους.

Πολιτική η λύση
Τη βιωματική γνώση της νησιωτικότητας ως εκ των ων ουκ άνευ για την κατανόησή της πρόταξε ο περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου Νίκος Ράπτης, ένας από τους 13 της χώρας. «Ελάτε εδώ», μήνυσε στους ανωτέρους του, «το βίωμα πάνω απ' όλα. Μη στέλνετε τους πρωτοδιοριζόμενους με τιμωρητικές διατάξεις (4 χρόνια υποχρέωση διδασκαλίας) στα νησιά. Δώστε τους, απλώς, κίνητρα. Είναι διαφορετικό για έναν εκπαιδευτικό να λειτουργεί υπό πίεση και τελείως εποικοδομητικό όταν διδάσκει με τη θέλησή του». Αυστηρός και κριτικός προς την Πολιτεία, με ανοιχτό όμως μυαλό.

Αμέτρητα τα προβλήματα που εξέθεσαν οι εισηγητές: για τις μετακινήσεις, τις δεύτερες και τρίτες αναθέσεις σε άσχετους με το αντικείμενο διδασκαλίας δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς, την έλλειψη σχολικών προγραμμάτων κι επιμόρφωσης κ.ά. Καταλαβαίνουν, όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκπαιδευτικό. Είναι πρωτίστως καθαρά πολιτικό ως ιδιαίτερης εθνικής σημασίας. Χρειάζονται αλληλοϋποστηριζόμενες μορφές ανάπτυξης, όχι μόνο τουριστικής. Και αυτές οφείλουν να βασιστούν: στην αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση (αφού η Πολιτεία καθεύδει), στη μακρά παράδοση αυτονομίας των νησιών, στην ιστορικότητα και φυσική ομορφιά και πώς αυτά μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για το μέλλον, στη γνώση ότι η φυσική απομόνωση και η υγρή οριοθέτηση μπορούν να γίνουν πόλος έλξης, στην ανάδειξη και διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας, στην πλούσια βιοποικιλότητα κ.λπ.

Την αναγκαιότητα το σχολείο να ανοιχθεί στην κοινωνία τόνισε ο προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Δ.Ε. Ν. Αιγαίου Νίκος Χρυσοχόος. Να προσλαμβάνονται οι δάσκαλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δοθεί έμφαση στη μέθοδο project, να προσληφθούν παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθούν τα ολοήμερα όπως σε Φινλανδία, Ολλανδία και αλλού. Να διατηρηθεί, τέλος, ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ειδική Αγωγή επισήμανε η σχολική σύμβουλος Ν. Αιγαίου (42 νησιά!) Ελένη Γκονέλα, που συγκίνησε με τις ιστορίες της από την επαφή της με πολυανάπηρα παιδιά.

Η νησιωτικότητα αλλού
Στα άλλα νησιωτικά συμπλέγματα της Ε.Ε. η πολιτική των χωρών δεν είναι αυτή της αδιαφορίας, όπως συμβαίνει εδώ. Τα παιδιά των περιοχών αυτών εισάγονται άνευ εξετάσεων στα πανεπιστήμια, με την προϋπόθεση ότι θα πάρουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος μόνον αν δουλέψουν τα (οριζόμενα από νόμο) χρόνια στον τόπο τους.

Οι εκπαιδευτικοί εκεί διορίζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σχολεία είναι ολοήμερα, ανοιχτά στους γονείς, οι μαθητές ανταλλάσσουν επισκέψεις με συμμαθητές που κατάγονται από ισόμορφες με τις δικές τους αλλοεθνείς περιοχές. Οι ορίζοντες διευρύνονται• το τοπικό γίνεται ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Η τοπικότητα δεν επαναπαύεται στο τζατζίκι και στον τσολιά-καρικατούρα• έχει δική της ιστορία, δική της οικονομία, δικό της πολιτισμό.

Η Πολιτεία
Είναι υποχρέωσή της να θωρακίσει τα νησιά δίνοντας κίνητρα στους καθηγητές που παίζουν τον πρώτο ρόλο στη νησωτική Παιδεία• όχι μόνο να αφουγκραστεί την αγωνία τους, αλλά να τους ενισχύσει γενναία. Αυτά που λένε οι ιθύνοντες για τεράστιο κόστος στην καθημερινή συγκοινωνία είναι φούμαρα. Ανάγκη πάσα να φτιάξει το «Μετρό του Αιγαίου», γρήγορα, φτηνά και αξιόπλοα πλοιάρια, που θα μεταφέρουν καθημερινά ανθρώπους, αγαθά αλλά και ιδέες και πολιτισμό στο μοναδικής ομορφιάς νησιωτικό αιγαιακό σύμπλεγμα. Καλά πλοία, τώρα, αλλά και καλά λιμάνια! Ή, μήπως, η Πολιτεία μας είναι όμηρη των ακτοπλοϊκών εταιρειών; Θα ήταν κρίμα και ντροπή (λέμε τώρα...)

*«Ψυχές» του συμποσίου, ο Γιάννης Καλύβας, προϊστάμενος Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. Ν. Αιγαίου, ο Νίκος Χρυσοχόος και ο δήμαρχος Λειψών. Παρευρέθησαν: ο δήμαρχος Ιθάκης Γιώργος Βασιλόπουλος, η έπαρχος Καλύμνου Χ. Συφοννιού, εκπρόσωπος του υπ. Παιδείας (Κ. Παπαχρήστος), εκπρόσωπος συνδικαλιστών (Βασ. Παληγιάννης) κ.ά. σχολικοί σύμβουλοι και προϊστάμενοι.
--------------------------------------------------------------------
Πηγή: kykladesnews.gr-Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
--------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Επερώτηση του βουλευτή Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου

Στις 9/6/2010 κατετέθη στο κοινοβούλιο επίκαιρη ρώτηση,με αριθμό 889/7-6-2010, του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Μιχαλολιάκου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας Κυθήρων κ.λ.π.

Η προγραμματισμένη συζήτηση στις 10/6/2010 ανεβλήθη λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.

---------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
με πληροφορίες από τα πρακτικά της Βουλής

---------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Για να διαβάσετε το δελτίο τύπου του Δήμου μας παρακαλώ κάντε κλικ στο
http://www.kythira.gr/pages/press/2010/deltio080610.pdf

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ιούνιος, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού!

Ο έκτος κατά σειρά μήνας του Ιουλιανού ημερολογίου που καθιέρωσαν οι Ρωμαίοι και κληρονομήσαμε όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι όπως θέλουμε να αποκαλούμαστε.

Η Ήρα, η γυναίκα του Δία, που στη γλώσσα των Ρωμαίων λεγόταν Iuno, έδωσε το όνομά της σʼ αυτό το μήνα. Τον ίδιο μήνα και ειδικά στις 10 Ιουνίου, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη γιορτή της θεάς Εστίας. Βέβαια αυτό έχει σχέση με το περιεχόμενο του μήνα Ιούνη που είναι ο θερισμός.


Όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί τον Ιούνιο έχουν ως βάση της διατροφής τους το σιτάρι και επειδή αυτό το μήνα υπάρχει σιτάρι καινούργιας σοδειάς, ψήνουν το πρώτο ψωμί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, οι αρτοποιοί στην αρχαία Ρώμη, γιόρταζαν και έψηναν το ψωμί στα ιερά της Εστίας!

Κοντά λοιπόν στους ανθρώπους αλλά και στους Θεούς που έβγαζαν το ψωμί της νέας σοδειάς, γιόρταζαν αλλά και τιμούνταν και οι γαϊδάροι. Τα υπομονετικά αυτά συμπαθή τετράποδα, που αφενός κουβαλούσαν το σιτάρι αλλά και αφετέρου γύριζαν το μύλο που επρόκειτο να αλέσει το σιτάρι.

Αυτό το μήνα λοιπόν αρχίζουν να πρωτοβγαίνουν και να ωριμάζουν τα πρώτα φρούτα, τα κεράσια (ή πετροκέρασα όπως τα θέλει ο λαός μας), τα χνουδωτά βερύκοκα αλλά και τα ροδάκινα, ο Θεριστής όπως όλοι τον ξέρουν, ο μήνας με τη μεγαλύτερη μέρα, ο μήνας του Αη Γιαννιού του Λαμπαδιάρη, του Λαμπροφόρου, του Φανιστή, του Λιοτροπιού όπου όλοι γιορτάζουν ανάβοντας φωτιές.


Στην πατρίδα μας ο Ιούνης έχει πολλές λαϊκές ονομασίες που αναφέρονται είτε στη σχέση του με τις εποχές, είτε με τις αγροτικές εργασίες οι οποίες έχουν σχέση μʼ αυτόν. Συχνά ακούμε να τον λένε Πρωτόλη, ή Πρωτογιούλη, δηλαδή πρώτο μήνα της εποχής του καλοκαιριού.

Ακόμα τον λένε θεριστή, κυρίως για τις πεδινές περιοχές, γιατί οι ορεινές περιοχές έχουν σαν θεριστή τον επόμενο μήνα. Γι' αυτό όμως το θέμα και για την ονομασία αυτή θα επανέλθουμε άλλη φορά.

Στη Βόρεια Ελλάδα ο Ιούνης αναφέρεται ως Κερασάρης, ενώ οι Πόντιοι τον αποκαλούν Κερασινό, αφού αυτή την περίοδο ωριμάζουν τα κεράσια. Ένα ρήμα λαϊκό το ερινιάζω ή ορνιάζω, που σημαίνει γονιμοποιώ ήμερη συκιά, με κλαδί αγριοσυκιάς, του δίνει την ονομασία Ερινιαστή, Ορνιαστή αλλά και απαρνιαστή.

Τέλος χαρακτηριστικό είναι το όνομα ως Αϊγιάννης ή Αϊγιαννίτης από του Αη Γιάννη τις γιορτές όπως τις λέει ο λαός μας. Στις Κυκλάδες, Νάξο, Κύθνο αλλά και σε άλλα νησιά, στη γιορτή του Αη Γιάννη του Απορνιαστή, πιστεύουν ότι τελειώνει το όρνιασμα των σύκων. Γι' αυτό αυτή τη μέρα της γιορτής του πηγαίνουν και μαζεύουν χώμα κάτω από τη συκιά, το ρίχνουν πάνω της και λένε τα παρακάτω λόγια: “Ως βαστά ο Χριστός τον κόσμο και ο Αϊ - Γιάννης την αλήθεια, βάσταξε και συ συκιά τα λύθια”.


Λύθια είναι βέβαια τα μικρά σύκα τα οποία γονιμοποιούνται. Ιούνης! Ο μήνας με τη μεγαλύτερη μέρα του έτους, αφού την 21η Ιουνίου έχουμε τη θερινή τροπή του ήλιου, Λιοτρόπι όπως συνηθιζει να λέει ο λαός μας.

Η μέτρηση του χρόνου και ειδικότερα ο υπολογισμός του έτους βασίζεται στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο ή στη “φαινόμενη” ετήσια τροχιά του Ήλιου γύρω από τη Γη, τροχιά αυτή που δημιουργεί τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του έτους, έχει τέσσερα καθοριστικά σημεία, τα οποία ανά δυο καθορίζουν τις ισημερίες και τις τροπές (ηλιοστάσια): την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου, τη φθινοπωρινή ισημερία στις 22 Σεπτεμβρίου, το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου και το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου. Στις ημερομηνίες αυτές από τα πανάρχαια χρόνια είχαν καθιερωθεί σπουδαίες γιορτές σε όλα τα μήκη και πλήτη της Γης.

Ο Ήλιος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της πορείας του, πράγμα που για μας που κατοικούμε στο βόρειο ημισφαίριο σημαίνει ότι βρίσκεται πιο κοντά μας, γιʼ αυτό και οι μέρες είναι τόσο μεγάλες. Απʼ αυτό το σημείο και πέρα ο Ήλιος τρέπεται προς το νοτιά, γιʼ αυτό λέγεται και τροπή του Ήλιου.


Δηλαδή, ο Ήλιος αρχίζει να απομακρύνεται από μας και να πηγαίνει προς το νότιο ημισφαίριο. Γιʼ αυτό και οι δικές μας μέρες μικραίνουν τότε· μικραίνουν συνεχώς, ώσπου να φτάσει ο Ήλιος στο σημείο της χειμερινής του πια τροπής, στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε τρέπεται και πάλι προς το βορρά και οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Τα σύμβολα που συνοδεύουν την προσωποποίηση αυτού του μήνα συνήθως σε ψηφιδωτές απεικονίσεις είναι δέσμη σταχιών με ένα δρεπάνι, ή ο μήνας να παρουσιάζεται ντυμένος με αχειρίδωτο χιτώνα κρατώντας στο δεξί του χέρι μια δέσμη από στάχια και άλλες εικόνες που σαν θέμα του έχουν τον θερισμό, αφού είναι η κύρια εργασία αλλά και ενασχόληση αυτής της εποχής.

“Θέρος, τρύγος, πόλεμος” έλεγαν οι παλιότεροι και είχαν δίκιο να το λένε, αφού υπάρχει σχέση ανάμεσα στις έννοιες αυτές. Δηλαδή, όπως η γη γεννά τους καρπούς και ο άνθρωπος τους παίρνει, έτσι και στον πόλεμο ο κάθε επιδρομέας “θερίζει” τους ανθρώπους, αφαιρώντας τη ζωή τους.


Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας ο θερισμός ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Το πρώτο δεμάτι σταχιών που έδεναν το έστεναν όρθιο και το προσκυνούσαν. Ο νοικοκύρης παράλληλα εκείνη τη στιγμή έριχνε νομίσματα. Δεν περιγράφονταν η χαρά των γεωργών όταν αποθέριζαν και με το δίκιο τους οι άνθρωποι. Τα “αποθέρια” ήταν μεγάλη γιορτή και οι εμπλεκόμενοι το γλεντούσαν, τρωγοπίνοντας. Δικαιολογημένα εξάλλου, αφού χαίρονταν οι άνθρωποι για το ότι τέλειωσε ο θερισμός, μια πολύ δύσκολη εργασια και το κυριότερο ότι είχαν εξασφαλίσει το ψωμί της χρονιάς. Μερικές βέβαια υποσχέσεις όπως μας λέει παρακάτω ο Μαρίνος Ιδομενέως, πιθανότατα να μην τηρούνταν όταν οι άνθρωποι αποθέριζαν:

“Όλο το θέρος μου ʼτασσες
πως δα με καλικώσεις
κι εδά που ποθερίσαμε
μου λες άμα ξεχρώσεις”.



Σε πολλά μέρη φρόντιζαν νʼ αφήσουν ένα κομμάτι αθέριστο με την αιτιολογία να χαρεί αφενός το χωράφι και να φάνε αφετέρου τα αγρίμια και τα πουλιά τροφή. Επίσης αυτό το αθέριστο κομμάτι σε άλλα μέρη το παρομοίαζαν με τα γένεια του νοικοκύρη, από τον οποίο περίμεναν να τους φέρει διάφορα φαγητά, κυρίως κότα και κρασί.

Σκληρή πραγματικά η δουλειά του θεριστή, ήταν επόμενο στο τέλος της εργασίας να εξασφαλίζουν τα αφεντικά στους εργαζόμενους ένα πλούσιο γεύμα. Πολλοί επίσης από τα τελευταία στάχια έπλεκαν ένα σταυρό, τον οποίο τοποθετούσαν ή στο εικονοστάσι, ή στο μεσοδόκι του σπιτιού και το άφηναν εκεί μέχρι την γιορτή του Σταυρού, στις 14 του Σεπτέμβρη. Τότε το έπαιρναν και το ανακάτευαν με το σπόρο της νέας σποράς, ο οποίος ευλογούνταν στην εκκλησία.

Κατά τον θερισμό παίζονταν και διάφορα παιχνίδια από τους θεριστάδες, όπως το παιχνίδι “του λαγού και του κυνηγού”, “το πάτημα” και “το παίξιμο του δρεπανιού”, συνδυάζοντας απʼ ό,τι φαίνεται “το τερπνόν μετά του ωφελίμου”. Πράγματι τα προαναφερόμενα παιχνίδια εξασφάλιζαν και αποδοτικότητα και επιτάχυνση στο ρυθμό της δουλειάς. Όλα αυτά γίνονταν τον πρώτο μήνα του θέρους, τον Ιούνιο, με τις πολλές ονομασίες αλλά και τις αμέτρητες χαρές του.

Βιβλιογραφία:

1. Ένθετο εφημερίδας “Καθημερινή” Κυριακή 3 Ιουνίου 2001.

2. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη: Η διατροφή των αγροτικών εργατών, Αθήνα 1992.

3. Γ.Α. Μέγα “Ελληνικαί εορταί και έθιμα της λαϊκής λατρείας”, Αθήναι 1963.

4. Οι Δώδεκα μήνες, τα λαογραφικά, Άλκη Κυριακίδου - Νέστορος.

5. Μ. Ι. Ιδομενέως, Κρητικό Γλωσσάριο, Βικελαία Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2006.

--------------------------------------------
Πηγή: Πατρίς - Του Δημήτρη Σάββα
--------------------------------------------

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Τα πρόσωπα του Γεννάδιου - 66 σύγχρονοι εικαστικοί δηµιουργοί «εισβάλλουν» στη βιβλιοθήκη του

Διπλωµάτης, λόγιος, µανιώδης συλλέκτης βιβλίων, ο Ιωάννης Γεννάδιος άφησε πίσω του µία από τις πλουσιότερες και σηµαντικότερες βιβλιοθήκες γεµάτη θησαυρούς στην καρδιά της Αθήνας. Τα πολλά διαφορετικά πρόσωπά του αναζητούν 78 χρόνια µετά τον θάνατό του 66 σύγχρονοι εικαστικοί δηµιουργοί. Και τα παρουσιάζουν στο «σπίτι» του Ιωάννη Γεννάδιου _ τη βιβλιοθήκη του _ δίπλα στους χιλιάδες σπάνιους τόµους που βρίσκονται στα ράφια.
«Είναι µια ευκαιρία να ανοίξει η βιβλιοθήκη στο ευρύ κοινό», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Γενναδείου, Μαρία Γεωργοπούλου, µε πρωτοβουλία της οποίας και του διοικητικού συµβουλίου των φίλων της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε η έκθεση. «Πολλοί, ιδιαιτέρως µετά την 11η Σεπτεµβρίου, βλέπουν την πύλη στην είσοδο και φοβούνται να περάσουν το κατώφλι, καθώς θεωρούν πως είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε ακαδηµαϊκούς. Παράλληλα είναι και µια ευκαιρία οικονοµικής ενίσχυσης της βιβλιοθήκης, καθώς θα µας διατεθεί µέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων».

Κόκκινο της φωτιάς «ντύνει» τους γλυπτούς αναγνώστες του Γιώργου Λάππα. Ενα χρυσό _ από ξύλο και πορσελάνη _ σκήπτρο σχολιάζει µε χιούµορ τον «ιερατικό» ρόλο του Γεννάδιου ως εκπροσώπου του γένους, της θρησκείας, της πολιτικής και της επιστήµης διά χειρός Αγγελου Παπαδηµητρίου. Με βελόνα και κλωστή κεντά στον καµβά τον Γεννάδιο και τη σύζυγό του Ανθή ο Δηµήτρης Σκουρογιάννης. Στην ακτή βγάζει µια από τις κολυµβήτριές της η Μαρία Φιλοπούλου και ως γλυπτό την αφήνει στην παραλία να βυθιστεί στον κόσµο της ανάγνωσης.

Τα σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης που ίδρυσε ο ίδιος στα Κύθηρα συνθέτουν το περιβάλλον που στήνει ο Μανώλης Χάρος, ενώ δεν λείπουν και τα πορτρέτα του Ιωάννη Γεννάδιου, όπως εκείνο που υπογράφει ο Σάββας Γεωργιάδης.

«Σχεδιάσαµε την έκθεση µε επίκεντρο το σπάνιο πολιτισµικό κληροδότηµα του Ιωάννη Γεννάδιου και στόχο τον γόνιµο διάλογό του µε τη σύγχρονη εικαστική δηµιουργία», επισηµαίνει η ιστορικός τέχνης και επιµελήτρια της έκθεσης Ιρις Κριτικού. «Αφετηρία για τους καλλιτέχνες υπήρξε η φυσική και πνευµατική οντότητα του ίδιου του Γεννάδιου, η πολυσχιδής πολιτική, πολιτισµική και κοινωνική δράση του, η διπλή του υπόσταση, τα διαφορετικά πεδία του συλλεκτικού και βιβλιοφιλικού ενδιαφέροντός του που εκτείνονται από τη συλλογή πολύτιµων πρώτων εκδόσεων ώς τη συλλογή περιηγητικών και φιλελληνικών τόµων και χαρακτικών, αλλά κυρίως η εκτός των ορίων αγάπη του για τα βιβλία και η ίδια η ιδέα της Βιβλιοθήκης ως πεµπτουσία του οράµατός του και πολύτιµο συµπύκνωµα της προσφοράς του».

Οι θησαυροί
Η βόλτα όµως ώς τη Γεννάδειο _ µε τον ήσυχο και περιποιηµένο κήπο της _ δεν θα φέρει τους επισκέπτες σε επαφή µόνο µε τα έργα τέχνης, αλλά και µε τους µοναδικούς θησαυρούς που κρύβονται στα ράφια της. Η µαγιά που άφησε πίσω του ο διπλωµάτης και συλλέκτης _ 26.000 τόµοι _ σήµερα έχει υπερβεί τους 116.000 τίτλους. Ανάµεσά τους µπορεί να ανακαλύψει κάποιος τα ηµερολόγια και τις επιστολές του Ερρίκου Σλήµαν, ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών. Προσωπικά αντικείµενα του Λόρδου Βύρωνα. Εκατοντάδες υδατογραφίες του Εντουαρντ Λιρ, που αποτυπώνουν το ελληνικό τοπίο την περίοδο 1848-1864. Καταγραφές-µαρτυρίες των γεγονότων του 1821 από τον Αλή Πασά και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά και τα αρχεία των κατόχων του βραβείου Νοµπέλ Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, όπως και του αρχιµουσικού Δηµήτρη Μητρόπουλου. Την ελευθερία µέσω της γνώσης αναζητά η κοπέλα που πρωταγωνιστεί στο γλυπτό της Εριέττας Βορδώνη _ έργο που άρχισε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2010 µε αφορµή την έκθεση «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο κόσµος του»
ΙΝFΟ
Η έκθεση «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο κόσµος του» 8/6 στις 20.00 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Σουηδίας 61, τηλ. 210- 7210.536). Εως 26 Ιουνίου.
-------------------------------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ-Της Μαίρης Αδαµοπούλου
-------------------------------------------------

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Άναψε… πράσινο για το Μητρώο Αγροτών.

Κατ' αρχήν θετικό έκρινε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι επαγγελματίες αγρότες, καθώς και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι αγροτικής γης.

Εξετάζοντας το νομοσχέδιο, η Ο.Κ.Ε. θεώρησε ότι η διαμόρφωση μιας καθολικής, αξιόπιστης και συνεχώς ενημερωμένης βάσης δεδομένων, θα παρέχει την απαραίτητη γνώση για τη συνολική εικόνα του αγροτικού τομέα και κατά συνέπεια τη δυνατότητα χάραξης ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής με στοχευμένες δράσεις και συγκεκριμένους κατά περίπτωση αποδέκτες.

Ωστόσο, η επιτυχής εφαρμογή όλων των παραπάνω, όπως επισημαίνει στην γνωμοδότησή της η Ο.Κ.Ε., θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από πολύ σημαντικά θέματα όπως, οι διαδικασίες εγγραφής, οι δυνατότητες των φορέων που θα είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση και τήρηση του Μητρώου Αγροτών, η συχνότητα και οι διαδικασίες επικαιροποίησής του κ.α.

Δυστυχώς, η Ο.Κ.Ε. διαπιστώνει, όπως υπογραμμίζεται στην γνωμοδότησή της, ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει κανένα από τα παραπάνω θέματα.
Αντίθετα, προβλέπει τη ρύθμισή τους μέσα από μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος σχετικά με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τα πιθανά αποτελέσματα του Μητρώου Αγροτών, θα πρέπει όλα τα παραπάνω θέματα να συζητηθούν άμεσα και να ρυθμιστούν μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Επίσης, η Ο.Κ.Ε. παρατηρεί ότι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, με έναν ελαστικότερο ορισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», ειδικά σε περιοχές όπου η πολυαπασχόληση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, λόγω του μικρού κλήρου και των χαμηλών αγροτικών εισοδημάτων.

Ωστόσο, η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι η πολυαπασχόληση στον αγροτικό τομέα αναφέρεται σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που αναζητούν συμπληρωματικές με τον αγροτικό τομέα δραστηριότητες για τη συμπλήρωση του εισοδήματός τους.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται επαγγελματίας αγρότης κάποιος που αντλεί μόνο το 35% του εισοδήματός του από αγροτικές δραστηριότητες και αντλεί το 65% του εισοδήματός του από άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως ρυθμίζεται στο νομοσχέδιο.

Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους απασχολούμενους στην αλιεία, σπογαλιεία, οστρακαλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων, υδατοκαλλιέργεια), καθώς επίσης στον αλιευτικό τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει η γνωμοδότηση, η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον κριτήριο του 50% του συνολικού εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες, κριτήριο το οποίο έχει καταστεί κοινωνικά αποδεκτό.

Ως τελευταία παρατήρηση στην γενική αξιολόγηση του νομοσχεδίου, η Ο.Κ.Ε. επισημαίνει ότι το Μητρώο Αγροτών αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο του κράτους, επομένως θα πρέπει να είναι σαφές ότι το κόστος δημιουργίας και συστηματικής επικαιροποίησής του αποτελεί αποκλειστικά δημόσια δαπάνη και δεν επιβαρύνει τους εγγραφόμενους σε αυτό.
----------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------------

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

"ΛΥΡΙΚΗ ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ" - Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.

Συναυλία αφιερωμένη σε επτανήσιους συμθέτες οργάνωσε στις 3/6 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο επτανήσιος πρόεδρος των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργος Κατσαρός.


Στην συναυλία αυτή που ονομάστηκε "Λυρική Επτάνησος", εμφανίστηκαν : Η συμφωική ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων, που διηυθηνε ο ίδιος ο κ. Γιώργος Κατσαρός, η μικτή Χορωδία των Μουσικών Συνόλων, η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου και η πολυμελής Παλαιά Φιλαρμονική Κεκρύρας, που ήλθε στην Αθήνα για αυτή την εκδήλωση.

Η παρουσίαση και αφήγηση έινε από τον λευκαδίτη Ηλία Λογοθέτη και από τον Άγγελο Πυριόχο.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ήταν πολύ καλά οργανωμένη και η κατάμεστη αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, του Μγάρου Μουσικής, πλημμύρισε από τις μελωδίες των επτανησίων συνθετών, Λαυράγκα, Μάντζαρου, Σαμάρα, κ.α.


Από το γραφείο του προέδρου των Μουσικών Συνόλων κ. Κατσαρού, έγκαιρα εστάλησαν προσκλήσεις προς τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών και τα άλλα επτανησιακά σωματεία.

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία παρακολούθησε την Συναυλία.
-------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-------------------------------------

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της "Συντροφιάς Κυθηρίων Κυριών"

Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της "Συντροφιάς Κυθηρίων Κυριών" για την περίοδο 2009-2010, έγινε στις 2/6 στην Αθήνα, στην αίθουσα του Τριφυλλείου ιδρύματος.

Η εκδήλωση αυτή, το "αποχαιρετιστήριο ούζο" όπως λέγεται, έχει γίνει πλέον θεσμός αφού πραγματοποιείται για τριαντα και πλέον χρόνια και γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού κάθε χρόνο, λίγο πριν βρεθούν οι Κυθήριοι των Αθηνών στις παραλίες του Τσιρίγου.

Οι κυρίες της "Συντροφιάς" είχαν ετοιμάσει πολλές σπιτικές λιχουδιές και προσφέρθηκαν σε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί.
Οι δραστηριότητες της "Συντροφιάς" ήταν και εφέτος πολλές. Εκδρομές, συνεστιάσεις, προσκυνηματικές εξορμήσεις, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων. επισκέψεις Μουσείων και βέβαια επισκέψεις στο Γηροκομείο Κυθήρων κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Η τελευταία εκδήλωση αυτής της περιόδου θα είναι η επίσκεψη στο Γηροκομείο στις 11 Αυγούστου όπου θα γίνει Παράκληση και οι κυρίες θα οργανώσουν δεξίωση για όσους βρεθούν εκεί.
Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση μίλησε η κ. Ξηνταράκου Τούλα η οποία εκπροσωπόντας τη "Συντροφιά" ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ευχαρίστησε τις κυρίες που συμμετείχαν στις διάφορες δραστηριότητες, που προαναφέρθηκαν, και ευχήθηκε σε όλους Καλό Καλοκαίρι και καλή αντάμωση στο Τσιρίγο..
--------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
--------------------------------------

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας διεκομίσθη στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας του Ποταμού Κυθήρων, ο ναύκληρος του F/B Πορφυρούσα με βαρειές κρανιοαγγειακές κακώσεις και αφού του παρεσχέθησαν οι άμεσες ιατρικές φροντίδες, διασωληνώθηκε και θα μεταφερθεί αεροπορικώς προς Αθήνα.


Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ατύχημα συνέβη κατά την διάρκεια καθιερωμένου γυμνασίου καθέλκυσης σωσιβίας λέμβου, όταν ο μοχλός χειρισμού του βαρούλκου της επωτίδας (βιντζιού καθέλκυσης) σωσιβίας λέμβου ξέφυγε και γυρίζοντας ανάποδα χτύπησε τον άτυχο ναύκληρο στο κεφάλι προκαλώντας του ισχυρό χτύπημα.

Ο άτυχος ναυτικός τελικά διακομίσθηκε την Αθήνα με πτήση C-130 του ΕΚΑΒ, και εισήχθη στο Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας, για περαιτέρω νοσηλεία.
---------------------------

Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------
Για το περιστατικό, ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Πλοιάρχου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΣΑ» και την προσαγωγή του κατά την αυτόφωρη διαδικασία, από τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, που διενεργεί τη σχετική προανάκριση.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Προχωράει το έργο της ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυθήρων

Πιστώσεις €19,39 εκατ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Την ένταξη πιστώσεων 19,39 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010, για οκτώ νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 44,14 εκατ. ευρώ, ενέκρινε με απόφασή του ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

Αναλυτικά:

• Για την κατασκευή και εξοπλισμό κέντρου υγείας αστικού τύπου στο Δήμο Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής, συνολικού προϋπολογισμού 4.499.164 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 3.414.164 ευρώ.

• Για την ανέγερση νέου Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυθήρων, συνολικού προϋπολογισμού 4.954.892 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 2.943.892 ευρώ.

• Για την επέκταση, εκσυγχρονισμό, προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, συνολικού προϋπολογισμού 4.397.856,84 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 2.392.154,65 ευρώ.

• Για την μελέτη και κατασκευή νέας πτέρυγας Τ.Ε.Π. Χειρουργείων και Μ.Ε.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», συνολικού προϋπολογισμού 3.818.000 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 3.818.000 ευρώ.

• Για την ολοκλήρωση οικοδομικών-ηλεκτρομηχνολογικών εργασιών και προμήθεια-εγκατάσταση βασικού ιατρικού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, συνολικού προϋπολογισμού 16.573.101,66 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 1.037.381,93 ευρώ.

• Για την κατασκευή νέου κτιρίου και εκσυγχρονισμό κτιριακής υποδομής του Γενικού Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο», συνολικού προϋπολογισμού 8.937.632,48 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 5.335.570,76 ευρώ.

• Για την αποπεράτωση της Α’ Φάσης επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο», συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 250.000 ευρώ.

• Για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτιρίου του Οφθαλμιατρείου Αθηνών από το σεισμό της 7.9.1999, συνολικού προϋπολογισμού 707.683,32 ευρώ, εγκρίθηκαν για το ΠΔΕ 2010 πιστώσεις 200.000 ευρώ.
----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------

«Aids» σκοτώνει τις ελιές

Χιλιάδες παραγωγικά δέντρα, κυρίως σε Χαλκιδική και Μαγνησία αλλά και σε Πιερία, Καβάλα έχουν προσβληθεί από έναν μύκητα-δολοφόνο. Το βερτισίλιο αχρηστεύει και τον αγρό, αφού παραμένει στο χώμα έως και 13 χρόνια


Μύκητας - δολοφόνος απειλεί με αφανισμό τους ελαιώνες της Βόρειας Ελλάδας. Το βερτισίλιο (verticillium) ευθύνεται για την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγικών δέντρων, κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής και Μαγνησίας, αλλά και σε Πιερία, Καβάλα και άλλες περιοχές.

Εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο προληπτικά, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιο φυτοφάρμακο που μπορεί να το εξοντώσει. Ελαιοπαραγωγοί έχουν βαφτίσει την ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας ως «το Aids της ελιάς» λόγω του τρόπου δράσης του στο εσωτερικό του κορμού, που καταλήγει συνήθως στον αργό θάνατο του δέντρου.

Ο ιδιαίτερα επιθετικός μύκητας ζει στο έδαφος και προσβάλλει τις λεπτές ρίζες του ελαιόδεντρου, προκαλώντας την απόφραξη των αγγείων του ξύλου στον κορμό του.

Αρχικά μεταχρωματίζονται τα φύλλα και σταδιακά προκαλείται ξήρανση μεμονωμένων κλαδιών στα μεγάλης ηλικίας δέντρα (ημιπληγία) και πλήρης ξήρανση στα νεαρότερα (αποπληξία). Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, είναι θέμα χρόνου η καταστροφή ολόκληρου του ελαιώνα, ενώ ακόμα χειρότερο είναι πως ουσιαστικά αχρηστεύει και τον αγρό, αφού παραμένει στο χώμα ως και 13 χρόνια και «χτυπάει» οποιοδήποτε άλλο δέντρο ή φυτό φυτευτεί.

Ολόκληροι ελαιώνες έχουν αφανιστεί στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της Χαλκιδικής, από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα και επεκτάθηκε σε άλλους νομούς, ενώ στην Αγχίαλο, στο Βελεστίνο και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας υπολογίζεται πως έχουν πληγεί περισσότερα από 170.000 ελαιόδεντρα, που αντιστοιχούν στο 40% του συνολικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τον φυτοπαθολόγο του ΕΘΙΑΓΕ Βόλου, δρ Ι. Ρούμπο, το πρόβλημα είναι «εισαγόμενο» από τη Χαλκιδική και εμφανίστηκε μετά τη μαζική φύτευση στη Μαγνησία ελαιόδεντρων της ποικιλίας Χαλκιδικής.

«Οφείλεται αφενός στη διάδοση της ποικιλίας, η οποία είναι ευάλωτη στη βερτισιλίωση, και αφετέρου στην απουσία ελέγχων στα φυτώρια, από όπου μεταφέρθηκαν μολυσμένα δενδρύλλια», είπε στο «Εθνος».

Στη Χαλκιδική, που αριθμεί 6.100.000 ελαιόδεντρα, έγιναν επί διετία πειραματικές εφαρμογές διάφορων τρόπων αντιμετώπισης με ευθύνη του ΕΘΙΑΓΕ, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Το 90% της αντιμετώπισης της βερτισιλίωσης αφορά την πρόληψη. Εχουμε αναπτύξει κάποια προγράμματα καταστολής, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα σε ημερίδα στη Χαλκιδική», είπε στο «Εθνος» ο εντομολόγος, επικεφαλής της σχετικής ερευνητικής ομάδας, Ζ. Ζαρταλούδης.

Γεωπόνοι
Οδηγίες για λήψη προληπτικών μέτρων

Με ευθύνη των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, γεωπόνοι έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τον περιορισμό διάδοσης της ασθένειας. Μεταξύ αυτών, η κοπή και καύση των προσβεβλημένων κλαδιών με τα πρώτα συμπτώματα, η αποφυγή συγκαλλιέργειας ή γειτνίασης με ευπαθή στον μύκητα φυτά όπως βαμβάκι, τομάτα κ.ά., η άρδευση με σταγόνες και η αποφυγή οργωμάτων σε προσβεβλημένα εδάφη.

Αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο είναι η ηλιοαπολύμανση, με το άπλωμα στο έδαφος πλαστικών διαφανών φύλλων το καλοκαίρι, που αυξάνουν τη θερμοκρασία του εδάφους και νεκρώνουν τμήμα του μολύσματος του μύκητα.
------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
------------------------------------------