Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το συνημμένο κείμενο αποτελεί προκήρυξη αρχών και συγχρόνως κάλεσμα προς όλους τους Κυθήριους εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Η «Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία», η δημιουργία της οποίας επισφραγίζεται από τις 40 υπογραφές που ακολουθούν, φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι το καινούργιο στην ιστορία του νησιού μας: ένας πολιτικός φορέας βασισμένος στη συλλογικότητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες που εμφανίζεται υπό την πίεση των γεγονότων για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και όχι για να ικανοποιήσει προσωπικές ή κομματικές φιλοδοξίες.
Την προκήρυξη αρχών, απαραίτητη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται το όραμά μας για το μέλλον των Κυθήρων, θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες αναλύσεις και προτάσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή
(Αντώνης Δαπόντες, Κατερίνα Μαριάτου, Γιώργης Μαυρογιώργης, Βρεττός Πρωτοψάλτης, Γιάννης Σταθάτος)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 27360 31718 ή 6974 981 007, καθώς και με την ηλεκτρονική διεύθυνση protovoulia@arkiotis.com.
Σε λίγες μέρες θα αναρτηθούν ιστοσελίδα και σελίδα στο Facebook.
---------------------------------------------------------


ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Δήμος Κυθήρων, 2010: ώρα για αλλαγή.
Αρκετά πορευθήκαμε – όσο πορευθήκαμε! – με δημοτική αρχή του προηγούμενου αιώνα. Εν όψει της τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα, και μαζί της τα Κύθηρα, εν όψει της σαρωτικής αλλαγής στη λειτουργία των δήμων που φέρνει ο Καλλικράτης, δεν μπορεί ο Δήμος Κυθήρων να παραμείνει στα χέρια ανθρώπων που επί τέσσερα χρόνια τον κακοδιαχειρίζονται, τον εκμεταλλεύονται, τον νέμονται.
Σήμερα, περισσότερο παρά κάθε άλλη φορά, τα Κύθηρα έχουν απόλυτη ανάγκη μιας δημοτικής αρχής σύγχρονης, αποτελεσματικής, δυναμικής, αφιερωμένης αποκλειστικά στο κοινό συμφέρον και υπεράνω κάθε υποψίας.
Τέτοια δημοτική αρχή δεν θα τη βρούμε μεταξύ των γνωστών «επαγγελματιών» της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.
Η «Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία», αποδεχόμενη αυτές τις αρχές ως προϋποθέσεις για το στήσιμο μιας σωστής Δημοτικής Αρχής, αποτελεί ένα διευρυμένο, υπερκομματικό συνδυασμό, αποφασισμένο να αξιοποιήσει ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς και πρόθυμους για δουλειά, που μοναδικό τους μέλημα θα είναι το καλό του νησιού.
Η τελική σύνθεση του συνδυασμού, καθώς και ο ορισμός του προσώπου που θα τοποθετηθεί
επικεφαλής του ψηφοδελτίου, θα επιλεγούν από το σύνολο της ομάδας και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Πιστεύουμε ότι η εκλογή σε οποιοδήποτε δημοτικό αξίωμα δεν αποτελεί προσωπική ευκαιρία, παρά μεταφράζεται σε σκληρή εργασία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να γίνεται λάφυρο καμμιάς κομματικής εξουσίας, καμιάς προσωπικής
φιλοδοξίας και κανενός αυτοχριζόμενου προστάτη.
Πιστεύουμε ότι ουδείς δικαιολογείται να θεωρεί πως μπορεί να κληρονομήσει τη δημοτική αρχή «ελέω θεού». Πιστεύουμε πως ήλθε η ώρα να συνεισφέρουν τον ενθουσιασμό τους και τις ανησυχίες τους οι νέοι Κυθήριοι, όπως και οφείλουν να συνεισφέρουν την εμπειρία και τη φρόνησή τους οι μεγαλύτεροι που απέφυγαν ίσως μέχρι σήμερα να ασχοληθούν με τα
κοινά.
Τα προβλήματα που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή είναι πράγματι πολλά και δύσκολα, δεν είναι όμως ανυπέρβλητα. Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του δήμου είναι γνωστές: η συστηματικά άτυπη και ενίοτε αμφίβολης νομιμότητας διαχείριση δημοτικών έργων, η έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης, η απόλυτη ανυπαρξία προγραμματισμού σε
βάθος χρόνου και η τακτική προσφυγή σε σπασμωδικές, βραχυπρόθεσμες λύσεις της τελευταίας στιγμής.
Τώρα, στα μόνιμα προβλήματα του νησιού (εσωτερική και εξωτερική συγκοινωνία, περιβάλλον, εκπαίδευση, τουρισμός κ.α.π.) έρχονται να προστεθούν η βαρύτατη οικονομική κρίση και οι καινούργιες ευθύνες που αναγκάζονται να επωμισθούν οι δήμοι.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των Κυθήρων, η «Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία» καλεί όσες και όσους συμμερίζονται τις αρχές αυτές, από όποιο πολιτικό χώρο και να προέρχονται, σε άμεσο διάλογο και συνεργασία.

Κύθηρα, 21 Ιουνίου 2010
Την προκήρυξη υπογράφουν:
Κατερίνα Βάσσιου
Επαμεινώνδας Βέζος
Αντώνης Δαπόντες
Μιχαήλ Δουράλης
Πάνος Ν. Καλλίγερος
Γεωργία Καλλιγέρου
Παναγιώτης Καλλίνικος
Θεόδωρος Π. Κομηνός
Θεόδωρος Ι. Κομηνός
Παναγιώτης Κομηνός
Άννα Κομηνού
Δομνίκη Κονταράτου
Δημήτρης Κοντολέων
Μαρία Κοντολέων
Παύλος Κορωναίος
Στράτος Κορώνης
Χρυσάνθη Κοσμά
Λάμπης Κουντουρόγιαννης
Σταύρος Κυριακάκης
Κατερίνα Λευθέρη
Ανδρέας Λουράντος
Κώστας Μαριάτος
Κατερίνα Μαριάτου
Γιώργης Μαυρογιώργης
Δήμητρα Εμ. Μπαβέα
Ιππόλυτος Πρέκκας
Βρεττός Πρωτοψάλτης (Βύρωνας)
Μάττα Σαμίου
Φωτεινή Παπαδοπούλου-Σαμίου
Νικόλαος Σκουτής
Χαράλαμπος Σούγιαννης
Γιάννης Σταθάτος
Κατερίνα Σταθάτου
Μαρία Σχινά
Κύρος Τζάννες
Χαράλαμπος Τζωρτζόπουλος
Δροσιά Τσέρη
Γεωργία Τσέρη-Δαπόντε
Χρύσα Φατσέα
Όλγα Φωτεινάκη