Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Δελτίο Τύπου Κοινότητας Αντικυθήρων για το μήνα Ιανουάριο

Ημερολόγιο 2010

Εκδόθηκε το ημερολόγιο της Κοινότητας Αντικυθήρων για το έτος 2010. Το θέμα του ημερολογίου είναι η Καθημερινότητα των Αντικυθήρων με 12 επιλεγμένες εικόνες από τα αρχεία της κοινότητας και κατοίκων του νησιού. Η παραγωγή του ημερολόγιου εκτελέστηκε από το Visit Kythera και το φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκε ο γραμματέας της Κοινότητας κος Μαθιός Αγγελιουδάκης. Σας επισυνάπτουμε το μήνυμα του προέδρου το οποίο συνοδεύει την έκδοση.




Το ημερολόγιο μπορείτε να το δείτε στην κατηγορία "Εκδόσεις" της Κοινότητας και συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://www.antikythera.gr/gr/community/publications.html


«Η καθημερινότητά μας…»

Ο χρόνος σε ταξιδεύει, σε αλλάζει και κάποια
στιγμή σου επιτρέπει για λίγο να κάνεις ένα διάλειμμα και να αναπολήσεις στιγμές
που έζησες, να σκεφτείς τη ζωή πώς ήταν κάποτε.

Αγαπητοί φίλοι και
συμπατριώτες, η φετινή μας έκδοση είναι αφιερωμένη στην καθημερινότητα των
Αντικυθήρων όπως τη ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότερες ασχολίες
των κατοίκων είχαν σχέση με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Ο
αγώνας των ανθρώπων μας για το ψωμί που ήταν ιερό σύμβολο της καθημερινής μας
ζωής ήταν διαρκής και μεγάλος. Μέσα από τις δυσκολίες των καιρών, με λιγοστά
μέσα και αγαθά οι Αντικυθήριοι κατάφερναν να λένε μια κουβέντα στο τέλος της
ημέρας: «Δόξα τω Θεώ. Αύριο πάλι…»

Ο χρόνος δε σταματά, όλα αλλάζουν.
Μαζί αλλάζουμε και εμείς και ο τρόπος ζωής μας. Η εξέλιξη μας βοήθησε τα
τελευταία χρόνια βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντάς μας διάφορες
ανέσεις. Πολλές από τις ασχολίες εκείνης της καθημερινότητας αντικαταστάθηκαν
από το «έτοιμο» και το «εύκολο». Μαζί συνέβη και κάτι ακόμη. Ξεχάσαμε ότι η ζωή
κερδίζεται όχι μόνο με τα εύκολα αλλά και τα δύσκολα. Κι ενώ αναρωτιόμαστε για
τη χαμένη γοητεία εκείνων των εποχών, ας θυμηθούμε με τις εικόνες αυτό που όλο
και πιο σπάνια συναντάμε στη σημερινή καθημερινότητά μας. Καλό είναι να
κρατήσουμε μερικά στοιχεία από την παλιά ζωή των Αντικυθήρων, έστω και
εθιμοτυπικά, για να μην αποξενωθούμε από τη γοητεία που περικλείει ο μόχθος για
τα αυτονόητα…

Καλή Χρονιά, με επιμονή στα δύσκολα!




---------------------------------------------------------

Συνεχής Αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Κοινότητας

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Κοινότητας Αντικυθήρων που συνεχώς ανανεώνεται. Αυτή τη φορά έχουν προστεθεί νέες φωτογραφικές συλλογές και βίντεο που αφορούν το νησί. Επίσης θα βρείτε όλα τα ημερολόγια της Κοινότητας σε ηλεκτρονική μορφή. Η αναβάθμιση της σελίδας θα συνεχιστεί και το 2010, με ιστορικά στοιχεία, θέματα για την ομογένεια, τους συλλόγους κ.α
------------------------------------------------------------

Επιστολή στο νέο Περιφερειάρχη Αττικής

Συγχαρητήριο επιστολή στο νέο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κο Λιακόπουλο Ηλία απέστειλε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κος Διονύσης Προγουλάκης.
--------------------------------------------------------------


Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών, ομιλία για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, την Δευτέρα 14.12.2009, στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος, Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα. Ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μουσάς Ξενοφών.
-------------------------------------------------------------

Άριστη Ακτοπλοΐα 2009

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό σύμβουλο του νομάρχη Πειραιά, κο Λιβαδάρο είχε ο πρόεδρος της κοινότητας στις 30 Νοέμβρη 2009, σχετικά με το θέμα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνιακής σύνδεσης των Αντικυθήρων με τις γύρω περιοχές. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τον Μάρτιο του 2009, στο νησί προσεγγίζουν τακτικά τα πλοία «Βιτσέντζος Κορνάρος» και «Πορφυρούσα», εξυπηρετώντας τις γραμμές Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος – Ρέθυμνο – Γύθειο και Νεάπολη – Κύθηρα – Αντικύθηρα αντίστοιχα. Εξέφρασε δε, τις ευχαριστίες του στις ναυτιλιακές εταιρείες, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υ.Ο.Α.ΝΑ / ΔΘΣ οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην οριστική λύση του προβλήματος, με επιστολή που κοινοποιήθηκε και στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Παράλληλα, σε επικοινωνία του με την ακτοπλοϊκή εταιρεία LANE Sea Lines (Β.Κορνάρος), ο πρόεδρος της κοινότητας κος Διονύσης Προγουλάκης ζήτησε τη διαμόρφωση έκτακτων δρομολογίων προσέγγισης στα Αντικύθηρα για το τριήμερο του Πάσχα, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι εκδρομείς Αντικυθήριοι και να μεταβούν στο νησί τους για τις ημέρες αυτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για πιθανές τροποποιήσεις που ζήτησε η κοινότητα στα δρομολόγια του «Βιτσέντζος Κορνάρος», η εταιρεία LANE επικαλέστηκε τις συμβάσεις και τα πλαίσια στα οποία μπορεί να κινηθεί και συμπλήρωσε ότι καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξυπηρετούνται το δυνατότερο όλοι οι προορισμοί, όπως και τα Αντικύθηρα.

Όσον αφορά το δρομολόγιο Νεάπολη – Κύθηρα – Αντικύθηρα που εκτελείται από το πλοίο «Πορφυρούσα» κάθε Δευτέρα και συνεχίζεται και στην νέα περίοδο 01.11.09 – 14.06.10 σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η εταιρεία του πλοίου υπό έγκριση, η κοινότητα των Αντικυθήρων ζητάει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, αυτό να εκτελείται άλλη μέρα και ώρα εντός της εβδομάδας και πάντοτε εφόσον επιτρέπεται η ασφαλής αφιξοαναχώρηση του πλοίου στα Αντικύθηρα.
-----------------------------------------------------------

Διάνοιξη δρόμου δασοπυρόσβεσης περιοχής Κουτσουκέλα

Τον ορισμό επιβλέποντα μηχανικού και την παροχή οδηγιών στην ανάδοχο του έργου ζητάει με επιστολή προς την Τ.Υ.Δ.Κ της Νομαρχίας Πειραιά ο πρόεδρος της κοινότητας Αντικυθήρων όσον αφορά το έργο δρόμου δασοπυρόσβεσης της περιοχής Κουτσουκέλα.