Σας ενημερώνω ότι η αναφορά του υφυπουργού κ. Καμμένου στην ερώτηση στη Βουλή του Θ. Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ, περί τοπικών παραγόντων των Κυθήρων που ζητούσαν ΜΟΝΟ το πλοίο απο Νεάπολη είναι παντελώς ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ.
Ζητήσαμε ΔΥΟ ξεχωριστές γραμμές με διαφορετικά πλοία, μια τοπική και μία περιφερειακή.
Ο μόνος που πρότεινε ένα οχηματαγωγό ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Β. Μιχαλολιάκος και όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμε σε αυτό.
Σημασία έχει ότι με τον αγώνα μας φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε θετικά αποτελέσματα.
Φιλικά Μάνος Τριφύλλης, μέλος της Συντονιστικής επιτροπής για την ακτοπλοία.
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ
Κύθηρα - Αθήνα
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αθήνα - Κύθηρα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
DRAKAKIS TOURS
Τηλ . 27360.31160
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
Aπόσπασμα των πρακτικών επί της συζήτησης περί των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΔ΄Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne081120.txt
(Απόσπασμα των πρακτικών επί της συζήτησης περί των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Επόμενη είναι η με αριθμό 264/17-11-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόδωρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τα ακτοπλοϊκά προβλήματα των νησιωτικών και επαρχιακών δήμων και κοινοτήτων της Νομαρχίας Πειραιά κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Δρίτσα έχει ως εξής:«Σύμφωνα με το από 31-10-2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τον Υπουργό Ε.Ν.ΑΝ.Π., το οποίο υπογράφουν ο Νομάρχης Πειραιά και οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων όλων των νησιών της Νομαρχίας Πειραιά, αλλά και σύμφωνα με πολλές αναλόγου περιεχομένου καταγγελίες Βουλευτών, κομμάτων και κατοίκων, η κατάσταση με τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στους νησιωτικούς και επαρχιακούς Δήμους και Κοινότητες της Νομαρχίας Πειραιά έχει φτάσει στο απροχώρητο.Ειδικότερα επισημαίνουν ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αυξήσεις των ναύλων της ακτοπλοΐας από και προς τους νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Νομαρχίας Πειραιά αγγίζουν μέχρι και το 200%, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φτάσει σε ποσοστά από 30% έως και 50% και ότι «η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών μας είναι ανεπαρκής και δυσχερέστατη, η ποιότητα και η ασφάλεια των θαλάσσιων μέσων προβληματική, η δε συχνότητα των δρομολογίων δεν καλύπτει ούτε υποτυπωδώς τις ανάγκες μετακίνησης των συμπολιτών μας».
Προειδοποιούν τέλος ότι «η κατάσταση στο χώρο της ακτοπλοΐας είναι όχι απλώς κρίσιμη αλλά εκρηκτική και η ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας καθίσταται επιτακτική. Ο πολίτης πρέπει να προστατευτεί. Και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση εκ του Συντάγματος του Κράτους.».Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Προτίθεται να αναγνωρίσει την οξύτητα των προβλημάτων στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών και επαρχιών Νομαρχίας Πειραιά, την αποτυχία της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής και την ανάγκη ριζικής αναθεώρησής της.
2. Με ποια μέτρα σχεδιάζει –καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και ιδιαίτερα τώρα, τους κρίσιμους μήνες του επερχόμενου χειμώνα- να εξασφαλίσει την καθημερινή, απρόσκοπτη και με προσιτές τιμές ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπως και των Μεθάνων, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με ασφαλή και σύγχρονα πλοία;».
Στην ερώτηση του κ. Δρίτσα θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καμμένος.Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Είμαι βέβαιος ότι ο συνάδελφος κ. Δρίτσας δεν υιοθετεί αυτά τα οποία λέει ο Νομάρχης του Πειραιά περί της ασφάλειας των μέσων για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Σαρωνικού.
Μιλάμε για σύγχρονα πλοία, για γρήγορα πλοία, για πλοία τα οποία καλύπτουν όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις ασφάλειας των πλόων. Αυτά τα οποία επαναλαμβάνει ο κ. Μίχας συνεχώς περί ασφαλείας των πλόων για το Σαρωνικό, είναι ένα μόνιμο κείμενο, το οποίο αναπαράγει κάθε φορά που θέλει να βγει στην τηλεόραση. Ο συνάδελφος κ. Δρίτσας γνωρίζει τα θέματα και την ποιότητα των πλοίων.
Εγώ θα συμφωνήσω ότι εκεί που έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα, είναι στη σύνδεση του Πειραιά με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Θα καλέσω τον κ. Δρίτσα να δει τα Πρακτικά της Βουλής σε ερώτηση που είχαμε συζητήσει εδώ, όπου στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση που κάναμε στο Υπουργείο.
Είχαμε επισημάνει από το Υπουργείο ότι εάν συνεχιστεί η εμμονή των τοπικών παραγόντων των Κυθήρων και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυθήρων κατά της σύνδεσης με συγκεκριμένη εταιρεία, η επίθεση και η προσπάθεια μεροληψίας και προώθησης μιας άλλης συγκεκριμένης εταιρείας, θα οδηγήσει σε νομικές ενέργειες, που θα μπλοκάρουν την επιδοτούμενη γραμμή μεταξύ Πειραιά-Κυθήρων-Αντικυθήρων.
Θυμάστε τότε, κύριε συνάδελφε, ότι στο Υπουργείο σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και ξεκίνησαν ένα νέο αντάρτικο, μία νέα επανάσταση –όχι εσείς, μιλώ για το Δήμαρχο των Κυθήρων και τον Μητροπολίτη των Κυθήρων- λέγοντας «Εμείς δεν θέλουμε το καράβι από τον Πειραιά, θέλουμε μόνο το καράβι από τη Νεάπολη Βοιών».
Αποτέλεσμα; Ήρθε το καράβι από τη Νεάπολη Βοιών προς τα Κύθηρα, κατέθεσε ελεύθερη δρομολόγηση, εγκρίναμε την ελεύθερη δρομολόγηση με καθημερινή σύνδεση των Κυθήρων με τη Νεάπολη Βοιών. Το αποτέλεσμα είναι εν συνεχεία να έχουμε λάβει τέσσερις επιστολές από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, ο οποίος μας ζητά τώρα να επιδοτήσουμε παράνομα τη σύνδεση της Νεάπολης Βοιών με τα Κύθηρα, την ώρα που υπάρχει ελεύθερη δρομολόγηση.
Και ερωτώ: Πιστεύετε ότι πρέπει να επιδοτήσουμε μία γραμμή η οποία αυτή τη στιγμή έχει ελεύθερη δρομολόγηση για τους επόμενους δέκα μήνες; Εάν αυτή είναι η αλλαγή της πολιτικής, να βάλουμε μία βάση να συζητήσουμε την αλλαγή όλου του θεσμικού πλαισίου.
Τέλος πάντων, το Υπουργείο δεν άκουσε τους τοπικούς παράγοντες με την πολιτική που είχαν. Σας διαβεβαιώνω, κύριε συνάδελφε, ότι μόλις πάρουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που έχει κάνει η εταιρεία του Μυρτιδιώτισσα, θα προχωρήσουμε άμεσα σε διαγωνισμό για τη σύνδεση ενός δρομολογίου Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Ρέθυμνο -έτσι καλύπτουμε και την ανάγκη που υπήρχε στο Ρέθυμνο- μία γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Χανιά, γιατί υπάρχει το αίτημα των Προέδρου των Αντικυθήρων και του κόσμου των Αντικυθήρων, που έχουν αναπτύξει μία οικονομική δραστηριότητα και πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο στα Χανιά και άλλη μία γραμμή από το Γύθειο για να συνδεθεί η Πελοπόννησος με Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη.
Ο διαγωνισμός αυτός με το που θα βγει στον αέρα, θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία και θα γίνει η απευθείας ανάθεση μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού για ένα σύγχρονο πλοίο, ένα γρήγορο πλοίο, ένα πλοίο νέας γενιάς για να εξυπηρετηθούν πράγματι οι ανάγκες των Κυθήρων.Όσον αφορά τα υπόλοιπα δρομολόγια…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τα υπόλοιπα θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι πολλά τα νησιά.
(BM )(1TS)
Βλέπετε, κύριε Πρόεδρε, ότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ότι στη Βουλή συζητάμε για το θέμα της ακτοπλοΐας. Και δεν μιλάμε για τους Λειψούς που έκλειναν και δεν ψήφισε ο κόσμος. Δεν μιλάμε για τη Χάλκη, δεν μιλάμε για την Κάσο και την Κάρπαθο. Φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για την Ύδρα και τη Μύκονο. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Για να πούμε λοιπόν για την Ύδρα, όπου υπήρχαν και διαδηλώσεις, παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων, ο οποίος έχει αναλάβει ακτοπλοϊκό ρόλο πλέον σε όλο τον Αργοσαρωνικό, πριν από μια εβδομάδα.
Τι ζητάει ο κόσμος της Ύδρας; Ζητάει να έχει τη δυνατότητα να έχει ένα συμβατικό πλοίο. Γιατί; Γιατί πράγματι υπήρχαν 14 επιβάτες το χειμώνα, ιδίως μεγάλης ηλικίας, που χρησιμοποιούσαν συμβατικό πλοίο, όταν υπήρχε. Οι άλλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών αρχών, δεν είχαν μπει ούτε μια φορά στο συμβατικό πλοίο. Όλοι πήγαιναν με το flying dolfing.
Εκεί λοιπόν καταφέραμε να έχουμε τιμές συμβατικού πλοίου. Το εδικαιούντο οι κάτοικοι, αυτοί οι έξι, οι δέκα συνταξιούχοι, να πηγαίνουν κάθε Τρίτη και Πέμπτη με τιμές συμβατικού πλοίου με το ταχύπλοο. Κλείνω εδώ. Θα σας πω μετά για την Αίγινα και θα σας απαντήσω και συγκεκριμένα και για το θέμα των Σπετσών και των Μεθάνων. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Δρίτσας έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω την πλήρη απάντηση από τον κύριο Υπουργό. Δεν πρόλαβε. Παρ’ όλα αυτά εκπλήττομαι ήδη με όσα άκουσα. Δεν είχα τέτοια διάθεση, αλλά παρουσιάζετε το Μητροπολίτη Κυθήρων ως πρωταγωνιστή ενός νέου ακτοπλοϊκού Βατοπεδίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Σχεδόν.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τι συμβαίνει; Δεν μπορείτε να τα λέτε αυτά. Δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπίζομαι τον έναν ή τον άλλον, είτε είναι Μητροπολίτης είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Εδώ όμως μιλάμε για συνελεύσεις, για δημοκρατικές διαδικασίες. Σύσσωμη η κοινωνία κάθε νησιού έχει καταθέσει τις προτάσεις της τόσο στα Κύθηρα όσο και στην Ύδρα.
Αυτά είναι ανοικτές διαδικασίες όπου συμμετέχουν οι πάντες. Κανείς δεν τις παρακινεί. Το υπόμνημα, στο οποίο αναφέρομαι κι εγώ στην ερώτησή μου και αναφερθήκατε κι εσείς, δεν είναι του Νομάρχη μόνο.
Είναι υπογεγραμμένο από όλους τους δημάρχους όλων των νησιών και από φορείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στη δική σας πολιτική παράταξη κι εκφράζουν την αγωνία και τις απόψεις και τις δημιουργικότατες προτάσεις των φορέων όλων αυτών των νησιών. Σας έχουν ζητήσει να τους δεχθείτε.
Οφείλετε σήμερα κιόλας να ανακοινώσετε ότι θα τους δεχθείτε. Από τις 31 Οκτωβρίου αρνείστε να τους δεχθείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Ποιος σας τα είπε αυτά;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Το υπόμνημα. Ζητάνε συνάντηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Μπορώ να κάνω μια διακοπή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε συνάδελφε, ψεύδονται. Ήταν πριν από δέκα ημέρες στο γραφείο του Υπουργού, του κυρίου Παπαληγούρα, ο Δήμαρχος της Ύδρας και οι υπόλοιποι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ. Θα απαντήσετε στη δευτερολογία σας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι καθημερινά και τα δημοσιεύματα στον Τύπο και οι ανακοινώσεις και στο ίδιο το υπόμνημα αναφέρεται. Από αυτήν την άποψη δεν μπορείτε να αγνοήσετε το γεγονός ότι η Ύδρα, εκτός από τις 550 υπογραφές κατοίκων που πριν από πολλούς μήνες σας είχα καταθέσει με αναφορά, κινητοποιήθηκε κι έκλεισαν το λιμάνι επί δύο ημέρες. Το αν βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Κυθήρων, προφανώς οφείλεται στο ότι ήταν οι ημέρες που εορταζόταν ο Πολιούχος Άγιος της Ύδρας.
Μην συγχέουμε και μην μπερδεύουμε τα πράγματα, γιατί έτσι δεν κάνουμε ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση. Το συμβατικό πλοίο της Ύδρας δεν έχει 14 επιβάτες. Γεμάτο πηγαινοερχόταν. Όταν άρχισαν οι εταιρείες με την απελευθέρωση της αγοράς να το βάζουν σε ώρες που δεν εξυπηρετούσε κανέναν, προφανώς και δεν το έπαιρναν.
Ως προς την ασφάλεια τώρα και τα σύγχρονα πλοία: Στα Κύθηρα δεν έχουμε σύγχρονα πλοία. Έχουμε πλοία που μέχρι στιγμής δεν ήταν καθόλου σύγχρονα και με πάρα πολλά προβλήματα. Στην Ύδρα, που την επικαλείστε ως επιτυχία της πολιτικής σας, τα ιπτάμενα δελφίνια είναι σε αθλία κατάσταση, κύριε Υπουργέ.
Θα έπρεπε να υπάρχει έκπτωση 50% σε όλα τα δρομολόγια, λόγω επικινδυνότητας, όχι του πλου, αλλά των συνθηκών, με τις οποίες ταξιδεύουν οι άνθρωποι. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω το χρόνο και δεν έχετε απαντήσει σε κανένα από τα προβλήματα. Σκύψτε και στα Κύθηρα. Αυτά που αναγγέλλετε τώρα θα μπορούσατε να τα είχατε αναγγείλει.
Και δεν είναι επιλογή εφοπλιστικής εταιρείας. Έχουν καταθέσει μελέτες και απόψεις για το πώς θα εξυπηρετηθεί το νησί καλύτερα στη σύνδεσή του και με τον Πειραιά και με την Πελοπόννησο. Περί αυτού πρόκειται, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.
Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Σταματήστε απλώς αυτό το κυνηγητό της απελευθέρωσης της αγοράς, που εσείς ως Υπουργείο τρέχετε από πίσω να καλύψετε τρύπες. Βάλτε ένα σχέδιο δημόσιας ακτοπλοΐας. Δεν μπορείτε να το κάνετε, το ξέρω, αλλά αυτό πρέπει να γίνει. Όλα τα άλλα θα τα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και συνεχώς θα συζητάμε για προβλήματα που προκύπτουν. Κάθε μέρα κι ένα νησί μπαίνει στο κόκκινο. Τώρα απειλείται η Σαμοθράκη. Κάθε μέρα και κάποιο άλλο νησί. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Δυστυχώς, δεν σας επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Καταθέτετε ερωτήσεις για τα ενδοκυκλαδικά, λέγοντας ότι είναι ένα παλιό πλοίο. Αυτή τη στιγμή στις Κυκλάδες έχουμε σύγχρονα πλοία, τα ΑΙΟΛΟΣ, ΚΕΝΤΕΡΗΣ, τα οποία κάνουν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Δεν επιβεβαιώνεστε για την Κάσο και την Κάρπαθο.
Μιλάγατε για απομόνωση της Κάσου και της Καρπάθου. Έχουμε τέσσερα δρομολόγια. Πηγαίνουν σε έντεκα ώρες αντί για είκοσι έξι. Δεν θα επιβεβαιωθείτε όσο βρισκόμαστε στο Υπουργείο αυτό. Αυτή η Κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στα νησιά, όσο κι αν προσπαθείτε. Για να τελειώνουμε τώρα με το θέμα του Μητροπολίτη.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Υπουργέ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε συνάδελφε, δεν γίνεται να διακόπτουμε έτσι τη διαδικασία. Τελειώνει ένα θέμα μέσα σε δύο λεπτά;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Δρίτσα, ζητάτε από το Υπουργείο να επιδοτήσει ελεύθερη γραμμή; Μου ζητάτε να επιδοτήσω ελεύθερη γραμμή; Συμπαραστέκεστε στην άποψη που κάνει εγγράφως, παράνομα, ο Μητροπολίτης; Εγώ στη ζωή μου δεν έχω τσακωθεί ούτε με καντηλανάφτη, αλλά όταν μου στέλνει τρεις επιστολές και μου ζητά να παρανομήσω, να επιδοτήσω το φιλικό του πλοίο, παράνομα, παρ’ ό,τι υπάρχει ελεύθερη δρομολόγηση, δεν θα το κάνω.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Οι δυο μας μιλάμε, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Όσον αφορά τώρα τα παλιά πλοία των Κυθήρων. Στα Κύθηρα, κύριε Δρίτσα είναι το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.
Το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ βγήκε από το καρνάγιο πριν από επτά μήνες. Θυμάστε; Μαζί ήμασταν που λέγαμε πότε θα βγει το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, το καινούργιο βαπόρι, που θα εξυπηρετήσει. Ποιο παλιό βαπόρι είναι στα Κύθηρα; Το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ βγήκε από το καρνάγιο το Μάιο.
Περιμέναμε να τελειώσει. Ένα βαπόρι υπάρχει στα Κύθηρα αυτή τη στιγμή, το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος αυτός, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Δρίτσα, σας παρακαλώ. Εσείς κατά κανόνα είστε ήρεμος. Γιατί τώρα διαμαρτύρεστε; Λέει τις απόψεις του ο κύριος Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Από εκεί και πέρα με το διαγωνισμό θα δούμε ποιο θα μπει. Στην Ύδρα βεβαίως και δικαιούνται να πηγαίνουν με τιμές συμβατικού πλοίου. Τι έκανε λοιπόν το Υπουργείο; Κάλεσε την εταιρεία που σήμερα υπάρχει εκεί, τη HELLENIC SEAWAYS και τους ζητήσαμε αντί για μία ημέρα και ώρες που δεν βόλευαν τους κατοίκους, να μας δώσει δύο ημέρες όπου θα πηγαίνουν οι κάτοικοι της Ύδρας με τιμές συμβατικού πλοίου.
Και αυτό έγινε. Τρίτη και Πέμπτη στις 7 η ώρα το πρωί φεύγουν από την Ύδρα, στις 5 η ώρα το απόγευμα γυρίζουν από τις δουλειές τους στον Πειραιά. Ήταν δίκαιο το αίτημα. Το ικανοποιήσαμε.
Το ίδιο ικανοποιήσαμε και τους κατοίκους της Αίγινας για να μπει πρωινό πλοίο στις 06.40΄. Θυμάστε το παλαιό αίτημα; Έγινε δεκτό. Σε αυτό το Υπουργείο, όσο υπάρχουν δίκαια αιτήματα των νησιών, θα γίνονται δεκτά. Όσο υπάρχουν αιτήματα για παράνομες πράξεις, για επιδοτήσεις και φαβοριτισμό απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα, να επιδοτήσουμε δηλαδή πλοία, τα οποία έχουν ελεύθερη δρομολόγηση, δεν θα γίνονται δεκτά.
Θα πάρουν τις γραμμές τα σύγχρονα πλοία, τα γρήγορα πλοία, τα πλοία τα οποία δέχονται με νόμιμους όρους να μπουν στους διαγωνισμούς, να καταθέσουν τους φακέλους τους και να πάρουν τις γραμμές.
Κι όχι επειδή το θέλει ο ένας ή ο άλλος να αποκλείσουμε εταιρείες, να αποκλείσουμε πλοία και να εξυπηρετήσουμε τοπικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι τα συμφέροντα των νησιωτών, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και της νομιμότητας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
--------------------------------------------------
http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne081120.txt
(Απόσπασμα των πρακτικών επί της συζήτησης περί των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Επόμενη είναι η με αριθμό 264/17-11-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόδωρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τα ακτοπλοϊκά προβλήματα των νησιωτικών και επαρχιακών δήμων και κοινοτήτων της Νομαρχίας Πειραιά κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Δρίτσα έχει ως εξής:«Σύμφωνα με το από 31-10-2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τον Υπουργό Ε.Ν.ΑΝ.Π., το οποίο υπογράφουν ο Νομάρχης Πειραιά και οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων όλων των νησιών της Νομαρχίας Πειραιά, αλλά και σύμφωνα με πολλές αναλόγου περιεχομένου καταγγελίες Βουλευτών, κομμάτων και κατοίκων, η κατάσταση με τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στους νησιωτικούς και επαρχιακούς Δήμους και Κοινότητες της Νομαρχίας Πειραιά έχει φτάσει στο απροχώρητο.Ειδικότερα επισημαίνουν ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αυξήσεις των ναύλων της ακτοπλοΐας από και προς τους νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Νομαρχίας Πειραιά αγγίζουν μέχρι και το 200%, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φτάσει σε ποσοστά από 30% έως και 50% και ότι «η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών μας είναι ανεπαρκής και δυσχερέστατη, η ποιότητα και η ασφάλεια των θαλάσσιων μέσων προβληματική, η δε συχνότητα των δρομολογίων δεν καλύπτει ούτε υποτυπωδώς τις ανάγκες μετακίνησης των συμπολιτών μας».
Προειδοποιούν τέλος ότι «η κατάσταση στο χώρο της ακτοπλοΐας είναι όχι απλώς κρίσιμη αλλά εκρηκτική και η ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας καθίσταται επιτακτική. Ο πολίτης πρέπει να προστατευτεί. Και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση εκ του Συντάγματος του Κράτους.».Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Προτίθεται να αναγνωρίσει την οξύτητα των προβλημάτων στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών και επαρχιών Νομαρχίας Πειραιά, την αποτυχία της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής και την ανάγκη ριζικής αναθεώρησής της.
2. Με ποια μέτρα σχεδιάζει –καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και ιδιαίτερα τώρα, τους κρίσιμους μήνες του επερχόμενου χειμώνα- να εξασφαλίσει την καθημερινή, απρόσκοπτη και με προσιτές τιμές ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπως και των Μεθάνων, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με ασφαλή και σύγχρονα πλοία;».
Στην ερώτηση του κ. Δρίτσα θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καμμένος.Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Είμαι βέβαιος ότι ο συνάδελφος κ. Δρίτσας δεν υιοθετεί αυτά τα οποία λέει ο Νομάρχης του Πειραιά περί της ασφάλειας των μέσων για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Σαρωνικού.
Μιλάμε για σύγχρονα πλοία, για γρήγορα πλοία, για πλοία τα οποία καλύπτουν όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις ασφάλειας των πλόων. Αυτά τα οποία επαναλαμβάνει ο κ. Μίχας συνεχώς περί ασφαλείας των πλόων για το Σαρωνικό, είναι ένα μόνιμο κείμενο, το οποίο αναπαράγει κάθε φορά που θέλει να βγει στην τηλεόραση. Ο συνάδελφος κ. Δρίτσας γνωρίζει τα θέματα και την ποιότητα των πλοίων.
Εγώ θα συμφωνήσω ότι εκεί που έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα, είναι στη σύνδεση του Πειραιά με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Θα καλέσω τον κ. Δρίτσα να δει τα Πρακτικά της Βουλής σε ερώτηση που είχαμε συζητήσει εδώ, όπου στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση που κάναμε στο Υπουργείο.
Είχαμε επισημάνει από το Υπουργείο ότι εάν συνεχιστεί η εμμονή των τοπικών παραγόντων των Κυθήρων και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυθήρων κατά της σύνδεσης με συγκεκριμένη εταιρεία, η επίθεση και η προσπάθεια μεροληψίας και προώθησης μιας άλλης συγκεκριμένης εταιρείας, θα οδηγήσει σε νομικές ενέργειες, που θα μπλοκάρουν την επιδοτούμενη γραμμή μεταξύ Πειραιά-Κυθήρων-Αντικυθήρων.
Θυμάστε τότε, κύριε συνάδελφε, ότι στο Υπουργείο σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και ξεκίνησαν ένα νέο αντάρτικο, μία νέα επανάσταση –όχι εσείς, μιλώ για το Δήμαρχο των Κυθήρων και τον Μητροπολίτη των Κυθήρων- λέγοντας «Εμείς δεν θέλουμε το καράβι από τον Πειραιά, θέλουμε μόνο το καράβι από τη Νεάπολη Βοιών».
Αποτέλεσμα; Ήρθε το καράβι από τη Νεάπολη Βοιών προς τα Κύθηρα, κατέθεσε ελεύθερη δρομολόγηση, εγκρίναμε την ελεύθερη δρομολόγηση με καθημερινή σύνδεση των Κυθήρων με τη Νεάπολη Βοιών. Το αποτέλεσμα είναι εν συνεχεία να έχουμε λάβει τέσσερις επιστολές από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, ο οποίος μας ζητά τώρα να επιδοτήσουμε παράνομα τη σύνδεση της Νεάπολης Βοιών με τα Κύθηρα, την ώρα που υπάρχει ελεύθερη δρομολόγηση.
Και ερωτώ: Πιστεύετε ότι πρέπει να επιδοτήσουμε μία γραμμή η οποία αυτή τη στιγμή έχει ελεύθερη δρομολόγηση για τους επόμενους δέκα μήνες; Εάν αυτή είναι η αλλαγή της πολιτικής, να βάλουμε μία βάση να συζητήσουμε την αλλαγή όλου του θεσμικού πλαισίου.
Τέλος πάντων, το Υπουργείο δεν άκουσε τους τοπικούς παράγοντες με την πολιτική που είχαν. Σας διαβεβαιώνω, κύριε συνάδελφε, ότι μόλις πάρουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που έχει κάνει η εταιρεία του Μυρτιδιώτισσα, θα προχωρήσουμε άμεσα σε διαγωνισμό για τη σύνδεση ενός δρομολογίου Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Ρέθυμνο -έτσι καλύπτουμε και την ανάγκη που υπήρχε στο Ρέθυμνο- μία γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Χανιά, γιατί υπάρχει το αίτημα των Προέδρου των Αντικυθήρων και του κόσμου των Αντικυθήρων, που έχουν αναπτύξει μία οικονομική δραστηριότητα και πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο στα Χανιά και άλλη μία γραμμή από το Γύθειο για να συνδεθεί η Πελοπόννησος με Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη.
Ο διαγωνισμός αυτός με το που θα βγει στον αέρα, θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία και θα γίνει η απευθείας ανάθεση μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού για ένα σύγχρονο πλοίο, ένα γρήγορο πλοίο, ένα πλοίο νέας γενιάς για να εξυπηρετηθούν πράγματι οι ανάγκες των Κυθήρων.Όσον αφορά τα υπόλοιπα δρομολόγια…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τα υπόλοιπα θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι πολλά τα νησιά.
(BM )(1TS)
Βλέπετε, κύριε Πρόεδρε, ότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ότι στη Βουλή συζητάμε για το θέμα της ακτοπλοΐας. Και δεν μιλάμε για τους Λειψούς που έκλειναν και δεν ψήφισε ο κόσμος. Δεν μιλάμε για τη Χάλκη, δεν μιλάμε για την Κάσο και την Κάρπαθο. Φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για την Ύδρα και τη Μύκονο. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Για να πούμε λοιπόν για την Ύδρα, όπου υπήρχαν και διαδηλώσεις, παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων, ο οποίος έχει αναλάβει ακτοπλοϊκό ρόλο πλέον σε όλο τον Αργοσαρωνικό, πριν από μια εβδομάδα.
Τι ζητάει ο κόσμος της Ύδρας; Ζητάει να έχει τη δυνατότητα να έχει ένα συμβατικό πλοίο. Γιατί; Γιατί πράγματι υπήρχαν 14 επιβάτες το χειμώνα, ιδίως μεγάλης ηλικίας, που χρησιμοποιούσαν συμβατικό πλοίο, όταν υπήρχε. Οι άλλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών αρχών, δεν είχαν μπει ούτε μια φορά στο συμβατικό πλοίο. Όλοι πήγαιναν με το flying dolfing.
Εκεί λοιπόν καταφέραμε να έχουμε τιμές συμβατικού πλοίου. Το εδικαιούντο οι κάτοικοι, αυτοί οι έξι, οι δέκα συνταξιούχοι, να πηγαίνουν κάθε Τρίτη και Πέμπτη με τιμές συμβατικού πλοίου με το ταχύπλοο. Κλείνω εδώ. Θα σας πω μετά για την Αίγινα και θα σας απαντήσω και συγκεκριμένα και για το θέμα των Σπετσών και των Μεθάνων. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Δρίτσας έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω την πλήρη απάντηση από τον κύριο Υπουργό. Δεν πρόλαβε. Παρ’ όλα αυτά εκπλήττομαι ήδη με όσα άκουσα. Δεν είχα τέτοια διάθεση, αλλά παρουσιάζετε το Μητροπολίτη Κυθήρων ως πρωταγωνιστή ενός νέου ακτοπλοϊκού Βατοπεδίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Σχεδόν.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τι συμβαίνει; Δεν μπορείτε να τα λέτε αυτά. Δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπίζομαι τον έναν ή τον άλλον, είτε είναι Μητροπολίτης είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Εδώ όμως μιλάμε για συνελεύσεις, για δημοκρατικές διαδικασίες. Σύσσωμη η κοινωνία κάθε νησιού έχει καταθέσει τις προτάσεις της τόσο στα Κύθηρα όσο και στην Ύδρα.
Αυτά είναι ανοικτές διαδικασίες όπου συμμετέχουν οι πάντες. Κανείς δεν τις παρακινεί. Το υπόμνημα, στο οποίο αναφέρομαι κι εγώ στην ερώτησή μου και αναφερθήκατε κι εσείς, δεν είναι του Νομάρχη μόνο.
Είναι υπογεγραμμένο από όλους τους δημάρχους όλων των νησιών και από φορείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στη δική σας πολιτική παράταξη κι εκφράζουν την αγωνία και τις απόψεις και τις δημιουργικότατες προτάσεις των φορέων όλων αυτών των νησιών. Σας έχουν ζητήσει να τους δεχθείτε.
Οφείλετε σήμερα κιόλας να ανακοινώσετε ότι θα τους δεχθείτε. Από τις 31 Οκτωβρίου αρνείστε να τους δεχθείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Ποιος σας τα είπε αυτά;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Το υπόμνημα. Ζητάνε συνάντηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Μπορώ να κάνω μια διακοπή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε συνάδελφε, ψεύδονται. Ήταν πριν από δέκα ημέρες στο γραφείο του Υπουργού, του κυρίου Παπαληγούρα, ο Δήμαρχος της Ύδρας και οι υπόλοιποι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ. Θα απαντήσετε στη δευτερολογία σας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι καθημερινά και τα δημοσιεύματα στον Τύπο και οι ανακοινώσεις και στο ίδιο το υπόμνημα αναφέρεται. Από αυτήν την άποψη δεν μπορείτε να αγνοήσετε το γεγονός ότι η Ύδρα, εκτός από τις 550 υπογραφές κατοίκων που πριν από πολλούς μήνες σας είχα καταθέσει με αναφορά, κινητοποιήθηκε κι έκλεισαν το λιμάνι επί δύο ημέρες. Το αν βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Κυθήρων, προφανώς οφείλεται στο ότι ήταν οι ημέρες που εορταζόταν ο Πολιούχος Άγιος της Ύδρας.
Μην συγχέουμε και μην μπερδεύουμε τα πράγματα, γιατί έτσι δεν κάνουμε ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση. Το συμβατικό πλοίο της Ύδρας δεν έχει 14 επιβάτες. Γεμάτο πηγαινοερχόταν. Όταν άρχισαν οι εταιρείες με την απελευθέρωση της αγοράς να το βάζουν σε ώρες που δεν εξυπηρετούσε κανέναν, προφανώς και δεν το έπαιρναν.
Ως προς την ασφάλεια τώρα και τα σύγχρονα πλοία: Στα Κύθηρα δεν έχουμε σύγχρονα πλοία. Έχουμε πλοία που μέχρι στιγμής δεν ήταν καθόλου σύγχρονα και με πάρα πολλά προβλήματα. Στην Ύδρα, που την επικαλείστε ως επιτυχία της πολιτικής σας, τα ιπτάμενα δελφίνια είναι σε αθλία κατάσταση, κύριε Υπουργέ.
Θα έπρεπε να υπάρχει έκπτωση 50% σε όλα τα δρομολόγια, λόγω επικινδυνότητας, όχι του πλου, αλλά των συνθηκών, με τις οποίες ταξιδεύουν οι άνθρωποι. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω το χρόνο και δεν έχετε απαντήσει σε κανένα από τα προβλήματα. Σκύψτε και στα Κύθηρα. Αυτά που αναγγέλλετε τώρα θα μπορούσατε να τα είχατε αναγγείλει.
Και δεν είναι επιλογή εφοπλιστικής εταιρείας. Έχουν καταθέσει μελέτες και απόψεις για το πώς θα εξυπηρετηθεί το νησί καλύτερα στη σύνδεσή του και με τον Πειραιά και με την Πελοπόννησο. Περί αυτού πρόκειται, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.
Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Σταματήστε απλώς αυτό το κυνηγητό της απελευθέρωσης της αγοράς, που εσείς ως Υπουργείο τρέχετε από πίσω να καλύψετε τρύπες. Βάλτε ένα σχέδιο δημόσιας ακτοπλοΐας. Δεν μπορείτε να το κάνετε, το ξέρω, αλλά αυτό πρέπει να γίνει. Όλα τα άλλα θα τα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και συνεχώς θα συζητάμε για προβλήματα που προκύπτουν. Κάθε μέρα κι ένα νησί μπαίνει στο κόκκινο. Τώρα απειλείται η Σαμοθράκη. Κάθε μέρα και κάποιο άλλο νησί. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Δυστυχώς, δεν σας επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Καταθέτετε ερωτήσεις για τα ενδοκυκλαδικά, λέγοντας ότι είναι ένα παλιό πλοίο. Αυτή τη στιγμή στις Κυκλάδες έχουμε σύγχρονα πλοία, τα ΑΙΟΛΟΣ, ΚΕΝΤΕΡΗΣ, τα οποία κάνουν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Δεν επιβεβαιώνεστε για την Κάσο και την Κάρπαθο.
Μιλάγατε για απομόνωση της Κάσου και της Καρπάθου. Έχουμε τέσσερα δρομολόγια. Πηγαίνουν σε έντεκα ώρες αντί για είκοσι έξι. Δεν θα επιβεβαιωθείτε όσο βρισκόμαστε στο Υπουργείο αυτό. Αυτή η Κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στα νησιά, όσο κι αν προσπαθείτε. Για να τελειώνουμε τώρα με το θέμα του Μητροπολίτη.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Υπουργέ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε συνάδελφε, δεν γίνεται να διακόπτουμε έτσι τη διαδικασία. Τελειώνει ένα θέμα μέσα σε δύο λεπτά;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Κύριε Δρίτσα, ζητάτε από το Υπουργείο να επιδοτήσει ελεύθερη γραμμή; Μου ζητάτε να επιδοτήσω ελεύθερη γραμμή; Συμπαραστέκεστε στην άποψη που κάνει εγγράφως, παράνομα, ο Μητροπολίτης; Εγώ στη ζωή μου δεν έχω τσακωθεί ούτε με καντηλανάφτη, αλλά όταν μου στέλνει τρεις επιστολές και μου ζητά να παρανομήσω, να επιδοτήσω το φιλικό του πλοίο, παράνομα, παρ’ ό,τι υπάρχει ελεύθερη δρομολόγηση, δεν θα το κάνω.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Οι δυο μας μιλάμε, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Όσον αφορά τώρα τα παλιά πλοία των Κυθήρων. Στα Κύθηρα, κύριε Δρίτσα είναι το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.
Το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ βγήκε από το καρνάγιο πριν από επτά μήνες. Θυμάστε; Μαζί ήμασταν που λέγαμε πότε θα βγει το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, το καινούργιο βαπόρι, που θα εξυπηρετήσει. Ποιο παλιό βαπόρι είναι στα Κύθηρα; Το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ βγήκε από το καρνάγιο το Μάιο.
Περιμέναμε να τελειώσει. Ένα βαπόρι υπάρχει στα Κύθηρα αυτή τη στιγμή, το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος αυτός, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Δρίτσα, σας παρακαλώ. Εσείς κατά κανόνα είστε ήρεμος. Γιατί τώρα διαμαρτύρεστε; Λέει τις απόψεις του ο κύριος Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Από εκεί και πέρα με το διαγωνισμό θα δούμε ποιο θα μπει. Στην Ύδρα βεβαίως και δικαιούνται να πηγαίνουν με τιμές συμβατικού πλοίου. Τι έκανε λοιπόν το Υπουργείο; Κάλεσε την εταιρεία που σήμερα υπάρχει εκεί, τη HELLENIC SEAWAYS και τους ζητήσαμε αντί για μία ημέρα και ώρες που δεν βόλευαν τους κατοίκους, να μας δώσει δύο ημέρες όπου θα πηγαίνουν οι κάτοικοι της Ύδρας με τιμές συμβατικού πλοίου.
Και αυτό έγινε. Τρίτη και Πέμπτη στις 7 η ώρα το πρωί φεύγουν από την Ύδρα, στις 5 η ώρα το απόγευμα γυρίζουν από τις δουλειές τους στον Πειραιά. Ήταν δίκαιο το αίτημα. Το ικανοποιήσαμε.
Το ίδιο ικανοποιήσαμε και τους κατοίκους της Αίγινας για να μπει πρωινό πλοίο στις 06.40΄. Θυμάστε το παλαιό αίτημα; Έγινε δεκτό. Σε αυτό το Υπουργείο, όσο υπάρχουν δίκαια αιτήματα των νησιών, θα γίνονται δεκτά. Όσο υπάρχουν αιτήματα για παράνομες πράξεις, για επιδοτήσεις και φαβοριτισμό απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα, να επιδοτήσουμε δηλαδή πλοία, τα οποία έχουν ελεύθερη δρομολόγηση, δεν θα γίνονται δεκτά.
Θα πάρουν τις γραμμές τα σύγχρονα πλοία, τα γρήγορα πλοία, τα πλοία τα οποία δέχονται με νόμιμους όρους να μπουν στους διαγωνισμούς, να καταθέσουν τους φακέλους τους και να πάρουν τις γραμμές.
Κι όχι επειδή το θέλει ο ένας ή ο άλλος να αποκλείσουμε εταιρείες, να αποκλείσουμε πλοία και να εξυπηρετήσουμε τοπικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι τα συμφέροντα των νησιωτών, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και της νομιμότητας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
--------------------------------------------------
Ετικέτες
Ακτοπλοϊκά Νέα
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Χρήσιμα θέματα
VOR και Αεροδρόμιο Κυθήρων
Η λέξη V.O.R. ή VOR είναι ένα σύνθετο ακρωνύμιο των λέξεων Very high frequency (VHF) Omnidirectional Range. Στην ελληνική γλώσσα ο όρος μεταφράζεται ως Πανκατευθυντικός (προς κάθε κατεύθυνση) Αεροναυτιλιακός Ραδιοφάρος πολύ υψηλής συχνότητας.
Είναι ένα ραδιοναυτιλιακό βοήθημα (Ραδιοφάρος) το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα αεροσκάφη να ακολουθούν την πορεία τους από το αεροδρόμιο αναχώρησης, στο αεροδρόμιο προορισμού.
Παρόλο που η λειτουργία τους είναι ακριβώς ίδια, διακρίνονται σε VOR διαδρομής (EN-ROUTE) και σε τερματικά (TERMINAL) VOR. Η διαφορά τους βρίσκεται στην ισχύ που εκπέμπουν. Τα τερματικά VOR είναι συνήθως 40-60 Watt ενώ τα διαδρομής 150-200 Watt. Το «διαδρομής» εννοεί ότι χρησιμοποιούνται κατά τη διαδρομή του αεροσκάφους ενώ τα τερματικά χρησιμοποιούνται κατά την προσέγγιση και διαδικασία προσγείωσης (όπου τερματίζεται η πτήση).
Υπάρχει ένας σταθμός εδάφους, ο οποίος είναι συνήθως εγκατεστημένος σε χώρο εντός αεροδρομίων (τερματικό) ή εκτός σε διάφορα επιλεγμένα σημεία (συνήθως υψώματα, λόφους, βουνά) (διαδρομής) ο οποίος εκπέμπει όπως ένας ραδιοφωνικός σταθμός κάποιες πληροφορίες σε ηλεκτρομαγνητική μορφή.
Λειτουργία
Οι πληροφορίες, λαμβάνονται από τους δέκτες που είναι εγκατεστημένοι στα αεροσκάφη και εμφανίζονται σε μια μικρή οθόνη (του δέκτη). Στην αεροπορική ορολογία λέγονται ενδείξεις VOR και ουσιαστικά είναι δύο «πληροφορίες».
Οι πληροφορίες, λαμβάνονται από τους δέκτες που είναι εγκατεστημένοι στα αεροσκάφη και εμφανίζονται σε μια μικρή οθόνη (του δέκτη). Στην αεροπορική ορολογία λέγονται ενδείξεις VOR και ουσιαστικά είναι δύο «πληροφορίες».
Η πρώτη είναι ένας αριθμός που παίρνει τιμές από 0 έως 359, ο οποίος εμφανίζεται σε ψηφιακή ή/και σε αναλογική μορφή και αφορά (δείχνει) στις μοίρες της πορείας του αεροσκάφους από το μαγνητικό Βορά, πάνω στον οποίο (Βορά) είναι προσανατολισμένα όλα τα VOR.
Η δεύτερη ένδειξη είναι σε μορφή γραμμάτων ή βέλους και:
Αν είναι γράμματα είναι FM από τη λέξη FROM (από) ή TO (προς) και δηλώνουν ότι το αεροσκάφους απομακρύνεται από το συγκεκριμένο VOR αν η ένδειξη είναι FM ή πλησιάζει προς το συγκεκριμένο VOR αν είναι TO.
Αν είναι γράμματα είναι FM από τη λέξη FROM (από) ή TO (προς) και δηλώνουν ότι το αεροσκάφους απομακρύνεται από το συγκεκριμένο VOR αν η ένδειξη είναι FM ή πλησιάζει προς το συγκεκριμένο VOR αν είναι TO.
Αν είναι βέλος τότε όταν δείχνει προς το ρύγχος (μύτη) του αεροσκάφους δηλώνει ότι αυτό κατευθύνεται προς το VOR και αν δείχνει προς την ουρά, δηλώνει ότι το αεροσκάφος απομακρύνεται από το VOR.
Υπάρχει και μια τρίτη πληροφορία η οποία εκπέμπεται από το σταθμό εδάφους και αυτή είναι σε ακουστική μορφή (ακούγεται από ένα μεγάφωνο) και είναι μια τριάδα γραμμάτων του λατινικού αλφαβήτου, κωδικοποιημένη σε κώδικα Mors και αποτελεί την ταυτότητα του μηχανήματος που εκπέμπει, π.χ. τα γράμματα KPL (– · – · – – · · – · ·), από τη λέξη KrisouPoLis (Χρυσούπολις), είναι αυτό που ακούει ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, όταν συντονίσει στη συχνότητα 108,8 MHZ το δέκτη του VOR του αεροσκάφους του, για το αεροδρόμιο Καβάλας. Έτσι γνωρίζει ότι ενδείξεις που λαμβάνει, προέρχονται από το σωστό ραδιοβοήθημα.
Έχοντας αυτές τις πληροφορίες διαθέσιμες καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης και συμβουλευόμενος την απόσταση από το DME και τις πληροφορίες που υπάρχουν στα αεροναυτικά εγχειρίδια οι οποίες αφορούν στα ραδιοβοηθήματα που υπάρχουν εγκατεστημένα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους μπορεί με σιγουριά να το κατευθύνει στον προορισμό του.
------------------------------------------------------------
Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
------------------------------------------------------------
Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με την επίσημη διεθνή ιστοσελίδα της WORLD AERO DATA η συγκεκριμμένη υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο αεροδόμιο Κυθήρων όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας της σχετικής ιστοσελίδας.
Η αλήθεια είναι ότι πέρασε μεγάλο διάστημα από την εγκατάσταση του (αρχές 2006) έως την τελική του λειτουργία αλλά το γεγονός είναι ότι πλέον ευρίσκεται σε απόλυτη λειτουργικότητα και επιτρέπει πλέον την προσέγγιση-προσγείωση αεροπλάνου με κακές καιρικές συνθήκες η ακόμη και με χαμηλή νέφωση (γεγονός που μέχρι τώρα είχε οδηγήσει πολλές φορές σε αρνητικές προσγειώσεις και επιστροφή στην Αθήνα, με απέραντη ταλαιπωρία των επιβατών).
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008
«Ανακαλύπτοντας» τα Κύθηρα
Επτά «αχαρτογράφητα» νησιά τα οποία σίγουρα θα επισκεφθείτε πρώτοι από όλους σας τους γνωστούς, παρουσιάζει το Budget Travel σε ένα αφιέρωμα σε μικρά διαμάντια ανά τον κόσμο που περιμένουν να ανακαλυφθούν από υποψιασμένους ταξιδιώτες. Μεταξύ αυτών το περιοδικό συγκαταλέγει τα Κύθηρα όπου «κατοικούν παντού μυθικοί χαρακτήρες».
«Εδώ είναι τα νερά από όπου αναδύθηκε η Αφροδίτη. Πιο κει μπορείς να δεις τη σπηλιά που πιστεύεται ότι βρήκαν καταφύγιο η Ελένη και ο Πάρις», γράφει ο συντάκτης του άρθρου, σημειώνοντας ότι αν εξαιρέσει κανείς το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, το νησί είναι ένας ήσυχος τόπος με μεσαιωνικά χωριά, παλιούς μύλους, βυζαντινά ξωκλήσια και κυψέλες διαφόρων χρωμάτων. Μάλιστα το άρθρο μας ενημερώνει ότι το θυμαρίσιο μέλι του νησιού είναι τόσο δημοφιλές που η ετήσια παραγωγή εξαντλείται μέσα σε λίγες βδομάδες.
Αλλα «άγνωστα» νησιά είναι: το προστατευόμενο Σκόμερ στην Ουαλία με τους γεμάτους λειχήνες λόφους και τον εντυπωσιακό αριθμό πτηνών που φτιάχνουν εκεί τις φωλιές τους. Τα νησιά Κορν με το εξωτικό τοπίο στα ανοιχτά της Νικαράγουα, όπου ακόμη και σήμερα κατοικούν απόγονοι πειρατών.
Το νησί Ρότνεστ στα ανοιχτά της Αυστραλίας με πάνω από 60 παραλίες με λευκή άμμο και υφάλους κατάλληλους για υποβρύχιες εξερευνήσεις.
Το νησί Φακαράβα στη γαλλική Πολυνησία με το παραδεισένιο τοπίο, το νησί Σούμπα στην Ινδονησία με τη νότια ακτή του ιδανική για σέρφ, καθώς και το νησί Αμαντανί στο Περού, στη λίμνη Τιτικάκα.
Σ' αυτό το νησί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ούτε δρόμοι και οι κάτοικοι επιβιώνουν με όσα παράγουν οι ίδιοι, αποδεικνύοντας ότι κάποιος μπορεί να είναι ευτυχής χωρίς μεγάλα σπίτια και ακριβά αμάξια. ...............
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008
Τα δρομολόγια του Σαρωνικού στη Βουλή από τον Θ. Δρίτσα
Σύμφωνα με το από 31/10/2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τον κ. Υπουργό Ε.Ν.Α.Ν.Π., το οποίο υπογράφουν ο Νομάρχης Πειραιά και οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων όλων των νησιών της Νομαρχίας Πειραιά, αλλά και σύμφωνα με πολλές αναλόγου περιεχομένου καταγγελίες βουλευτών, κομμάτων και κατοίκων, η κατάσταση με τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στους νησιωτικούς και επαρχιακούς Δήμους και Κοινότητες της Νομαρχίας Πειραιά έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αυξήσεις των ναύλων της ακτοπλοΐας από και προς τους νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Νομαρχίας Πειραιά αγγίζουν μέχρι και το 200%, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φτάσει σε ποσοστά από 30% έως και 50%» και ότι «η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών μας είναι ανεπαρκής και δυσχερέστατη, η ποιότητα και η ασφάλεια των θαλάσσιων μέσων προβληματική, η δε συχνότητα των δρομολογίων δεν καλύπτει ούτε υποτυπωδώς τις ανάγκες μετακίνησης των συμπολιτών μας».
Προειδοποιούν τέλος ότι «η κατάσταση στο χώρο της ακτοπλοΐας είναι όχι απλώς κρίσιμη αλλά εκρηκτική και η ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας καθίσταται επιτακτική. Ο πολίτης πρέπει να προστατευθεί. Και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση εκ του Συντάγματος του Κράτους».
Με βάση τα παραπάνωΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
1. Προτίθεται να αναγνωρίσει την οξύτητα των προβλημάτων, στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών και επαρχιών Νομαρχίας Πειραιά, την αποτυχία της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής και την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της;
2. Με ποια μέτρα σχεδιάζει - καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και ιδιαίτερα τώρα τους κρίσιμους μήνες του επερχόμενου χειμώνα – να εξασφαλίσει την καθημερινή, απρόσκοπτη και με προσιτές τιμές ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπως και των Μεθάνων, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
---------------------------------------
Πηγή: Greek Shipping News
---------------------------------------
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αυξήσεις των ναύλων της ακτοπλοΐας από και προς τους νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Νομαρχίας Πειραιά αγγίζουν μέχρι και το 200%, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φτάσει σε ποσοστά από 30% έως και 50%» και ότι «η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών μας είναι ανεπαρκής και δυσχερέστατη, η ποιότητα και η ασφάλεια των θαλάσσιων μέσων προβληματική, η δε συχνότητα των δρομολογίων δεν καλύπτει ούτε υποτυπωδώς τις ανάγκες μετακίνησης των συμπολιτών μας».
Προειδοποιούν τέλος ότι «η κατάσταση στο χώρο της ακτοπλοΐας είναι όχι απλώς κρίσιμη αλλά εκρηκτική και η ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας καθίσταται επιτακτική. Ο πολίτης πρέπει να προστατευθεί. Και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση εκ του Συντάγματος του Κράτους».
Με βάση τα παραπάνωΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
1. Προτίθεται να αναγνωρίσει την οξύτητα των προβλημάτων, στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών και επαρχιών Νομαρχίας Πειραιά, την αποτυχία της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής και την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της;
2. Με ποια μέτρα σχεδιάζει - καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και ιδιαίτερα τώρα τους κρίσιμους μήνες του επερχόμενου χειμώνα – να εξασφαλίσει την καθημερινή, απρόσκοπτη και με προσιτές τιμές ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπως και των Μεθάνων, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
---------------------------------------
Πηγή: Greek Shipping News
---------------------------------------
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Ε/Γ - Ο/Γ // ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ //
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Ε/Γ - Ο/Γ // ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ //
απο 27 . 11 .2008
απο 27 . 11 .2008
ΔΕΥΤΕΡΑ
Αργία
Αργία
ΤΡΙΤΗ
13.00 : Νεάπολη - Κύθηρα
13.00 : Νεάπολη - Κύθηρα
17.30 : Κύθηρα - Νεάπολη
ΤΕΤΑΡΤΗ
08.00 : Νεάπολη - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Κύθηρα
15.30 : Κύθηρα - Νεάπολη
08.00 : Νεάπολη - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Κύθηρα
15.30 : Κύθηρα - Νεάπολη
ΠΕΜΠΤΗ
09.00 : Νεάπολη - Κύθηρα
09.00 : Νεάπολη - Κύθηρα
15.00 : Κύθηρα - Νεάπολη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
15.00 : Νεάπολη - Κύθηρα
17.30 : Κύθηρα - Νεάπολη
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ
11.00 : Νεάπολη - Κύθηρα
14.00 : Κύθηρα - Νεάπολη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΥΘΗΡΑ : 27360.31390 - 27360.31490
ΝΕΑΠΟΛΗ : 27340.24004 - 27340.29004
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008
Κύθηρα - Αντικύθηρα: Νέα εικόνα για τη μετανάστευση των αρπακτικών στη Μεσόγειο
Σε σχέση με τις γνωστές μεταναστευτικές οδούς των πουλιών στη Μεσόγειο, δηλαδή το Γιβραλτάρ, την Μάλτα και τα στενά του Βοσπόρου, η Ελλάδα, λόγω έλλειψης στοιχείων θεωρείτω δευτερεύουσα μεταναστευτική οδός.
Με την ανάπτυξη της ορνιθολογίας στην Ελλάδα όμως κατά τις τελευταίες δεκαετίες και την αύξηση των παρατηρητών πουλιών αλλάζουν τα όσα ξέραμε για τη μετανάστευση αρπακτικών πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα.
Παρατηρήσεις αρπακτικών που έγιναν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με αρχές της δεκαετίας του ’90 στην περιοχή των Κυθήρων και Αντικυθήρων έδειξαν ότι και στις δύο μεταναστευτικές περιόδους μεγάλοι, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα αριθμοί αρπακτικών περνούσαν από τη Νότια Πελοπόννησο και Κρήτη.
Οι παρατηρήσεις αυτές ρίχνουν νέο φως στη μετανάστευση των αρπακτικών πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Τα πουλιά αυτά προτιμούν τα περάσματα όπου η απόσταση μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής κι Ασίας είναι μικρή. Τέτοια μέρη είναι το Γιβραλτάρ, η Μάλτα κι ο Βόσπορος. Όταν πετούν πάνω από στεριά τα αρπακτικά εξοικονομούν ενέργεια κερδίζοντας εύκολα ύψος χρησιμοποιώντας ανοδικά ρεύματα που σχηματίζονται πάνω από τη γη. Αφού έχουν κερδίσει ύψος έως και μερικές χιλιάδες μέτρα, τα αρπακτικά χωρίς να χτυπάνε τα φτερά τους, απλώς ανεμοπορώντας καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη συνέχεια σχετικά με τη μετανάστευση αρπακτικών πάνω από τα Κύθηρα – Αντικύθηρα ανατρέπουν εν μέρει τα όσα ήταν μέχρι τώρα γνωστά για τη μετανάστευση των αρπακτικών στη Μεσόγειο.
Αντικύθηρα
Ο αριθμός των αρπακτικών πουλιών που περνούν από το νησί είναι τόσο μεγάλος, που όταν μελετηθεί για μερικά χρόνια ακόμα, περιμένουμε πως σίγουρα θα αλλάξουν πολλά από όσα ξέρουμε για τη μετανάστευση των αρπακτικών πουλιών στη Μεσόγειο.
Ο αριθμός αλλά και τα είδη πουλιών που καταγράψαμε στην πρώτη επίσκεψη στο νησί το 1992 ήταν αναπάντεχος και μόνο υποθέσεις μπορούσαμε να κάνουμε βασιζόμενοι στα δεδομένα που υπήρχαν από τα Κύθηρα και τις ακτές της Πελοποννήσου.
Στην πρώτη επίσκεψη που έκαναν μέλη της ΕΟΕ στα Αντικύθηρα στα τέλη Αυγούστου (28-31) του 1992 καταγράφηκαν μεγάλα κοπάδια από αρπακτικά που μετανάστευαν πάνω από το νησί. Ο αριθμός τους ήταν κάτι εντελώς άγνωστος για τα ελληνικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε συγκέντρωση 104 ατόμων, 87 Σφηκιάριδες και 17 Τσίφτες.
Εντυπωσιακοί ήταν και οι αριθμοί αρπακτικών που παρατηρήθηκαν το 1998. Τη χρονιά εκείνη μαζί με τις δακτυλιώσεις που διεξήγαγε η Ορνιθολογική Εταιρία στα Αντικύθηρα την άνοιξη, μέλη της ΕΟΕ κατέγραψαν πιο συστηματικά τη μετανάστευση των αρπακτικών στην περιοχή. Από τα μέσα μέχρι και τα τέλη Μαΐου και από τις 12 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου το μέγεθος της μετανάστευσης αρπακτικών ήταν από πολύ ενδιαφέρον μέχρι πολύ εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα στη φθινοπωρινή μετανάστευση τις ημέρες που τα ευνοούσε ο καιρός, οι μεγάλες ημερήσιες συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν ήταν κάτι καινούργιο για την Ελλάδα.
Συνολικά στην φθινοπωρινή μετανάστευση καταμετρήθηκαν σε πέντε μόνο μέρες 22 είδη και ένα υποείδος αρπακτικών και συνολικά 2357 πουλιά.
Σημαντικές παρατηρήσεις έγιναν και την άνοιξη του 1999 που αφορούσαν στη μετανάστευση πάνω από το νησί σε διάστημα δύο ημερών 11 νεαρών Βασιλαετών (Aquila heliaca).
Κύθηρα
Στα Κύθηρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 31 από τα 38 είδη αρπακτικών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, από τα οποία τα 23 κατά την διάρκεια των δυο μεταναστευτικών περιόδων. Στα Κύθηρα οι συστηματικές παρατηρήσεις και η καταγραφή της μετανάστευσης των αρπακτικών έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από ότι στα Αντικύθηρα. Από τα τέλη του 1988 συγκεντρώνονται στοιχεία για τον αριθμό των ειδών αλλά και των πληθυσμών των αρπακτικών που περνούν από την περιοχή ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται και γενικότερα χαρακτηριστικά της μετανάστευσης των αρπακτικών από την περιοχή.
Στις 21 Αυγούστου 1994 παρατηρήθηκε να μπαίνει στο νησί από βορειοδυτικά μια ομάδα Σφηκιάριδων που ξεπερνούσε τα 250 άτομα. Από 21-31 Αυγούστου του ίδιου έτους καταμετρήθηκαν 862 Σφηκιάριδες να μεταναστεύουν πάνω από το νησί ενώ η μετανάστευση του είδους συνεχίστηκε αμείωτα καθ’ όλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Το φθινόπωρο του 1999 από 15 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου έγινε μια πρώτη προσπάθεια καταμέτρησης των Αρπακτικών που περνούσαν από το νησί εκείνο το διάστημα. Η καταμέτρηση γινόταν από έναν παρατηρητή ο οποίος χρησιμοποιούσε διαφορετικά σημεία στα βόρεια του νησιού, εναλλάξ πρωί ή απόγευμα. Καταμετρήθηκαν συνολικά 4101 άτομα από 21 είδη και 1 υποείδος.
Από αρκετές άλλες επισκέψεις στο νησί που έγιναν από το 1992 μέχρι και σήμερα, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι την άνοιξη η μετανάστευση έχει πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό γιατί τα Κύθηρα είναι για πολλά πουλιά που έρχονται από την Αφρική το πρώτο κομμάτι γης στο οποίο θα βρουν καταφύγιο μετά από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο. Πιθανώς η κούραση κι η αναπλήρωση της ενέργειας που έχασαν κατά το ταξίδι τα αναγκάζει να μείνουν στα Κύθηρα κατά τον Φεβρουάριο – μέσα Απριλίου και να μην περνούν αυθημερόν το νησί, όπως κάνουν το φθινόπωρο.
Αντίθετα, το φθινόπωρο, τα πουλιά έχουν φθάσει στα Κύθηρα έχοντας διανύσει μια μεγάλη χερσαία έκταση ώστε μπορούσαν να αναπληρώνουν την ενέργεια που έχαναν. Το ότι τα Κύθηρα απέχουν πολύ λίγο από την Πελοπόννησο, πιθανώς να είναι και ο λόγος που κάποια πουλιά, βοηθούμενα και από τον καιρό, περνούν αυθημερόν το νησί πετώντας σε μεγάλα ύψη. Έτσι πιθανόν εξηγείται γιατί το φθινόπωρο τα πουλιά μένουν για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα στα Κύθηρα.
Υπολογίζεται με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Κύθηρα, Αντικύθηρα αλλά και στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να περνούν μερικές χιλιάδες αρπακτικά πουλιά. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και κατά την διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης γιατί από ότι έχουν δείξει τα μέχρι τώρα δεδομένα παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον με το φθινόπωρο.
Η συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων από την περιοχή θα αλλάξει πολλά από τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα για την μετανάστευση των αρπακτικών από την ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την μετανάστευση ορισμένων ειδών για τα οποία τελικά, ξέρουμε πολύ λίγα.
---------------------------------------------------------------
από τον Θεόδωρο Κομηνό, BSc Zoology - Ecology, MSc Conservation Biology
---------------------------------------------------------------
Με την ανάπτυξη της ορνιθολογίας στην Ελλάδα όμως κατά τις τελευταίες δεκαετίες και την αύξηση των παρατηρητών πουλιών αλλάζουν τα όσα ξέραμε για τη μετανάστευση αρπακτικών πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα.
Παρατηρήσεις αρπακτικών που έγιναν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με αρχές της δεκαετίας του ’90 στην περιοχή των Κυθήρων και Αντικυθήρων έδειξαν ότι και στις δύο μεταναστευτικές περιόδους μεγάλοι, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα αριθμοί αρπακτικών περνούσαν από τη Νότια Πελοπόννησο και Κρήτη.
Οι παρατηρήσεις αυτές ρίχνουν νέο φως στη μετανάστευση των αρπακτικών πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Τα πουλιά αυτά προτιμούν τα περάσματα όπου η απόσταση μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής κι Ασίας είναι μικρή. Τέτοια μέρη είναι το Γιβραλτάρ, η Μάλτα κι ο Βόσπορος. Όταν πετούν πάνω από στεριά τα αρπακτικά εξοικονομούν ενέργεια κερδίζοντας εύκολα ύψος χρησιμοποιώντας ανοδικά ρεύματα που σχηματίζονται πάνω από τη γη. Αφού έχουν κερδίσει ύψος έως και μερικές χιλιάδες μέτρα, τα αρπακτικά χωρίς να χτυπάνε τα φτερά τους, απλώς ανεμοπορώντας καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη συνέχεια σχετικά με τη μετανάστευση αρπακτικών πάνω από τα Κύθηρα – Αντικύθηρα ανατρέπουν εν μέρει τα όσα ήταν μέχρι τώρα γνωστά για τη μετανάστευση των αρπακτικών στη Μεσόγειο.
Αντικύθηρα
Ο αριθμός των αρπακτικών πουλιών που περνούν από το νησί είναι τόσο μεγάλος, που όταν μελετηθεί για μερικά χρόνια ακόμα, περιμένουμε πως σίγουρα θα αλλάξουν πολλά από όσα ξέρουμε για τη μετανάστευση των αρπακτικών πουλιών στη Μεσόγειο.
Ο αριθμός αλλά και τα είδη πουλιών που καταγράψαμε στην πρώτη επίσκεψη στο νησί το 1992 ήταν αναπάντεχος και μόνο υποθέσεις μπορούσαμε να κάνουμε βασιζόμενοι στα δεδομένα που υπήρχαν από τα Κύθηρα και τις ακτές της Πελοποννήσου.
Στην πρώτη επίσκεψη που έκαναν μέλη της ΕΟΕ στα Αντικύθηρα στα τέλη Αυγούστου (28-31) του 1992 καταγράφηκαν μεγάλα κοπάδια από αρπακτικά που μετανάστευαν πάνω από το νησί. Ο αριθμός τους ήταν κάτι εντελώς άγνωστος για τα ελληνικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε συγκέντρωση 104 ατόμων, 87 Σφηκιάριδες και 17 Τσίφτες.
Εντυπωσιακοί ήταν και οι αριθμοί αρπακτικών που παρατηρήθηκαν το 1998. Τη χρονιά εκείνη μαζί με τις δακτυλιώσεις που διεξήγαγε η Ορνιθολογική Εταιρία στα Αντικύθηρα την άνοιξη, μέλη της ΕΟΕ κατέγραψαν πιο συστηματικά τη μετανάστευση των αρπακτικών στην περιοχή. Από τα μέσα μέχρι και τα τέλη Μαΐου και από τις 12 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου το μέγεθος της μετανάστευσης αρπακτικών ήταν από πολύ ενδιαφέρον μέχρι πολύ εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα στη φθινοπωρινή μετανάστευση τις ημέρες που τα ευνοούσε ο καιρός, οι μεγάλες ημερήσιες συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν ήταν κάτι καινούργιο για την Ελλάδα.
Συνολικά στην φθινοπωρινή μετανάστευση καταμετρήθηκαν σε πέντε μόνο μέρες 22 είδη και ένα υποείδος αρπακτικών και συνολικά 2357 πουλιά.
Σημαντικές παρατηρήσεις έγιναν και την άνοιξη του 1999 που αφορούσαν στη μετανάστευση πάνω από το νησί σε διάστημα δύο ημερών 11 νεαρών Βασιλαετών (Aquila heliaca).
Κύθηρα
Στα Κύθηρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 31 από τα 38 είδη αρπακτικών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, από τα οποία τα 23 κατά την διάρκεια των δυο μεταναστευτικών περιόδων. Στα Κύθηρα οι συστηματικές παρατηρήσεις και η καταγραφή της μετανάστευσης των αρπακτικών έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από ότι στα Αντικύθηρα. Από τα τέλη του 1988 συγκεντρώνονται στοιχεία για τον αριθμό των ειδών αλλά και των πληθυσμών των αρπακτικών που περνούν από την περιοχή ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται και γενικότερα χαρακτηριστικά της μετανάστευσης των αρπακτικών από την περιοχή.
Στις 21 Αυγούστου 1994 παρατηρήθηκε να μπαίνει στο νησί από βορειοδυτικά μια ομάδα Σφηκιάριδων που ξεπερνούσε τα 250 άτομα. Από 21-31 Αυγούστου του ίδιου έτους καταμετρήθηκαν 862 Σφηκιάριδες να μεταναστεύουν πάνω από το νησί ενώ η μετανάστευση του είδους συνεχίστηκε αμείωτα καθ’ όλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Το φθινόπωρο του 1999 από 15 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου έγινε μια πρώτη προσπάθεια καταμέτρησης των Αρπακτικών που περνούσαν από το νησί εκείνο το διάστημα. Η καταμέτρηση γινόταν από έναν παρατηρητή ο οποίος χρησιμοποιούσε διαφορετικά σημεία στα βόρεια του νησιού, εναλλάξ πρωί ή απόγευμα. Καταμετρήθηκαν συνολικά 4101 άτομα από 21 είδη και 1 υποείδος.
Από αρκετές άλλες επισκέψεις στο νησί που έγιναν από το 1992 μέχρι και σήμερα, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι την άνοιξη η μετανάστευση έχει πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό γιατί τα Κύθηρα είναι για πολλά πουλιά που έρχονται από την Αφρική το πρώτο κομμάτι γης στο οποίο θα βρουν καταφύγιο μετά από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο. Πιθανώς η κούραση κι η αναπλήρωση της ενέργειας που έχασαν κατά το ταξίδι τα αναγκάζει να μείνουν στα Κύθηρα κατά τον Φεβρουάριο – μέσα Απριλίου και να μην περνούν αυθημερόν το νησί, όπως κάνουν το φθινόπωρο.
Αντίθετα, το φθινόπωρο, τα πουλιά έχουν φθάσει στα Κύθηρα έχοντας διανύσει μια μεγάλη χερσαία έκταση ώστε μπορούσαν να αναπληρώνουν την ενέργεια που έχαναν. Το ότι τα Κύθηρα απέχουν πολύ λίγο από την Πελοπόννησο, πιθανώς να είναι και ο λόγος που κάποια πουλιά, βοηθούμενα και από τον καιρό, περνούν αυθημερόν το νησί πετώντας σε μεγάλα ύψη. Έτσι πιθανόν εξηγείται γιατί το φθινόπωρο τα πουλιά μένουν για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα στα Κύθηρα.
Υπολογίζεται με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Κύθηρα, Αντικύθηρα αλλά και στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να περνούν μερικές χιλιάδες αρπακτικά πουλιά. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και κατά την διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης γιατί από ότι έχουν δείξει τα μέχρι τώρα δεδομένα παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον με το φθινόπωρο.
Η συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων από την περιοχή θα αλλάξει πολλά από τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα για την μετανάστευση των αρπακτικών από την ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την μετανάστευση ορισμένων ειδών για τα οποία τελικά, ξέρουμε πολύ λίγα.
---------------------------------------------------------------
από τον Θεόδωρο Κομηνό, BSc Zoology - Ecology, MSc Conservation Biology
---------------------------------------------------------------
Ετικέτες
Αντικύθηρα,
Αρπακτικά πτηνά,
Κύθηρα
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008
Συνταγές των Κυθήρων - Ξεροτήγανα
Ξεροτήγανα
9 αυγά
½ ποτηράκι του λικέρ ούζο ή τσίπουρο
1/5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλεύρι όσο πάρει, σταρένιο ή μισό σκληρό, μισό για όλες τις χρήσεις.
Λάδι γιά το τηγάνισμα
Μέλι για το μέλωμα, σισάμι κανέλλα και προαιρετικά καρύδι.
Σε μιά λεκάνη κτυπάμε τα αυγά μαζί με το ούζο, το μπέικιν πάουντερ και την ζάχαρη πολύ καλά, κατά προτίμηση στο μίξερ και εν συνεχεία προσθέτουμε το αλεύρι λίγο -λίγο έως ότου γίνει μιά ζύμη μαλακή για φύλλο.
Ανοίγουμε το φύλλο λεπτό και το κοβούμε σε λωρίδες περίπου 2,5 εκατοστά. Μετά τσιμπάμε την λωρίδα σε αποστάσεις 5 εκατοστά και την γυρίζουμε κολλώντας κυκλικά σαν σφιγγοφωλιά.
Βάζουμε το λάδι στην φωτιά να κάψει πολύ καλά και ρίχνουμε ένα ένα τα ξεροτήγανα και τα γυρίζουμε 2 με 3 φορές να ψηθούν ωραία χωρίς να καούν (να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα).
Αφού κρυώσουν τα μελώνουμε με χλιαρό μέλι και τα πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σισάμι και την κανέλλα (αν μας αρέσει και με καρύδι ψιλοκομμένο).
Ετικέτες
Συνταγές Κυθήρων
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επί τάπητος τα προβλήματα της ακτοπλοΐας σε συνάντηση του Νομάρχη Πειραιά με την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 4.11.2008 Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ.Δ/νση : Ακτή Ποσειδώνος 14-16 Ταχ.Κωδ.: 185 31 Τηλέφωνο : 210 4148474 Fax : 210 4120196 Website : http://www.nomarhiapeiraia.gr/ Email : press@nomarhiapeiraia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επί τάπητος τα προβλήματα της ακτοπλοΐας σε συνάντηση του Νομάρχη Πειραιά με την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Την ανάγκη χάραξης ενός σχεδίου εθνικής ακτοπλοϊκής πολιτικής, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιχειρηματίες, ναυτεργάτες, εκπρόσωπους των τοπικών κοινωνιών, ναυτικούς πράκτορες, κόμματα και φυσικά την Πολιτεία, επεσήμανε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, συμμετείχε το προεδρείο της Ένωσης, ενώ τον Νομάρχη Πειραιά συνόδευαν αντινομάρχες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραϊκής Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας της Νομαρχίας.
Ο Νομάρχης Πειραιά στην δική του τοποθέτηση, στάθηκε ιδιαίτερα στα πολλά και ποικιλόμορφα προβλήματα της ακτοπλοΐας που ταλανίζουν τους νησιωτικούς, χερσαίους, επαρχιακούς δήμους και κοινότητες του νομού, τα οποία όπως τόνισε έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους.
Ο κ. Μίχας, παρουσίασε με στοιχεία τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι νησιώτες του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων και ιδιαίτερα εκείνοι που μετακινούνται ακόμα και σε καθημερινή βάση λόγω εργασίας τους από και προς κάποιο νησί του Αργοσαρωνικού, όπως για παράδειγμα της Σαλαμίνας και της Αίγινας.
Ειδικότερα επεσήμανε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αυξήσεις των ναύλων της ακτοπλοΐας από και προς τους νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Νομαρχίας Πειραιά αγγίζουν μέχρι και το 200 %.
Τα πανάκριβα ναύλα έχουν εκτινάξει τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που αγοράζουν οι νησιώτες.Παράλληλα, μειώνεται η τουριστική κίνηση, ενώ αυτή η χαώδης κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στον επιβάτη.
Την ίδια στιγμή η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών της Νομαρχίας Πειραιά είναι ανεπαρκής και δυσχερέστατη ενώ ιδιαίτερα η συχνότητα των δρομολογίων δεν καλύπτει ούτε υποτυπωδώς τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών.«Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής που ασκεί στον χώρο της ακτοπλοΐας.Οι νησιώτες δεν εξυπηρετούνται επαρκώς και πληρώνουν για ένα ταξίδι μικρών αποστάσεων εισιτήριο θαλαμηγού.
Η κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική.Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν.Και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη απώλεια χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Μίχας, προσθέτοντας ότι επείγει μέσα από ειλικρινή διάλογο να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις που θα επιτρέπουν στα νησιά μας να έχουν επαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις, με «λογικά» εισιτήρια, σύγχρονα πλοία και ελληνικά πληρώματα.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά η κυβέρνηση φοβάται το διάλογο, τον αντίλογο και κρύβεται από την κριτική.«Με νόμο του 2003 συστήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής, όπου μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς, και να γίνει ένα πραγματικό και διαρκές φόρουμ διαλόγου.
Στην πράξη τι έγινε; Το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής συνεκλήθη μια φορά το 2005 με αντικείμενο την ακτοπλοΐα, έγιναν μια δύο ακόμα πανηγυρικές συνεδριάσεις με άλλα ναυτιλιακά αντικείμενα.
Και τέλος.Ποιος θυμάται σήμερα την ύπαρξη αυτού του οργάνου; Και όμως ήταν ένα βήμα διαλόγου.Σίγουρα την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών.Οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν προτείνει λύσεις αλλά η Πολιτεία παραμένει αδρανής», επεσήμανε ο Νομάρχης Πειραιά, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής, όπως αυτές επισημάνθηκαν κατά τη πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Πειραιά και υποβλήθηκαν με κοινό υπόμνημα στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για:
Καθημερινή και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού, των Μεθάνων, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ασφαλή και σύγχρονα πλοία.
Φθηνούς ναύλους μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων από και προς όλα τα νησιά μας.
Διατήρηση των εκπτώσεων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας.
Βελτίωση των λιμενικών υποδομών στους νησιωτικούς και χερσαίους τουριστικούς προορισμούς της Νομαρχίας Πειραιά.
Διασφάλιση των δικαιωμάτων και της εργασίας των ναυτεργατών.
Αναφερόμενος στο θέμα της απελευθέρωσης και ειδικότερα στο ζήτημα της μη εφαρμογής της Κανονισμού 3577/92 το οποίο αποτελεί άξονα της επιχειρηματολογίας της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοίας για τις σημερινές τεράστιες αδυναμίες της ακτοπλοΐας, ο κ. Μίχας έθεσε και τους ακτοπλόους προ των ευθυνών τους.
«Εσείς, η Ένωσή σας έχει συμβάλει ώστε να εφαρμόζεται το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού ικανοποιητικά;
Η Ένωσή σας έχει στηρίξει την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού με κανόνες και διαφάνεια ή όταν κάποια μέτρα λαμβάνονται προς όφελος των εταιρειών σιωπά;
Και αναφέρομαι στα κριτήρια που τέθηκαν για να γίνει η απελευθέρωση των ναύλων Οικονομικής θέσης και ΙΧ, τα οποία μόνο την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού δεν εξυπηρετούν, αφού δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ελεύθερων ναύλων σε γραμμές με μια μόνο εταιρεία», υπογράμμισε ο Νομάρχης Πειραιά και πρόσθεσε «ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες οφείλουν να προσφέρουν στους νησιώτες και στους ταξιδιώτες από τους οποίους κερδίζουν, υπηρεσίες με συνέπεια και ποιότητα και να μην καθίσταται παράγοντας σύνθλιψης του μέσου Έλληνα, αλλά συμβολής στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής του».
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Νομάρχης Πειραιά ζήτησε από την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας τις δικές της απόψεις επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από την Νομαρχία Πειραιά, τους δήμους και τους φορείς της περιοχής, στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και υπηρεσιών.
Και συγκεκριμένα για:
Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, ώστε η απελευθέρωση να γίνει με πραγματικά κριτήρια ανταγωνισμού.
Εφαρμογή της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», ώστε να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση πολιτών ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα.
Δημιουργία και λειτουργία Παρατηρητήριου Τιμών των ναύλων της Ακτοπλοΐας ώστε όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι πολίτες να έχουν γνώση ανά πάσα στιγμή των τιμών των εισιτηρίων σε όλα τα πλοία για κάθε γραμμή και,
Επανίδρυση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Θαλασσίων Ενδομεταφορών, για τον έλεγχο της λειτουργίας του ανταγωνισμού στον χώρο της ακτοπλοΐας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, ο κ. Μίχας τόνισε «Ανταποκριθήκαμε στη πρόσκληση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις στα θέματα της ακτοπλοΐας, καταθέτοντας τις δικές μας προτάσεις.
'Αλλωστε για τη Νομαρχία Πειραιά η διαβούλευση αποτελεί βασικό στοιχείο της χάραξης και υλοποίησης πολιτικών, πολύ περισσότερο σε εθνικής σημασίας ζητήματα, όπως είναι η ακτοπλοΐα.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να καθίσουν σύντομα στο τραπέζι του διαλόγου μαζί μας, όπως έχουμε ζητήσει.
Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να εντείνουμε τον αγώνα μας, για να υπερασπιστούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη για επαρκή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή ακτοπλοϊκή μετακίνηση».
Από το Γραφείο Τύπου
----------------------------------------
Πηγή: ΑΠΕ 04/11/08-16:09
----------------------------------------
Ετικέτες
Δελτίο τύπου
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
Κάντετε κλίκ http://www.kythira.gr/pages/press/deltio241008.pdf
Ετικέτες
Δελτίο τύπου
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
Τα Kύθηρα και οι παραδοσιακές τους νοστιμιές
Το όμορφο νησί μας, τα Kύθηρα φημίζονται για τις παραδοσιακές τους νοστιμιές.
Tο πρωινό πάντοτε ξεκινά με τα τσιριγώτικα λαδερά παξιμάδια που είναι πολύ τραγανά και είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στο καφεδάκι.
Φυσικά, κανείς δεν παραλείπει το περίφημο μέλι, ήδη ονομαστό από την αρχαιότητα.
H μοναδική του γεύση συνδυάζει το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ρείκι, που υπάρχουν άφθονα στο ηλιόλουστο νησί.
Eτσι, λοιπόν, δεν είναι παράξενο που το μέλι πρωταγωνιστεί και στα περισσότερα γλυκίσματα: Kαι πρώτα-πρώτα, στα "λυχναράκια", όπως λένε τις γνωστές μας δίπλες η γεύση των οποίων συμπληρώνεται με κανέλα και καρύδι, στους ροζέδες που έχουν μέλι, αμύγδαλο και σιμιγδάλι, και ζαχαρώνονται με λίγο ανθόνερο, στα αχλαδάκια με το ασπρισμένο αμύγδαλο και μέλι, στα "σκαρσελάκια" -σαν καλισουνάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου με πολύ αμύγδαλο- αλλά και στη γλυκιά κολοκυθόπιτα με το κόκκινο κολοκύθι, κανέλα και ρυζάκι, ενώ μέλι μπαίνει και στον άρτο που προσφέρεται ως τάμα στη λειτουργία και μετά μοιράζεται.
Mε το αγαπημένο αμύγδαλο γίνεται και η πάστα "μύλου" (από τον μύλο που άλεθαν παλιά τα αμύγδαλα), που μοιάζει με αμυγδαλόπιτα.
Στη μεγάλη ποικιλία των παραδοσιακών γλυκών του νησιού συμπεριλαμβάνονται και το ραβανί που μπαίνουν 10 αυγά, οι μπιζέδες -από το ασπράδι του αυγού- και προσφέρονται σε γάμους και βαφτίσια, τα "παστιτσέτα" που μοιάζουν με βουτήματα με μαρμελάδα, αλλά και τα διάφορα γλυκά κουταλιού: Kυδώνι, σταφύλι, συκαλάκι, κίτρο, περγαμόντο, και κίτρινο κολοκύθι.
Oσο για τα σπιτικά ποτά, αγαπημένη είναι η σουμάδα και ιδιαίτερα η "τσιπούρα φατουράδα". Πρόκειται για δυνατό τσίπουρο, ανακατεμένο με σιρόπι από νερό, ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο και είναι ένα είδος λικέρ.
Πλούσιο το καθημερινό τραπέζι του νησιού, που αγαπά το καλό ψάρι που υπάρχει άφθονο: Φαγκριά, σκαθάρια, σαργοί, μελανούρια, μουγκριά, σκόρπαινες, δράκαινες αλλά και πολλοί αστακοί, που γίνονται καταπληκτική αστακομακαρονάδα.
Περίφημες είναι και οι κακαβιές που χρειάζονται πολλά και διάφορα ψάρια για να κάνουν πηχτό ζουμί και την απολαμβάνουν οι τυχεροί που διαθέτουν καϊκι.
O ταπεινός γαύρος γίνεται πολύ νόστιμος στο λάδι με πιπεριά, κοκκινοπίπερο, σκόρδο και μαϊντανό, οι σουπιές ξιδάτες, οι ζαργάνες ριγανάτες στον φούρνο, οι μαρίδες σκορδάτες καπνιστές, το μαριναρισμένο σε κρασί χταπόδι γίνεται ψητό στο φούρνο με δάφνη, και ακαθάριστο σκόρδο, ενώ παλιό και πολύ δύσκολο φαγητό είναι τα "μπομπόλια" (σαλιγκάρια ξηράς) μαζί με καβούρια, με κρεμμύδια, κάρυ, πιπέρι, ντομάτα και προαιρετικά ρύζι.
Tα σαλιγκάρια είναι επίσης εξαιρετικός μεζές και αφού τα καθαρίσουνε, μαγειρεύονται με πολύ κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο και σέλινο.
Tο κρέας τρώγεται περισσότερο τον χειμώνα και, κυρίως, τα ωραία ντόπια αρνιά και κατσίκια ενώ, όταν μαθεύεται ότι σφάχτηκε κάποιο μοσχάρι, όλοι τρέχουν να πάρουν.
Oνομαστά είναι και τα τσιριγώτικα λουκάνικα που πωλούνται σχεδόν σε όλα τα κρεοπωλεία. Tο κοτόπουλο προτιμάται κρασάτο και ο λαγός στιφάδο.
Στιφάδο γίνονται και τα ξερά κουκιά με πολλά κρεμμυδάκια και πρόκειται για ένα παλιό νηστίσιμο φαγητό.
Πολύ νόστιμες είναι και οι πίτες: Xορτόπιτα με σπανάκι ή σέσκλα και τυρί ανθότυρο ή φέτα ή λαδοτύρι, κολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι και ξινόχοντρο, σπανακόπιτες σαν καλτσούνια τηγανητές.
O ξινόχοντρος πάει με τα περισσότερα φαγητά και γίνεται από γάλα ξινό και αλεσμένο σιτάρι. Aφού το δέσουν στη φωτιά, το απλώνουνε σε πιατέλες και στεγνώνει και μετά το τρίβουν σε κομμάτια και το φυλούν.
Παραδοσιακό φαγητό με ξινόχοντρο είναι οι μελιτζάνες, που γίνονται επίσης και ριγανάτες με σάλτσα με μπόλικα κρεμμύδια και ντομάτα και από επάνω τυρί.
Aπό τους καλύτερους μεζέδες, είναι οι αγκινάρες στα κάρβουνα ή στη χόβολη. Kαθώς ψήνεται η αγκινάρα, την περιχύνουν με λίγο λάδι για να δροσιστεί και τη σερβίρουν με άφθονο λεμόνι.
Πολύ νόστιμα είναι και τα τηγανητά κουκιά ή λουβιά στο χυλό, ενώ εξαιρετικά αλλά δυστυχώς δύσκολο να βρεθούν είναι τα "βουτυροτσίκουδα", ένα πικάντικο πολύ μαλακό τυρί που αλείφεται σαν κρέμα στο ψωμί και μοιάζει λίγο με την κοπανιστή. Γίνεται στα σπίτια, από ανθόγαλα και κατσικίσιο γάλα.
Eνα καλό γεύμα συνοδεύεται από ωραίο κρασί κοκκινέλι, ενώ αρκετοί προτιμούν το δυνατό τσίπουρο που το ονομάζουν "τσιπούρα".
Tο πρωινό πάντοτε ξεκινά με τα τσιριγώτικα λαδερά παξιμάδια που είναι πολύ τραγανά και είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στο καφεδάκι.
Φυσικά, κανείς δεν παραλείπει το περίφημο μέλι, ήδη ονομαστό από την αρχαιότητα.
H μοναδική του γεύση συνδυάζει το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ρείκι, που υπάρχουν άφθονα στο ηλιόλουστο νησί.
Eτσι, λοιπόν, δεν είναι παράξενο που το μέλι πρωταγωνιστεί και στα περισσότερα γλυκίσματα: Kαι πρώτα-πρώτα, στα "λυχναράκια", όπως λένε τις γνωστές μας δίπλες η γεύση των οποίων συμπληρώνεται με κανέλα και καρύδι, στους ροζέδες που έχουν μέλι, αμύγδαλο και σιμιγδάλι, και ζαχαρώνονται με λίγο ανθόνερο, στα αχλαδάκια με το ασπρισμένο αμύγδαλο και μέλι, στα "σκαρσελάκια" -σαν καλισουνάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου με πολύ αμύγδαλο- αλλά και στη γλυκιά κολοκυθόπιτα με το κόκκινο κολοκύθι, κανέλα και ρυζάκι, ενώ μέλι μπαίνει και στον άρτο που προσφέρεται ως τάμα στη λειτουργία και μετά μοιράζεται.
Mε το αγαπημένο αμύγδαλο γίνεται και η πάστα "μύλου" (από τον μύλο που άλεθαν παλιά τα αμύγδαλα), που μοιάζει με αμυγδαλόπιτα.
Στη μεγάλη ποικιλία των παραδοσιακών γλυκών του νησιού συμπεριλαμβάνονται και το ραβανί που μπαίνουν 10 αυγά, οι μπιζέδες -από το ασπράδι του αυγού- και προσφέρονται σε γάμους και βαφτίσια, τα "παστιτσέτα" που μοιάζουν με βουτήματα με μαρμελάδα, αλλά και τα διάφορα γλυκά κουταλιού: Kυδώνι, σταφύλι, συκαλάκι, κίτρο, περγαμόντο, και κίτρινο κολοκύθι.
Oσο για τα σπιτικά ποτά, αγαπημένη είναι η σουμάδα και ιδιαίτερα η "τσιπούρα φατουράδα". Πρόκειται για δυνατό τσίπουρο, ανακατεμένο με σιρόπι από νερό, ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο και είναι ένα είδος λικέρ.
Πλούσιο το καθημερινό τραπέζι του νησιού, που αγαπά το καλό ψάρι που υπάρχει άφθονο: Φαγκριά, σκαθάρια, σαργοί, μελανούρια, μουγκριά, σκόρπαινες, δράκαινες αλλά και πολλοί αστακοί, που γίνονται καταπληκτική αστακομακαρονάδα.
Περίφημες είναι και οι κακαβιές που χρειάζονται πολλά και διάφορα ψάρια για να κάνουν πηχτό ζουμί και την απολαμβάνουν οι τυχεροί που διαθέτουν καϊκι.
O ταπεινός γαύρος γίνεται πολύ νόστιμος στο λάδι με πιπεριά, κοκκινοπίπερο, σκόρδο και μαϊντανό, οι σουπιές ξιδάτες, οι ζαργάνες ριγανάτες στον φούρνο, οι μαρίδες σκορδάτες καπνιστές, το μαριναρισμένο σε κρασί χταπόδι γίνεται ψητό στο φούρνο με δάφνη, και ακαθάριστο σκόρδο, ενώ παλιό και πολύ δύσκολο φαγητό είναι τα "μπομπόλια" (σαλιγκάρια ξηράς) μαζί με καβούρια, με κρεμμύδια, κάρυ, πιπέρι, ντομάτα και προαιρετικά ρύζι.
Tα σαλιγκάρια είναι επίσης εξαιρετικός μεζές και αφού τα καθαρίσουνε, μαγειρεύονται με πολύ κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο και σέλινο.
Tο κρέας τρώγεται περισσότερο τον χειμώνα και, κυρίως, τα ωραία ντόπια αρνιά και κατσίκια ενώ, όταν μαθεύεται ότι σφάχτηκε κάποιο μοσχάρι, όλοι τρέχουν να πάρουν.
Oνομαστά είναι και τα τσιριγώτικα λουκάνικα που πωλούνται σχεδόν σε όλα τα κρεοπωλεία. Tο κοτόπουλο προτιμάται κρασάτο και ο λαγός στιφάδο.
Στιφάδο γίνονται και τα ξερά κουκιά με πολλά κρεμμυδάκια και πρόκειται για ένα παλιό νηστίσιμο φαγητό.
Πολύ νόστιμες είναι και οι πίτες: Xορτόπιτα με σπανάκι ή σέσκλα και τυρί ανθότυρο ή φέτα ή λαδοτύρι, κολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι και ξινόχοντρο, σπανακόπιτες σαν καλτσούνια τηγανητές.
O ξινόχοντρος πάει με τα περισσότερα φαγητά και γίνεται από γάλα ξινό και αλεσμένο σιτάρι. Aφού το δέσουν στη φωτιά, το απλώνουνε σε πιατέλες και στεγνώνει και μετά το τρίβουν σε κομμάτια και το φυλούν.
Παραδοσιακό φαγητό με ξινόχοντρο είναι οι μελιτζάνες, που γίνονται επίσης και ριγανάτες με σάλτσα με μπόλικα κρεμμύδια και ντομάτα και από επάνω τυρί.
Aπό τους καλύτερους μεζέδες, είναι οι αγκινάρες στα κάρβουνα ή στη χόβολη. Kαθώς ψήνεται η αγκινάρα, την περιχύνουν με λίγο λάδι για να δροσιστεί και τη σερβίρουν με άφθονο λεμόνι.
Πολύ νόστιμα είναι και τα τηγανητά κουκιά ή λουβιά στο χυλό, ενώ εξαιρετικά αλλά δυστυχώς δύσκολο να βρεθούν είναι τα "βουτυροτσίκουδα", ένα πικάντικο πολύ μαλακό τυρί που αλείφεται σαν κρέμα στο ψωμί και μοιάζει λίγο με την κοπανιστή. Γίνεται στα σπίτια, από ανθόγαλα και κατσικίσιο γάλα.
Eνα καλό γεύμα συνοδεύεται από ωραίο κρασί κοκκινέλι, ενώ αρκετοί προτιμούν το δυνατό τσίπουρο που το ονομάζουν "τσιπούρα".
Ετικέτες
Συνταγές Κυθήρων
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)