Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή η δυνατότητα παραγωγής αμμωνίας από την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Στενεύουν τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης

Την δική της Εβδομάδα των Παθών περνάει η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE ΑΒΕΕ) αφού τα περιθώρια παραγωγής αμμωνίας – σύμφωνα με τους εργαζόμενους – εξαντλούνται την Μεγάλη Παρασκευή. 

Από εκεί και πέρα, εάν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα της προμήθειας φυσικού αερίου, η παραγωγή λιπάσματος θα είναι αδύνατη ενώ οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που διακοπεί η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου θα είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί σε επαναλειτουργία. 

Για τους παραπάνω λόγους μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Απριλίου στην Καβάλα με πρωτοβουλία του Δήμου και των εργαζομένων και συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο σήμερα, Τρίτη 10 Απριλίου, το μεσημέρι σε μια ύστατη προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να δοθεί έστω και στο παρά πέντε μια λύση που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας. 

Όλη αυτή η κατάσταση όπως είναι φυσικό δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη την πρωτογενή παραγωγή αλλά και την αγορά αγροτικών εφοδίων. 

Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο αγρότες της περιοχής, η προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών, προχωρά φέτος με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες λιπασμάτων καθώς τα προβλήματα στη λειτουργία της ELFE (σαν αποτέλεσμα των θεμάτων ρευστότητας και των δικαστικών εμπλοκών της οικογένειας Λαυρεντιάδη), έχει σαν αποτέλεσμα να ικανοποιούνται με το σταγονόμετρο οι παραγγελίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Θέσεις εργασίας

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί αλλά και τις κινητοποιήσεις που διοργανώνει ο Δήμος και οι εργαζόμενοι, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Κωστή Σιμιτσή ο οποίος μας ανέφερε: «Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων είναι ο σημαντικότερος άξονας ανάπτυξης στην περιοχή του νομού Καβάλας. 

Απασχολεί 500 εργαζόμενους σε σταθερή βάση και υπολογίζεται ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με παράπλευρες δραστηριότητες (εργολάβοι, οδηγοί φορτηγών κ.α.) είναι περίπου άλλες τόσες. Άρα αν κλείσει η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων θα μείνουν άνεργοι 1.000 περίπου άνθρωποι , που είναι ένας δραματικός αριθμός σε μια ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία όπως της Βόρειας Ελλάδας».

Να παρέμβει η πολιτεία στη ΔΕΠΑ

Και προσθέτει: «Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων αποτελεί ίσως σήμερα την μοναδική χημική βιομηχανία στην χώρα μας και σίγουρα την μοναδική λιπασματοβιομηχανία, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψει από την χώρα μας. 

Έχουν γίνει συναντήσεις του υπουργού ΑΑΤ με βουλευτές του νομού αλλά και με τους εργαζομένους. Από την μια πλευρά προβάλλεται το επιχείρημα ότι εφόσον είναι ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να παρέμβει η πολιτεία, η αλήθεια είναι όμως ότι μπορεί να παρέμβει και μάλιστα προς δύο κατευθύνσεις. 

Η μια είναι προς την πλευρά της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ), η οποία αυτή την στιγμή αρνείται κατά καταχρηστικό τρόπο να πουλήσει προπληρωμένο φυσικό αέριο. Βεβαίως η οφειλή της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ είναι μεγάλη αφού φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ (συσσωρευμένα από τα προηγούμενα χρόνια) και αποτελεί γεγονός ότι η εργοδοσία δεν στάθηκε στο ύψος της όσον αφορά τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της. 

Αλλά από την άλλη πλευρά όταν έρχεται και προτείνει στην ΔΕΠΑ την αγορά προπληρωμένου φυσικού αερίου από εδώ και πέρα, είναι παράλογο η ΔΕΠΑ να αρνείται να χορηγήσει σε ένα πελάτη της την πρώτη ύλη που διαθέτει σήμερα μονοπωλιακά στην χώρα μας».

Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης φυσικού αερίου

«Η δεύτερη παρέμβαση που μπορεί να κάνει το κράτος είναι προς τον εαυτό του. Πριν από μισό χρόνο περίπου αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης φυσικού αερίου προς όλους τους καταναλωτές αλλά ακόμα πιο παράλογο είναι ότι αυξήθηκε και προς τους βιομηχανικούς καταναλωτές όπως είναι η ΒΦΛ η οποία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας και άλλων στοιχείων απαραίτητων για τα λιπάσματα».

Και καταλήγει: «Ούτε όμως και εδώ είδαμε κάποια θετική αντίδραση της ελληνικής πολιτείας. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο ακριβαίνει η πρώτη ύλη άρα και η τιμή του παραγόμενου προϊόντος και καθίσταται μη ανταγωνιστικό το προϊόν σε μια εποχή που η αγορά κατακλύζεται από χαμηλότερης ποιότητας λίπασμα από το εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Τσιμενίδη, προέδρου του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχ. Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης Καβάλας. «Το εργοστάσιο είναι σε επικίνδυνη θέση λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Είναι θέμα χρόνου να σταματήσει ολοσχερώς την λειτουργία του ενώ σήμερα δουλεύει στο 30% της δυναμικότητας. 

Εξαντλήθηκε και το τελευταίο απόθεμα αμμωνίας και είναι αναγκασμένο να σταματήσει αφού η ΔΕΠΑ έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο το χρησιμοποιούμε για την παραγωγή αμμωνίας και κατ’ επέκταση των λιπασμάτων. Μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή το εργοστάσιο είναι αναγκασμένο να σταματήσει αφού δεν υπάρχει άλλο απόθεμα», τονίζει ο κ. Τσιμενίδης στον ΑγροΤύπο.

Φαίνονται ήδη οι ελλείψεις

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο αγροτικός τομέας θα στερηθεί τις 500.000 τόνους λίπασμα από την ΒΦΛ που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Προ δεκαημέρου επισκεφθήκαμε το ΥπΑΑΤ και εκεί φθάνουν διαμαρτυρίες από ΕΑΣ για ελλείψεις λιπασμάτων.

Σε αυτό το σημείο οδηγηθήκαμε διότι εδώ και μήνες έχουμε ένα πόλεμο από την ΔΕΠΑ. Επίσης από το κούρεμα των τραπεζών (το PSI) έχουν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις και όλο αυτό έχει μπλοκάρει την δυνατότητα της εταιρείας να προμηθεύεται τις πρώτες ύλες.

Εμείς θα κάνουμε αρχικά το παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο και αν δεν δοθεί λύση μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Η λύση είναι μια, να δώσει φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ».

Μείωση αγροτικής παραγωγής

Τέλος ο ΑγροΤύπος μίλησε και με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχο Σαραντίδη ο οποίος επίσης έκανε λόγο για ελλείψεις στα λιπάσματα η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της αγροτικής παραγωγής. «Συμμετέχουμε και εμείς στο συλλαλητήριο. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα έλλειψης λιπασμάτων. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τα νιτρικά αυτή την περίοδο. Αν δεν λειτουργήσει η μονάδα της αμμωνίας θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με συνεπακόλουθα στην αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι μειωμένη», ανέφερε ο κ. Σαραντίδης.

Επιστολή Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Καβάλας

Την εξεύρεση λύσης ζητά με επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Καβάλας. Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι γεωπόνοι αναφέρουν ότι «είναι απόλυτη αναγκαιότητα όλοι εσείς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχετε, να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, στα πλαίσια των κανόνων της δημοκρατίας και του ελεύθερου οικονομικού συστήματος της χώρας, να υπάρξει απεμπλοκή στο ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου προς την EL.FE. A.E. και να συνεχιστεί η λειτουργία και η παραγωγική διαδικασία της συγκεκριμένης βιομηχανίας προς όφελος της γεωργίας και της οικονομίας της πατρίδας μας. 

 Ευελπιστούμε ότι το συγκεκριμένο αίτημα, του συλλόγου μας, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος επιστημονικός σύλλογος της περιοχής μας, τα μέλη του οποίου έχουν το επιστημονικό αντικείμενο της θρέψης των φυτών, της εδαφολογίας και της χρήσης των λιπασμάτων, θα εισακουστεί από εσάς».
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------