Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Απολογισμός Συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής στο 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 6 έως και 8 Απριλίου 2012, στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) το 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου, με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Αττικής, την δυναμική και ουσιαστική παρουσία της οποίας, επιμελήθηκε η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής.

Κατά την τελετή εγκαινίων του Φεστιβάλ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, κος Βασιλάκης Μιχαήλ, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής, μετά την προσφώνηση των παρευρισκομένων, είπε τα εξής:

«Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπείαν ο της ελαίας καρπός», είχε πει ο Σόλων.
«Υγρό χρυσάφι», κατά τον Όμηρο.
«Ίαμα», το αναφέρει ο Ασκληπιός.
«Μέγα θεραπευτή», ο Ιπποκράτης.
Εθνικό πλούτο και θησαυρό της Ελληνικής γης θα το πούμε εμείς. 

Που όμως, αλλοίμονο, μένει αναξιοποίητος.
Έπρεπε να έρθει η κρίση για να φανούν η γύμνια και οι στρεβλώσεις του πολιτικού συστήματος.
Έπρεπε να έρθει η κρίση για να μας φέρει μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα. 

Στην ανεπάρκεια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.
Πολιτικές που οδήγησαν σε τραγική απαξίωση, όχι μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και μια σειρά άλλα αγροτικά προϊόντα.

Πολιτικές που οδήγησαν σε μαρασμό την παραγωγή και σε απελπιστική κατάσταση τους παραγωγούς.
Δεν διστάζω να αναρωτηθώ: 

Υπάρχει αλήθεια λύση που να οδηγεί τον κλάδο να εξέλθει από μια τέτοια δομική κρίση;
Υπάρχει λύση ώστε αυτός ο εξαίρετος ελαϊκός φρουτοχυμός, με τις μοναδικές διεθνώς αναγνωρισμένες ιδιότητες, να βρει τη θέση του στην εσωτερική και διεθνή αγορά;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. 

Αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος και ξεκινάει από τη θεσμική θωράκιση, με την καθιέρωση ενός πλαισίου προστασίας της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με ταυτότητα. 

Ταυτότητα που θα βασίζεται στις παρακαταθήκες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Που θα ενσωματώνει τα συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Είναι δύσκολος ο δρόμος γιατί απαιτεί επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές που θα αποτελέσουν ανάχωμα στην παραπέρα συρρίκνωση του κλάδου. 

Είναι δύσκολος ο δρόμος γιατί απαιτεί εκσυγχρονισμό των μεθόδων που αφορούν στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, με την εφαρμογή κανόνων του σύγχρονου μάρκετινγκ, για να μπορέσει έτσι να «εισβάλλει» στις διεθνείς αγορές. 

Εδώ θέλω να τονίσω το παράδειγμα των ΗΠΑ που εισάγουν από την Ιταλία 40000 τόνους Ελληνικό λάδι και μόνο 7000 τόνους απευθείας από την Ελλάδα.

Στην Περιφέρεια Αττικής γνωρίζουμε τα προβλήματα.
Μην ξεχνάμε ότι η Αττική είναι η πατρίδα της καλλιέργειας της ελιάς.

Στο πρόγραμμά μας έχουμε σχεδιάσει και εντάξει δράσεις ποσοτικής και ποιοτικής αναβάθμισης του ρόλου μας στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας προϊόντων ελιάς.
Σε αυτό στηρίζεται και η πεποίθησή μας πως οι εκθέσεις σαν το 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξωστρέφεια και ωθούν στην αναζήτηση νέων μεθόδων παραγωγής και εμπορίας πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων.
 
Εξ ου και η άριστη συνεργασία μας με τον ΕΟΣΣ και η πρωτοβουλία μας για γενικότερη συμμετοχή και ενεργητική παρουσία και άλλων Περιφερειών στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Έτσι ώστε όλοι μαζί και με γενναιότητα, να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις, επιβιώνοντας αξιοπρεπώς σε ένα δραματικά ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η Περιφέρειας Αττικής έδωσε ένα ηχηρό παρόν με το περίπτερό της, έναν υψηλής αισθητικής χώρο, μέσα από στο οποίο φιλοξενήθηκαν 9 επιχειρήσεις, οι οποίες και πρόβαλαν τα ιδιαιτέρας ποιότητας προϊόντα τους (τρία από τα οποία διακρίθηκαν με βραβεία σε σχετικό διαγωνισμό), συμβάλλοντας και αυτοί σε μια πιο διευρυμένη παρουσία της Περιφέρειας, καθώς και στην επίτευξη του στόχου τόσο της ενημέρωσης και προστασίας του κοινού όσο και της στήριξης του κλάδου της ελιάς.
---------------------------
Πηγή:  patt.gov.gr
---------------------------