Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Το Κυθηραϊκό Μέλι στο Tokyo.TV


Την εκτεταμμένη προβολή του Κυθηραϊκού μελιού στοχεύει η παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου του Tokyo TV, στο νησί μας.

Το συνεργείο απαρτιζόμενο από Ιάπωνες ανταποκριτές και υπό την καθοδήγηση και συνεπικουρία του κ. Νίκου Σκούτη, προέδρου του μελισσοκομικού συνδέσμου, προχωράει στα γυρίσματα ντοκυμανταίρ με θέμα την αξία του Κυθηραϊκου μελιού στην καθημερινή διατροφή μας, που θα προβληθεί το φθινόπωρο στην Ιαπωνία.
Στο συνεργείο ευχόμαστε "καλά γυρίσματα" και να απολαύσουν όσο μπορούν τα ξεροτήγανα με το θαυμάσιο τσιριγώτικο μέλι.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ο ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα λεωφορείο γεμάτο εκδρομείς ξεκίνησε από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2007 για τα Κύθηρα.Πολλοί από τους εκδρομείς με Κυθηραϊκά επίθετα όπως, Πρωτοψάλτης, Φυρός, Φατσέας κ.α., απόγονοι κυθηρίων προσφύγων από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης, ήλθαν στα Κύθηρα για ένα προσκύνημα στη γή των προγόνων τους.

Οι Κυθήριοι πρόγονοί τους ήσαν εγκατεστημένοι στον Κουκλουτζά και το 1922 με την καταστροφή ξεριζώθηκαν από εκεί και με τους άλλους κατοίκους του χωριού, ίδρυσαν στα προάστια της Θεσσαλονίκης το Νέο Κουκλουτζά.
Πολύ αργότερα μετά την κατοχή, ο Νέος Κουκλουτζάς ονομάστηκε Εύοσμος που είναι η μετάφραση του τουρκικού ονόματος στα ελληνικά.

Πολλούς μήνες πριν από τον Σεπτέμβριο του 2007, ο υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου του Δήμου Ευόσμου, κ. Χατζηκυριακίδης Κυριάκος, διδάκτωρ ιστορίας του Α.Π.Θ., είχε ξεκινήσει έρευνα και μέσα από προφορικές μαρτυρίες, βιβλιογραφικές αναφορές και αρχειακό υλικό, απέδειξε τους δεσμούς αίματος πολλών κατοίκων του Ευόσμου με τα Κύθηρα.Πολύτιμα στοιχεία εντόπισε ο κ. Χατζηκυριακίδης στο τοπικό αρχείο Κυθήρων, με την βοήθεια της κ. Ελένης Χάρου-Κορωναίου.

Το Δεκέμβριο του 2007, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών κάλεσε τον κ. Χατζηκυριακίδη στην Αθήνα, όπου μίλησε και παρουσίασε όλα τα στοιχεία της έρευνας του και προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ "Μνήμες που δεν θα φύγουν ποτέ", που αναφέρεται στον ξεριζωμό από
τον Κουκλουτζά και την εγκατάσταση στο Νέο Κουκλουτζά.

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, θέλοντας να ανταποδώσει την επίσκεψη των κατοίκων του Ευόσμου στα Κύθηρα, αλλά και αυτήν του κ. Χατζηκυριακίδη στους κυθηρίους της Αθήνας, οργάνωσε 4ήμερη εκδρομή στην Θεσσαλονίκη με κυριώτερο σκοπό την επίσκεψη στον Εύοσμο.

Το Σάββατο 13/6 το απόγευμα, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ευόσμου, ο Δήμαρχος Ευόσμου κ. Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης μαζί με άλλους παράγοντες του Δήμου και πολύ κόσμο, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Δήμαρχο Κυθήρων
κ. Θεόδωρο Κουκούλη, τον πρόεδρο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, κ. Γεώργιο ΚΑρύδη, τα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου και τους 30 εκδρομείς, κατοίκους των Κυθήρων, και εν συνεχεία μαςς οδήγησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων.


Εκεί σε μια ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα, ο Δήμαρχος Ευόσμου μας καλωσόρισε και στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε με κολακευτικά λόγια για τους Κυθηρίους και τα Κύθηρα.


Ο Δήμαρχος Κυθήρων ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, μίλησε για τον Εύοσμο, που και μόνο του το όνομά του προδιαθέτει τον επισκέπτη, και κάλεσε το Δήμαρχο και τους Κυθηρίους δημότες του Ευόσμου να έλθουν στα Κύθηρα για να γνωρίσουν τα εύοσμα Κύθηρα κατά την περίοδο της Άνοιξης.


Ο πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών ευχαρίστησε και αυτός και μίλησε για τις δραστηριότητες του συνδέσμου και για όσα προηγήθηκαν για να φθάσουμε στην επίσκεψη αυτή, πρόσφερε δε στο Δήμαρχο Ευόσμου μια ασημένια εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και φυτά μυρτιές από τα Κύθηρα, για να φυτευθούν εκεί σε ανάμνηση αυτής της επίσκεψης.

Επίσης στον κ. Χατζηκυριακίδη προσφερε βιβλία από τις εκδόσεις της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών έτσι ώστε να το τον βοηθήσουν περαιτέρω στην έρευνά του.
Δώρα επίσης αντηλλάγησαν μεταξύ των δύο Δημάρχων, επίσης αναμβηστικό δώρο προσεφέρθη και στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο από τον Δήμαρχο Ευόσμου.

Ο κ. Χατζηκυριακίδης στη συνέχεια, πολύ συνοπτικά, παρουσιάσε στοιχεία από την έρευνά του και αναφέρθηκε στην εγκατάσταση των Κυθηρίων στον Κουκλουτζά και στον ξεριζωμό τους από εκεί, αποδεικνύοντας τους δεσμούς αίματος μεταξύ Κυθηρίων και Ευόσμου.

Και η ωραία αυτή και συγκινητική εκδήλωση "Οι Κυθήριοι του Ευόσμου. Εύοσμος-Κύθηρα (Τσιρίγο) Δεσμοί αίματος", όπως ακριβώς αναφερόταν στις τοιχοκολλημένες αφίσσες και στα προσκλητήρια του Δήμου Ευόσμου, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών του πνευματικου κέντρου Δήμου Ευόσμου.
Στην συνέχεια έανς πλούσιος μπουφές με πολλές παραδοσιακές λιχουδιές, φτιαγμένες με μεράκι από τις κυρίες του πολιτιστικού κέντρου, προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους.

Οι εκδρομείς του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, κατά την 4ήμερη παραμονή τους στην Θεσσαλονίκη, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο Δίον και στην Πέλλα.

Να περιηγηθούν στην όμορφη Έδεσσα και να δούν το μουσείο υδροκίνησης που βρίσκεται εκεί και να διανύσουν ένα μεγάλο κομμάτι της Εγναντίας οδού από Θεσσαλονίκη μέχρι
Πτολεμαϊδα.

Τέλος να επισκεφθούν το Αμύνταιο, τη λίμνη Βεγορίτιδα, το περιναντολογικό κέντρο Αρκτούρου και το όμμορφο ορεινό χωριό Νυμφαίο.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι εκδρομείς επισκέφθηκαν Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και άναψαν κεράκι στον πολιούχο Άγιο Δημήτριο.

Την άριστη οργάνωση της εκδρομής έκανε η Αγγελική Λουράντου.

------------------------------------------------

Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος 17-06-2009

------------------------------------------------

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Την άγνωστη ιστορική διαδρομή κατοίκων από τα Κύθηρα προς τον Εύοσμο φωτίζει το Ιστορικό Αρχείο Ευόσμου



Τους άγνωστους ιστορικούς δεσμούς, μεταξύ των κατοίκων του Ευόσμου και των Κυθήρων, επιχειρεί να φωτίσει το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Ευόσμου, μέσα από τριετή έρευνά του, που έγινε με προσωπική πρωτοβουλία του υπεύθυνου του Ιστορικού Αρχείου, διδάκτορα Ιστορίας, Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, περίπου 15 οικογένειες κατοίκων του Ευόσμου έχουν καταγωγή από τα Κύθηρα, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι.
Όπως λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Χατζηκυριακίδης, στις αρχές και τα μέσα του 19ου αιώνα, πολλοί από τους κατοίκους των Κυθήρων αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στη Μικρά Ασία και κυρίως, στον Κουκλουτζά της Σμύρνης. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάστηκαν ως γεωργοί.

Ωστόσο, με τη μικρασιατική καταστροφή, το 1922, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για δεύτερη φορά. Πολλοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ευόσμου (και αρκετοί στην Αθήνα), φέρνοντας εδώ τις μνήμες τους, τόσο από την κυθηραϊκή, όσο και από τη μικρασιατική καταγωγή τους.

«Δυστυχώς η πρώτη καταγωγή τούς έμεινε μόνο ως ανάμνηση, καθώς οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, που τους έδεναν με τον τόπο, είχαν χαθεί», εξηγεί ο κ. Χατζηκυριακίδης.
Τις αναμνήσεις των μεταναστών αναζήτησε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης μέσα από προφορικές μαρτυρίες, βιβλιογραφικές αναφορές και αρχειακό υλικό. Πολύτιμα στοιχεία εντοπίστηκαν στο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, όπου ο μελετητής βρήκε πολλά κοινά ονοματεπώνυμα.

«Θέλησα, μέσα από την έρευνα αυτή, να δείξω στον κόσμο τη σημασία της γνώσης της Ιστορίας», παρατηρεί.

Αποτέλεσμα της έρευνας είναι η εκδήλωση συνάντησης κατοίκων των δύο περιοχών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν μουσικές και χοροί από τον Εύοσμο, τη Μικρά Ασία και τα Κύθηρα.

Προηγήθηκαν η δημιουργία ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα και η πρώτη συνάντηση κατοίκων των δύο περιοχών, στα Κύθηρα.
-------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------------

Εκδηλώσεις Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών

ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ Ιστορική συνάντηση μικρασιατών προσφύγων

Οι άγνωστοι και ξεχασμένοι στο πέρασμα του χρόνου ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στον Εύοσμο και στα Κύθηρα ξαναζωντανεύουν, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της ιστορίας.
Πρόκειται για την εποχή που τα καραβάνια των μικρασιατών προσφύγων εγκατέλειψαν τη Σμύρνη, για να εγκατασταθούν άλλοι στο σημερινό Εύοσμο (Νέο Κουκλουτζά) και άλλοι στην Αθήνα.
Ξεχωριστό τόνο αναμένεται να δώσουν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και του τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου δήμου Ευόσμου.

Η συνάντηση των προσφύγων, που ζούνε σήμερα στην Αθήνα και στον Εύοσμο, ορίστηκε για μεθαύριο Σάββατο 13 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου. “Εικόνες, ήχοι και αρώματα της Σμύρνης, του συνδετικού κρίκου των Τσιριγωτών της νήσου των Κυθήρων, της Αθήνας και του Ευόσμου, σμίγουν στη φιλόξενη γη της Μακεδονίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παλιούς να θυμηθούν και στους νεότερους να μάθουν τι συνδέει το παρελθόν και το παρόν τους με ένα από τα μεγαλύτερα καταστροφικά γεγονότα της ιστορίας του ελληνισμού”, αναφέρει η αντιδημαρχία Πολιτισμού Ευόσμου, που μαζί με το Ιστορικό Αρχείο του δήμου διοργανώνουν την εκδήλωση.

Η σύνδεση μικρασιατών προσφύγων του Ευόσμου και της Αθήνας με τα Κύθηρα έχει βαθιές ρίζες στο ιστορικό παρελθόν. “Το 19ο αιώνα μετακινούνται πληθυσμοί από τα νησιά και την Πελοπόννησο προς τα παράλια της Μικράς Ασίας, κυρίως προς τη Σμύρνη, που είναι εμπορικό, οικονομικό κέντρο. Φεύγουν Κυθήριοι και πηγαίνουν στα παράλια και μετακινούνται στα γύρω χωριά της Σμύρνης, μεταξύ των οποίων το Κουκλουτζά (ο μετέπειτα Εύοσμος, το Νέο Κουκλουτζά).

Οι μετακινήσεις έγιναν από το 1820 έως το 1890”, περιγράφει στη “Μ” ο δρ. Ιστορίας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου Ευόσμου. “Το 1922 οι οικογένειες των Κυθήριων καταλήγουν στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αθήνα. Πρόσφυγες, χωρίς να έχουν κρατήσει την κυθηραϊκή ταυτότητα αλλά έχοντας μικρασιατική ταυτότητα. Είναι εντυπωσιακό ότι σε εβδομήντα χρόνια η Σμύρνη έχει καταφέρει να τους ομογενοποιήσει.
Κάποιοι ηλικιωμένοι ωστόσο στον Εύοσμο γνώριζαν από τους παππούδες τους την αρχική τους καταγωγή. Ερευνήσαμε τις ρίζες οικογενειών προσφύγων, τα ιστορικά αρχεία, πήγαμε και στα Κύθηρα, όπου ακούσαμε τα ίδια ονόματα Ευοσμιτών σε οικογένειες του νησιού”, εξηγεί ο κ. Χατζηκυριακίδης, ο οποίος στην εκδήλωση του Σαββάτου θα παρουσιάσει το ιστορικό των μικρασιατών προσφύγων κυθηραϊκής καταγωγής.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης και εκπρόσωποι του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Παραδοσιακούς χορούς θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και του τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου δήμου Ευόσμου.
----------------------------------------------------
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Του Φώτη Κουτσαμπάρη
----------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ



Σε πλήρη ετοιμότητα η Νομαρχία Πειραιά για την αντιπυρική θωράκιση του δασικού της πλούτου

Πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απειλούν τον δασικό μας πλούτο κάθε θερινή περίοδο, είναι η Νομαρχία Πειραιά.

Ήδη για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής ευθύνης της, η Νομαρχία Πειραιά έχει καταγράψει τα τεχνικά μέσα των ΟΤΑ και των ιδιωτών, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός κατά τις έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας είναι σε κατάσταση επιφυλακής επί 24ώρου βάσεως και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πυρκαγιών.

Παράλληλα, παρά την απώλεια πόρων της τάξης των 7 εκ. € μόνο για το 2009, μετά την κατάργηση των τελών αδείας και μεταβίβασης και παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της προστασίας και διαφύλαξης των δασών δεν ανήκει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, η Νομαρχία Πειραιά εκτιμώντας ότι τα έργα αντιπυρικής προστασίας είναι άμεσης προτεραιότητας, χρηματοδοτεί για τρίτη συνεχή χρονιά με το ποσό του 1 εκ. ευρώ, από ίδια έσοδά της, τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και προληπτικής παρέμβασης στις δασικές εκτάσεις της περιοχής της, λαμβάνοντας υπόψη το ετήσιο πρόγραμμα έργων της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια (2007 και 2008), η Νομαρχία Πειραιά διέθεσε 1,9 εκατ. € για τη χρηματοδότηση δασικών έργων στον Πόρο (αναδάσωση καμένου πευκοδάσους στο Νεώρειο), την Τροιζήνα, τα Μέθανα, την Αίγινα, το Αγκίστρι και τη Σαλαμίνα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργολαβίες της συντήρησης των αντιπυρικών ζωνών και του δασικού οδικού δικτύου καθώς και της εγκατάστασης 24 υδατοδεξαμενών για την ενίσχυση του δικτύου πυρόσβεσης στις παραπάνω περιοχές συνολικού προϋπολογισμού 480.000,00 €.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Νομαρχία Πειραιά παρέδωσε στους Δήμους της προς ενίσχυση των επιχειρησιακών τους αναγκών 5 υπερσύχρονα και φιλικά στο περιβάλλον υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ύψους 750.000 € που απέκτησε από ιδία έσοδα, ενώ ήδη στον προϋπολογισμό του έτους 2009 έχει εγγράψει νέες πιστώσεις για την απόκτηση πέντε ακόμη υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες του συνόλου των Δήμων και Κοινοτήτων της Νομαρχίας Πειραιά.

Φέτος μάλιστα η Νομαρχία Πειραιά κάνει ακόμη ένα βήμα πιο πάνω και πιο πέρα στην κατεύθυνση της προστασίας των δασών μας, με την κατάθεση στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ 2007-2013 πρότασης για την ανάπτυξη ενός ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Πρόκειται για ένα σύστημα αποτελούμενο από εξοπλισμό, λογισμικό, εξειδικευμένες υπηρεσίες και χαρτογραφικά δεδομένα που θα παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στους φορείς και τους πολίτες για την αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων σε όλα τα στάδια του φαινομένου που αφορούν την προστασία, έγκαιρη ενημέρωση, διαχείριση, εκτίμηση και αποκατάσταση.
Το προς ανάπτυξη Πληροφοριακό Σύστημα θα είναι βασισμένο κύρια σε τεχνολογίες Φωτογραμμετρίας, Συστημάτων Γεωγραφικής Πληροφορίας & Τηλεπισκόπησης, και θα παρέχει στους χρήστες του μια σειρά από πληροφορίες χρήσιμες για την εκτίμηση του κινδύνου, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό των μονάδων τόσο πριν, όσο και μετά την εκδήλωση των φαινομένων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει Υποσύστημα Κέντρου Διαχείρισης Πυρκαγιών, ένα κέντρο επιχειρήσεων δηλαδή που έχοντας πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί, να συντονίσει δυνάμεις από διαφορετικούς φορείς, να διαχειριστεί πόρους και προσωπικό, να προβλέψει με τη χρήση ειδικού μοντέλου και τις συνθήκες που επικρατούν την επέκταση της φωτιάς .

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, συμβάλλουμε με την πολιτική μας στην προστασία του δασικού μας πλούτου όμως δεν υποκαθιστούμε την Πολιτεία, της οποίας η μέχρι σήμερα συνεισφορά της στην περιοχή μας είναι πραγματικά μηδενική. Και ας μην επικαλεστούν την οικονομική κρίση γιατί και πριν την κρίση η συνεισφορά τους και πάλι μηδενική ήταν. Το γεγονός ότι στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης του προγράμματος έργων και εργασιών της Δ/νσης Δασών, ο εκπρόσωπος της αρμόδιας Διεύθυνσης υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το 90 % των έργων που έχουν εκτελεστεί είναι με χρηματοδότηση της Νομαρχίας, αυτό τα λέει όλα.

Αναρωτιόμαστε ωστόσο έτσι θα αντιμετωπιστεί και φέτος η θερινή περίοδος; Μήπως κάποιοι επιλήσμονες ήδη ξέχασαν την ανείπωτη τραγωδία που έζησε η χώρα μας το καλοκαίρι του 2007; Μήπως έχουν από τώρα έτοιμες τις δικαιολογίες περί ασύμμετρων απειλών και στρατηγών ανέμων;» Και ο Νομάρχης Πειραιά πρόσθεσε «Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία, ο κίνδυνος να ζήσουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ανάλογες καταστροφές με αυτές που βίωσαν οι συμπολίτες μας στην Ηλεία, στην Εύβοια πριν δύο χρόνια παραμένει υπαρκτός. Για τον λόγο αυτό της απευθύνουμε έκκληση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται τόσο προς την αυτοδιοίκηση, όσο και προς τα δασαρχεία και την πυροσβεστική υπηρεσία για να μην ζήσουμε στιγμές ανάλογες του θλιβερού παρελθόντος».
------------------------------------
Πηγή: Νομαρχία Πειραιά
------------------------------------

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Πρόσκληση Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών

ΛΑΝΕ: Δεν αφήνουμε τη γραμμή των Κυθήρων ..!!!

Η ΛΑΝΕ δεν αποποιείται της 8ετούς σύμβασης που έχει υπογράψει με το υπουργείο για να εκτελεί δρομολόγια προς τα Κύθηρα, αλλά το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) ενέκρινε τα δρομολόγια έως την 15η Ιουνίου, υποστήριξαν κύκλοι της εταιρείας ύστερα από το σχετικό δημοσίευμα του TheSeaNation ότι μετά τις 12 Ιουνίου τα Κύθηρα μένουν χωρίς πλοίο.

Κύκλοι της ΛΑΝΕ ανέφεραν ότι για το πρόβλημα δεν ευθύνεται η εταιρεία, η οποία υπέβαλλε δρομολόγια έως και την 31 Οκτωβρίου 2009, αλλά λόγω της γενικότερης ανακατωσούρας που επικρατεί στην ακτοπλοΐα από την αδυναμία άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους, το ΥΕΝ ενέκρινε δρομολόγια μόνο έως την 15η Ιουνίου, προκειμένου να αξιοποιήσει το πλοίο της εταιρείας για να καλύψει άλλες ανάγκες του.

«Εμείς περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να εγκριθούν τα επόμενα δρομολόγια ώστε το πλοίο μας να ξαναβάλει ρότα για τα Κύθηρα» ανέφεραν κύκλοι της ΛΑΝΕ στο TheSeaNation.
------------------------------
Πηγή: theseanation.gr
------------------------------

"Μην αφήσετε χωρίς πλοίο τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα"


Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και αξιόπιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά ζητά ο Νομάρχης Πειραιά από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επιστολή - παρέμβαση με την οποία ζητά τη διασφάλιση της αξιόπιστης, απρόσκοπτης και ομαλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, έστειλε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα.

Αφορμή για την παρέμβαση του Νομάρχη Πειραιά στάθηκε η αναιτιολόγητη καθυστέρηση έγκρισης μέχρι σήμερα από το Υπουργείο των αναγκαίων δρομολογίων που θα καλύπτουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά και αφορά στο χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου μέχρι το τέλος της τρέχουσας δρομολογιακής περιόδου.

Ο Νομάρχης Πειραιά επισημαίνει στην επιστολή του ότι η καθυστέρηση έγκρισης των δρομολογίων πέραν του γεγονότος ότι ενέχει τον σοβαρότατο κίνδυνο τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα να μείνουν από 15 Ιουνίου χωρίς σύνδεση με το μητροπολιτικό τους κέντρο, στοιχίζει σημαντικά στην τουριστική κίνηση των νησιών, αφού ελλείψει προκαθορισμένων δρομολογίων είναι αδύνατος ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός άφιξης επισκεπτών.

Στην επιστολή του ο κ. Μίχας τονίζει ότι είναι απαράδεκτο σε μια πανθομολογούμενα δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, σε μια χρονιά που όλοι καλούνται να συμβάλλουν με κάθε τρόπο ώστε να διατηρηθούν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο τουρισμός στην εθνική οικονομία, το ίδιο το Κράτος να λειτουργεί με τέτοια προχειρότητα ώστε να ζημιώνει αντί να ενισχύει την τουριστική κίνηση.

«Είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που στη Νομαρχία Πειραιά καταβάλλουμε μια τεράστια προσπάθεια για την προβολή των τουριστικών μας προορισμών, την ίδια στιγμή που καλούμε όλο και περισσότερους ξένους και Έλληνες επισκέπτες να έρθουν στα νησιά μας, τα δρομολόγια της θερινής περιόδου για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα αρχές Ιουνίου να μην έχουν καθοριστεί ακόμα;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας, προσθέτοντας ότι τα υπάρχοντα δρομολόγια που καλύπτουν τη σύνδεση των Κυθήρων με τον Πειραιά γίνονται μόνο μεταμεσονύκτιες ώρες, γεγονός που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων επισκεπτών στο νησί, πράγμα για το οποίο έχει ενημερωθεί το Υπουργείο από την σχετική Επιτροπή που έχει συσταθεί από φορείς και κατοίκους του νησιού.

Καταλήγοντας στην επιστολή του και απευθυνόμενος στον Υπουργό ο Νομάρχης Πειραιά τονίζει ότι «Επειδή δεν είναι πρώτη φορά και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία που η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων παρουσιάζει προβλήματα που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Και επειδή η διασφάλιση της απρόσκοπτης, αξιόπιστης και ασφαλούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία και πρόοδο του νησιωτικού μας χώρου, πράγμα που το Κράτος οφείλει να εγγυάται με κάθε μέσο με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να διασφαλίσετε αυτά τα ελάχιστα ζητούμενα για τους συμπολίτες μας στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα και να μεριμνήσετε ώστε να μην εμφανιστούν στο μέλλον ανάλογα προβλήματα που μαρτυρούν έλλειψη σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού και ζημιώνουν τις νησιωτικές μας κοινωνίες».
----------------------------------------------------
Πηγή: Νομαρχία Πειραιά - greekshippingnews.gr----------------------------------------------------

Χωρίς πλοίο τα Κύθηρα μετά τις 12 Ιουνίου


Χωρίς συγκοινωνία με τον Πειραιά, θα μείνουν τα Κύθηρα μετά την 12η Ιουνίου 2009, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το τελευταίο δρομολόγιο από Πειραιά με το επιβατηγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος»!

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία του νησιού με τον Πειραιά, αλλά και στην τοπική οικονομία καθώς έως και τα τέλη Ιουνίου, που υπάρχουν δημοσιευμένα τα δρομολόγια των πλοίων, δεν υπάρχει καμία άλλη ανταπόκριση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Βιτσέντζος Κορνάρος» από τις 26 Φεβρουαρίου 2009 έχει υποβάλλει τα προτεινόμενα δρομολόγια έως και την 31η Οκτωβρίου 2009 αλλά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει εγκρίνει τα δρομολόγια έως και την 15η Ιουνίου 2009!

Δηλαδή, με την «βούλα» του ΥΕΝ τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα για όλο τον υπόλοιπο Ιούνιο δεν θα έχουν σύνδεση με τον Πειραιά…και ασφαλώς κανείς δεν γνωρίζει – πλην των αρμοδίων του ΥΕΝ και τις εταιρείας – εάν θα υπάρξουν δρομολόγια και τον Ιούλιο ή ακόμη και τον Αύγουστο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΕΝ κρατούν το συγκεκριμένο πλοίο «σαν μπαλαντέρ» προκειμένου να το δρομολογήσουν σε γραμμές του Αιγαίου και κυρίως προς τα Δωδεκάνησα, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό που θα δημιουργηθεί, εάν έως αύριο ο Γεράσιμος Αγούδημος δεν μπορέσει να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους ναυτικούς του και τα πλοία του, που έχουν υποχρέωση να εκτελέσουν δρομολόγιο στα Δωδεκάνησα, παραμείνουν «δεμένα» με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουνίου το «Βιτσέντζος Κορνάρος» εκτέλεσε από ένα δρομολόγιο, στις 3 και 5 Ιουνίου, προς Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κίσσαμο, και Κύθηρα, Ρέθυμνο αντιστοίχως και έχει ακόμη δυο δρομολόγια στις 10 Ιουνίου προς Κύθηρα, Αντικύθηρα και προς Κύθηρα και Ρέθυμνο στις 12 Ιουνίου.
--------------------------------------
Πηγή: theseanation.gr
--------------------------------------

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

E.E: Επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς .

Την έναρξη της εφαρμογής του μηχανισμού επιδότησης προς τους παραγωγούς ελαιολάδου, οι οποίοι πλήττονται από την πτώση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές της νότιας Ευρώπης, όπως η....... Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ενισχύσεις αφορούν στην ιδιωτική αποθεματοποίηση παρθένου ελαιολάδου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Σημειώνεται ότι από τις 25 Μαΐου η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η ΕΕ προτίθεται να ενισχύσει τους παραγωγούς οι οποίοι αναγκάζονται να αποθηκεύσουν ορισμένες ποσότητες ελαιολάδου, είτε επειδή η ζήτηση της αγοράς είναι ανεπαρκής, είτε επειδή οι ίδιοι οι παραγωγοί προτιμούν να πουλήσουν το λάδι τους αργότερα σε τιμές, πιθανόν, καλύτερες από τις σημερινές.

Η επιδότηση, την οποία μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί, μέσω διαγωνισμού, θα αφορά στην αποθεματοποίηση έως και 110.000 τόνων παρθένου ή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, για περίοδο 180 ημερών.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ελαιόλαδου, ενώ δεν αποκλείονται νέες ενισχύσεις αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί», ανέφερε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτρόπου Γεωργίας, Φίσερ Μπόελ.
--------------------------
Πηγή: agroschannel.com
--------------------------

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Πως ψήφισαν τα Κύθηρα στις Ευρωεκλογές

Με καταμετρημένο το 90% των εκλογικών τμημάτων του νησιού τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές 2009 είναι ως ακολούθως:

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ




Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Μάθε που ψηφίζεις για τις ευρωεκλογές από τη Νομαρχία Πειραιά

Επτά τηλεφωνικές γραμμές στη διάθεση των πολιτών που είτε διαμένουν, είτε ψηφίζουν στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά, θέτει η Νομαρχία Πειραιά προκειμένου να πληροφορηθούν για το εκλογικό κατάστημα, στο οποίο μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου να καλούν οι πολίτες (Πέμπτη έως Σάββατο από 8.00 έως 19.00 και Κυριακή από 7 έως 19.00) είναι :

ü Ο τετραψήφιος αριθμός 1570
ü Η δωρεάν γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη 800 11 40 50 60 και τα τηλέφωνα
ü 210 4148456
ü 210 4148417
ü 210 4148418
ü 210 4853969
ü 210 4853971

Στις δύο μάλιστα τελευταίες τηλεφωνικές γραμμές θα δίνονται γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τις Ευρωεκλογές.

Για να μάθουν οι πολίτες που ψηφίζουν, μπορούν ακόμη να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας της Νομαρχίας Πειραιά www.nomarhiapeiraia.gr και της σχετικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr/services/eea/eea.htm.

Το ταξίδι στα Κύθηρα κρατάει ....χρόνια..!!!!

Το ταξίδι στα Κύθηρα… κρατάει χρόνια
Πήγαν για λίγο και έμειναν πολύ. Αληθινές ιστορίες ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη και το άγχος για το Τσιρίγο.


Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε;».
Ορισμένοι ταξιδιώτες όχι μόνο τα βρήκαν, αλλά πολιτογραφήθηκαν κιόλας Κυθήριοι.
Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κυθήρων ήρθε για λίγες μέρες στο Καψάλι και τη Χώρα κι έμεινε δεκαεπτά χρόνια ενώ, όταν δεν κουράρει ντόπιους κι παραθεριστές για υπέρταση και αρρυθμίες, παίζει κιθάρα σε κουτούκι και ζωγραφίζει στο ατελιέ-καρνάγιο.
Τι είναι αυτό που κάνει μια Αθηναία στέλεχος πολυεθνικής να παρατά στρωμένη καριέρα με μισθό 800.000 δραχμών για να ανοίξει αγροτουριστικό ξενώνα στο Μυλοπόταμο και να ξεκινήσει τις βιοκαλλιέργειες στο νησί, σε ένα ταξίδι στα Κύθηρα που κρατάει δέκα χρόνια;

Μπουχτισμένοι από το άγχος και την κλεισούρα στα «κουτάκια» της πόλης, πολλοί ονειρεύονται τη μεγάλη φυγή.
Κάποιοι το τόλμησαν, στο νησί με την υπόγεια μαγνητική γοητεία.
Ταξιδέψαμε στα Κύθηρα (με εισιτήριο της επιστροφής) κι ακούσαμε την ιστορία τους με θαυ-μασμό, ίσως και λίγη ζήλια...
«Από τους 3.500 μόνιμους κατοίκους του νησιού, πολλοί επέλεξαν να ζήσουν εδώ χωρίς να είναι ντόπιοι», παρατηρεί ο υπεύθυνος τουριστικής προβολής των Κυθήρων, Παναγιώτης Γιαννιώτης, καθώς συνταξιδεύουμε στο πλοίο της γραμμής.
Νεάπολη-Διακόφτι, μιάμιση ώρα ταξίδι.
Μας φέρνει για παράδειγμα τον Αρη Σταύρου, διευθυντή φωτογραφίας στην ταινία «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή, «αγόρασε ένα σπίτι στα Κύθηρα και μένει μόνιμα, ανεβοκα-τεβαίνει στην Αθήνα για δουλειές.
Εχουμε Αμερικανούς, Γερμανούς, ξένους αλλά και πολλούς Ελληνες, ήρθαν για διακοπές κι έμειναν» στονησί-σειρήνα νότια της Λακωνίας που γεωγραφικά ανήκει στα Επτάνησα, διοικητικά στη νομαρχία Πειραιά και θα το είχαν βαφτίσει γη των λωτοφάγων αν δεν το διεκδικούσε πρώτη για τον εαυτό της η Κυθέρια.

Το ραντεβού με τον Γαβρίλη Ψαρρά είναι στο ψαροχώρι του Αβλέμονα, μπροστά στο αρχοντικό Καβαλίνι του1907 με το ηλιακό ρολόι, «το Γκρίνουιτς του Τσιρίγου!», λέει ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων.
Προϊστάμενος κι υφιστάμενος του εαυτού του αφού είναι ο μοναδικός καρδιολόγος στο νησί, «διευθυντής, νοσοκομάκι ειδικευόμενος μαζί».
Μόλις έχει βγάλει για σήμερα τη λευκή μπλούζα, για την οποία μάλι-στα έχει κάνει ειδική έρευνα σχετικάμε την υπέρταση που προκαλεί η...θέα της στον κόσμο.
Καθώς περπατάμε στο λιμανάκι, μιλά με θέρμη για το καινούργιο νοσοκομείο του νησιού που «με πολύ κόπο, θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο», ενώ το κινητό του κουδουνίζει ασταμάτητα: «Ελα, Παναγιώτη.
Σε πόσα λεπτά λες ότι ανέβασες την πίεση; Να ’ρθεις να σε δω. Είσαι στον Πειραιά; Λοιπόν, θα πάρεις ένα...».
Κάπου ανάμεσα σε ιατρικές οδηγίες από το τηλέφωνο, ο Γαβρίλης Ψαρράς μάς δίνει πληροφορίες για ψαγμένες γωνιές του νησιού σαν ντόπιος, γιατί ο γιατρός είναι από τον Πειραιά. Άφησε στρωμένη ζωή και καριέρα στο Τζάνειο για ένα «ταξίδι στα Κύθηρα» που διαρκεί από το ’92.
«Ηρθα στο νησί για το αγροτικό μου. Με το που πάτησα το πόδι μου, λέω “εδώ θέλω να πεθάνω”.
Η ασφαλιστική μου δικλίδα ήταν η εξής: είπα, ή θα γίνω γιατρός στα Κύθηρα ή...βοσκός!». Τελικά, διορίστηκε καρδιολόγος και στον ελεύθερο χρόνο του έγινε ζωγράφος στο ατελιέ-καρνάγιο του Βλάχου του καραβομαραγκού, αλλά και μουσικός.
Κάθε Παρασκευή βράδυ θα τον βρείτε με την κιθάρα του στο «Μουστάκια» στην Αγία Πελαγία και το σαββατόβραδο στη «Βαρκούλα» στον Καραβά.
Οι θαμώνες έχουν κατανόηση. Ξέρουν πως, στη μέση της βραδιάς, ο γιατρός μπορεί να κρεμά-σει την κιθάρα του και να φύγει ξαφνικά, λόγω επείγοντος περιστατικού.
Στο μπουζούκι ο Νώντας, ο Μιχάλης βιολί, ο Κώστας κλαρίνο και τουμπερλέκι.
Περαστικοί οι περισσότεροι από τα Κύθηρα, που ριζώσανε.
Στήσανε μουσική κομπανία -«Οι εν Κυθήριοις άδοντες»- και, με χρήματα από συναυλίες τους, αγοράστηκε στο νησί υπέρηχος. «Δισκάκι δεν κυκλοφορήσαμε αλλά πήραμε χρυσό δίσκο!», λέει και μας δείχνει το άλμπουμ του Νίκου Ζωιδάκη με το τραγούδι «Ξημέρωμα σταΚύθηρα», μια τσιριγώτικη μαντινάδατου Γαβρίλη Ψαρρά στα credits του cd της Lyra που έγινε χρυσό.

Η καθηγήτρια
Το ίδιο βράδυ, στο cult μπακάλικο-ταβέρνα της κυρα-Μαρίας στα Λογοθετιάνικα, ξεχασμένο στη δεκαετία του ’70, ανάμεσα σε ξεθωριασμένα κουτιά Rol και τις πενιές του καρδιολόγου και της παρέας του, η Δήμητρα μιλά με ενθουσιασμό για τις περιπατητικές διαδρομές που διοργανώνει ο σύλλογος «Μυρτιά» στα Μητάτα "περιηγήσεις σε απολιθώματα, ξεχασμένα ξωκλήσια, βρύσες με τρεχούμενα νερά, διανθισμένες με στοιχεία για την αρχιτεκτονική του νησιού και ιστορίες με νεράιδες".
Θα είναι ντόπια -σκέφτομαι- έτσι όπως ξέρει τι γίνεται και μιλά με τέτοιο πάθος για τα Κύθηρα. «Λάθος», μου λέει. «Από τα Σεπόλια. Μέχρι που διορίστηκα εδώ καθηγήτρια, ήξερα το νησί μόνο από το τραγούδι “Ταξίδι στα Κύθηρα”.
Oταν προσγειώθηκα, τον Αύγουστο του 2006, δεν μου έκανε ούτε κρύο ούτε ζέστη. Τώρα λέω, “το νησί μας”.
Η ζωή στα Κύθηρα είναι ανθρώπινη, αυτό έχω να πω ως πρώην ξένη.
Εδώ είναι όλο ένα στέκι». Στην κουβέντα μπαίνει ο γιατρός: «Εγώ είμαι δεκαεπτά χρόνια στο νησί κι ακόμα ανακαλύπτω πράγματα. Δεν βαριέσαι ποτέ».
Τελικά, ποιο είναι το μυστικό του νησιού;
«Τα Κύθηρα έχουν δυο μυστικά. Οι μυρωδιές τους μπορούν να σε κρατήσουν. Δεύτερον, στα Κύθηρα μπορείςνα είσαι ερωτευμένος χωρίς να από παρτενέρ».
Απλοί τουρίστες έγιναν ταξιδιώτες διαρκείας στα Κύθηρα, αλλά και διάσημοι «έποικοι» με εξοχικές κατοικίες και συναισθηματικό δέσιμο αλλά όχι καταγωγή από το νησί.

Ανάμεσά τους η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου που εμπνέεται από το αγαπημένο της νησί και το επιλέγει ως φόντο σε τηλεοπτικές σειρές της σαν το «Eτσι ξαφνικά».

Κοντά στο χωριουδάκι Σπηλιές του Nότου όπου γεννήθηκε ο πρέσβης Μάικλ Σωτήρχος, έχει σπίτι κι ο διοικητήςτης Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, γεννημένος στον Πειραιά αλλά με καταγωγή από το χωριό Μεγάλη Κάψη της Φθιώτιδας.


Στο μεσαιωνικό χωριό του Μυλοπόταμου, ξακουστό για τον καταρράκτη του, τη «Νεράιδα» και τους είκοσι δύο του νερόμυλους, θα μείνουμε στον παραδοσιακό ξενώνα«Πορφυρούσα» της Eλενας Μαγείρου.

Aλλη μια που, κατά το στίχο του Σεφέρη, «πήραμε τη ζωή μας˙λάθος! κι αλλάξαμε ζωή» στα Κύθηρα, με ή χωρίς άνω τελεία.

Η Ελενα Κάτοικος Αγίας Παρασκευής και στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με μισθό 800.000 δραχμές το ‘99.

«Ηρθα για πρώτη φορά στο νησί έντεκα χρόνων με τον “Κορνάρο”, το πλοίο της γραμμής Πειραιά-Καψάλι.

Δεν ήτανε εύκολη η πρόσβαση.
Επιανε λιμάνι με το βίντσι», θυμάται. «Ερχόμουν διακοπές στο νησί τα κα-λοκαίρια. Δεκάξι χρόνων είχα βάλει στο μάτι αυτό το ενετικό αρχοντικό στο Μυλοπόταμο, ερείπιο τότε, που τώρα έγινε ξενώνας.

Δεν μου άρεσε η Αθήνα, η φασαρία,το καυσαέριο.
Ηθελα, πάντοτε να φύγω, γι’ αυτό σπούδασα γεωπόνος. Το “φλασάκι” να κατέβω στα Κύθηρα άναψε όταν η κόρη μου η Μυρτώ, στο σπίτι μας τότε στην Ηλιούπολη, καθόταν στο μπαλκόνι και κοίταζε απ’ έξω μια αροκάρια τόσο μελαγχολικά, λαχταρούσε τη φύση».

Τα υπόλοιπα ήταν μια απόφαση. Στα Κύθηρα ασχολήθηκε με τη βιοκαλλιέργεια.
Μαζί με τον πατέρατης ήταν οι πρώτοι που την εισήγαγαν στο νησί, σε 100 στρέμματα ιδι-όκτητα κτήματα με ελιές, αμπέλια, σιτάρι στην Παλαιόπολη.

«Δεν ήταν εύκολο -λέει- για την αλλαγή. Ομως, νιώθω ενθουσιασμένη που μπορώ να δημιουργώ και το παιδί μου είναι ελεύθερο».

---------------------------------------------------------------
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος - Της Ζέφης Κληρονόμου, φωτό: Εφη Παρούτσα
---------------------------------------------------------------











Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ήπια τουριστική ανάπτυξη στα Κύθηρα


Το μεγαλύτερο εμπόδιο για ανάπτυξη αποτελεί το αεροδρόμιο.


Ο Δήμος Κυθήρων, καταβάλωντας προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή αλλά στοχευμένη προβολή του νησιού, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας, φιλοξένησε ομάδα Αυστριακών δημοσιογράφων (των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων της Αυστρίας (όπως Kurier, Kleine Zeitung κ.ά) και Tour Operators το διάστημα 14 έως 19 Μαίου.


Η καθυστερημένη τουριστική ανάπτυξη του νησιού φαίνεται ότι απεδείχθη σωτήρια για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων.

Στα Κύθηρα μάταια θα ψάξει κάποιος να βρεί υπερμεγεθή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οικοδομικά εκτρώματα και κακοστημένα μαγαζιά που αποβλέπουν στην εύκολη λεία πελατών και έχουν χαλάσει την όψη και τη φήμη πολλών προορισμών της χώρας μας.

Προς έκπληξη τόσο των δημοσιογράφων αλλά και των Tour Operator, το νησί διαθέτει αξιόλογες μικρές μονάδες που απευθύνονται σε όσους αναζητούν τη γνήσια ελληνική φιλοξενία, σε έναν αλώβητο τόπο, και που ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις του σύγχρονου τουρίστα.

Οι Tour Operator που επισκέφθηκαν τα Κύθηρα, ενθουσιάστηκαν τόσο από το φυσικό κάλλος, όσο και από τους κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού.

Ψαχνοντας για καινούργιους προορισμούς για ένα κοινό Αυστριακών που αναζητεί ποιότητα, γνήσια Ελλάδα και όχι "διακοπές κονσέρβα", το νησί θα μπορούσε να αποτελέσει το Highlight στα προγράμμά τους, καθώς συγκρίνεται με προορισμούς, όπως Κεφαλλονιά, Σαρδηνία και Κορσική.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεί το αεροδρόμιο.
Ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις χαρακτηρίστηκαν άριστες, ο διάδρομος προσγείωσης παραμένει η κύρια διελκυστίδα για το ξεκίνημα απευθείας πτήσεων από Αυστρία.

Ο διάδρομος των 1.500 μέτρων δεν δύναται να δεχθεί μικρό jet (Fokker 100) και απαιτείται doule Touch στην Καλαμάτα για ανεφοδιασμό, καθιστώντας τη δρομολόγηση charter ασύμφορη.

Παρ`όλα αυτά αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα την επόμενη χρονιά, όπως διαβεβαίωσαν το Γραφείο του ΕΟΤ Βιέννης, οι Springer Reisen και Ideal Tours.
------------------------------------------------------
Πηγή: traveldailynews.gr-Βίκυ Καραντζαβέλου
------------------------------------------------------

Κυθηραϊκά Σωματεία σε όλο τον Κόσμο

Κυθηραϊκά Σωματεία

ΕΛΛΑΔΑ
ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κύθηρα, 80100

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΘΗΝΩΝ Ναυαρίνου 7 Πειραιάς, 18531

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα 10677 τηλ.: +30 2103839480, +30 2103838190 φαξ: +30 2103820293

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα 10677 τηλ.: +30 2103838190 φαξ: +30 2103820293

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Kytherian Association of Australia P. O. Box A203 Sydney South, NSW1235 Australia Email: gpoulos@kythera-family.net

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΥΗΝΣΛΑΝΔΗΣ Kytherian Brootherhood of Queensland 301 Ellison Rd. Chermside QLD 4032 Australia

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΜΠΕΡΑ Kytherian Brotherhood of Canberra G. P. O. Box 2815 Canberra ACT. 2601 Australia Τηλ.: 02 6254 7320

Η.Π.Α.
ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ Kytherian Association of New York

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ST. LOUIS Kytherian Brotherhood of St. Louis 922 Lucenbridge Ballwin, MO 63024 USA

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ Kytherian Brotherhood of Connecticut 1104 Donna CT 03124 Connecticut USA

ΚΥΘΗΡΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗΣ Kytherian Society of Baltimore 108 Alview Terrace Glen Burnie MD 21060 USA

ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ Kytherian Society of California 17766 Hillside Court Castro Valley, CA 94546 USA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Kythera-Family.net Grimmstrasse 27 10967 Berlin Germany Tel. +49.30.693 44 70 Email: admin@kythera-family.net

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Οι Εχθροί της Αμπέλου

1) ΕΥΔΕΜΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ - Lobesia bontrana
Εισαγωγή
Είναι ο κυριότερος εντομολογικός εχθρός του αμπελιού. Οι ζημίες γίνονται από τις προνύμφες απ’οπου και το κοινό όνομα της «σκουλήκι των σταφυλιών». Προσβάλλει όλες τις ποικιλίες και προξενεί σοβαρές ποσοτικές και ποιοτικές ζημίες. Επίσης εμφανίζονται δευτερογενείς προσβολές βακτηριών και μυκήτων (ιδιαίτερα βοτρύτιδα) στις τραυματισμένες ράγες ,δημιουργώντας εκτεταμένες σήψεις (σαπίλες).
Περιγραφή –Βιολογία
• Το τέλειο έντομο (ακμαίο)είναι μια μικρή πολύχρωμη πεταλούδα, που το μήκος της δεν ξεπερνά το 1 εκ. και έχει άνοιγμα πτερύγιων περίπου 12-14 χιλ. Ζει 10-12 μέρες και γεννά 50-80 αυγά πάνω στα σταφύλια. Δραστηριοποιείται το ηλιοβασίλεμα (εσπερόβιο)και πετά ακανόνιστα και σε μικρές αποστάσεις. Την ημέρα κρύβεται μέσα στο φύλλωμα.
• Το αυγό μοιάζει με λέπι και διακρίνεται σχετικά εύκολα.
• Η προνύμφη φτάνει το 1εκ. περίπου και έχει χρώμα κιτρινοπράσινο ή ανοικτό καφέ. Είναι υπερβολικά ευκίνητη με χαρακτηριστική «κυματιστή» κίνηση και μεταμορφώνεται σε τέλειο έντομο μετά το στάδιο της χρυσαλίδας (ολομετάβολο).

Η χρονική διάρκεια του κάθε σταδίου και ο βιολογικός κύκλος του εντόμου εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής που ζει και ιδιαίτερα από την θερμοκρασία και υγρασία (23-27 οC και 40-70% ευνοούν την εξέλιξη του).Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 35-40 μέρες και ο αριθμός γενεών διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στην Κρήτη είναι τέσσερις (4) και εμφανίζεται συνήθως στα μέσα Μαρτίου και πετά στα αμπέλια μέχρι το Νοέμβριο. Διαχειμάζει σαν χρυσαλίδα κάτω από το φλοιό των πρεμνων ή σε σχισμές του ξύλου.

Συμπτώματα- Ζημίες
Η πρώτη γενιά (ανθόβια) εξελίσσεται στα νεαρά σταφύλια (σταδία μούρου-άνθησης).Τρέφεται με τα άνθη τα οποία τα δένει με ένα μεταξωτό νήμα, κατασκευάζοντας ένα κουκούλι διατροφής το οποίο προσδίδει την παρουσία της.
Οι επόμενες γενιές (καρπόβιες) αναπτύσσονται πάνω και μέσα στις ράγες και άνθη. Κάθε προνύμφη προσβάλλει 1-3 ράγες, συνήθως διπλανές.

Ευδεμίδα: Το τέλειο έντομο

Καταπολέμηση
Στρέφεται ενάντιων των προνύμφων και στηρίζεται στην τεχνική των γεωργικών προειδοποιήσεων.
Παρακολουθείται η πυκνότητα των πληθυσμών (παγίδες),η δραστηριότητα του εντόμου στη φύση(παρατηρήσεις, δειγματοληψίες),τα βλαστικά σταδία της καλλιέργειας και η πορεία των καιρικών συνθηκών.
Οι αμπελουργοί ενημερώνονται έγκαιρα για τον ακριβή χρόνο των επεμβάσεων. Η πρώτη γενιά (ανθόβια) κατά κανόνα δεν δικαιολογεί καταπολέμηση.

2) EΡΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ - Eriophyes vitis
Εισαγωγή

Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό άκαρι ,αόρατο με γυμνό μάτι, το οποίο γίνεται αντιληπτό από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί (φλύκταινες).

Βιολογία
Διαχειμάζει μέσα στα μάτια και κάτω από τον φλοιό στην βάση των κληματίδων. Αναπτύσσει 5-8 γενιές το χρόνο.

Συμπτώματα
Αναγνωρίζεται εύκολα στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, όπου σχηματίζονται διογκωμένες ανώμαλες κηλίδες (φλύκταινες). Η κοιλότητα της διόγκωσης στην
κάτω επιφάνεια σκεπάζετε από πυκνό λευκό τρίχωμα που στη συνεχεία μεταχρωματίζεται σε καφέ.
Σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής μπορεί να παρατηρηθεί ανασχέτιση της ανάπτυξης των βλαστών ή ζημιές στις ταξιανθίες. Σε περιπτώσεις προσβολής των οφθαλμών μπορεί να μην εκπτυχθούν ή να δώσουν ασθενική και παραμορφωμένη βλάστηση.

Ερίνωση: Κηλίδες που προκαλούνται απ’ το άκαρι.

Καταπολέμηση
Είναι εύκολη και γίνεται μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα προληπτικά(σε αμπέλια που προϋπάρχει) την περίοδο που εκπτύσσονται τα μάτια. Η συστηματική χρήση του θείου μειώνει σημαντικά τον πληθυσμό.

3) ΘΡΙΠΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ - Drepanothrips reuteri και Frankliniella occidentalis
Εισαγωγή
Χρόνο με το χρόνο γενικεύεται η εξάπλωση τους , προσβάλλουν ιδιαίτερα την σουλτανίνα. Μπορεί να προκαλέσουν ανασχέτιση της βλάστησης και βραχυγονάτωση, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ζημίες στην περίοδο της άνθησης δημιουργώντας εσχαρώσεις στις ράγες, οι οποίες συντελούν στην υποβάθμιση τους. Στο νομό Ηρακλείου οι μεγαλύτερες προσβολές είναι όψιμες αλλά έχουν παρατηρηθεί και στα νεαρά σταδία.

Περιγραφή-Βιολογία
Τα τέλεια έντομα έχουν χρώμα κίτρινο-καφέ και είναι μικρότερα από 1χιλ.σε μήκος. Διακρίνονται δύσκολα με το μάτι, γεννούν 60-80 αυγά και έχουν 3-4 γενιές το
χρόνο. Μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις από τον άνεμο και συνήθως εμφανίζονται στα αμπέλια τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου.

Τα ακμαία που διαχειμάζουν στο φλοιό των πρέμνων, πηγαίνουν στους νεαρούς βλαστούς , οφθαλμούς και φύλλα, από όπου και τρέφονται απορροφώντας χυμούς και προκαλώντας χαρακτηριστικές εσχαρώσεις.

Συμπτώματα - ζημίες
• Στα φύλλα σχηματίζονται καφέ κηλίδες, τρύπες, ανώμαλη επιφάνεια, ζάρωμα και κατσάρωμα.
• Στους νεαρούς βλαστούς έχουμε παραμόρφωση ,μικρά μεσογονάτια, όψη ζίκ-ζάκ.

Θρίπας: Εσχάρωση σε ώριμες ράγες ποικιλίας Σουλτανίνα.

• Στα άνθη καταστρέφει τους μίσχους και προκαλεί ανθόρροια.
• Στα σταφύλια εμφανίζονται φελλοποιημένες ακανόνιστες κηλίδες.
Οι ζημίες είναι σημαντικές στα πρώτα σταδία βλάστησης.

Καταπολέμηση
Γίνεται νωρίς για να μπορέσει η καινούργια βλάστηση να αναπτυχθεί ομαλά. Μπορεί να συνδυαστεί με την καταπολέμηση ωιδίου. Ο χρόνος επέμβάσης είναι όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα (μήκος βλαστού 4-6 εκ.).

4) ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ - Planococcys citri
Εισαγωγή
Οι αμπελουργοί τον ονομάζουν «κολλά» από τα μελιτώματα που αφήνει στα σταφύλια. Η εμφάνιση του συνδυάζεται με τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας λόγω συχνών ψεκασμών και αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων.

Περιγραφή-Βιολογία
Έχει χρώμα λευκό –ρόδινο και κινείται ελάχιστα. Διαχειμάζει στον κορμό των πρέμνων μέσα στο ρυτίδωμα ή στο έδαφος. Την άνοιξη (τέλη Απριλίου-αρχές Μάιου)ανεβαίνει στη βλάστηση και το καλοκαίρι συγκεντρώνεται στα σταφύλια ή την κάτω επιφάνεια του φύλλου. Σχηματίζει μικρές αποικίες (σωρούς). Γεννά περίπου 400 αυγά που είναι καλυμμένα με βαμβακώδη ουσία και έχει 5-8 γενιές το χρόνο. Προτιμά τις υγρές θέσεις.

Συμπτώματα-Ζημίες
Εκκρίνει κολλώδεις ουσίες και λερώνει τα σταφύλια. Πάνω στα εκκρίματα αναπτύσσεται καπνιά(μαυρίλα) και τα προσβλημένα σταφύλια δεν εμπορεύονται νωπά και σταφιδοποιουνται δύσκολα. Προσβάλλει επίσης βλαστούς και φύλλα που κιτρινίζουν, γίνονται καχεκτικά και ξηραίνονται.


Ψευδόκοκκος: Προσβολή σταφυλιού ποικιλία Σουλτανίνα.

Καταπολέμηση
Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση για να εντοπιστούν πρώτες οι προσβολές για να γίνει αμέσως καταπολέμηση. Συνήθως χρειάζονται 2-3 επεμβάσεις οι οποίες ενδεικτικά τοποθετούνται: αρχές Μάιου, μέσα Ιουνίου και μέσα Αυγούστου. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με την ευδεμιδα. Γίνεται προσπάθεια προσδιορισμού του χρόνου καταπολέμησης με την εφαρμογή συστήματος γεωργικών προειδοποιήσεων (παγίδες φερορμόνης).


5) ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ - Empoasce spp.
Εισαγωγή
Είναι μυζητικά έντομα και προκαλούν σοβαρό πρόβλημα του αμπελιού ιδιαίτερα στην Κρήτη. Προσβάλλει πολλά φυτικά είδη (πολυφάγο)αλλά δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο αμπέλι.

Περιγραφή – Βιολογία
• Τα τέλειο έντομο μοιάζει με μικρό τζιτζίκι ,γι΄αυτό και «τζιτζικάκι».Είναι πράσινο χρώμα , το μήκος του περίπου 3 εκ. και μεταφέρεται από τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις .
• Το αυγό είναι λευκό ,υαλώδες και τοποθετείται στις νευρώσεις των φύλλων.
• Η προνύμφη είναι επιμήκης (1-3 χιλ.), στην αρχή λευκή και μετά πράσινη, μετακινείται γρήγορα με πλάγια κίνηση και αναπτύσσεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Διαχειμάζει σε διάφορα φυτά ως ακμαίο το χειμώνα(κωνοφόρα, βάτους, κ.α.). Την άνοιξη προσβάλλει τους αμπελώνες και συμπληρώνει 3-4 γενιές το χρόνο ενώ ο βιολογικός κύκλος διαρκεί περίπου 2 μήνες.

Συμπτώματα – Ζημίες
Τα συμπτωματα παρατηρούνται από μέσα Μάιου – αρχές Ιουνίου και κορυφώνονται μέσα Ιουλίου – αρχές Αυγούστου. Τζιτζικάκι: Κοκκίνισμα και καρούλιασμα προς τα κάτω, φύλλων Ροδίτη.

Η παρουσία γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις νύμφες και τα εκδύματα που βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια του φύλλου. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται στα φύλλα και παρατηρείται περιφερειακός μεταχρωματισμός του ελάσματος που εξαπλώνεται στις μεσονεύριες περιοχές. Τα φύλλα κατσαρώνουν μοιάζουν με καψαλισμένα και η φωτοσυνθετική τους επιφάνεια μειώνεται σημαντικά. Οι βλαστοί δεν αναπτύσσονται κανονικά και παραμορφώνονται ενώ η ξυλοποίηση των κληματίδων είναι ατελής και τα σταφύλια ωριμάζουν δύσκολα.

Καταπολέμηση
Για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να στοχεύει στα νεαρά σταδία. Ο χρόνος καταπολέμησης προσδιορίζεται με παγίδες χρώματος και δειγματοληψίες. Βασικής σημασίας είναι η πρώτη επέμβαση, να συμπίπτει με την αντίστοιχη της ευδεμιδα.

Οι επόμενες εφαρμογές τοποθετούνται σε διαστήματα ανάλογα με την πυκνότητα των πληθυσμών και την ένταση των προσβολών. Γίνεται προσπάθεια να συνδυάζονται με άλλες καταπολεμήσεις εχθρών.