Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΝΕΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ - Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Πανηγυρική θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου τελέσθηκε το πρωί της Ν. Δευτέρας από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, στην οποία συμμετείχαν 5 ιερείς. 





Η Ν. Δευτέρα, όπως και όλες οι ημέρες της εβδομάδας της Διακαινησίμου δεν διαφέρουν από αυτήν την Κυριακή του Πάσχα και η εκκλησία μας τις τιμά ιδιαιτέρως.
         
Όμως για τη Χώρα η ημέρα αυτή έχει ξεχωριστή σημασία εδώ και 170 χρόνια, από τότε που καθιερώθηκε επίσημα το κορυφαίο θρησκευτικό  έθιμο των Κυθήρων, η μεγάλη λιτάνευση (γύρα) της πολιούχου της νήσου, Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στα χωριά των Κυθήρων.





Η λιτάνευση αυτή διαρκεί 15 ημέρες και ξεκινά από τη Χώρα, από το Μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου, τη Ν. Δευτέρα για να καταλήξει στα Μυρτίδια την Κυριακή των Μυροφόρων.
          
Το πρωί στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιότατος χειροθέτησε τον π.Ευάγγελο Σκλάβο, εφημέριο των Βιαραδίκων, σε Σταυροφόρο και Οικονόμο της Εκκλησίας και του απένειμε το Σταυρό και το επιγονάτιο  για τη 10ετή ευδόκιμη υπηρεσία του και την προθυμία του να υπηρετήσει εκτός της ενορίας του και άλλες ενορίες, που στερούνται εφημερίου.





Ο κόσμος επικρότησε  τη χειροθεσία αναφωνώντας «άξιος» και ο π. Ευάγγελος συγκινημένος, ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο  για την τιμή και τον παρακάλεσε να προσεύχεται γι αυτόν, ώστε να τον ενδυναμώνει ο Θεός να τελεί τα καθήκοντά του.
        
Το απόγευμα στις 4 η αγία Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας μετά από 40ήμερη παραμονή στη Χώρα «σήκωσε» και η πομπή αναχώρησε για Λειβάδι-Φράτσια.
        
Αρκετός κόσμος παρακολούθησε τη λιτανεία και χρειάστηκαν 2 και πλέον ώρες για να καλυφθεί η απόσταση των 12 περίπου χλμ. μέχρι τα Φράτσια.





Έγινε στάση μιάς ώρας στον Άγιο Γεώργιο Λειβαδίου, για να προσκυνήσει ο πολύς κόσμος, που περίμενε εκεί.
        
Ο Σεβασμιότατος συνόδευσε όπως πάντα την αγία Εικόνα σε όλη τη διαδρομή μέχρι την Ελεούσα των Φρατσίων, όπου τέλεσε τον εσπερινό και αύριο Τρίτη θα τελέσει τη θεία Λειτουργία.
----------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
----------------------------------------