Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το εκτροφείο θηραμάτων στα Κύθηρα

Ένα από τα σημαντικότερα θηραματικά είδη της Ελλάδας είναι και ο λαγός, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι κάθε χρόνο θηρεύονται αρκετές χιλιάδες άτομα.



Ο λαγός εξαιτίας του υψηλού ρυθμού της αναπαραγωγής του, που επιτυγχάνεται λόγο της μικρής διάρκειας της κυοφορίας , του μεγάλου αριθμού των γεννήσεων κάθε χρονιάς και της γρήγορης σεξουαλικής ωρίμανσης των νεαρών, καθώς και χάρη σε δύο ακόμα μεγάλα του «όπλα»: την κρυπτιδική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας και την μεγάλη του ταχύτητα (μπορεί να καλύψει μικρές αποστάσεις με 80 Κm/h), καταφέρνει να επιβιώνει, παρά τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των θηρευτών του.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης διαρκεί 40-46 ημέρες, τα νεογνά όμως γεννιούνται κάθε 30-35 ημέρες!

Ο λαγός καταφέρνει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αναπαραγωγική περίοδο και να πραγματοποιεί 4-5 γέννες το χρόνο από 1-4 μικρά τη φορά.



Τα μικρά γεννιούνται με τα μάτια ανοιχτά, φέρουν τρίχωμα και είναι ικανά να περπατήσουν λίγες ώρες μετά, σε αντίθεση με τα μικρά του κουνελιού και του αγριοκούνελου. Η περίοδος του θηλασμού διαρκεί 2-3 εβδομάδες, τα νεογνα δεν τοποθετούνται σε μια φωλιά, αλλά το καθένα μόνο του και σε απόσταση 20-30 μέτρα μεταξύ τους. Η θηλυκιά καλεί τα μικρά για να τα θηλάσει με χαρακτηριστικούς ήχους.

Γίνονται ευαίσθητοι στις ασθένειες και δύσκολα αντιμετωπίζουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η περιεκτικότητα του σακχάρου στο αίμα παράλληλα με διαταραχές του μεταβολισμού, εξαιτίας της αύξησης της λειτουργίας των επινεφριδίων που προκαλείται από την κατάσταση στρες που καταλαμβάνει τα ζώα λόγο του έντονου ανταγωνισμού τους.



Η αξιέπαινη προσπάθεια του κυνηγετικού συλλόγου Κυθήρων και των μελών του για την διατήρηση και λειτουργία του εκτροφείου λαγών στο νησί μας, αντιστοιχεί με επίπονες εργασίες και προσπάθειες που όλοι οφείλουμε να συνδράμουμε και να επαινέσουμε.

Με ξεχωριστή φροντίδα ο πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου επιμελούνται το εκτροφείο και τμηματικά οργώνουν και σπέρνουν βίκο, θερίζουν και αποθηκεύουν για να δίνουν τροφή τον χειμώνα στους λαγούς.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο κυνηγετικός σύλλογος Κυθήρων πραγματοποίησε την καθιερωμένη απελευθέρωση λαγών απο το εκτροφείο θηραμάτων στις Αμούτσες.



Την Κυριακή 12 Ιουνίου πρωί πρωί συγκεντρώθηκαν οι κυνηγοί με τα σκυλιά τους στο εκτροφείο και κατάφεραν να πιάσουν 13 λαγούς που με ειδικά κλουβιά μετέφεραν και απελευθέρωσαν σε διάφορα σημεία του νησιού.
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------