Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

«Επ’ αόριστον η χρήση των εφ’όρου ζωής πιστοποιητικών αναπηρίας» “ Απάντηση Γραφείου Κοινωνικών Πολτιικών Πρωθυπουργού σε σχετικό ερώτημα του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας ”

Σε απάντηση της επιστολής του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν.Λακωνίας προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (αρ. πρ. εξερχομένων 30/21-06-2017) με θέμα «Παράκληση για παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την αποδοχή των εν ισχύ πιστοποιητικών αναπηρίας», το Δ.Σ. του Σωματείου έλαβε επίσημη απάντηση από το Γραφείο Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.


Στην απάντηση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Μετά την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α., οι ανωτέρω γνωματεύσεις διατηρούν την ισχύ τους έως τη λήξη τους, ενώ αυτές των οποίων η κρίση είναι εφ’όρου ζωής, μπορούν να χρησιμοποιούνται επ’ αόριστον».

Η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει τα όσα το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας υποστηρίζει εδώ και μήνες σε σχέση με την ισχύ του εφ’όρου ζωής πιστοποιητικού αναπηρίας.

Αναλυτικά, η απάντηση του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Πληροφορίες : Σ. Γουλίδης
Τηλέφωνο : 210-5281105
Fax: 210-5281113
Email: sgoulidis@yeka.gr
ΠΡΟΣ: Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
Υπ’ όψιν κ. Μ. Μπουσούνη
m.mpousounis@primeminister.gr
Αθήνα 03 - 08 - 2017
Αρ. Πρωτ.: Δ24α/Φ.28/Γ.Π.οικ.36755/872


ΘΕΜΑ: Ισχύς πιστοποιητικών αναπηρίας

 
Σχετ.: Η από 21-06-2017 επιστολή του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας
Σε απάντηση της ηλεκτρονικής σας επιστολής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:


Πριν την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α. (ν. 3863/2010), προκειμένου κάποιος/α να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ΑμεΑ, έπρεπε να προσκομίσει γνωμάτευση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του/της ή της Περιφέρειας. Επίσης γίνονταν δεκτές και γνωματεύσεις από Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε., Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α., οι ανωτέρω γνωματεύσεις διατηρούν την ισχύ τους έως τη λήξη τους, ενώ αυτές των οποίων η κρίση είναι εφ’ όρου ζωής, μπορούν να χρησιμοποιούνται επ’ αόριστον.

Στο άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 4331/2015 ορίζεται ότι «Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 01-09-2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές κι οι γνωματεύσεις της Α.Σ.Υ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος…».

Ωστόσο, στην παρ. 4 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι «Οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης των προνοιακών παροχών δύνανται αυτεπάγγελτα ή κατ’ εντολή της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας να διενεργούν τακτικούς ή έκτακτους επανελέγχους διοικητικής ή και ιατρικής φύσεως των καταβαλλόμενων οικονομικών ενισχύσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας
Δ. Γ. Καρέλλας»