Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Πλήρης ΕΦΚ απειλεί τους παραγωγούς τσίπουρου

Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς κινδυνεύουν να χάσουν οι παραγωγοί τσίπουρου και τσικουδιάς εάν η Ελλάδα καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο αποφάσισε να την παραπέμψει χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τους κακούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της χύμα διακίνησης των παραπάνω ποτών θα πληρώσουν όχι μόνο οι λεγόμενοι «διήμεροι» παραγωγοί, οι μικροί παραγωγοί που αδειοδοτούνται για μικρές ποσότητες υποτίθεται αποκλειστικά για οικογενειακή χρήση, αλλά και οι μεγάλες ελληνικές αποσταγματοποιίες. Κι αυτό διότι σε περίπτωση καταδίκης θα επιβαρυνθούν συνολικά τα προϊόντα με πλήρη ειδικό φόρο κατανάλωσης και όχι με μειωμένο που ισχύει σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο κανονικός συντελεστής ανέρχεται σε 2.550 ευρώ/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, με την επιβάρυνση ανά λίτρο ποτού να διαμορφώνεται σε 10,20 ευρώ/λίτρο. Στο σκεπτικό της απόφασης της Κομισιόν αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., στην αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να επιβάλλεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, εκτός εάν τυγχάνουν εφαρμογής απαλλαγές ή παρεκκλίσεις (τέτοια για παράδειγμα ισχύει για το ούζο). Ωστόσο η Ελλάδα δεν διαθέτει παρέκκλιση για το τσίπουρο και την τσικουδιά και επιβάλλει επί του παρόντος μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (το 50% του κανονικού ή 1.275 ευρώ/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης ή 5,10 ευρώ/λίτρο ποτού) στο τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή στην παραγωγή των ίδιων οινοπνευματωδών ποτών από μικρούς παραγωγούς, τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς. Οι τελευταίοι καταβάλλουν εφάπαξ και κατ’ αποκοπήν φόρο ύψους 0,59 ευρώ/λίτρο, δηλαδή 140 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης ή περίπου το 6% του κανονικού ΕΦΚ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς ευνοεί αλκοολούχα ποτά που παράγονται εγχωρίως. «Το γεγονός αυτό αντιβαίνει στην αρχή που απαγορεύει εσωτερική φορολογία, η οποία συνεπάγεται έμμεση προστασία των εγχώριων προϊόντων ή την επιβολή στα προϊόντα άλλων κρατών-μελών οποιωνδήποτε εσωτερικών φόρων ανώτερων από εκείνους που επιβαρύνουν τα ομοειδή εθνικά προϊόντα. Περαιτέρω, μολονότι τα μικρά αποστακτήρια μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αυτός δεν μπορεί να υπολείπεται του 50% του κανονικού εθνικού συντελεστή. Το ελληνικό καθεστώς για τους διήμερους αποσταγματοποιούς, στο μέτρο που επιβάλλει εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή, δεν πληροί τους εν λόγω όρους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 η Κομισιόν είχε αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για το θέμα. Μόλις τον Δεκέμβριο του 2016 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας εξακολουθεί να επιτρέπεται η διακίνηση και εμπορία χύμα τσίπουρου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία.

Εξάλλου, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές, που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα πώλησης χύμα τσίπουρου. Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω μέτρα μόνο ικανοποιητικά δεν θεωρήθηκαν από τις Βρυξέλλες, ενώ και το επίσημο όργανο των αποσταγματοποιών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), τα είχε χαρακτηρίσει «ημίμετρα». Με άλλα λόγια, ο κλάδος θεωρεί ότι ο μη αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της διακίνησης χύμα τσίπουρου συμπαρασύρει και τα εμφιαλωμένα προϊόντα. Οπως εκτιμούν επιχειρηματίες του κλάδου, σε περίπτωση καταδίκης της Ελλάδας και αύξησης του ΕΦΚ για το τσίπουρο και την τσικουδιά, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λάβει τερατώδεις διαστάσεις το λαθρεμπόριο των παραπάνω ποτών.
------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Δήμητρα Μανιφάβα
------------------------------------------------