Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Ωστόσο, αν εξαιρεθεί η επίπτωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανήλθε στα 7,1 δισ. τότε προκύπτει ότι πέρυσι η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,7 % του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT δεν αποτυπώνουν το ισοζύγιο του προϋπολογισμού όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του μνημονίου αλλά βάσει του ευρωπαϊκού λογιστικού συστήματος ΕΖΑ.




Η μεγαλύτερη διαφορά στην αποτύπωση του ισοζυγίου προϋπολογισμού, αλλά όχι μοναδική,  έχει να κάνει με τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βάσει του μνημονίου, οι δαπάνες αυτές δεν υπολογίζονται στο πρωτογενές ισοζύγιο και κατ’ επέκταση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το 2015 η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,7 % του ΑΕΠ όπως έχει αποκαλύψει η «Κ».
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το 2015 βάσει μνημονίου ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα 0,25 % του ΑΕΠ.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι ΣΤΑ 176 δισ. ευρώ από 177, 5 δισ. ευρώ που ήταν το 2014, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 0,8%.

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την έκθεση της Eurostat, ανέφεραν πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση με το προσφυγικό και τα capital contols, το αποτέλεσμα δεν επετεύχθη, τυχαία καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε σκληρή προσπάθεια με οργανωμένο σχέδιο και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Ταυτόχρονα, άφησαν αιχμές για τη στάση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του ΔΝΤ, δηλώνοντας: «Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σχολιάζοντας την επίσημη ανακοίνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος 2015 από τη Eurostat είπε: «Η σημερινή δημοσιοποίηση του επίσημου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ για το 2015 επιβεβαιώνει σε υπερθετικό βαθμό τις δικές μας εκτιμήσεις. Για την ακρίβεια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδείχθηκε πιο αξιόπιστο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μέχρι χτες επέμενε σε πρωτογενές έλλειμμα -0,6% του ΑΕΠ. Υπό το πρίσμα της παραπάνω απόκλισης, και μάλιστα σε ένα εκτελεσμένο αποτέλεσμα, τίθεται υπό προφανή αμφισβήτηση και η εγκυρότητα των δημοσιονομικών προβλέψεων του ΔΝΤ για το 2018».

Επίσης, σε σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αναφέρεται ότι:

Οι κυριότερες διαφορές μεταξύ του στόχου του προγράμματος για το 2015 και του EDP Απριλίου 2016 αναφορικά με την εκτέλεση του 2015 σε όρους προγράμματος (βελτιωμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά 1,7 δις) εντοπίζονται στις ακόλουθες περιοχές:

Κοινωνικός προϋπολογισμός
Παρατηρείται καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στο EDP κατά 527 εκατ. που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στην χαμηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη.

ΟΤΑ
Παρατηρείται βελτιωμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στο EDP κατά 265 περίπου εκατ. που προέρχεται κυρίως από πόρους ΠΔΕ και κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Κρατικός προϋπολογισμός
Στο EDP παρατηρείται καλύτερη εκτέλεση στα δεδουλευμένα έσοδα του κράτους κατά 950 περίπου εκατ. (με σημαντικότερα τα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 844 εκατ. ευρώ) και στις δαπάνες κατά 400 εκατ. Αλλαγές μεθοδολογίας – επικαιροποίηση μητρώου φορέων γενικής κυβέρνησης από ΕΛΣΤΑΤ Σημαντικό κομμάτι των διαφορών προέρχεται και από αλλαγές στην μεθοδολογία (παραχωρήσεις αυτοκινητόδρομων -562 εκατ., καταγραφή εξοπλιστικών -264 εκατ., FISIM -350 εκατ.) και προσθήκη φορέων στο μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ (ΤΕΚΕ, ΤΠΔ κλπ βελτίωση κατά 560 εκατ. περίπου).
--------------------------------
Πηγή: Καθημερινή
--------------------------------