Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Παρουσίαση του Προγράμματος LIFE–Nature (ElClimA) για την προστασία του Μαυροπετρίτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Γενική περιγραφή
Το πρόγραμμα “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή” (LIFE13 NAT/GR/000909) αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων. Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη πουλιών της Ελλάδας καθώς στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται περισσότερο από το 85% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους παγκοσμίως. Ο Μαυροπετρίτης επισκέπτεται τη χώρα μας και τις υπόλοιπες περιοχές αναπαραγωγής από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, ενώ το χειμώνα εντοπίζεται κυρίως στη Μαδαγασκάρη αφού έχει διανύσει μια απόσταση περίπου δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων διασχίζοντας την Αφρικανική ήπειρο. Το ταξίδι αυτό επαναλαμβάνεται πιστά κάθε χρόνο από τα αναπαραγωγικά ώριμα γεράκια για να ζευγαρώσουν και πάλι με το ταίρι τους στα πολυάριθμα νησιά της Μεσογείου και τις ακτές της βορειοανατολικής Αφρικής.


Η μελέτη του είδους στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 από το γερμανό επιστήμονα Dr Dietrich Ristow και τους συνεργάτες του σε αποικίες του Μαυροπετρίτη στην Κρήτη, ενώ από το 2000 ενεργό ρόλο στη μελέτη και την προστασία του Μαυροπετρίτη σε εθνικό επίπεδο έχει αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Μάλιστα, το πρόγραμμα LIFE ElClimA αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου προγράμματος LIFE03 NAT/GR/000091 “Conservation Measures for Falco eleonorae in Greece” με ανάδοχο την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία και διεθνή αναγνώριση. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του προηγούμενου προγράμματος αποτελεί η πρώτη συστηματική, εθνικής εμβέλειας, απογραφή του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, η οποία κατέδειξε την τεράστια ευθύνη της χώρας μας στη διατήρηση και προστασία του είδους. Το παρόν πρόγραμμα LIFE ElClimA επιδιώκει την αντιστάθμιση σύγχρονων απειλών στοχεύοντας στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας και της κατάστασης διατήρησης του είδους.

Σύγχρονες απειλές για τον Μαυροπετρίτη 

Τεχνητή φωλιά Μαυροπετρίτη.
Με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών όσον αφορά τη βιολογία και οικολογία του Μαυροπετρίτη, καθώς  και τα σενάρια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ορνιθοπανίδα γενικότερα, η κατάσταση διατήρησης του είδους στις περιοχές αναπαραγωγής εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ορνιθοπανίδα (Huntley et al. 2008. Climatic Atlas of European breeding birds. Lynx Edicions), ο Μαυροπετρίτης αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο που θα επιφέρει αυξημένες απώλειες αβγών και νεοσσών, αλλά και έμμεσα, μέσω της αλλαγής της περιόδου και των διαδρόμων μετανάστευσης που ακολουθούν τα μεταναστευτικά πουλιά, που αποτελούν την κύρια πηγή τροφής του Μαυροπετρίτη κατά την κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης των νεοσσών του. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις για μετατόπιση προς βορειότερες περιοχές των αναπαραγόμενων πληθυσμών του είδους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου ο Μαυροπετρίτης αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση από τη θήρευση των αβγών του από αρουραίους, καθώς και από την καταστροφή της βλάστησης από κουνέλια, είδη που εισβάλλουν στις αποικίες αναπαραγωγής μέσω του ανθρώπου.

Επιπλέον, η αλλαγή χρήσεων γης στις περιοχές όπου το είδος τρέφεται καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, όπως για παράδειγμα η κατασκευή αιολικών πάρκων στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο και η αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων, αναμένεται να επιφέρουν άμεσες επιπτώσεις στη θνησιμότητα του είδους.

  
Τοποθέτηση πομπού παρακολούθησης
σε ενήλικο άτομο.
Οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος LIFE ElClimA
 
  Οι στόχοι του προγράμματος LIFE ElClimA αφορούν α) τη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους, και β) τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους

Οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν μέσα από μια σειρά δράσεων:
Γραμβούσα
  1. Προπαρασκευαστικές δράσεις με στόχο να επικαιροποιηθεί η υφιστάμενη γνώση στις σημαντικότερες αποικίες του είδους (μέσω της απογραφής του αναπαραγωγικού πληθυσμού και της παρακολούθησης της αναπαραγωγικής επιτυχίας), να προσδιοριστούν τα πεδία τροφοληψίας και να αξιολογηθούν σε περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης του είδους και να σχεδιαστεί ένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό πλάνο που θα αφορά την υλοποίηση των διαχειριστικών δράσεων.
  2. Διαχειριστικές δράσεις με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα του αναπαραγωγικού ενδιαιτήματος και της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους (μέσω της εξάλειψης αρουραίων και της κατασκευής τεχνητών φωλιών σε επιλεγμένες αποικίες), να αυξηθεί η διαθεσιμότητα θέσεων φωλιάσματος (μέσω της κατασκευής τεχνητών φωλιών σε επιλεγμένες αποικίες) και να αυξηθεί η ποιότητα και η διαθεσιμότητα τροφής (με επιλεκτικές φυτεύσεις φρουτοφόρων θάμνων και δέντρων σε στρατηγικές για τη μετανάστευση των στρουθιόμορφων τοποθεσίες).
  3. Δράσεις παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων του προγράμματος με στόχο την επιστημονική εποπτεία και αξιολόγηση της προόδου και αποτελεσματικότητας των διαχειριστικών δράσεων, καθώς και των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων που αποφέρει η υλοποίηση του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο και στις υπηρεσίες του οικοσυστήματος.
  4. Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και προβολής, με στόχο να προβληθούν θέματα που αφορούν το καθεστώς προστασίας του Μαυροπετρίτη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (με δελτία τύπου, προβολή σε ΜΜΕ, φυλλάδια, αφίσες, υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης), να διαχυθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος και να γίνει ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας με τα υπόλοιπα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας (με συμμετοχή σε διεθνή/πανελλήνια συνέδρια, διοργάνωση ημερίδας) και να βελτιωθεί το καθεστώς διατήρησης του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (μέσω της παραγωγής και προώθησης Οδηγού Ορθής Πρακτικής σε φορείς και τοπικούς παράγοντες).   

    Οι περιοχές υλοποίησης του προγράμματος LIFE ElClimA Οι δράσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν σε 6 περιοχές και συγκεκριμένα: στα Αντικύθηρα και τις γύρω νησίδες, στη Χερσόνησο της Γραμβούσας και τις γύρω νησίδες, στις νήσους Διονυσάδες, στην Τήλο και τις γύρω νησίδες, στις Μικρές Κυκλάδες, στη Σκύρο και στις γύρω νησίδες και στις νησίδες της Λήμνου. Οι περιοχές αυτές φιλοξενούν περίπου το 30% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα.

    Οι εταίροι του προγράμματος LIFE ElClimA

    Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί προϊόν της συνεργασίας εταίρων με μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία στη μελέτη και διαχείριση του Mαυροπετρίτη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα υλοποιείται από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Nature Conservation Consultants, εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2014 και θα διαρκέσει 4 χρόνια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. 
  5. Τα Νέα του Προγράμματος LIFE ElClimA

    Κατά τους πρώτους 9 μήνες υλοποίησης του προγράμματος ο κύριος όγκος εργασιών αφορούσε τις προπαρασκευαστικές δράσεις και συγκεκριμένα την προετοιμασία των επιχειρησιακών σχεδίων υλοποίησης των διαχειριστικών δράσεων του προγράμματος, την επικαιροποίηση της υφιστάμενης γνώσης για το πληθυσμιακό μέγεθος και την αναπαραγωγική επιτυχία του είδους στις περιοχές μελέτης, καθώς και την αξιολόγηση του προτύπου ανεφοδιασμού μεταναστευτικών πουλιών.

    Τα επιχειρησιακά σχέδια για τις 3 διαχειριστικές δράσεις του προγράμματος βασίζονται στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των ομάδων εργασίας, τις οποίες έχουν αποκομίσει μέσα από τη συμμετοχή τους σε προηγούμενα προγράμματα διαχείρισης και προστασίας ειδών ορνιθοπανίδας, καθώς και στην ενεργό συμβολή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η οριστικοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων έγινε μετά την ολοκλήρωση της 1ης διεθνούς συνάντησης εργασίας του προγράμματος LIFE ElClimA, η οποία έλαβε μέρος στην Αθήνα την Παρασκευή και Σάββατο 20-21 Μαρτίου 2015.

    Στη διημερίδα, στην οποία παρευρέθηκαν περισσότεροι από 30 επιστήμονες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των διαχειριστικών και επιστημονικών δράσεων του προγράμματος, επιλύθηκαν  τεχνικά θέματα για τη βελτίωση της υλοποίησής τους και  συζητήθηκαν τρόποι προσέγγισης των καίριων ζητημάτων διαχείρισης και προστασίας του είδους σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τον Μαυροπετρίτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφορικά με την περίοδο της αναπαραγωγής, μετανάστευσης και διαχείμασης του είδους.

    Επίσης, τους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες πεδίου σε 91 νησιά και νησίδες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

    Το φθινόπωρο του 2015 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες πεδίου που επικεντρώνονται στα μεταναστευτικά πουλιά με τα οποία τρέφεται ο Μαυροπετρίτης και συγκεκριμένα, στη μελέτη της περιόδου ανεφοδιασμού τους σε έναν από τους κυριότερους ενδιάμεσους σταθμούς κατά τη μετανάστευση, τα Αντικύθηρα.

    Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις προπαρασκευαστικές εργασίες του 1ου χρόνου υλοποίησης του προγράμματος θα αξιολογηθούν σε συνδυασμό με δεδομένα προηγούμενων ετών, με στόχο τη διερεύνηση αλλαγών στην κατάσταση διατήρησης του Μαυροπετρίτη και στο πρότυπο ανεφοδιασμού της κύριας πηγής τροφής του κατά την αναπαραγωγική περίοδο, υπό το πρίσμα των υφιστάμενων και μελλοντικών απειλών.

    Τέλος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και προβολής, όπως η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού, η παρουσίαση του προγράμματος και της πορείας υλοποίησής του μέσω του διαδικτύου (www.lifefalcoeleonorae.gr) και μέσω κοινωνικής δικτύωσης (Facebook account: LIFE ElClimA), οι οποίες θα υλοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. «Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου»