Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Πρόγραμμα Συνδυασμού ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - Η)ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ & Θ)ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η)ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ

Στα νησιά μας σήμερα ζουν περίπου 80 μοναχικοί, κυρίως ηλικιωμένοι, συνάνθρωποί μας και αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι, ή περιστασιακά εργαζόμενοι (άνω των 150), κυρίως νέοι.
Επίσης πολλές οικογένειες βιώνουν δύσκολες καταστάσεις λόγω της κρίσης.

Η βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας προέρχεται κυρίως από εθελοντικές δράσεις, είτε αυτές αφορούν ιδιώτες, είτε την εκκλησία, είτε ομάδες πολιτών.
Το Γηροκομείο προσφέρει πολύτιμες και αναντικατάστατες υπηρεσίες, κυρίως σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους.
Ο Δήμος έχει υποχρέωση να παρέμβει συνεργαζόμενος και ενισχύοντας τη δράση των κινήσεων αυτών.
Για το σκοπό αυτό άμεσα:
  1. Θα διεκδικήσουμε την ένταξή του στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τα Υπουργεία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας, του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και της ΕΕΤΑΑ για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», των δικαιούχων του νέου προγράμματος «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» ηλικιωμένων ανασφάλιστων και ΑμεΑ οικονομικά αδυνάτων πολιτών, καθώς και δικαιούχων του «Κατ’ οίκον Νοσηλείας».
Οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως σε:
  • συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη
  • ιατρική φροντίδα
  • νοσηλευτική μέριμνα, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία
  • οικιακή βοήθεια
  • ενημέρωση των εξυπηρετουμένων για τα δικαιώματα τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας
  • μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών
  • συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες, κλπ
Με την πρωτοβουλία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ενισχύουμε την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας προσφέροντας στήριξη και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και τους εργαζόμενους ώστε τα πρόγραμμα να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, ικανό να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες για κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα.
  1. Θα διεκδικήσουμε την ένταξη του Δήμου στο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης που έχει στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα από μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και συγκεκριμένα των αστέγων, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από την φτώχεια.
Οι δράσεις υλοποιούνται από Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, στα οποία θα συμμετέχουν οι Δικαιούχοι, οι οποίοι είναι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα έχουν τη συνολική ευθύνη εκτέλεσης των δράσεων και οι Συμπράττοντες Φορείς (OTA α’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα), με τους οποίους υπογράψουν Μνημόνια Συνεργασίας.
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον ΟΜΙΛΟ UNESCO Πειραιά και Νήσων ο οποίος διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στα θέματα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
  1. Θα διεκδικήσουμε την ένταξη του Δήμου στα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης (ΤοπΣΑ). Στόχος των ΤοπΣΑ είναι η εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα.Ο στόχος των ΤοπΣΑ είναι, οι ωφελούμενοι άνεργοι, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:
  • να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής
  • να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
  • να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν
  1. Θα ενθαρρύνουμε την Ίδρυση επιχειρήσεων Ομάδων πολιτών (κυρίως νέων) που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και τυγχάνουν σημαντικής χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ, όπως και ειδικών φορολογικών κινήτρων. Οι επιχειρήσεις αυτές (ΚοινΣεπ) μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε τομέα της Οικονομίας. Στην Ευρώπη σήμερα δημιουργούν πάνω από το 10% των θέσεων εργασίας.
Τα προγράμματα αυτά (που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα) είναι συγχρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν και την επόμενη περίοδο 2014 – 2020 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση- Κατάρτιση», αλλά και το ΠΕΠ Αττική.


Θ)ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 

Ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια την ατμομηχανή της τοπικής ανάπτυξης. Απασχολούσε (έως το 2007) το 19% του εργατικού δυναμικού (250 – 300 εργαζόμενους) και συνέβαλε με περίπου 20.000.000 € στην τοπική οικονομία. Από τα έσοδα αυτά περίπου το 15 % αφορούσε σε τοπικά παραγόμενα οικοδομικά υλικά.
Υπήρχαν 14 οικοδομικές επιχειρήσεις και ακόμη περίπου 70 ατομικές οι οποίες σήκωναν το μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας.
Η αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα οφείλονταν κυρίως:
  • Στην κατασκευή πρώτης κατοικίας
  • Στην κατασκευή δευτερεύουσας και παραθεριστικής κατοικίας
  • Στην ανέγερση τουριστικών μονάδων
  • Στη συντήρηση των παλιών κτιρίων και στη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους
Σήμερα η δραστηριότητα αυτή λόγω της κρίσης έχει πέσει στο 20 % αυτής του 2007, με αντίστοιχη επίπτωση στο τοπικό εισόδημα και την απασχόληση. Παράλληλα η ανάπτυξη της δραστηριότητας αντιμετωπίζει πολλά γραφειοκρατικά, αλλά και θεσμικά, εμπόδια, όπως:
  • Χωροθέτησης και χρήσεων Γής
  • Ιδιοκτησιακά
  • Διάθεσης αποβλήτων
  • Καθυστερήσεις στην Πολεοδομία και άλλες υπηρεσίες του Πειραιά κλπ.

Στα νησιά μας υπάρχουν πάνω από 4.200 κτίρια που εξυπηρετούν διάφορες χρήσεις. Από τα κτίρια αυτά το 73 % είναι με πέτρινο φέροντα και αφορούν κυρίως κατασκευές προ του 1960. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται επισκευή και ενεργειακή βελτίωση.
Από θεσμοθετημένη Οικιστικά Έκταση (εκτάσεις εντός ορίων οικισμών) μόνο το 14,7 % έχει δομηθεί. Επομένως ο ισχυρισμός περί υπερδόμησης στο νησί δεν ευσταθεί.
Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας και το επιδιώκουμε με διάφορα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουμε εξαγγείλει και σε άλλες ενότητες του προγράμματός μας όπως:
1.Με τον καθορισμό των Χρήσεων Γής μέσα από τη μελέτη του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) που θα αναθέσουμε άμεσα. Έτσι:
  • Θέματα που άπτονται της δασικής και αρχαιολογικής αρμοδιότητας θα διευθετηθούν συνολικά, ενώ η κτηματογράφηση της Εγχωρίου Περιουσίας θα δώσει λύση σε θέματα που άπτονται του Ιδιοκτησιακού.
  • Με τη Χωροταξία (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π), μεταξύ των άλλων, ενσωματώνουμε τις παραμέτρους και κατευθύνσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού (διασφαλίζοντας τεκμηριωμένα την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος).
  • Επιπλέον δημιουργούνται υπεραξίες στην περιουσία των πολιτών και αναπτύσσεται το Real estate.
Τα σχέδια χρήσεων Γής, μεταξύ των άλλων, θα προσδιορίσουν τη φέρουσα ικανότητα των επιμέρους φυσικών συστημάτων και πιθανόν θα υποδείξουν περιοχές με δυνατότητα υποδοχής οργανωμένης δόμησης.
2. Με την ενθάρρυνση εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων κυρίως στη συντήρηση των παλιών κτιρίων και στη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους, όπως:
  • «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» με π/υ 50 εκ €, του Ε.Π «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (βλέπε ενότητα Ενέργεια – Εξοικονόμηση)
  • «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» του ΥΠΕΚΑ

3. Με την Οργάνωση και Στελέχωση Πολεοδομικής Υπηρεσίας στο Δήμο (βλέπε ενότητα Θεσμικές Παρεμβάσεις)
4. Με ενθάρρυνση του παραδοσιακού τρόπου δόμησης, ώστε να χρησιμοποιούνται ακόμη περισσότερα τοπικά υλικά και να μένει περισσότερο εισόδημα στα νησιά μας.
5. Με την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων εκμάθησης τοπικών παραδοσιακών οικοδομικών τεχνικών και την ανάδειξή τους.
 
Η ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας, θα σηματοδοτήσει την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας συνολικά.