Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Καταργείται η επαναξιολόγηση για 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις και αναπηρίες

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία θέτει απόφαση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται στο εξής οι πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες και αναπηρίες να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ο καθορισμός της λίστας πραγματοποιήθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, την οποία συντόνιζε ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

«Με την απόφαση που υπογράψαμε σήμερα, δίνεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούσε άδικα πολλούς συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην υποχρέωση που είχαν χιλιάδες ασθενείς να υποβληθούν σε επίπονες διαδικασίες επαναξιολόγησης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρότι έπασχαν από βαριές και πρόδηλα μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

«Η ειδική επιστημονική επιτροπή που είχα συστήσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό κατήρτισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έναν κατάλογο με 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον και, συνεπώς, δεν θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ. Όσο και αν φαίνεται απλό, η κατάρτιση του καταλόγου με τις βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτέλεσε ένα πολυσύνθετο επιστημονικό εγχείρημα. Η ολοκλήρωση αυτού του καταλόγου κατέστη εφικτή με τη σταθερή πολιτική βούληση που επιδείξαμε από την πρώτη στιγμή για να δώσουμε οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα και να ανακουφίσουμε χιλιάδες ανάπηρους ή πάσχοντες από βαριές παθήσεις συμπολίτες μας αλλά και τις οικογένειες τους» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν δουλεύουμε με άψυχα νούμερα, οδηγός μας είναι οι συνάνθρωποί μας», σημείωσε, από την πλευρά του ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συμπλήρωσε ότι με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη «άτομα με απώλειες μελών, τυφλοί, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και άλλοι πολλοί, αφήνουν πίσω την ταλαιπωρία τους με τις συνεχείς διαδικασίες επανελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός την άρση της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία και αφετέρου τη μείωση έως και 20% του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

O πίνακας με τις 43 παθήσεις και αναπηρίες:
 


 
-------------------------
Πηγή: kerdos.gr
-------------------------