Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μείωση στη φορολόγηση αγροτεμαχίων συμφώνησαν Σαμαράς και Βενιζέλος

Μείωση στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για υψηλή επιβάρυνση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων. Η κυβερνητική αναδίπλωση έγινε μετά από την ερώτηση που κατέθεσαν 17 βουλευτές της ΝΔ, αντιδρώντας στην υπερβολική επιβάρυνση αγροτών και κατόχων αγροτεμαχίων. Σαμαράς και Βενιζέλος, έπειτα από τετράωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη (18/9/2013), σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, ενόψει και της άφιξης της Τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, αποφάσισαν να δρομολογηθεί αλλαγή του συνολικού σχεδίου για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών «δεν βγαίνει» γιατί δημιουργεί επιβαρύνσεις και ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ξανά ώστε να είναι πιο ουσιαστικό και ισορροπημένο.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει την είσπραξη από το φόρο ακινήτων ποσού ύψους 3, 5 δισ. ευρώ αντί για 4,2 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση. Έτσι θα ελαφρυνθούν οι συντελεστές στα αγροτεμάχια.
Σημειώνεται ότι παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, σχολίασε ότι: «Αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει». Διαπίστωση με την οποία φέρεται να συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός, στον οποίο μεταφέρθηκε ότι επικρατεί αναβρασμός, κυρίως στους φορολογουμένους αγρότες που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά για οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Επίσης, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν την ανάγκη να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις και σε ότι αφορά την αμυντική βιομηχανία να πιέσουν για να γίνει αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις. Δηλαδή στα ΕΑΣ να διαχωριστεί η επιχείρηση σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος και στη ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση.

Οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν επιπλέον να δημοσιοποιήσουν την προγραμματική συμφωνία, που θα υπογράψουν μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη σύνοδος της Βουλής, στις 7 Οκτωβρίου, μια κίνηση κατευνασμού των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
------------------------------