Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Οι αποκρουστικές φωτογραφίες δεν πτοούν τους έφηβους καπνιστές

Οι προειδοποιητικές φωτογραφίες στα πακέτα των τσιγάρων, που απεικονίζουν τις αποκρουστικές συνέπειες του καπνίσματος στα ανθρώπινα όργανα, φαίνεται πως έχουν μικρό αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη. 



Η Βρετανία υιοθέτησε την εμφάνιση αυτών των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων το 2008. Ωστόσο, μελέτη του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, στην οποία συμμετείχαν 2.800 παιδιά, διαπίστωσε ότι οι φωτογραφίες δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου τους καπνιστές ηλικίας 11 με 16 ετών, ενώ είχαν αντίκτυπο στους μη καπνιστές και σε εκείνους που πειραματίζονταν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tobacco Control, εξέτασε τα δεδομένα της ένωσης Youth Tobacco Policy Survey πριν και μετά την εμφάνιση των εικόνων. Πριν από την προβολή των εικόνων, υπήρχαν μόνο γραπτές προειδοποιήσεις στα πακέτα. Από τα 2.800 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα.

Παρόλο που το ποσοστό όσων έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις μπορούσαν να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε μετά την παρουσίαση των σοκαριστικών φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και όσων πειραματίζονταν με το κάπνισμα, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ανεβαίνοντας από το 13% στο 14%.

Ο Δρ. Crawford Moodie, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι αν και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκίμασαν το κάπνισμα και επηρεάστηκαν είναι ένα "πολύ θετικό" στοιχείο. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος οι καταναλωτές να αποκτήσουν ανοσία καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν, το 2003 και το 2008 αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες χώρες αλλάζουν συστηματικά τις προειδοποιήσεις τους, Ωστόσο, η αύξηση του μεγέθους των προειδοποιήσεων ή η τοποθέτησή τους στο μπροστινό μέρος του πακέτου δύσκολα θα κάνει τη διαφορά. Εάν κάποιος θέλει να καπνίσει, θα καπνίσει, ασχέτως του τι έχει πάνω το πακέτο.

Αν οι κυβερνήσεις θέλουν να μειώσουν τα ποσοστά των ανήλικων καπνιστών, ίσως θα πρέπει να στοχεύσουν στους καταστηματάρχες που πωλούν τσιγάρα σε παιδιά κάτω των 18 ετών αλλά και στο παράνομο εμπόριο.
--------------------------
Πηγή: BBC
--------------------------