Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η εκλογική μεταρρύθμιση έρχεται!

Ήδη από την περασμένη άνοιξη κυκλοφορούσαν εμπεριστατωμένοι θόρυβοι σχετικά με επερχόμενη ριζική αλλαγή του αυτοδιοικητικού εκλογικού νόμου. Η αλλαγή αυτή ναι μεν δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, οι πρόσφατες όμως διαρροές, προφανώς με την σιωπηρή ανοχή της κυβέρνησης, υπαινίσσονται ότι μάλλον με το καινούργιο σύστημα θα ψηφίσουμε το ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με άρθρο στη συνήθως καλά πληροφορημένη Καθημερινή της Κυριακής, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης για όλους τους δήμους, πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης:

1. Η ύπαρξη δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αλφαβητική σειρά και χωρίς ένδειξη του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχουν.

2. Οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν αφενός μεν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους, αφετέρου δε όποιους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν, ανεξαρτήτως εάν είναι του ιδίου συνδυασμού.

3. Ο δήμαρχος εκλέγεται εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό 42% στον Α? γύρο, διαφορετικά η εκλογή κρίνεται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

4. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με απλή αναλογική ανάλογα με την επίδοση των υποψηφίων δημάρχων, ενώ τίθεται ελάχιστο ποσοστό, στο πρότυπο αυτού για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, το οποίο προτείνεται να ορισθεί στο 5%.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση βρίσκει την Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία απολύτως σύμφωνη. Και τούτο, όχι μόνο διότι είναι πρόδηλα δημοκρατικότερη, αλλά γιατί σπάει επιτέλους το μονοπώλιο των παλαιοκομματικών παρατάξεων και την μέχρις σήμερον απόλυτη παντοδυναμία της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ουσιαστικά, εξαφανίζονται οι έννοιες της συμπολίτευσης (διάβαζε, «εγώ είμαι ο Δήμος και κάνω ότι θέλω») και τηςαντιπολίτευσης (διάβαζε, «ευφραίναισθε, γιατί οσονούπω έρχεται η σειρά μας») και αντικαθίστανται με ακριβώς το είδος συναινετικής και συνεργατικής διακυβέρνησης που ανέκαθεν προωθούσε η Πρωτοβουλία.

Παράλληλα, χάνεται και η κακώς εννοούμενη έννοια της «αρχηγίας», είτε της συμπολίτευσης, είτε της αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον ερμηνευόταν μέχρις πρότινος. Θέλει δε θέλει, ο δήμαρχος θα εξελιχθεί από απόλυτο άρχοντα σε συντονιστή, ενώ θα παύσει επιτέλους η στείρα αντιπαράθεση των εκτός νυμφώνως με το πάγιο «όχι!», φυσική συνέπεια της αδυναμίας να επηρεάσουν τα γεγονότα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία, από τη φύση της εχθρική προς τα αρχηγικά σχήματα και αφοσιωμένη καθώς είναι στην αρχή της συνεργατικότητας, είναι βέβαιο πως θα προσαρμοσθεί ταχύτερα και ευκολότερα στις ριζικές αλλαγές που σίγουρα επέρχονται από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του νησιού.

Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα της προγραμματιζόμενης μεταρρύθμισης είναι πως θα εκλείψει πια εκείνος ο εμπαιγμός των δημοκρατικών αρχών που αποτελούσε η αναγκαστική πλήρωση των ψηφοδελτίων με 18 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους συν σχεδόν άλλους διπλάσιους τόσους τοπικούς συμβούλους – κάτι που σε έναν δήμο σαν τα Κύθηρα, με λιγότερους από 4.000 ψηφοφόρους, σήμαινε την επιστράτευση για κάθε ψηφοδέλτιο μεγάλου ποσοστού εικονικών υποψηφιοτήτων.

Στις εκλογές του Μαΐου 2013, εφόσον εφαρμοσθεί η μεταρρύθμιση, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία δεσμεύεται να προτείνει ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αποκλειστικά και μόνον άτομα που εφόσον εκλεγούν, θέλουν και είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες στη δημοτική αρχή. Και ίσως αυτή θα ήταν μια καλή ερώτηση να θέτουν από εδώ και πέρα οι συμπολίτες μας σε κάθε επίδοξο δημοτικό σύμβουλο ή δήμαρχο: «Γιατί θέλεις να εκλεγείς; Τι έχεις να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο;».
----------------------- 
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 10/9/2013