Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Δικαίωση Αρχιμ.π.Ιακώβου Γιοσάκη

Έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας προκάλεσαν οι πληροφορίες που φέρουν τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη να δικαιώνεται σε αντιδικία του με δημοσιογράφο  τον οποίο μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφερης, ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο Αρχιμ. Ιάκωβος Γιοσάκης, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Β’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 25 μηνών χωρίς αναστολή  για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της χρήσης πλαστού εγγράφου.

Η υπόθεση αφορούσε στην εκπομπή του δημοσιογράφου «εκ-κεντρικό δελτίο» που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό “Extra Channel” στις 14 Φεβρουαρίου 2005.

Το Δικαστήριο, κατά τις ίδια πληροφορίες, δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, απέρριψε όλες τις ενστάσεις του και τον έκρινε ένοχο ως και πρωτοδίκως επιβάλλοντάς του την ανωτέρω ποινή των 25 μηνών χωρίς αναστολή.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, ύστερα από έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης ο Σπ. Καρατζαφέρης, ενώ σημειώνεται ότι ο Αρχιμ. Ιάκωβος Γιοσάκης είναι ο μόνος Κληρικός από όλους εκείνους στους οποίους είχε αναφερθεί προσωπικά ο εν λόγω δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας το 2005 σειρά τηλεοπτικών εκπομπών με υποτιθέμενα σκάνδαλα Επισκόπων και Κληρικών της Εκκλησίας μας συνταράσσοντας την κοινή γνώμη, ο οποίος εστράφη εναντίον του.

Η  ποινικολόγος κ. Σταυρούλα Ψύρρα, συνήγορος του π. Ιακώβου Γιοσάκη, σε δηλώσεις του μετά την ποινική καταδίκη του δημοσιογράφου, σημείωσε ότι αναμένεται και η έκδοση απόφασης από τα Αστικά Δικαστήρια για αποζημίωση του Αρχιμανδρίτη, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την εν λόγω εκπομπή, το σύνολο της οποίας θα εκχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη Μαδαγασκάρης προς ενίσχυση της εκεί Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Για την ίδια υπόθεση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με την υπ’ αριθ. 115/2005 απόφασή του είχε επιληφθεί αυτεπαγγέλτως και επέβαλε διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμο 200.000 ευρώ, στον τηλεοπτικό σταθμό “Extra Channel” , σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται περί υποβαθμισμένων εκπομπών που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Σπ. Καρατζαφέρης, με απαξιωτικούς υποτίτλους και προσέγγιση των θιγέντων ζητημάτων, χωρίς την επιβαλλόμενη σοβαρότητα.
------------------------
Πηγή:  amen.gr
------------------------