Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Καμία δέσμευση προς τους δήμους μέχρι την εκταμίευση των 31,5 δισ.

ΧΩΡΙΣ δέσμευση από τον Γιάννη Στουρνάρα έφυγαν χθες οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ από το υπουργείο Οικονομικών, αφότου ενημέρωσαν τον υπουργό ότι ήδη 14 δήμοι της χώρας δεν κατέβαλαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους μισθούς των εργαζομένων και ότι αρκετοί δυσκολεύτηκαν πολύ.


Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ επισήμαναν στον Γ. Στουρνάρα ότι αν δεν αποδοθούν τα προϋπολογισθέντα, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ –εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ προορίζεται για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά των μαθητών κ.λπ.– τον επόμενο μήνα, περίπου 100 δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Ο κ. Στουρνάρας τους ζήτησε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση το Νοέμβριο, μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης «συνολικά και σοβαρά». Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική κατάσταση του κράτους είναι τραγική και προσπαθεί ημέρα με την ημέρα να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. 

Αν και δεν ανέλαβε δεσμεύσεις σε σχέση με το θέμα της απόδοσης των 35 εκατ. ευρώ – δόση Οκτωβρίου από τα ΠΟΕ, τους ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να βρει τα χρήματα και να τους τα δώσει. Τόνισε πάντως ότι θα εξετάσει το θέμα της επιμήκυνσης κατά 8 έως 10 χρόνια για την αποπληρωμή των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την περίοδο χάριτος κατά ένα χρόνο, τη μείωση του επιτοκίου, προωθώντας άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, τους ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να καταβληθούν τα 275,2 εκατ. ευρώ, που από «λάθος» όπως είπε δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό 2012. Πρόκειται για πόρους από τους άμεσους φόρους από παρελθόντα οικονομικά έτη και το σχετικό κονδύλι είναι καταγεγραμμένο στο Μηνιαίο Δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπως είχε πει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στους δημάρχους και εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ τα πρώτα χρέη που θα πληρωθούν θα είναι αυτά των δήμων. Το ίδιο υποσχέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων προς τρίτους ανέρχονται σήμερα στα 800.000.000 ευρώ και οι τοπικοί άρχοντες περιμένουν εκταμίευση της επόμενης δόσης για να καλύψουν τις οφειλές αυτές.

Στο μεταξύ κλειστοί θα παραμείνουν και σήμερα οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα σε υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά τις περικοπές στους ήδη μειωμένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι 14 δήμοι δεν έχουν δώσει χρήματα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη τέσσερις δήμοι δεν έχουν δώσει ασφαλιστικές εισφορές. Να σημειωθεί πως στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών θα πρέπει να υπάρχουν χρήματα για μισθούς δύο μηνών, πράγμα που πολλοί δήμοι στη χώρα δεν έχουν πράξει, ωστόσο οι δεκατέσσερις δεν έχουν βάλει χρήματα ούτε καν για το τρέχον δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
------------------------------