Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ ΣΥΚΙΚΗΣ και Eνώσεων Λακωνίας και Μεσσηνίας .

Με εξώδικο και ασφαλιστικά μέτρα η Ένωση Λακωνίας στρέφεται κατά της Συκικής, για την απόφαση της γενικής συνέλευσης να μετατραπεί η οργάνωση σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Οι Ενώσεις Λακωνίας και Μεσσηνίας, που είναι μέλη της ΣΥΚΙΚΗΣ, καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο ότι από τους 3.000 παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόταν η ΣΥΚΙΚΗ, μόλις 150 άτομα από τη Μεσσηνία και 6 από την Λακωνία γράφηκαν μέλη του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού στον οποίο μετατράπηκε.

«Την απόφαση για τις συγκεκριμένες νομικές ενέργειες κατά της ΣΥΚΙΚΗΣ έλαβε η διοίκηση της Ένωσης», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Προκοβάκης και προσθέτει «η ΣΥΚΙΚΗ έχει παρανομήσει, έχει παραβεί το νόμο 4015/2011. Όμως εκτός της παρανομίας είναι και ανήθικο να αποκλείεις μεγάλο αριθμό παραγωγών».

Από την πλευρά της ΣΥΚΙΚΗΣ ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Λειτουργήσαμε βάση του νόμου 4015, που ψηφίστηκε στις 21/9/2011, είμαστε νόμιμοι. Ακολουθήσαμε ότι αναφέρει η παράγραφος 8 του άρθρου 19. Κάποιοι ερμηνεύουν το νόμο όπως τους συμφέρει. Αν αυτοί θέλουν να είναι παράνομοι και δεν θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο είναι δικό τους πρόβλημα. Μετά την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα μπορούν να γραφτούν στην νέα οργάνωση όσοι παραγωγοί θέλουν. Αν κάποιοι εκτιμούν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ας προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας».

Και προσθέτει:
«Συγκεκριμένα η παράγραφος 8 του νόμου 4015, αναφέρει τα εξής: «Οι Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Κ.Α.Σ.Ο.) και οι Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις (Κ.Ε.Σ.Ε.) οι οποίες έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 30 και 29 αντιστοίχως του νόμου 2810/2000, μετατρέπονται σε κλαδικούς Α.Σ. του παρόντος νόμου. Αλλιώς δεν αναγνωρίζονται και δεν καταχωρίζονται στο μητρώο….. Επίσης ΚΑΣΟ και ΚΕΣΕ μπορούν με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων τους να μετατραπούν σε ΑΕΣ του νόμου αυτού». Δηλαδή εμείς θα μπορούσαμε να γίνουμε πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός και χωρίς συνέλευση. Για να γίνουμε ΑΕΣ θα έπρεπε να κάνουμε γενική συνέλευση. Παρόλα αυτά εμείς κάναμε. Πουθενά δεν παρανομήσαμε».

Αναφερόμενος στη διαμάχη ο πρόεδρος της Ένωσης Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Η ΣΥΚΙΚΗ έχει σαν μέλη της τις Ενώσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας. Μόνο δια συγχωνεύσεως πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών - μελών της μπορεί μια τριτοβάθμια κλαδική οργάνωση να γίνει πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός και όταν δε γίνονται συγχωνεύσεις μόνο τότε μπορούν να εγγραφούν φυσικά πρόσωπα ως μέλη. Η ΣΥΚΙΚΗ δεν έχει πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς σαν μέλη της, οπότε η μόνη περίπτωση ήταν να γίνει ανώνυμη εταιρεία με τη συγκατάθεση των δύο μελών της, των Ενώσεων Μεσσηνίας και Λακωνίας. Θα μπορούσαμε όμως να αποδεχτούμε και έναν πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό που θα έχει στις τάξεις του τους περίπου 3.000 συκοπαραγωγούς της περιοχής. Το ηθικό του εγχειρήματος θα ήταν να έκανε μέλη του όλους αυτούς τους παραγωγούς και να μην γινόταν ένα μαγαζί ολίγων και να είναι κτήμα μόλις 150 ανθρώπων.

Μέχρι το 1997 η ΣΥΚΙΚΗ είχε μέλη πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Με την αλλαγή του τότε νόμου έγιναν δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Υπήρχαν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί από την Λακωνία που έβγαζαν 11 αντιπροσώπους και αντίστοιχα πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί από τη Μεσσηνία που έβγαζαν 20 αντιπροσώπους. Εγώ ότι κάνω γίνεται από την αντίδραση των συκοπαραγωγικών συνεταιρισμών της Λακωνίας. Αυτοί ήρθαν και μου είπαν ότι τους παίρνουν τις περιουσίες τους.

Η ΣΥΚΙΚΗ κατά την άποψή μου θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της και να επανέλθει στη νομιμότητα. Με την ευκαιρία της παράτασης που δόθηκε, η ΣΥΚΙΚΗ πρέπει να έρθει να συζητήσει με τους εταίρους της, που είναι οι δύο Ενώσεις, ώστε να βρει τη χρυσή τομή που θα είναι προς το όφελος των συνεταίρων και των δύο νομών. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της ΣΥΚΙΚΗΣ.
Σήμερα θα φύγει το εξώδικο με το οποίο θα ζητάμε την ανάκληση όλων των παρανόμων αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σε πέντε ημέρες θα έχω καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μπλοκάρω όλες τις διαδικασίες. Αν συνεχίσουν να προκαλούν θα τους κάνω μήνυση και για ηθελημένη παράβαση καθήκοντος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Η ουσιαστική διαφορά των Ενώσεων Μεσσηνίας και Λακωνίας με τη ΣΥΚΙΚΗ είναι ότι από τους 3.000 παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόταν η ΣΥΚΙΚΗ μόλις 150 άτομα από τη Μεσσηνία και 6 από την Λακωνία γράφηκαν μέλη του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού στον οποίο μετατράπηκε. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για το μέλλον της ΣΥΚΙΚΗΣ. Αν η Γενική Συνέλευση κράτησε το γράμμα των νόμων και των τύπων είναι δεδομένο. 

Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο και αποτελείται από αντιπροσώπους που έχουν στείλει οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας. Επί της διαδικασίας συμφωνώ με όσα λέει ο κ. Προκοβάκης ότι δεν έγινε μια συζήτηση με τις Ενώσεις. Επίσης σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο το ποσό της μερίδας που ανερχόταν στα 500 ευρώ το θεωρώ μεγάλο. Αυτό που προβάλλει ακόμη η Ένωση της Λακωνίας - και δεν μπορεί κανένας να φέρει αντίρρηση - είναι οι χιλιάδες παραγωγοί που τα τελευταία τρία χρόνια παράδιδαν το προϊόν τους στη ΣΥΚΙΚΗ να γίνουν αυτοδίκαια και τα μέλη του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι σωστή μια τέτοια πρόταση. 

Η βασική διαφορά δεν είναι ότι η ΣΥΚΙΚΗ πήρε την απόφαση να γίνει πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός αλλά το ύψος της μερίδας. Αν είχε ένα χαμηλότερο ύψους μερίδας (παράδειγμα 100 ευρώ) θα έδινε τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν χιλιάδες παραγωγοί. Τώρα αποκλείονται και μένουν μόλις 150 μέλη. Τα μέλη των Ενώσεων ήταν μέχρι σήμερα οι συνεταιρισμοί. Αντιθέτως η ΣΥΚΙΚΗ δεν είχε μέλη συνεταιρισμούς αλλά είχε δοσοληψίες απευθείας με τους παραγωγούς. Δηλώνω ότι η περιουσία της ΣΥΚΙΚΗΣ έχει φτιαχτεί από τους παραγωγούς. 

Οι αποκλεισμοί που έγιναν με τα 500 ευρώ δημιουργούν προβλήματα και τριγμούς. Η ΣΥΚΙΚΗ πρέπει να ανοίξει και να μπούνε και άλλοι παραγωγοί. Δεν μπορούμε να βάλουμε φραγμούς και να λέμε ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός παραγωγός. Σε ένα συνεταιρισμό, που δεν έχει τα κριτήρια της εταιρείας, θα πρέπει να τους θέλεις όλους μέσα».

Επίθεση στους προέδρους των Ενώσεων, Νίκο Προκοβάκη και Βασίλη Κοζομπόλη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου. «Εμείς θεωρώ ότι λειτουργούμε σύμφωνα με το νόμο», τόνισε στον ΑγροΤύπο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για τον μικρό αριθμό μελών ανέφερε ότι «εμείς έχουμε 2.500 μέλη από Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Μέλη μας είναι οι παραγωγοί που διαθέτουν από 10 κιλά σύκα. Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε και πουλάμε όλη την παραγωγή των μελών μας. Είμαστε εξαγωγικός φορέας. Μακάρι και οι Ενώσεις να έκαναν όσα κάνουμε εμείς. Όμως θα ήθελα να μας απαντήσει ο κ. Προκοβάκης η Ομάδα Παραγωγών της Λακωνίας, από τα 20.000 μέλη που είχε, πόσα μέλη μπορούν να ψηφίσουν με την μετατροπή που έκανε στην ΕΑΣ. Μετέτρεψε σε ΑΕΣ την Ένωσή του για να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση οι παραγωγοί αλλά να είναι μια ανώνυμη εταιρεία δηλαδή ένα «μικρομάγαζο». 

Εμείς από την αρχή είχαμε σαν αίτημα να γίνουμε πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός, όπως προβλέπει ο νόμος για να έχουμε μέλη μας τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους ίδιους τους παραγωγούς. Αν δεν υπήρχε η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση, δε θα ήταν 152 τα μέλη της νέας οργάνωσης. Αυτοί σαμποτάρανε τη ΣΥΚΙΚΗ για να τη διαλύσουν. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν».

Σε ερώτηση για το ποσό της μερίδας που ανέρχεται σε 500 ευρώ, απάντησε ο κ. Παπαγεωργίου ότι «η Ένωση Μεσσηνίας έχει μερίδα 300 ευρώ εφάπαξ με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκ. ευρώ. Εμείς με μετοχικό κεφάλαιο 36.000 ευρώ βάλαμε μερίδιο 500 ευρώ (300 ευρώ προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε δύο χρόνια).

Εμείς λειτουργούμε χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς ενεργοποιήσεις ΟΣΔΕ, όταν αυτές οι δύο Ενώσεις εισπράττουν εκατομμύρια ενώ την ίδια στιγμή έχουν απλήρωτους τους υπαλλήλους τους. Αυτοί προσβλέπανε στην περιουσία της ΣΥΚΙΚΗΣ.

Το ανώτατο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση. Οι ΕΑΣ έκαναν αυτό που ζητάνε από εμάς; Δηλαδή να ρωτήσουν τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς μέλη τους και μετά να αποφασίσουν. Δεν το προβλέπει κανένας νόμος αυτό. Συμφέροντα είναι πίσω από όλα αυτά που μας καταγγέλλουν και όχι ουσία.

Ακούσαμε για παράταση στην εφαρμογή του νόμου αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια υπουργική απόφαση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από την πρώτη του μήνα αν κάποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για εκκαθάριση. Εμείς δεν ρισκάρουμε γιατί η ΣΥΚΙΚΗ είναι υγιής οργάνωση.

Την προσεχή Τετάρτη θα έχουμε Γενική Συνέλευση, όπου θα γίνει η έγκριση του νέου καταστατικού και μετά θα έχουμε εκλογές για τη νέα διοίκηση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εγγραφούν νέοι παραγωγοί. Μετά τις εκλογές και την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, θα μπορούν να γραφτούν όσοι παραγωγοί θέλουν».
------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
------------------------------------------------