Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ Των κατοίκων και δημοτών της νήσου των ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Προς:
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Λουκά Παπαδήμο
Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Τη Γ.Γ. του Υπουργείου κα. Λίνα Μενδώνη
Τη Γεν. Διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης κα. Μαρία Παναγοπούλου


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Γενικέ,
Κυρία Γενική Διευθύντρια

Όλοι οι κάτωθι υπογράφοντες την παρούσα αναφορά – διαμαρτυρία είμαστε μόνιμοι κάτοικοι και δημότες του ακριτικού νησιού Αντικύθηρα, που ειδικά το χειμώνα ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συχνά δε σε απομόνωση σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες το νησί βιώνει μια άνευ προηγούμενου πληθυσμιακή συρρίκνωση. Το νησί μας δε διαθέτει ούτε πληθώρα παραλιών, ούτε τα πλεονεκτήματα που έχουν άλλα νησιά που αναπτύσσονται τουριστικά. Τα λιγοστά δωμάτια που υπάρχουν μόλις και μετά βίας πληρούνται για λίγες μέρες το χρόνο, ενώ οι 3 παραλίες που διαθέτει το νησί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 50-60 λουόμενους, τόσο λόγω φέρουσας ικανότητας (μέγεθος) όσο και λόγω έλλειψης τουριστικών υποδομών.

Το έτος 2000, η τότε Κοινοτική Αρχή προσκάλεσε επίσημα τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (τώρα υπαγόμεθα στην ΚΣΤ΄ του Πειραιά) να διενεργήσει μια επιτόπια έρευνα στο αρχαίο Κάστρο του νησιού, την τειχισμένη πόλη των κλασικών χρόνων «Αίγιλα», έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων, που από μόνη της αποτελεί έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Πράγματι, το νησί μας επισκέφθηκε ο Αρχαιολόγος κ. Τσαραβόπουλος μαζί με πολυπληθή ομάδα φοιτητών αρχαιολογίας και για περίπου ένα μήνα πραγματοποίησε την πρώτη μετά το 1880 (!!!) ανασκαφική έρευνα στην περιοχή, όπου μεταξύ άλλων έχει βρεθεί και το μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα Αιγιλέα μετ΄επιγραφής, σήμερα ευρισκόμενο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έκτοτε, και για κάθε καλοκαίρι μέχρι σήμερα (κάποιες χρονιές και τη χειμερινή περίοδο), ο κ. Τσαραβόπουλος, με ένθερμο ζήλο και παρά τις τεράστιες δυσκολίες στέγασης, σίτισης και υποδομών που αντιμετωπίζει στο νησί μας, έρχεται μαζί με τη μεγάλη ανασκαφική του ομάδα και για περισσότερο από ένα μήνα ανασκάπτει, αποκαλύπτει, ανακαλύπτει και συνθέτει την αρχαία ιστορία του τόπου μας. Ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται είναι ασυνήθιστος. Καλεί τους ντόπιους την ώρα της ανασκαφής, τους δείχνει τον τρόπο εργασίας και στο τέλος της ημέρας τους επιδεικνύει τα ευρήματα, φέρνοντας έτσι τον κόσμο σε άμεση επαφή με το αρχαίο και δημιουργώντας απόλυτα θετική εικόνα για το λειτούργημα του Αρχαιολόγου, που ως συνήθως βάλλεται πανταχόθεν.

Παράλληλα, οι φοιτητές της ανασκαφικής του ομάδας έχουν αποκτήσει μια τρόπον τινά προσωπική σχέση με όλους τους Αντικυθηρίους, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των Αντικυθηρίων στην Αθήνα, έχουν στενές επαφές με το νησί και πλέον θεωρούν τα Αντικύθηρα και δικό τους τόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανασκαφική ομάδα αποτελείται από σχεδόν 60 άτομα κάθε Ιούλιο και Αύγουστο, τη στιγμή που οι τουρίστες που επισκέπτονται επί τούτου το νησί μας δεν ξεπερνούν τους 30-40. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η παρουσία της ανασκαφικής ομάδας του κ. Τσαραβόπουλου για τον τόπο μας.

Μέχρι πρότινος τα Αντικύθηρα ήταν γνωστά μόνο για τα ευρήματα του Ναυαγίου το 1901, δηλαδή κυρίως για τον Αστρολάβο και τον Έφηβο, ευρήματα που παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στη θάλασσά μας, εντούτοις δεν κατασκευάστηκαν εδώ. Το αρχαιολογικό έργο του κ. Τσαραβόπουλου στο νησί έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις. Καταρχήν, με τη γνωστοποίηση των ευρημάτων – ευρήματα γνήσιας Αντικυθηραϊκής καταγωγής – το νησί μας πλέον αποκτά σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γίνονται πολλές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αρχίζει να δημιουργείται ένας «διάδρομος πολιτιστικής επίσκεψης» από ανθρώπους που έλκονται από τέτοιου είδους δραστηριότητες όπως μια ζωντανή αρχαιολογική ανασκαφή. Εάν αυτό τεθεί σε κίνδυνο, το νησί μας θα σβήσει τουριστικά, πάνω ακριβώς στη στιγμή που κάνει τα πρώτα δειλά βήματα για την τουριστική και πολιτιστική του ανάπτυξη.

Τα Αντικύθηρα δε διαθέτουν κανενός άλλου είδους δραστηριότητα που θα μπορούσε να τα εντάξει στον χάρτη των εναλλακτικών τουριστικών προορισμών, παρά μόνον την αρχαία πόλη Αίγιλα, που όπως αποδεικνύεται πλέον από την 11ετή ανασκαφική έρευνα του κ. Τσαραβόπουλου, διαδραμάτισε ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό – και όχι μόνον τοπικό – ρόλο στην Ελληνιστική περίοδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ, Κυρία Γενικέ, Κυρία Γενική Διευθύντρια

Η απόφαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου να τεθεί ο Αρχαιολόγος κ. Τσαραβόπουλος σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, είναι τουλάχιστον ατυχής. Ακόμα και εάν έγινε με καθαρά τυπικά κριτήρια, στερείται όχι μόνον λογικής αλλά και ουσιώδους νομιμοποίησης, καθώς θα οδηγήσει μετά βεβαιότητος τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα στην αρχαιολογική αφάνεια. Χωρίς να θέλουμε να μέμψουμε τους συναδέλφους του κ. Τσαραβόπουλου, τους οποίους τιμούμε, θεωρούμε απίθανο να βρεθεί κάποιος που θα τον αντικαταστήσει στο αρχαιολογικό και ανασκαφικό του έργο στον τόπο μας, που διενεργείται υπό κυριολεκτικά αντίξοες – αν όχι εχθρικές συνθήκες (διαμονή, μεταφορές, διατροφή, κ.λπ.).

Εκφράζοντας, όχι μόνον τους εαυτούς μας, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, κατοίκων και αποδήμων (εγγύς και μακράν) Αντικυθηρίων, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε την προσυνταξιοδοτική εφεδρεία του κ. Άρη Τσαραβόπουλου και να μη στερήσετε τα Κύθηρα και Αντικύθηρα των πολυτίμων υπηρεσιών που τόσα χρόνια αφειδώλευτα τους προσφέρει.

Μετά πλείστης τιμής,
Αντικύθηρα, 10-12-2011

Ακολουθούν υπογραφές

1. Χαρχαλάκης Ευστράτιος του Αθανασίου
2. Χαρχαλάκης Ανδρέας του Γεωργίου
3. Πατακάκης Μύρων του Γεωργίου
4. Κατσανεβάκη Δέσποινα του Ευστρατίου
5. Χαρχαλάκης Εμμανουήλ του Γεωργίου
6. Αλοίζος Βασίλειος του Γεωργίου
7. Προγουλάκης Διονύσιος του Αναστασίου
8. Κατσανεβάκης Μύρων του Ιωάννη
9. Κατσανεβάκη Μαρία του Παναγιώτη
10. Προγουλάκης Νικόλαος του Εμμανουήλ
11. Κατσανεβάκης Εμμανουήλ του Ιωάννου
12. Κατσανεβάκη Φωτεινή του Ιωάννου
13. Προγουλάκης Νεκτάριος του Αναστασίου
14. Χαρχαλάκη Πηνελόπη του Γεωργίου
15. Προγουλάκης Γεώργιος του Αναστασίου
16. Κατσανεβάκη Σταματία του Ευστρατίου
17. Χαρχαλάκη Μαρία του Ιωάννου
18. Χαρχαλάκη Αικατερίνη του Γεωργίου
19. Πατσατζίδης Ιωάννης του Αθανασίου
20. Κατσανέβας Μύρων του Γεωργίου
21. Κατσανέβας Γεώργιος του Μύρωνος
22. Πολίτης Νικόλαος του Ιωάννου
23. Πολίτη Σοφία του Αλεξάνδρου
24. Χαρχαλάκης Αναστάσιος του Εμμανουήλ
25. Χαρχαλάκη Χρυσούλα του Αναστασίου
26. Χαρχαλάκη Ελένη του Εμμανουήλ