Οι ευρωβουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για την αύξηση της θνησιμότητας των μελισσών, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να καταστρέψει την παραγωγή τροφίμων και την περιβαλλοντική σταθερότητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, ενώ η μελισσοκομία εξασφαλίζει, άμεσα ή έμμεσα, εισόδημα σε πάνω από 600.000 πολίτες της ΕΕ.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλης, που συμμετέχει στην Επιτροπή, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Έχει παραβλεφθεί η σημασία της μέλισσας στην αγροτική παραγωγή. Πέρα από την παραγωγή μελιού, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή έδειξαν ότι η μέλισσα με την επικονίαση βοηθά στην αναπαραγωγή μεγάλου αριθμού φυτικών ειδών καθώς και στην παραγωγή μεγάλου ποσοστού της παραγωγής τροφίμων.
Άρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια των τροφίμων από τη θνησιμότητα των μελισσών. Ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουμε εκτεταμένη μελισσοκομία τα προβλήματα είναι σημαντικά. Επειδή το έχουμε υποβαθμίσει σαν πρόβλημα, το Ευρωκοινοβούλιο χτυπά ένα καμπανάκι γενικότερου κινδύνου που πρέπει να ευαισθητοποιήσει και τις εθνικές κυβερνήσεις και περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό που ζητάμε είναι ότι πρέπει επιτέλους να έχουμε μια συντονισμένη δράση.
Δυστυχώς, όπως φάνηκε στη συζήτηση της Επιτροπής, τα εθνικά συστήματα επιτήρησης δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ενώ το πρόβλημα γιγαντώνεται, είμαστε πάρα πολύ πίσω στο να συλλέγουμε και να εκτιμούμε τα στοιχεία που έχουν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς το αίτιο του προβλήματος, ζητάμε χρηματοδότηση της έρευνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης ζητάμε από την Κομισιόν να διεξάγει μια έρευνα για τις αρνητικές συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, γιατί μπορεί να υπάρχει η αντίληψη ότι αυτοί οι οργανισμοί δημιουργούν προβλήματα στις μέλισσες, αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο».
«Η αυξημένη θνησιμότητα των μελισσών απειλεί τη μελισσοκομία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε ο εισηγητής ευρωβουλευτής Csaba Sándor Tabajdi (Ούγγρος σοσιαλιστής), τονίζοντας ότι «η παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων βρίσκεται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κοινοτική χρηματοδότηση για συνεχή έρευνα και ανάπτυξη νέων κτηνιατρικών προϊόντων για την υγεία των μελισσών», και ότι «η επικονίαση, ένα δημόσιο αγαθό που ωφελεί το σύνολο της γεωργίας της ΕΕ, δε μπορεί παρά να διατηρηθεί με κοινή ευρωπαϊκή δράση».
Ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς την μελισσοκομία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ μετά το 2013, ενίσχυση της στήριξης για συντονισμένη έρευνα, ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και η παροχή επαρκούς κατάρτισης για τους μελισσοκόμους, τους αγρότες και τους κτηνιάτρους είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνονται από την επιτροπή.
Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας των μελισσών
Ένα βασικό εμπόδιο στην αναχαίτιση της θνησιμότητας των μελισσών είναι η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων. Για πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα υγείας των μελισσών και καλύτερη σύγκριση, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να τεθούν σε λειτουργία εθνικά συστήματα επιτήρησης και εναρμονισμένα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ για τη συλλογή στοιχείων.
Η έρευνα για την πρόληψη των ασθενειών και τον έλεγχο θα πρέπει επίσης να εναρμονιστεί, ενώ τα αποτελέσματά της θα πρέπει να γίνουν κτήμα των κρατών μελών, των εργαστηρίων, των μελισσοκόμων, των αγροτών και της βιομηχανίας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επικαλύψεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της, λέει η επιτροπή, η οποία καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της έρευνας σε επίπεδο ΕΕ και να στηρίξουν διαγνωστικά εργαστήρια και δοκιμές πεδίου σε εθνικό επίπεδο.
Η ΕΕ και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να συμβουλεύονται τους μελισσοκόμους κατά την κατάρτιση μελισσοκομικών προγραμμάτων και τη σύνταξη της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η έγκαιρη εφαρμογή τους, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.
Καλύτερη πρόσβαση σε νέα φάρμακα
Η επί του παρόντος περιορισμένη διάθεση αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών, όπως το άκαρι Varroa, πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί κατά τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι ζήτησαν πιο ευέλικτους κανόνες για την έγκριση και τη διάθεση των κτηνιατρικών προϊόντων για τις μέλισσες, αποκλείοντας όμως την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, λόγω των επιπτώσεών τους στην ποιότητα των προϊόντων της μέλισσας και την αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
Επίσης δήλωσαν ότι θα πρέπει να προσφερθούν κίνητρα στη φαρμακευτική βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τις μέλισσες, καθώς και ότι περισσότερα χρήματα θα πρέπει να διατίθενται για επιτόπιες δοκιμές στα κράτη μέλη.
Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της νόσου
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των μελισσών είναι η παρουσία τοξικών παραγόντων, όπως τα φυτοφάρμακα, στο περιβάλλον. Θα πρέπει λοιπόν κατά τους ευρωβουλευτές να υποστηριχθούν ειδικά προγράμματα κατάρτισης των αγροτών σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων και τη χρήση φιλικών προς τις μέλισσες φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επίσης ζήτησαν την παράλληλη στήριξη προγραμμάτων για την πρόληψη των ασθενειών και τον έλεγχο πους απυθύνονται προς τους μελισσοκόμους και τους κτηνιάτρους.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες των καλλιεργειών ΓΤΟ στην υγεία των μελισσών.
Παρακολούθηση των εισαγωγών
Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υγείας των ζώων στις τρίτες χώρες, να εφαρμόζει αυστηρότερους όρους για την υγεία των ζώων και να θέσει σε εφαρμογή ένα κατάλληλο σύστημα παρακολούθησης για τα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να αποφεύγεται η εισαγωγή εξωτικών ασθενειών των μελισσών.
Τα επόμενα βήματα
Η έκθεση εγκρίθηκε την Πέμπτη (6/10/2011) στην Επιτροπή με 32 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 3 αποχές.
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο του Νοεμβρίου (14 - 17 Νοεμ. 2011).
-------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
-------------------------------------------