Σύστημα «ηλεκτρονικής παρακολούθησης» των φυτοφαρμάκων που διακινούνται στη χώρα προτίθεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω σχετικού νομοσχεδίου που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες.
Στόχος είναι να ελεγχθούν οι ποσότητες και τα είδη των φυτοφαρμάκων που διακινούνται και χρησιμοποιούνται από τους αγρότες στη χώρα έτσι ώστε να σταματήσει η κατάχρηση. «Θέλουμε μια γεωργία που να καταναλώνει λιγότερα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και νερό», τονίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Κουτσούκος.
Οπως εξηγεί, ο έλεγχος είναι απαραίτητος, γιατί η ανεξέλεγκτη χρήση κοστίζει πριν από όλα στην υγεία αγροτών και καταναλωτών, αλλά και στην κυκλοφορία των ελληνικών προϊόντων στην αγορά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν επιστραφεί από τρίτες χώρες φορτία αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα, καθώς έχουν εντοπιστεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Η χρήση των φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα συχνά γίνεται με βάση την εμπειρία των παραγωγών, αλλά και τη διάθεση του ιδιοκτήτη του καταστήματος φυτοφαρμάκων να αυξήσει τις πωλήσεις του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 εντοπίστηκαν 196 περιπτώσεις παράνομης χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 139.900 ευρώ.
Μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξητική τάση, καθώς το 2009 οι αντίστοιχες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν ήταν μόνο 32 ενώ το 2008 ήταν 65. Σύμφωνα με το σύστημα που προετοιμάζεται, τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα είναι υποχρεωμένα να καταγράφουν εκτός από τα σκευάσματα που πωλούν, τα στοιχεία του αγοραστή, τον αριθμό του αγροτεμαχίου, το είδος της καλλιέργειας και την ασθένεια που θέλουν να καταπολεμηθεί.
«Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι θα γίνεται στοχευμένη χρήση και όχι προληπτική», τονίζει ο υφυπουργός. Το σύστημα στη συνέχεια θα συνδέεται με τις υπηρεσίες του υπουργείου, οπότε θα αναπτυχθεί ένα εθνικό δίκτυο παρακολούθησης και ενημέρωσης για τα φυτοφάρμακα που διακινούνται.
Πάντως, όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων στη χώρα μας ο κ. Κουτσούκος τονίζει ότι το ετήσιο πρόγραμμα εθνικού ελέγχου υπολειμμάτων δείχνει ότι τα προϊόντα μας είναι «καθαρά», αφού στα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Ενδεικτικά, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόνο το 52,6% των οπωροκηπευτικών που εξετάστηκαν βρέθηκαν χωρίς υπολείμματα, τα ελληνικά δείγματα βρέθηκαν καθαρά σε ποσοστό 82,1%.
Οσον αφορά τα φορτία που επιστρέφονται ο υφυπουργός επισημαίνει ότι κάποιοι επιτήδειοι παρακάμπτουν τη διαδικασία ελέγχου και παίρνουν πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου (που απαιτείται για την εξαγωγή) από χώρες με χαμηλότερα στάνταρ.
-------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.com
-------------------------------------