Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Εγκαινιάστηκε η 3η Summer Holidays Expo από τον πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Ιωάννη Κοφίνη.


Αισιοδοξία για αίσια έκβαση των προσπαθειών της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ώστε να βγει ο Ελληνικός Τουρισμός αλώβητος από τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Ιωάννης Κοφίνης, εγκαινιάζοντας απόψε στη Θεσσαλονίκη την 3η SUMMER HOLIDAYS EXPO, που διοργανώνει η HELEXPO.

Ήδη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ υπάρχουν «θετικές ενδείξεις, που βάζουν τέλος στα σενάρια καταστροφής, που με τόση ευκολία και προχειρότητα διατυπώνονταν».

«Ο τουρισμός - τόνισε σχετικά ο κ. Κοφίνης - είναι πυλώνας ανάπτυξης, με ειδικό βάρος και σημασία στην περιφερειακή ανάπτυξη. Για αυτό και όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ συγκλίνουν σε ένα στρατηγικό στόχο: Να βγει ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο αλώβητος από τη σημερινή συγκυρία των οικονομικών δυσκολιών αλλά και ωφελημένος.

Η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, που κάνουμε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές, η ανάδειξη της πολυθεματικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού τουρισμού, η διαρκής μέριμνα για την αναβάθμιση της ποιότητας, τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου είναι τα όπλα μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε, μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Με όραμα, σχέδιο, αυτοπεποίθηση και σκληρή καθημερινή δουλειά αυτή η μάχη μπορεί και πρέπει να κερδηθεί. Η καλή δουλειά που γίνεται ήδη αποδίδει καρπούς. Αδιάψευστη απόδειξη για αυτό είναι οι θετικές ενδείξεις που ήδη έχουμε και βάζουν τέλος στα σενάρια καταστροφής, που με τόση ευκολία και προχειρότητα διατυπώνονταν.

Αυτή η εξέλιξη τι αποδεικνύει; Πως ο ελληνικός τουρισμός έχει δυνατότητες, έχει ευκαιρίες, έχει εφεδρείες, έχει αναπτυξιακά αποθέματα. Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι όλα αυτά να αξιοποιούνται σωστά, υπεύθυνα, προγραμματισμένα, με συνεργατική λογική και διορατική στόχευση».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε ότι η παγκόσμια κρίση «πρέπει να δώσει το έναυσμα για να θέσουμε τη φαντασία μας σε κίνηση, σχεδιάζοντας κυριολεκτικά σε καινούργια βάση όλα όσα θα μας επιτρέψουν να ανήκουμε στους κερδισμένους του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη μιας νέας εποχής.

Η απάντηση λοιπόν δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, αλλά η μεγάλη φυγή προς το μέλλον.

Ασφαλώς είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει όμως να την επιλύσουμε. Διαφορετικά, μοιάζουμε σαν να κυνηγάμε ελέφαντες με απόχη για πεταλούδες! Και το κλειδί της λύσης είναι η προσαρμογή. Προσαρμογή σε καινούργιες ανάγκες, σε αυξημένες απαιτήσεις, σε νέα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τους περιορισμούς που επιβάλλει η δύσκολη συγκυρία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, ο κ. Κοφίνης στη δυναμική και τη δύναμη του εσωτερικού τουρισμού, εξαίροντας τη HELEXPO για τις ευκαιρίες που δίνει η SUMMER HOLIDAYS EXPO για την προώθησή του και τονίζοντας ότι το μήνυμα της προσαρμογής, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα, «αφορά πρωτίστως τον εσωτερικό τουρισμό.


Η δύναμη του εσωτερικού τουρισμού είναι δεδομένη και κανένας δεν πρέπει να την υποτιμά. Για αυτό και εμείς ως Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ως ΕΟΤ επενδύουμε στοχευμένα πάνω από 14 εκατ.ευρώ και ενισχύουμε έτσι ακόμη περισσότερο την καμπάνια μας, με το πολύ επιτυχημένο σλόγκαν «Μένουμε Ελλάδα». Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι χορηγίες του ΕΟΤ σε μια σειρά από ενέργειες και εκδηλώσεις προβολής που αφορούν στον εσωτερικό τουρισμό, το ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι μια επένδυση, όμως, που αξίζει και πιάνει τόπο, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός είναι μια πολύτιμη χρυσή εφεδρεία.

Για αυτό στη σκέψη και στον σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων, ο εσωτερικός τουρισμός πρέπει να αναγνωρίζεται ως μια μεγάλη δεξαμενή, η οποία για να αξιοποιηθεί σωστά απαιτεί προσιτές τιμές και ποιοτικές υπηρεσίες.».
Προλογίζοντας τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, ο Πρόεδρος της HELEXPO A..E., κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, επεσήμανε ότι στη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία που διανύουμε, η SUMMER HOLIDAYS EXPO έρχεται να προσφέρει τόσο στον Έλληνα επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου, όσο και στο καταναλωτικό κοινό, μια αντικειμενικά εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές πλατφόρμα επικοινωνίας.

Στη φετινή μεγάλη Γιορτή για τις Καλοκαιρινές Διακοπές, την 3η SUMMER HOLIDAYS EXPO, που διοργανώνει η HELEXPO, συμμετέχουν 100 εκθέτες (νομαρχίες, τουριστικά γραφεία, παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία, ναυτιλιακές εταιρείες κ.ο.κ.), με ιδιαίτερα δυναμικό «παρών» από τα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη).

Η 3η SUMMER HOLIDAYS EXPO πραγματοποιείται και φέτος παράλληλα και αλληλο-ενισχύεται με την 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), προσφέροντας στους επισκέπτες του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ένα μοναδικό συνδυασμό: ελκυστικούς προορισμούς σε ελκυστικές τιμές, μαζί με τα καλύτερα βιβλία της διεθνούς και ελληνικής λογοτεχνίας και όλων των υπόλοιπων κατηγοριών.

(σ.σ) Σημειώνουμε ότι στην έκθεση συμμετέχει ενεργά με δικό του περίπτερο ο Δήμος Κυθήρων, ένας ακόμη λόγος να την επισκεφθείτε.

Το ωράριο λειτουργίας της 3ης Summer Holidays Expo έχει ως εξής: Παρασκευή 29 Μαϊου 17.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή 30 και 31 Μαϊου 12.00 έως τις 22.00 στα Περίπτερα 8,9 και 10 του Εκθεσιακού Κέντρου της HELEXPO.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

ΤΗΝ 28.05.2009 ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ κ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ.

ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΤΟ ΝΗΣΙ.ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ κ. Διονύσιο Α. Προγουλάκη, τον Πρόεδρο της ΄Ενωσης Απανταχού Αντικυθηρίων κ. Ιωάννη Γλυτσό και την Κοινοτική Σύ,νουλο κ. Γαρυφαλλιά Ι. Γλυτσού.
ΜΕ ΤΟΝ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ κ. Ανδρέα Γ. Γαλιάτση

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις για την εκδρομή στην Βόρειο Ελλάδα (Θεσσαλονίκη- Δίον- Πέλλα- Έδεσσα - Λίμνη Βεγορίτιδα - Νυμφαίο) που έχει προγραμματίσει ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών για τις 12/6/2009 έως 15/6/2009.
Επίσης θα επισκεφθούμε στον Εύοσμο συμπατριώτες μας απογόνων προσφύγων της Σμύρνης.
Για συμμετοχή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210-2915341 και 6974004410
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος ..............................Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Καρύδης.................................Βασίλειος Χάρος

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ

Γιορτάστηκε και στην Αθήνα από τα επτανησιακά σωματεία, η 145η επέτειος της ένωσης της επτανήσου με την Ελλάδα (1864-2009).

Την Κυριακή στις 24 Μαϊου 2009 έγινε η Δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση και αμέσως μετά η κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές και τη Σημαία του συνδέσμου σήκωσε ο νεαρός τσιριγώτης Βαλέριος Λουράντος με παραστράτιες δύο όμορφες τσιριγωτοπούλες με σπαλέτα, την Έφη Μαγουλά και την Φωτεινή Γλαράκη το γένος Καστρίσιου, όπως φαίνονται στην φωτογραφία ανάμεσα στον πρόεδρο κ. Γ. Καρύδη και σε άλλα μέλη του Δ.Σ.
Την Δευτέρα 25 Μαϊου 2009 έγινε πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Τιτάνια", όπου το χορευτικό του Κυθηραϊκού συνδέσμου Αθηνών χόρεψε τους τοπικούς μας χορούς και απέσπασε πολλά χειροκροτήματα.

Την ευθύνη για τις εορταστικές εκδηλώσεις, είχε εφέτος η Ένωση Ζακυνθίων, η οποία επέλεξε ως ομιλητή για τον πανηγυρικό της ημέρας, τον Κυθήριο Καθηγητή κ. Νίκο Πετρόχειλο.

Βασίλης, Σταυρου Ιερέως, Χάρος

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ἅγιοι Ἀνάργυροι (19ος καί 17ος αἰ.)

Τό προσκύνημα τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων στή θέση Ξερουλάκι, βρίσκεται στά ἀνατολικά παλαιότερου μοναστηριοῦ, καί σύμφωνα μέ τήν ὑπάρχουσα ἐπιγραφή στό ὑπέρθυρο τοῦ περιβόλου κτίσθηκε τό ἔτος 1825.

Ὁ περίβολος τῆς Μονῆς συνδέεται μέ τήν παλαιότερη φάση τοῦ μνημείου, ἀπό τήν ὁποία διακρίνονται ἐρείπια κελλιῶν, τοῦ παλαιοῦ καθολικοῦ νοτιότερα τοῦ σημερινοῦ, ἡ δυτική­ πλευρά τοῦ θόλου μέ δύο θύρες καί ἀνατολικά ἐρείπια κόγχης. Σώζονται ἐξάλλου ἐρείπια πύργου μέ τίς πολεμίστρες του.

Σύμφωνα μέ κληρονομική διάταξη στό μοναστήρι ἐφημερεύει ὁ ἑκάστοτε ἱερέας τῆς οἰκογένειας Μεγαλοκονόμου ἤ Μεταξά, τῆς ὁποίας ἀποτελεῖ καί ἰδιοκτησία.

Σέ εἰκονοστάσιο στό κεντρικό κλίτος τοῦ νεώτερου Ναοῦ ­φυλάσσεται εἰκόνα τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων, μέ ἀργυρή ἐπένδυση, σέ ἀπόδοση τοῦ 19ου αἰώνα.
-----------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
-----------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Για να διαβάσετε το δελτίο τύπου του Δήμου μας παρκαλώ κάντε κλικ στο

http://www.kythira.gr/pages/press/deltio220509.pdf

Το ¨Βιτσέντζος Κορνάρος" στα Αντικύθηρα

ΤΟ "ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ¨ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ




ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Φίλοι των Κυθήρων, ονομάζομαι Νάνσυ Χατζή και είμαι συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων.

Με χαρα σας ανακοινώνω οτι κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Ζήτη το καλοκαιρινό μυθιστόρημα μου, με τίτλο "Φύλακες Άγγελοι -Διακοπές στα Κύθηρα".


Αν και δεν έχω επισκεφτεί το νησί σας, πριν απο 2 χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένας ταξιδιωτικός οδηγός του νησιού.

Αυτός και οι ομορφιές του νησιού, αποτέλεσαν την εμπνευση μου, για να γραψω μια παιδική ιστορία με παιδιά που περιπλανιούνται στις ομορφιές του νησιού, για να βρουν έναν κρυμμένο θησαυρό.Είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Φύλακες Αγγελοι.


Επίσης σας προσκάλώ στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη.

Με εκτίμηση -- Νάνσυ Χατζή

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Για να διαβάσετε το δελτίο τύπου του Δήμου μας παρκαλώ κάντε κλικ στο

http://www.kythira.gr/pages/press/deltio150509.pdf

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»

Πάτρα, 21/05/2009
Ταχ. Δ/νση Τηλέφωνο Fax : : : : Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 69-71 264 42 ΠΑΤΡΑ 2610-465 801-2 2610-421 799 ΠΡΟΣ: ΜΜΕ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

«Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»
Επίσκεψη στα Κύθηρα, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ. Σπυρίδων συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θεόδωρο Κουκούλη, την Έπαρχο Κυθήρων κυρία Χριστίνα Φατσέα, καθώς και με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνικών και φορέων. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο κ. Σπυρίδων παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιβαδίου και τη Δοξολογία που τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητών των σχολείων του νησιού.


Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, ο κ. Σπυρίδων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής για ολόκληρο τον Ελληνισμό, καθώς τιμάμε τη μνήμη δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της Εκκλησίας μας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και επίσης εορτάζουμε την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με τον εθνικό κορμό, η οποία επετεύχθη πριν από 145 χρόνια, το 1864. Τα Επτάνησα, χώρος ελληνικός από τα πανάρχαια χρόνια του Ομήρου και του Οδυσσέα, διαφύλαξαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας κατά τη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας και μεταλαμπάδευσαν το βυζαντινό πνεύμα, τόσο στη Δύση την εποχή του μεσαίωνα, όσο και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά το 1821, στην απελευθέρωση του οποίου είχαν άλλωστε καθοριστική συμβολή.

Τα Κύθηρα έχουν διαμορφώσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα μέσα στους αιώνες, καθώς ιστορικά ανήκουν στα Επτάνησα, γεωγραφικά βρίσκονται δίπλα στο επίκεντρο της εθνικής παλιγγενεσίας, την Πελοπόννησο, ενώ διοικητικά αποτελούν επαρχία της Νομαρχίας Πειραιά. Αυτός ο δοξασμένος από τα μυθολογικά χρόνια τόπος, η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης, διακρίνεται μέχρι σήμερα για τις μοναδικές ομορφιές, τη δημοκρατική παράδοση και τη ζεστασιά των κατοίκων του.

Στις μέρες μας, το νησί ακολουθεί το δρόμο της ανάπτυξης, έχοντας πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες προόδου μέσα από τον τουρισμό και την αξιοποίηση των άλλων πλεονεκτημάτων της τοπικής οικονομίας. Η πολιτεία ενισχύει την αναπτυξιακή προσπάθεια των Κυθήρων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τη διατήρηση του πληθυσμού στις πατρογονικές του εστίες και την κοινωνική συνοχή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Θέλουμε οι συμπολίτες μας στα νησιά να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προσοχής και υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας. Χρόνια πολλά σε όλους και ειδικά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες», κατέληξε ο κ. Σπυρίδων.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ [3]

ΦΟΜΟΨΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (Phomophsis viticola)


Εισαγωγή
Η φόμοψη είναι μια σημαντική ασθένεια ξύλου. Έχει μακροχρόνια δράση, υποβαθμίζει σταδιακά και καταστρέφει τον αμπελώνα αν δεν γίνει έγκαιρη και σωστή διάγνωση.
Είναι διαδεδομένη στην Κρήτη και αποτελεί πρόβλημα για την καλλιέργεια της σουλτανίνας, ιδιαίτερα σε τοποθεσίες όπου οι βροχοπτώσεις της άνοιξης ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας και όπου φυσούν έντονοι άνεμοι που σπάζουν τις κληματίδες οι οποίες έχουν προσβληθεί στη βάση τους.

Συμπτώματα
Η ασθένεια προσβάλλει την ετήσια βλάστηση αλλά και το παλιό ξύλο.
Αποτελεί σοβαρό παράγοντα μείωσης της ετήσιας παραγωγής, υποβάθμιση της καλλιέργειας και ελάττωση της παραγωγικής ζωής του αμπελώνα.
Τα πρώτα συμπτώματα στη νέα βλάστηση εμφανίζονται αργά την άνοιξη.
• Στα φύλλα εμφανίζονται διάσπαρτες κιτρινόλευκες κηλίδες με καστανό κέντρο και νεκρώσεις στο έλασμα, το νεύρο και το μίσχο.
• Τα σταφύλια εμφανίζουν μαύρες κηλίδες στη ράχη (άξονες) ενώ το τμήμα κάτω από την προσβολή ξηραίνεται.
• Στους βλαστούς εμφανίζονται δυσδιάκριτες νεκρωτικές κηλίδες στα πρώτα μεσογονάτια όπου εξελίσσονται σε νεκρώσεις, έλκη και σχίσματα. Οι αδύνατοι βλαστοί σπάζουν εύκολα από τον αέρα ή το βάρος του φορτίου.
• Οι κληματίδες που έχουν προσβληθεί δεν ξυλοποιούνται και ασπρίζουν. Στην επιφάνεια τους σχηματίζονται τα αναπαραγωγικά όργανα του μύκητα (μικρά, μαύρα στίγματα) πολλοί οφθαλμοί δεν εκπτύσσονται νωρίς την άνοιξη.
Εικ. 5. Φόμοψη: Επιμήκεις νεκρώσεις στα βασικά μεσογονάτια διαστήματα βλαστών ποικιλίας Κάρντιναλ.

Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας
Το παθογόνο αίτιο είναι ο ατελής μύκητας Phomophsis viticola, ο οποίος διαχειμάζει με τη μορφή του πυκνιδίου μέσα στο φλοιό των κληματίδων του ενός χρόνου(στη βίβλο),αλλά και με τη μορφή του μυκηλίου στο ξύλο όπου παραμένει ζωντανό.
Η διασπορά των μολυσμάτων και η μόλυνση γίνεται με τη βροχή, ενώ οι προσβολές είναι έντονες σε περιοχές με υψηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη.
Η βλάστηση των σπορίων και η διείσδυση του μυκηλίου από τα στομάτια και μικροτραύματα, ευνοείται από υψηλή υγρασία.
Η πιο πιθανή περίοδος προσβολής είναι από την έκπτυξη οφθαλμών την άνοιξη μέχρι να αποκτήσουν οι βλαστοί μήκος 15 εκ.
Στις συνθήκες της Κρήτης κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Μάρτιος.
Το καλοκαίρι η ασθένεια αναστέλλεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ξαναρχίζει κατά τη δροσερή περίοδο των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων.
Οι ώριμες ράγες είναι ευαίσθητες στην μόλυνση κατά τη διάρκεια παρατεταμένων βροχοπτώσεων κοντά στη συγκομιδή.
Η αντοχή των ποικιλιών παραλλάσσει σημαντικά .
Η σουλτανίνα, το ραζακί, το cardinal,το cabernet είναι πολύ ευαίσθητες, ενώ ανθεκτικότερα θεωρούνται τα οινάμπελα.

Καταπολέμηση
Πολλοί αμπελουργοί θεωρούν την ασθένεια ανίατη ενώ πρόκειται για εσφαλμένη αντίληψη. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με συνδυασμό καλλιεργητικών μέτρων και χημικών επεμβάσεων.
Α) Καλλιεργητικά μέτρα:
1. Να χρησιμοποιείται αμόλυντο πολλαπλασιαστικό υλικό.
2. Στο κλάδεμα να αφαιρούνται οι έντονα προσβλημένες κληματίδες και να καίγονται.
3. Να δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αέρα
4. Το κλάδεμα να γίνεται όψιμα(τέλος χειμώνα).
5. Να αποφεύγονται οι μεγάλες κλαδοτομες.
6. Οι τομές να προστατεύονται.

Β)Χημική καταπολέμηση
Με τη χειμωνιάτικη επέμβαση επιδιώκεται η καταστροφή των μολυσμάτων (πυκνιδίων) που βρίσκονται στις κληματίδες, ώστε να περιοριστεί ο πολλαπλασιασμός τους. Συνιστάται να γίνονται επεμβάσεις με χειμερινό πολτό 2-3 εβδομάδες πριν την έκπτυξη των οφθαλμών.


ΙΣΚΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (Fomes ignarius και Stereum hirsutum)

Εισαγωγή
Είναι χαρακτηριστική χρόνια ασθένεια, με βραδεία εξέλιξη σε αμπελώνες κάποιας ηλικίας, συνήθως μετά το 10-12ο έτος της ηλικίας τους.
Καταστρέφει το αγγειακό σύστημα και διακόπτει την τροφοδοσία του φυτού με νερό. Εκδηλώνεται σε διάσπαρτα πρέμνα με τη μορφή αποπληξίας (απότομη ξήρανση) ή σταδιακής αποξήρανσης.

Συμπτώματα
Η δράση του παράσιτου είναι μακροχρόνια.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται εξωτερικά, μόνο όταν καταστραφεί το ξύλο και αρχίζει να περιορίζεται ο εφοδιασμός της βλάστησης με νερό.
Συνήθως εκδηλώνεται το καλοκαίρι μετά από βροχή ή πότισμα που ακολουθεί περίοδος υψηλών θερμοκρασιών.
• Στα φύλλα εμφανίζονται μεσονεύριες καστανές κηλίδες με περιφερειακή χλώρωση.
• Τα σταφύλια εμφανίζουν ακανόνιστη ανάπτυξη και έπειτα ξηραίνονται.
• Οι βλαστοί έχουν ασθενική εμφάνιση, μειωμένη καρποφορία, καθολική ή μερική καθυστέρηση στο άνοιγμα των ματιών.
• Στο ξύλο εμφανίζεται σήψη η οποία αρχίζει από την εντεριώνη (καρδιά).Το προσβλημένο ξύλο γίνεται μαλακό, εύθρυπτο, με κιτρινόλευκο χρώμα και σπογγώδη υφή.

Εικ. 6. Ίσκα: Κατά μήκος τομή άρρωστου πρέμνου. Το προσβλημένο ξύλο είναι μαλακό, εύθρυπτο, σπογγώδες και έχει κιτρινόλευκο χρωματισμό.

Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας
Το παθογόνο είναι σύμπλοκο μυκήτων. Η μόλυνση ξεκινά με τα σπόρια του μύκητα (βασιδιοσπόρια) τα οποία μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις με τον άνεμο και γίνεται στο νεκρό ξύλο όταν είναι βρεμένο.

Οι συνθήκες που ευνοούν εκτός από την υγρασία είναι και η ύπαρξη πληγών που φτάνουν μέχρι το ξύλο και ευνοούν την εγκατάσταση των μυκήτων.

Σοβαρή επίσης επίδραση στην ανάπτυξη της ασθένειας έχουν η ηλικία των πρέμνων (τα μεγάλης ηλικίας είναι περισσότερο ευαίσθητα), το σύστημα κλαδέματος και το μέγεθος των κλαδοτομών.


Καταπολέμηση
Καλλιεργητικά μέτρα-μέσα:
1. Ξερίζωμα και κάψιμο προσβλημένων πρέμνων.
2. Πλάγιες τομές κλαδέματος (για να μην παραμένει το νερό της βροχής).
3. Κάλυψη των πληγών με πάστα εμβολιασμού.

ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (Eutypa lata)

Εισαγωγή
Η ευτυπίωση είναι ασθένεια του ξύλου .

Για πολλά χρόνια τα συμπτώματα που προκαλεί η ασθένεια αποδόθηκαν στο μύκητα Phomophsis viticola , επειδή αυτός καταλαμβάνει συνήθως τους νεκρωμένους, από την ευτυπίωση ιστούς.

Στην Κρήτη διαπιστώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80’ αλλά φαίνεται ότι προϋπήρχε.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά στην αρχή της βλαστικής περιόδου.
• Τα φύλλα είναι μικρά, κίτρινα με νεκρώσεις, τα οποία ξηραίνονται και πέφτουν.
• Οι βλαστοί έχουν ασθενική εμφάνιση με μικρά μεσογονάτια.
• Τα σταφύλια εξελίσσονται κανονικά μέχρι την άνθηση και στη συνέχεια παρουσιάζουν ανθόρροια , μικροραγία και δεν ωριμάζουν.
• Το παλιό ξύλο (βραχίονες, κορμός) νεκρώνεται, σκληραίνει και αποχρωματίζεται. Πολλές κεφαλές δεν βλαστάνουν και δημιουργούνται έλκη γύρω από τις παλιές τομές.

Εικ. 7. Ευτυπίωση: Εγκάρσιες τομές προσβλημένων βραχιόνων με χαρακτηριστικό μεταχρωματισμό του ξύλου σε σχήμα τομέα.

Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας
Ο μύκητας της Εutypa lata μολύνει με τα σπόρια (ασκοσπόρια) που μεταφέρονται με τον άνεμο πάνω στις φρέσκιες τομές του κλαδέματος
Οι δρυμείς χειμώνες είναι ευνοϊκοί για την ανάπτυξη της ασθένειας. Οι πληγές του κλαδέματος είναι ευαίσθητες στη μόλυνση ιδιαίτερα αν το κλάδεμα γίνει νωρίς και όσο το μέγεθος της πληγής είναι μεγαλύτερο .

Καταπολέμηση
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με προληπτικά μέτρα. Θεραπευτικά μέτρα δεν υπάρχουν.
1. Χρησιμοποίηση αμόλυντου πολλαπλασιαστικού υλικού.
2. Διαμόρφωση κατάλληλου σχήματος.
3. Αφαίρεση και κάψιμο προσβλημένων βραχιόνων και πρέμνων.
4. Το κλάδεμα να γίνεται όψιμα(τέλος χειμώνα).
5. Να αποφεύγεται το κλάδεμα με υγρό καιρό.
6. Προστασία όλων των κλαδοτομών(ιδιαίτερα μεγάλων).
7. Να αποφεύγονται οι μεγάλες και πολλές τομές.
8. Να αποφεύγονται οι τομές κοντά στο κορμό ή διακλάδωση των βραχιόνων και κοπή του βλαστού ή κλαδιού από τη βάση του.

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (13ος αἰ.)


Ὁ Ὅσιος Θεόδωρος, Προστάτης τῶν Κυθήρων, σύμφωνα μέ τό βίο του, γεννήθηκε στήν Κορώνη μεταξύ τῶν ἐτῶν 870-890.

Μεγάλωσε καί σπούδασε στό Ναύπλιο, ὅπου παντρεύτηκε καί ἀπέκτησε δύο παιδιά.

Ή ἐπιθυμία του νά ­μονάσει τόν ἔφερε στή Ρώμη καί κατόπιν στή Μονεμβασία, ὅπου κλείστηκε σ' ἕνα κελλί τῆς ἐκκλησίας τῆς Θεοτόκου τῆς Διακονίας.

Ἀπό ἐκεῖ ἦρθε στά Κύθηρα περί τό 921, ὅταν ἡ νῆσος ἦταν «ἔρημος καί ἀοίκητος» λόγῳ τῶν ἐπιδρομῶν τῶν Σαρακηνῶν τῆς Κρήτης καί ἐμόνασε στόν παλαιό χριστιανι­κό Ναό τῶν ἁγίων Σεργίου καί Βάκχου.

Τό 922, στίς 12 Μαΐου ό Ὅσιος Θεόδωρος ἀπέθανε καί λίγο καιρό μετά τό θάνατό του ναῦτες περαστικοί ἀπό τά Κύθηρα βρῆκαν ἄθικτο τό λείψανό του.

Τρία χρόνια ἀργότερα, τό 925, Μονεμβασιῶτες ἔθαψαν τό λείψανο τοῦ ἁγίου.

Ἡ παλιά ἐκκλησία τῶν ἁγίων Σεργίου καί Βάκχου ξαναχτίστηκε ἀπό Μονεμβασιῶτες καί ἀφιερώθηκε στόν Ὅσιο Θεόδωρο.

Μέ τήν πάροδο τοῦ χρόνου δημιουργήθηκε μοναστήρι, τό ὁποῖο ἀπέκτησε περιουσία, τήν ὁποία καλλιεργοῦσαν οἱ ἱερωμένοι, κοσμικοί καί μο­ναχοί.

Τό χρονικό τοῦ Κυθήριου μονάχου Χειλᾶ ἀποτελεῖ πολυτι­μότατη πηγή γιά τήν ἱστορία τοῦ μοναστηριοῦ.

Εἶναι μιά ἔκθεση­ - ἀναφορά πρός τούς Βενιέρους, ἡ ὁποία ἐγράφη περί τό 1460.
Γύρω στά 1630 ὁ Ἐπίσκοπος Κυθήρων Ἀθανάσιος Βαλεριανός ἀνακαίνισε τό Ναό τοῦ Ὁσίου, στόν ὁποῖο ἔγιναν διάφορες μετατροπές καί προσθῆκες.
-----------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
-----------------------------------

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ [2]

ΒΟΤΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (Botrytis cinerea)

Εισαγωγή
Η ασθένεια νεκρώνει φύλλα, βλαστούς, ταξιανθίες και προκαλεί σήψη στους βότρεις, γνωστή ως ”τεφρά σήψη” . Ο μύκητας που την προκαλεί αναπτύσσεται και αναπαράγεται σε αλλοιωμένους ή νεκρούς φυτικούς ιστούς. Προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλες ζημίες στις ποικιλίες που παράγουν πυκνόραγους βότρεις με σφικτά συμπιεσμένες ράγες. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ζημίες κατά την αποθήκευση και μεταφορά των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Συμπτώματα
Στα φύλλα είναι δυνατό να παρατηρηθούν κυκλικές ή ακανόνιστες κηλίδες, συνήθως στην περιφέρεια του ελάσματος, που γρήγορα ξηραίνονται και παίρνουν καστανό χρώμα.
Αν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα υγρές την άνοιξη,το παθογόνο μπορεί να προσβάλλει και νεαρούς βλαστούς αρχίζοντας από την κορυφή τους Τα συμπτώματα διαπιστώνονται αρχές Απριλίου, όπου δημιουργεί υγρή σήψη η οποία καλύπτεται από γκρίζο στρώμα.

Εικ. 3. Βοτρύτης: Προσβολή σταφυλής ποικιλία Σουλτανίνα.

Λίγο πρίν την άνθηση, κατά την άνθηση και λίγο μετά ,μπορεί να παρατηρηθεί νέκρωση σε τμήματα των ταξιανθιών ή και σε ολόκληρες τις ταξιανθίες, οι οποίες ξηραίνονται, παίρνουν καστανό μεταχρωματισμό και καλύπτονται από γκρίζα μούχλα.

Η συνηθέστερη και σημαντικότερη φάση είναι η προσβολή και σήψη των ώριμων σταφυλιών. Οι προσβεβλημένες ράγες στις λευκές ποικιλίες παίρνουν καστανό μεταχρωματισμό και στις κόκκινες ερυθρωπό. Με υγρό καιρό καλύπτονται από τεφρού χρώματος επίχρισμα το οποίο αποτελείται από τις καρποφορίες του μύκητα. Στις προσβλημένες ράγες αποκολλάται εύκολα η επιδερμίδα.

Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας
Το παθογόνο διαχειμάζει με την μορφή μυκηλίου και σκληρωτίου πάνω στο πρέμνο, κυρίως όμως διαιωνίζεται ως σαπρόφυτο πάνω σε διάφορα οργανικά υλικά που δημιουργεί άφθονες καρποφορίες (κονιδιοφόροι).
Η μόλυνση γίνεται με τα κονίδια, των οποίων η βλαστική υφή μπορεί να εισχωρήσει στους ιστούς ή με απευθείας διάτρηση των επιδερμικών κυττάρων ή από τα στοματια ή τέλος από τις πληγές .
Ο μύκητας αναπτύσσεται από -1 έως +30οC με optimum20-25oC και τα κονίδια βλαστάνουν με παρουσία φίλμ νερού για 2 ώρες .
Η εγκατάσταση του ευνοείται από πληγές, αμυχές (ευδεμίδα, ωίδιο) στην επιδερμίδα και προτιμά ζαχαρώδη υποστρώματα.
Αρκούν 4-5 μέρες για να προκαλέσει πλήρης καταστροφή των ώριμων σταφυλιών.
Γενικά ευνοείται από τον υγρό και ψυχρό καιρό, από την ανισόρροπη λίπανση και από την κακή σχέση Ca και Mg στο έδαφος.

Καταπολέμηση
Α)Καλλιεργητικά μέτρα.

1. Καλός αερισμός σταφυλιών.
2. Καλλιέργεια αραιόραγων ποικιλιών.
3. Γραμμικά συστήματα με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και σε αρκετό ύψος από το έδαφος.
4. Ελαφρά αποφύλλωση λίγο πριν την ωρίμανση.
5. Λογική αζωτούχα λίπανση.
6. Έδαφος χωρίς ζιζάνια κατά την ωρίμανση.
7. Αποφυγή πληγών στις ράγες(από μηχανολογικά ή παθολογικά αίτια).
8. Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών (ευδεμίδα, ωίδιο).

Τα φυτοφάρμακα από μόνα τους δεν εξασφαλίζουν την προστασία της καλλιέργειας .
Γενικά πρέπει να διευκολύνεται η καλή κυκλοφορία του αέρα και η μείωση της σχετικής υγρασίας του αμπελώνα.

Β)Χημική καταπολέμηση
Ικανοποιητικά αποτελέσματα δίνει η μέθοδος που στηρίζεται στα βλαστικά σταδία της καλλιέργειας.

Πραγματοποιούνται 3-4 επεμβάσεις στις εξής περιόδους:
1. τέλος άνθησης
2. κλείσιμο σταφυλιών
3. αλλαγή χρώματος
4. τρείς εβδομάδες πρίν τον τρυγητό

Στη Κρήτη το ξηροθερμικό κλίμα δεν ευνοεί την ασθένεια.
Οι ανοιξιάτικες προσβολές εντοπίζονται στη βλάστηση χωρίς όμως σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Μόνο σε περιπτώσεις βροχών που συνοδεύονται από χαλαζόπτωση ή ανεμοθύελλες υπάρχει ανάγκη καταπολέμησης.
Ανάγκη προστασίας έχουν τα όψιμα επιτραπέζια σταφύλια που συγκομίζονται προς στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι φθινοπωρινές βροχές και η πτώση θερμοκρασίας δημιουργούν προϋποθέσεις προσβολών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται :
α)Προληπτική καταπολέμηση, τρείς εβδομάδες πρίν την συγκομιδή.
β)Θεραπευτικές επεμβάσεις ,εφόσον καταγράφουν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς των γεωργικών προειδοποιήσεων τιμές υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, διύγρανση των φυτικών οργάνων για συνεχές διάστημα 15 ωρών και θερμοκρασίες 15-20οC.


ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

Εισαγωγή
Εκδηλώνεται μετά το γυάλισμα και προκαλεί εκτεταμένες σήψεις στα ώριμα σταφύλια .
Οι ζημίες είναι σημαντικές με άμεσες επιπτώσεις στην εμπορική άξια του προϊόντος και την ποιότητα των κρασιών(χαμηλός αλκοολικός βαθμός, υψηλή πτητική οξύτητα).
Συγχέεται με τη βοτρύτιδα την οποία και ανταγωνίζεται.

Συμπτώματα
Μετά το γυάλισμα οι προσβλημένες ράγες παίρνουν χρώμα καφέ-ιώδες(έγχρωμες ποικιλίες) ή ανοικτό κόκκινο (λευκές ποικιλίες).
Στη συνεχεία χάνουν το χυμό τους και αδειάζουν (μένει μόνο ο φλοιός ).
Τα σταφύλια σαπίζουν ,αποδιοργανώνεται και βγάζουν μια ξινή μυρωδιά, ενώ μικρά έντομα (μύγες ξυδιού) πετούν κοντά στα πρέμνα με τα σαπισμένα σταφύλια.

Εικ.4. Όξινη σήψη: Προχωρημένη προσβολή σε σταφύλια ποικιλίας Ραζακί.

Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας
Τα παθογόνα αιτία είναι βακτηρία και ζυμομύκητες ,τα οποία μεταφέρονται από τις μύγες ξυδιού.
Προσελκύονται από τη μυρωδιά του χυμού, η οποία προέρχεται από τις τραυματισμένες ράγες από διάφορες αιτίες (ευδεμίδα, ωίδιο, μηχανικά αιτία).
Κατόπιν ψάχνουν και βρίσκουν τις πληγές των σταφυλιών για να γεννήσουν τα αυγά τους ,μεταφέροντας συγχρόνως τα παράσιτα της σήψης.
Αυτά βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.
Η προσβολή αρχίζει από 1-2 ράγες και εξαπλώνεται με τους χυμούς που τρέχουν πάνω στα σταφύλια.
Η ασθένεια ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία.
Εμφανίζεται συνήθως στα ζωηρά αμπέλια ενώ τα συμπαγή σταφύλια είναι περισσότερο ευαίσθητα.

Καταπολέμηση
Καλλιεργητικά μέτρα.
1. Το σύστημα διαμόρφωσης –υποστύλωσης να εξασφαλίζει καλό αερισμό των σταφυλιών και της βλάστησης . Τα σταφύλια θα πρέπει να είναι ελευθέρα και να μην καλύπτονται από φύλλα, να μην ακουμπούν στο έδαφος, να μην τρίβονται στους βλαστούς και να μην μπερδεύονται στα σύρματα.

2. Τα σταφύλια πρέπει να διατηρούνται υγιή και να μη δημιουργούνται στις ράγες πληγές ή τραύματα. Τα έντομα και τα άλλα παθογόνα (ευδεμίδα, ωίδιο, κ.α) που τραυματίζουν τα σταφύλια πρέπει να καταπολεμούνται με επιμέλεια.

3. Η υγρασία στον αμπελώνα θα πρέπει να διατηρείται χαμηλή και να ελέγχονται οι αρδεύσεις μετά το γυάλισμα.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (Plasmopara viticola)

Εισαγωγή
Θεωρείται η σπουδαιότερη ασθένεια του αμπελιού, ιδιαίτερα σε περιοχές με συχνές βροχοπτώσεις την άνοιξη. Προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού και απαιτεί έγκαιρη, ορθολογική και οικονομική αντιμετώπιση.

Συμπτώματα
Προσβάλλει νεαρούς βλαστούς ,ταξιανθίες και σταφύλια.
• Στα νεαρά φύλλα αρχικά εμφανίζονται κηλίδες ελαίου αργότερα στην κάτω επιφάνεια εμφανίζονται λευκές εξανθήσεις (χνούδι),καρποφορίες του μύκητα και στη συνέχεια νέκρωση στους ιστούς. Τα φύλλα προσβάλλονται συχνότερα πριν από τα άλλα όργανα .
• Στα ώριμα φύλλα εμφανίζονται πολυγωνικές κιτρινοπράσινες κηλίδες που θυμίζουν λαδιά(κηλίδες ελαίου οι οποίες διακρίνονται έντονα στο διερχόμενο φως).
• Στους βλαστούς εμφανίζονται καστανές κηλίδες. Οι νεαροί βλαστοί λυγίζουν και παραμορφώνονται σε σχήμα S.
• Στους βότρεις οι προσβλημένοι άξονες παίρνουν το χρώμα των βρασμένων χόρτων πρίν, κατά και μετά την άνθηση. Κατόπιν καλύπτονται από εξανθήσεις και τέλος ξηραίνονται.
• Στα άνθη και στις ράγες εμφανίζονται λευκές εξανθήσεις. Μετά το γυάλισμα οι ράγες χρωματίζονται καστανές, ρυτιδώνονται και πέφτουν. Ανάλογα με το χρόνο προσβολής η ζημία είναι καθολική η μερική.


Εικ. 1. Περονόσπορος: «Κηλίδες ελαίου» σε φύλλο ποικιλίας Ροδίτη την άνοιξη.
.
Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης
Το παθογόνο αίτιο είναι ο φυκομύκητας Plasmopara viticola.

Διαχειμάζει μέσα στους σαπισμένους ιστούς των πεσμένων στο έδαφος φύλλων με τη μορφή ωοσπορίων .
Η ασθένεια εκδηλώνεται την άνοιξη.Η πορεία της συνδυάζεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες. Για την μόλυνση των φυτών και την εξέλιξη του μύκητα, καθοριστικός παράγοντας είναι η βροχή και η υγρασία. Τα μολύσματα βλαστάνουν μέσα στο νερό, αναπαράγονται και επιβιώνουν σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.
Η θερμοκρασία αν και σοβαρός παράγοντας, στις συνθήκες της Κρήτης δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του περονόσπορου. Συνήθως απαιτούνται πάνω από 10οC με άριστο τους 18-25οC.
Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα βλαστικά σταδία της εμφάνισης των σταφυλιών, της άνθησης και της καρπόδεσης.
Στη Κρήτη ο Απρίλιος θεμελιώνει την ασθένεια και ο Μάιος την εξαπλώνει.

Καταπολέμηση
Είναι συνήθως προληπτική και στηρίζεται σε επίκαιρους ψεκασμούς που καθορίζονται χρονικά από τις Υπηρεσίες Γεωργικών Προειδοποιήσεων.

Οι προληπτικές καταπολεμήσεις καλό είναι να αποφεύγονται γιατί εξασφαλίζουν προστασία περιορισμένης δράσης λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης την άνοιξη.


ΩΙΔΙΟ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (Uncinola necator)
Εισαγωγή
Το ωίδιο αποτελεί σοβαρή ασθένεια στις ξηροθερμικές περιοχές και ιδίως στη Κρήτη, όπου το κλίμα του νησιού και οι ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται την ευνοούν.

Συμπτώματα
Προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη.
• Στα φύλλα σχηματίζονται χλωρωτικές ή γυαλιστερές κηλίδες στην πάνω και κάτω επιφάνεια αντίστοιχα. Κατόπιν εμφανίζεται ένα αραχνοειδές γκρίζο επίχρισμα, (μυκήλιο και καρποφορίες). Το έλασμα κατσαρώνει και καρουλιάζει.
• Στους βλαστούς σχηματίζονται καστανές κηλίδες και είναι ιδιαίτερα έντονες στις ώριμες κληματίδες.
• Στα σταφύλια εμφανίζονται τεφρόλευκες εξανθήσεις και μοιάζουν σκονισμένα. Οι ράγες σχίζονται και αποκαλύπτονται τα σπέρματα. Τα σταφύλια προσβάλλονται μέχρι και το γυάλισμα.

Εικ. 2. Ωίδιο: Προσβολή των πράσινων ραγών και κάλυψη τους απ’ τις λευκόχροες καρποφορίες του παθογόνου.

Παθογόνο αίτιο και συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας
Το παθογόνο αίτιο είναι ο μύκητας Uncinola necator.Ο μύκητας διαχειμάζει πάνω στις κληματίδες και μέσα στους οφθαλμούς με τη μορφή μυκηλίου. Ο μύκητας αρχίζει να αναπτύσσεται παράλληλα με την βλάστηση. Eυνοείται από υψηλές θερμοκρασίες (22-27 οC ) και τους θερμούς ανέμους. Παρόλο που οι απαιτήσεις του σε υγρασία δεν είναι μεγάλες (η ατμοσφαιρική υγρασία θεωρείται αρκετή),σε υγρές περιοχές αναπαράγεται και μολύνει ευκολότερα,
Τα ευαίσθητα βλαστικά σταδία στην ασθένεια είναι : τα πρώτα φύλλα, η άνθηση και η καρπόδεση.

Καταπολέμηση
Γίνονται 3-4 προληπτικές επεμβάσεις με βρέξιμο θείο ή σκόνη θείου οι οποίες συνήθως εξασφαλίζουν ικανοποιητική προστασία στα οινάμπελα και στη σουλτανίνα για σταφίδα ,ενώ στα επιτραπέζια απαιτούνται συμπληρωματικές επεμβάσεις

Υποχρεωτικές καταπολεμήσεις πρέπει να γίνονται στα παρακάτω σταδία της καλλιέργειας:
1)έναρξη βλάστησης
2)άνθηση
3)καρπόδεση
4)κλείσιμο σταφυλιών

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΚΥΘΗΡΑΪΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

«ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ, 1923»: Τα Κύθηρα ανάµεσα σε δύο αιώνες«(...)

Ο καιρός εξακολουθούσε ο ίδιος, το βαπόρι περνούσε από µακρυά γυρίζοντας για τον Πειραία, δίχως να πλησιάση στο νησί.
Τα κύµατα δεν αφήνανε να ξεµυτίση βάρκα.
Κι έτσι, η τελευταία ελπίδα της Κερά-Ερήνης και του µπάρµπα του Αντώνη πως θαβλεπαν γρήγορα το Γιώργο χάθηκε.
Η στιγµή αυτή η τόσο ποθητή όλο και µάκραινε.
Έπρεπε να περιµένουµε το άλλο βαπόρι ύστερα από 8 ηµέρες.
Και παρακαλούσε η Κερά-Ερήνη τη Παναγία να της δίνη κουράγιο και δύναµη να περιµένη την άλλη βδοµάδα.

Μαζέψανε τα πράµατα και περίλυποι, µε σφιγµένη απ' τον πόνο τηνκαρδιά πήρανε το δρόµο για το χωριό.
Οι χωριανοί που περιµένανε µε αγωνία τον ερχοµό των ταξειδιαρέων ξαφνιαστήκανε µόλις είδαν, ότι δεν ήρθε ο Γιώργος.
Δεν έπιασε το βαπόρι, τους πληροφορούσε ο µπάρµπα ο Αντώνης ούτε στον κατεβασµό, ούτε στον ανεβασµό».

Οι εικόνες είναι από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Τις αποτυπώνει µε γλαφυρό τρόποο Χαρ. Ε. Αρώνης, στο διήγηµά του, «Δεν έπιασε το βαπόρι».
Φιλοξενούνται στην«Κυθηραϊκήν Επιθεώρησιν» του έτους 1923.

Εκδότης της ο Σπύρος Στάθης.
Στονπρόλογό του ο εκδότης του ετήσιου περιοδικού σηµειώνει, τον Αύγουστο του 1923, χαρακτηριστικά: «.... Ριχτήκαµε τότε στην πραγµατοποίηση του φοιτητικού µας ονείρου. Και παρουσιάζουµε σήµερα την Κυθηραϊκήν Επιθεώρησιν».
Θα εκδίδεται το Σεπτέµβρη κάθε χρόνου και έχη σκοπό:
α) Ν' αναγράφη πιστά την ετήσιαν επιθεώρησιν όλων των εκδηλώσεων τόσο της εσωτερικής ζωής του Νησιού, όσο και της ζωής των απανταχούσης ξενητεµένων Κυθηρίων
β) Να ερευνά επιστηµονικά τον τόπο δια των διαπρεπών Επιστηµόνων
γ) Να παρουσιάζη κοµµάτια της τσιριγώτικης ζωής»

Ο σκοπός ιερός, ο στόχος µεγάλος.
Η προσπάθεια, όµως, έµεινε στις προθέσειςκαι τα φοιτητικά οράµατα.
Η «Κυθηραϊκή Επιθεώρησις» πέρασε στην ελληνική βιβλιογραφία µόνο µε ένα τεύχος που έµελλε να είναι το πρώτο και µοναδικό, εκείνο του1923, όπου παρουσιάζει τα τεκταινόµενα στα Κύθηρα σε 452 σελίδες για την περίοδο µεταξύ 1ης Ιουλίου 1922 έως 30 Ιουνίου 1923.

Τυπώθηκε στην Αθήνα, στο τυπογραφείο της Εστίας (Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη), το 1923.
Η «Κυθηραϊκή Επιθεώρησις», µε βάση τον πίνακα περιεχοµένων της, περιελάµβανε τα ακόλουθα θέµατα:
«Μέρος Πρώτον.
Τµήµα Πρώτον, Εσωτερική Επιθεώρησις. Υπέρ Πατρίδος, Εκκλησία, Εκπαίδευσις, Δικαιοσύνη, Δηµοσία Ασφάλεια, Επισιτισµός και Αγορανοµία, Δηµόσιαι Οικονοµικαί Υπηρεσίαι, Λιµένες-Φάροι-Φανοί, Συγκοινωνία, Δηµόσια Έργα, Ταχυδροµεία, Τηλεγραφεία, Τηλέφωνα, Υγεία, Πρόσφυγες, Εµπόριον, Αντιπροσωπείαι και ΤραπεζικάΥποκαταταστήµατα, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Μετεωρολογία, Βιοµηχανία, Ορυκτά και Αλυκαί, Ναυτιλία και Αλιεία, Τέχναι και Επαγγέλµατα, Πληθυσµός και Κοινωνικαί Τάξεις, Μετανάστευσις, Κοινότητες, Οργανώσεις, Εορταί και Πανηγύρεις, Θέατρον, Εξοχαί και Εκδροµαί, Κυνήγι, Ληξιαρχικαί Πράξεις.

Τµήµα Δεύτερον, Επιθεώρησις των εκτός της Νήσου Κυθηρίων.
Οι Κυθήριοι εν Αθήναις και Πειραιεί, Οι Κυθήριοι εν Αµερική.

Μέρος Δεύτερον.
Επιστηµονικόν. Λόγος ενθρονιστήριος Μητροπολίτου Κυθήρων Δωροθέου, τα νεκροταφεία (του Μητροπολίτου Κυθήρων Δωροθέου), Ολίγα τινα περί κλίµατος Κυθήρων (του Ε. Κοντολέοντος), Βαλέριος Ν. Στάης (του Γ.Οικονόµου), Μεσαιωνικά Μνηµεία Κυθήρων (του Γ. Σωτηρίου), Κυθηραϊκά Γενεαλογικά Δένδρα (του Σπ. Στάθη), τα Κυθηραϊκά Χρονικά ιερέως Γρ. Λογοθέτη (του Σπ. Στάθη), η µεγάλη Κυθηραϊκή Παροικία Σµύρνης (του Α. Στρατηγού), επί του νέου Νόµου περί της εξ αδιαθέτου κληρονοµικής διαδοχής (του Α. Στάθη), τα σιδηρούχα ύδατα Κυθήρων (τουΠ. Μεγαλοοικονόµου), η γεωργική κατάστασις της Νήσου (του Α. Γ.Στάθη), περί ιδρύσεως Εταιρείας προς προστασίαν και διάδοσιν των κυθηραϊκών προϊόντων (του Α. Στρατηγού), Σύµµεικτα.

Μέρος Τρίτον.
Από την φύσιν και την ζωήν του νησιού. Τα Μητάτα. Η Παλιόχωρα, η Λαψάνα (από τα «τραγούδια της Κυθέρειας» του Γιάννη Πρινέα), Ψάρεµα και Κυνήγι (του Γ. Φωτεινού), Δεν έπιασε το Βαπόρι (του Χαρ. Αρώνη), Ο βοσκός κι ο βασιλιάς (ποίηµα δηµώδες)».

Βρισκόµαστε στην αρχή του 21ου αιώνα.
Ξεφυλλίζοντας τον συλλεκτικό αυτό τόµο που κουβαλάει τη ζωή και τα προβλήµατα των Κυθήρων στις αρχές του περασµένου αιώνα, τα συναισθήµατα είναι ανάµεικτα.

Το παρελθόν του νησιού, άλλοτε ένδοξο, άλλοτε µουντό και θλιµµένο, περνώντας µέσα από το καθηµερινό παρόν,αναζητεί το µέλλον.
Τα Κύθηρα έχοντας αφήσει τον 19ο αιώνα, πορεύθηκαν στον 20ό αιώνα µε συντροφιά και οδηγό τον πόνο, τις θυσίες, τη ξενιτιά, αλλά και το όραµα των πιστών του κατοίκων για µια καλύτερη ζωή µέσα στη καθηµερινή µοναξιά της γεωγραφίας τους.

Η «Κυθηραϊκή Επιθεώρησις» περιγράφει, σε µικρογραφία, τις χαρές και τις λύπες, την πρόοδο και το ξεριζωµό, την επιστηµονική φλόγα και την ερήµωση του Τσιρίγου ανάµεσα στον 19ο και 20ό αιώνα.
Είναι οι ίδιες οι εικόνες για όλη την Ελλάδα εκείνης της περιόδου.

Σήµερα, µέσα από τις σελίδες της «ΚυθηραϊκήςΕπιθεώρησης» του 1923, αναβιώνει το παρελθόν, αφού σε πολλά θέµατα εξακολουθεί να είναι παρόν, ενώ µας δίνεται η δυνατότητα να φανταστούµε τα Κύθηρα στο µέλλον, το2023, παραδείγµατος χάριν.

Αυτή η σύγκρουση, κατά κάποιο τρόπο, ανάµεσα στο παρελθόν και το µέλλον των Κυθήρων, είναι η σύγκρουση ανάµεσα στη γεωγραφία και την ιστορία του νησιού.

Τα Κύθηρα έχουν γνωρίσει την ισχύ και την «τάξη» των εκάστοτε ισχυρών του κόσµου.
Από τους αρχαίους χρόνους µέχρι και σήµερα τα Κύθηρα εξακολουθούν, αναλόγως των δεδοµένων, να παίζουν το ρόλο του ορµητηρίου, της βάσης, του φρουρίου, του άξονα,του σταυροδροµιού, του κόµβου, του συνόρου, της πύλης, του σηµείου, του κρίκου.
Οι εκάστοτε ισχυροί της Μεσογείου, αλλά και οι δυνάστες πειρατές στην πορεία τουχρόνου, όπως, επίσης, και οι αυτοκρατορίες του κόσµου, δεν αγνόησαν ποτέ τα Κύθηρα.

Τα Κύθηρα είναι κάθε µέρα παρόντα, εκεί, καταµεσής του Πελάγους,προσπαθώντας να κερδίσουν το καθηµερινό στοίχηµα µε την παντοτινή τους µοναξιά.
Η ιστορία τους πηγαινοέρχεται ανάµεσα στο παρελθόν και βάζει τις υποθήκες για το µέλλον. Γνωρίζει από πόλεµο και από ειρήνη, φέρνει χαρές και λύπες στην καθηµερινή ζωή των Τσιριγωτών, µαγεύει και απογοητεύει τους ξένους.

Η ιστορία του νησιού κινείται. Γίνεται ποίηµα, τραγούδι, πίνακας ζωγραφικής, ταινία, γίνεται, γενικά, όνειρο και φαντασία, θλίψη και απογοήτευση για τον Τσιριγώτη του νησιού, των άλλων τόπων και πατρίδων, αλλά και για τους ξένους που άλλοτε υµνούν και σέβονται ως εραστές την οµορφιά του νησιού και άλλοτε περιφέρουν ως βιαστές του κυθηραϊκού τοπίου τη ψυχική τους σκληρότητα.

Τι παραµένει ακίνητο; Η γεωγραφία του νησιού.
Ευλογία και κατάρα, όαση παραδείσου και καθηµερινή αγωνία, µούσα της έµπνευσης και της δηµιουργίας, βιοπάλη και ξεριζωµός.
Τα Κύθηρα είναι ανάµεσα στον τόπο και το χρόνο. Ανάµεσα στο Μυρτώο και το Κρητικό Πέλαγος, ανάµεσα στους αιώνες του παρελθόντος και την αγωνία του µέλλοντος.

Η γεωγραφία του νησιού εξακολουθεί να προσδιορίζει το παρόν του.
Συναντάει καθηµερινά το παρελθόν.
Οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των πειρατών είναι πλέον ανάµνηση.
Τα ποδοβολητά ανθρώπων και ζώων από τα χρόνια των µεγάλων κατακτητικών δυνάµεων χάνονται µέσα στους τσιριγώτικους αέρηδες, στα χαλάσµατακαι στις σπηλιές.

Όταν η φύση ηρεµεί στα Κύθηρα, τότε µόνο ακούγεται εκκωφαντικά ησιωπή των λιγοστών κατοίκων τους που εξακολουθούν να µένουν ριζωµένοι στα ξέστρατα, στις τσιριγώτικες λαγκάδες, τις µπαµπακίες, τις ξερολιθιές και τις πεζούλες.

Η σιωπή τους όµως χάνεται. Την τρώνε η θάλασσα και οι αέρηδες.
Τον χειµώνα δεν τους ακούει κανείς.
Όλοι τούς υπόσχονται βοήθεια το καλοκαίρι, που κι αυτό κρατάει λίγο, άντε µέχρι τη γιορτή της Παναγιάς τ΄ Αυγούστου.

Η άλλη, η φθινοπωρινή Παναγιά της Μυρτιδιώτισσας τούς µένει το µόνο αποκούµπι για όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Έτσι βαδίζουν χρόνια τώρα τα Κύθηρα.
Ανάµεσα στον Θεό και στη θάλασσα.
Ανάµεσα στην προσµονή και την απογοήτευση.

«Χαρά µεγάλη, φιλόµουσος οµήγυρις, πληµµυρεί την ψυχήν µου αναλογιζοµένου, ότι µου έλαχεν ο κλήρος να προσφέρω τας µικράς µου υπηρεσίας εις την νήσον των Κυθήρων να προσφέρω τας υπηρεσίας µου επί επιπέδου καθαρώς πνευµατικού και εκπολιτιστικού».
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασµα από την οµιλία του καθηγητή Ε. Στάθη, στις 18 Σεπτεµβρίου 1921, µε την ευκαιρία των εγκαινίων του Γυµνασίου Κυθήρων.

Η«Κυθηραϊκή Επιθεώρησις» το αποτυπώνει ανάγλυφα.
Ποια η διαφορά ανάµεσα στο 1921και το 2001;
Στην αρχή του 21ου αιώνα τα Κύθηρα εξακολουθούν να «παρακαλούν» για δασκάλους και καθηγητές που σέβονται τον όρκο τους, προκειµένου να παραµένουν στο νησί και να προσφέρουν έργο «πνευµατικό και εκπολιτιστικό».

Τα Κύθηρα πρέπει να«ζουν κανονικά» και τον χειµώνα.
Όλοι οι Τσιριγώτες πρέπει να κρατούν άσβεστη τηνελπίδα και την οµορφιά της γης της θεάς.

Ο τόπος άντεξε τόσα δεινά ανθρώπων και της φύσης.
Ας µην είναι ο 21ος αιώνας ο τελευταίος αιώνας της πλήρους ερήµωσης τουνησιού.
Η Αφροδίτη της οµορφιάς και όλες οι µούσες των ωραίων και καλών τεχνώνπρέπει να εξακολουθούν να καθρεπτίζονται στην απλωσιά των Κυθήρων και να υµνούν το κάλλος και την αγάπη για τη ζωή.

Και η στοργή της Παναγιάς να είναι το σπίτι που θα ηρεµούν οι ψυχές και θα χαίρονται οι καρδιές την απεραντοσύνη της ζωής, της θάλασσας και τ΄ουρανού.

Αν ξεχάσουµε τα ΚΥΘΗΡΑ θα σβήσουνε µοιραία και τα ονόµατά µας.
-------------------------------------------
Πηγή: balkan.gr- Κυριάκος Δ. Κεντρωτής
-------------------------------------------

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Για να διαβάσετε το δελτίο τύπου του Δήμου μας παρκαλώ κάντε κλικ στο

http://www.kythira.gr/pages/press/deltio080509.pdf

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε πλήρη ετοιμότητα η Νομαρχία Πειραιά για την νέα γρίπη

Πρόσθετα προληπτικά μέτρα για την θωράκιση του πρώτου λιμανιού, πρότεινε ο Νομάρχης Πειραιά στην μαζική σύσκεψη φορέων.

Μαζικότατη ήταν η ανταπόκριση στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Νομάρχης Πειραιά, για την εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τη «νέα γρίπη» και τον συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι στο πιθανό ενδεχόμενο να εμφανιστούν κρούσματα του ιού στα όρια της Νομαρχίας Πειραιά.

Η παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, των περισσοτέρων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών καθώς και δεκάδων αρμοδίων φορέων, Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Επιμελητηρίων και Εμπορικού Συλλόγου, επιστημονικών συλλόγων, εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, της ναυτιλιακής κοινότητας, των εργαζομένων στο λιμάνι και τις μεταφορές, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας του Νομάρχη Πειραιά.

Στην εισήγησή του ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα ενέργειες της Νομαρχίας Πειραιά, για την όσο δυνατόν καλλίτερη θωράκιση της περιοχής από τη νέα υγειονομική απειλή, τονίζοντας ότι ο ολόκληρος μηχανισμός της Νομαρχίας Πειραιά, βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης και ετοιμότητας.

«Παρακολουθούμε στενά την συνεχή ροή πληροφοριών για την εξέλιξη της νόσου, είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία και διαρκή συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την επιτήρηση, την πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών, ενώ οι τρεις αρμόδιες Διευθύνσεις μας, Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικών Ελέγχων και Κτηνιατρικής, επικεφαλής των οποίων βρίσκονται τρεις γιατροί, τρεις εκλεκτοί επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρία, είναι σε πλήρη εγρήγορση και αν χρειαστεί σε 24ωρη βάση.
Και οφείλω να επισημάνω ότι παρά τις μεγάλες ελλείψεις μας σε μέσα και προσωπικό - και εδώ οι ευθύνες της Πολιτείας είναι πραγματικά βαρύτατες και θα πρέπει επιτέλους να αναληφθούν --, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας, με στόχο την διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο κ. Μίχας, προσθέτοντας ότι «Στην Νομαρχία Πειραιά έχουμε και γνώση και εμπειρία και τους κατάλληλους μηχανισμούς, καθώς έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις και στο παρελθόν, και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια όλων και κυρίως με την σωστή οργάνωση και τον σωστό συντονισμό, ο οποίος υπάρχει πλέον, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και την παρούσα κρίση της νέας γρίπης».

Ήδη, η Νομαρχία Πειραιά με έγγραφά της:

Ø Έχει ενημερώσει όλα τα Τελωνεία, τις λιμενικές αρχές, καθώς και εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας, διαβιβάζοντας τα ειδικά ενημερωτικά έντυπα του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΛΠΝΟ, για την έγκυρη ενημέρωση των ταξιδιωτών και των εργαζομένων στο λιμάνι.

Ø Έχει ζητήσει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη υποβολή της Ναυτιλιακής Δήλωσης Υγείας, που κατατίθεται από τον πλοίαρχο ή τον γιατρό του κάθε πλοίου, το οποίο καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά. Εφόσον από τη δήλωση προκύπτει η ύπαρξη ύποπτου κρούσματος της «νέας γρίπης» σε μέλος του πληρώματος ή σε επιβάτη, έχει ζητηθεί να υπάρξει άμεση ενημέρωση γιατρού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας ή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ø Έχει επίσης ζητηθεί από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής ευθύνης της, να ενημερώσουν τις οικογένειες που διατηρούν οικόσιτα χοιρινά για την ανάγκη εμβολιασμού όλων των χοίρων κάθε ηλικίας, καθώς και για τον εμβολιασμό όσων έχουν συχνή ή καθημερινή επαφή με χοιρινά, στις αρχές του χειμώνα, και αυτό για να αποκλειστεί κάποιος γενετικός ανασυνδυασμός, τη συνύπαρξη δηλαδή δύο διαφορετικών υποτύπων στον ίδιο φορέα.

Ø Επιπλέον οι Δήμοι να προβούν σε καταγραφή όλων των οικογενειακού τύπου εκτροφών, και να ενημερώσουν σχετικά την Νομαρχία Πειραιά ώστε μέσω των υπηρεσιών της να βρίσκεται σε συστηματική επαφή μαζί τους, για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μίχας, η Νομαρχία Πειραιά προχωρά στη συγκρότηση Τοπικού Κέντρου Επείγουσας Επέμβασης (Τ.Κ.Ε.Ε.), με επικεφαλής τον Νομάρχη, το οποίο θα παρακολουθεί και θα συντονίζει το όλο έργο που σχετίζεται με την «νέα γρίπη», καθώς και στην έκδοση και κυκλοφορία δίγλωσσου (στα ελληνικά και αγγλικά) ενημερωτικού φυλλαδίου με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, αφού όπως τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά «Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση των πολιτών, αποτελεί την καλλίτερη θωράκιση απέναντι στην ασθένεια του πανικού που μας προσβάλλει σε καταστάσεις ανάγκης».

Για την συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών της νόσου στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στη συνέχεια, στα προτεινόμενα μέτρα της Νομαρχίας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Ø Καθορισμό θέσης στο αγκυροβόλιο για πλοίο που ενδεχομένως χρειαστεί να τεθεί σε καραντίνα, καθώς και καθορισμός διαδικασίας για την τροφοδοσία του και την διαχείριση των λυμάτων του.

Ø Εξασφάλιση πλωτού μέσου κατάλληλα εξοπλισμένου και στελεχωμένου για την μεταφορά των ασθενών.

Ø Παροχή προστατευτικών μέσων στο ιατρικό προσωπικό της Νομαρχίας και του Λιμενικού (μάσκες, γάντια ή και στολές), όπου και όταν χρειαστούν (κυρίως για τις νοσηλευτικές μονάδες).

Ø Έλεγχος των απαιτούμενων πιστοποιητικών (ναυτιλιακή δήλωση υγείας, κατάσταση και πιθανές αλλαγές πληρώματος, δήλωση του πλοιάρχου αν επιβάτης του νοσηλεύθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με πυρετό).

Ø Δημιουργία αίθουσας υποδοχής ύποπτων περιστατικών στο λιμάνι, με ειδικές υποδομές τόσο στον εξαερισμό, όσο και στον κλιματισμό, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το υπόλοιπο περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Μίχας, ζήτησε από τις αρχές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων αλλά και για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με την Νομαρχία Πειραιά, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία από ενδεχόμενη είσοδο του ιού στην περιοχή, τονίζοντας ότι «Οι εξελίξεις δεν πρέπει να μας πανικοβάλλουν. Γιατί ο πανικός και κυρίως η κακή πληροφόρηση, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, όπως είναι σημαντικό να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα του, πλήρως οργανωμένοι και ετοιμοπόλεμοι για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ενημέρωσης καθώς και για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχομένου κρούσματος της νόσου στην περιοχή μας».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος, εξήρε την ετοιμότητα της Νομαρχίας Πειραιά στους χειρισμούς του όλου ζητήματος και ευχαρίστησε προσωπικά τον Νομάρχη Πειραιά για την πολύ καλή συνεργασία της Νομαρχίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και για την πρωτοβουλία σύγκλισης της σύσκεψης.

Ο κ. Πιερρουτσάκος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα «της νέας γρίπης» μέχρι στιγμής στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ήδη από τα λιμεναρχεία διανέμονται κυρίως προς τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ειδικά ενημερωτικά έντυπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συγκεκριμένες πληροφορίες δίνονται και προς τα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων, που ταξιδεύουν σε λιμάνια του εξωτερικού.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του κ. Πιερρουτσάκου, οι επιστήμονες του ΚΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας παθολόγος - λοιμοξιολόγος και λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Παυλή Ανδριάνα υπεύθυνη του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής, ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση της γρίπης, ενώ στη συνέχεια μαζί με τους διευθυντές των αρμόδιων Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικών Ελέγχων, Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, ιατρούς κ.κ. Ρίμα Αναγνωστοπούλου, Θανάση Ζάμπα και Μανώλη Φραγκάκη έδωσαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους παρευρισκομένους φορείς.

Κοινή συνισταμένη όλων των επιστημόνων, είναι η αναγκαιότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Διεθνών Υγειονομικών κανονισμών, η συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη του ιού μέσω των υφισταμένων δομών και η στενή συνεργασία όλων των φορέων για την προώθηση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων οδών επικοινωνίας.
---------------------------------
Πηγή: Νομαρχία Πειραιά
---------------------------------

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι από τον προσεχή Ιούνιο δύο νέα ΜΜΕ θα είναι στη διαθεσή σας.

Η εφημερίδα «Κυθέρεια» και το δυναμικό site «tsirigo.gr».

Μέσα από τις σελίδες τους σας δίνεται η δυνατότητα, της επικοινωνίας, της έκφρασης, της προβολής κ.ό.κ. Ένα βήμα, μια φωνή και για εσάς!

Επικοινωνίστε μαζί μας για όποιο λόγο εσείς κρίνεται αναγκαίο.
Είμαστε στη διαθεσή σας
Για το τμήμα marketng
Γιάννης Χριστόπουλος
Στέλιος Μαρσέλος

H ΣΚΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΎ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

Ονομα του εντόμου: ή ΣΚΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΎ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (lobesia botrana) (Insecta, Lepidoptera, Tortricidae)

Φάσμα προσβαλλομένων: Τα πυρηνόκαρπα (δαμασκηνιά) και το αμπέλι (Vitis) είναι τα κυρίως προσβαλλόμενα. Επίσης, προσβάλλονται η Δάφνη gnidium, ένα άγριο φυτό, καθώς και ο κισσός (Hedera), privet (Lingustrum vulgaris) [Σ.τ.Μ.: θάμνος της οικογένειας της ελιάς], μαύρη σταφίδα, σταφίδα.

Συχνότητα και σπουδαιότητα: Tο έντομο είναι διαδεδομένο στη νότια και κεντρική Ευρώπη, ειδικά στην Ισπανία, νότια Ρωσία, Πορτογαλία, νότια Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Παρουσιάζεται ακόμα στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική, Μέση Ανατολή και Ιαπωνία.

Συμπτώματα:
Η βλάβη που προκαλείται από τα παράσιτα είναι "έμμεση". Πραγματικά, αδειάζουν τους καρπούς και δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη διάφορων βακτηρίων, ειδικά της Βοτρύτιδας

Οι προσβεβλημένοι καρποί γίνονται καφέ στο σημείο της μόλυνσης και σαπίζουν Η παρουσία κάμπιας και σάπιων καρπών υποβαθμίζει την ποιότητα της παραγωγής. Τα βακτήρια λιώνουν το αμπέλι και ίσως χρειαστεί πρώιμη συγκομιδή.



Οι προσβεβλημένοι καρποί γίνονται καφέ στο σημείο της μόλυνσης και σαπίζουν. Η παρουσία κάμπιας και σάπιων καρπών υποβαθμίζει την ποιότητα της παραγωγής. Τα βακτήρια λιώνουν το αμπέλι και ίσως χρειαστεί πρώιμη συγκομιδή.

Περιγραφή του εντόμου:
Το ενήλικο έχει άνοιγμα φτερών 18-20 εκατοστά. Έχει μακρόστενη κεραία. Τα φτερά είναι λαμπερά γκρίζα, κα ιστό μπροστινό μέρος έχουν μικρές καφεκόκκινες περιοχές με 3 ελαφρώς λοξές λωρίδες: μια στη βάση, μια στο κέντρο του φτερού, πλατύτερη στο μέσον, και μια στην κορυφή που είναι σκούρα, πλαισιωμένη από μια ανοιχτόχρωμη ζώνη. Το κεφάλι και ο θώρακας είναι λευκά με λίγο καφέ, ενώ το υπογάστριο είναι γκρίζο.

Το αυγό είναι στρογγυλό, με διάμετρο 0,6-0,7 χιλιοστά, με λεπτό, πολυγωνικό δικτυωτό. Στην αρχή είναι κίτρινο και μετά ημιδιάφανο γκρίζο. Η κάμπια είναι στενή, κιτρινοπράσινη προς γκριζοπράσινη με καφεκίτρινο κεφάλι και θώρακα. Είναι πολύ εύστροφη και ευκίνητη. Όταν ενοχληθεί, πέφτει στο έδαφος κρεμάμενη από μια μεταξωτή κλωστή .




Η χρυσαλλίδα είναι λεπτή, σε σκούρο καφέ χρώμα. Διαθέτει καλοσχηματισμένες ραχιαίες και γαστρικές λωρίδες από αγκάθια.

Κύκλος ζωής: Το μικρό παράσιτο περνά το χειμώνα ως χρυσαλλίδα σ'ένα λευκό κουκούλι, στις πτυχές του κορμού του αμπελιού. Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται τον Απρίλη και στις αρχές του Μάη. Στα μέσα του Μάη, βρίσκει κανείς αυγά στα άνθη, στους νεαρούς καρπούς ή στο αμπέλι. Την άνοιξη τα αυγά εκκολάπτονται σε 7-11 ημέρες και το καλοκαίρι σε 3-5 ημέρες.
Οι κάμπιες της πρώτης γενιάς τρέφονται με μπουμπούκια και άνθη. Τον Ιούνιο η κάμπια γίνεται χρυσαλλίδα και τα ενήλικα έντομα εναποθέτουν τα αυγά μιας δεύτερης γενιάς άμεσα πάνω στους καρπούς. Αυτή είναι η φάση που αρχίζει η επήρεια της Lobelia botrana. Ολα τα έντομα της ίδιας γενιάς δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα. Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μεταξύ της εμφάνισης του πρώτου και τελευταίου εντόμου της ίδιας γενιάς.

Αντιμετώπιση:
Χρησιμοποιείται η μέθοδος της "διάλυσης ζευγαρώματος", βασισμένη στην αναστολή της ικανότητας του αρσενικού ν'αναγνωρίζει τα ίχνη οσμής (οσφρητικά σήματα) που αφήνει πίσω του το θηλυκό. Υπάρχουν αρκετά είδη παρασκευασμάτων από φερομόνες: λαστιχένιοι σωλήνες, απλά ή πολλαπλά πλαστικά capillaries, αμπούλες, δίσκοι κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά. Κάποια απ'αυτά τα συστήματα έφεραν θετικά αποτελέσματα σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας.

Χημική αντιμετώπιση:

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

«Υπάρχουν μέρη που σε καλούν κάθε άνοιξη»

«Η άνοιξη με βρήκε φέτος στο τέλος των γυρισμάτων για τον Καρυωτάκη. Υστερα από εξαντλητική δουλειά, με το βάρος της ευθύνης ενός τόσο σημαντικού ρόλου να εξατμίζεται, με τη χαρά ότι η δουλειά είχε ανταπόκριση, ξεκινά η καινούργια εποχή με αισιοδοξία και καινούργια σχέδια.

Ο ήλιος και η ομορφιά της φύσης δίνουν δύναμη για καινούργια ξεκινήματα.
Φεύγω για Κύθηρα.

Ενα νησί που πάντα ήθελα να πάω. Κανονίστηκε τελευταία στιγμή σ' έναν καφέ με φίλους.
Σε δέκα λεπτά είχαμε κιόλας κλείσει τα δωμάτια. Μου άρεσε το ότι έγινε γρήγορα, αναπάντεχα, τυχαία.
Το ίδιο είχε συμβεί πριν από περίπου δέκα χρόνια με την Αμοργό και η ξαφνική απόφαση μας δικαίωσε. Ηλιος, θάλασσα, φίλοι, ρακές, η συννεφιά του Επιτάφιου, η χαρά της Κυριακής.

Είναι κάποια μέρη που σε φωνάζουν την άνοιξη. Που σου λένε: "Ελα την άνοιξη να με δεις". Αυτό το ένιωθα πάντα με τα Κύθηρα.

Η άνοιξη είναι η πρώτη περίοδος των διακοπών μου, μιας και το καλοκαίρι σπάνια δουλεύω. Μάλλον είναι οι ουσιαστικές μου διακοπές.
Το καλοκαίρι δεν μπορώ να μην απασχολώ το μυαλό μου με αυτά που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χειμώνα.
Η άνοιξη είναι η μετάβαση. Ο απολογισμός. Η γείωση. Οχι η θλίψη. Οχι. Αυτό δεν το επιτρέπω. Είναι η εξωστρέφεια. Η χαρά.

"Ετσι τους βλέπω εγώ τους κήπους, κήπους μελαγχολίας" έλεγε ο Καρυωτάκης, αλλά εγώ όχι. Προτιμώ να βλέπω κήπους ολάνθιστους. Λιβάδια πράσινα με παιδιά που τρέχουν και μαμάδες που τα κυνηγούν για να βάλουν τη ζακέτα τους, γιατί ίδρωσαν από το πολύ παιχνίδι και θα κρυώσουν.
Κήπους παιδικούς. Με όνειρα. Με την άγνοια που κρύβουν τα όνειρα. Και τη ζωτικότητα των σχεδίων.

Το καράβι ξεκινά. Σχίζει τη θάλασσα και φεύγει. Στα ακουστικά Rene Aubry.
Πάω στο κατάστρωμα και στρίβω τσιγάρο.
Η Αθήνα απομακρύνεται.
Τσιμεντένια και γκρίζα.
Τραβάω μια τζούρα και βγάζω τον καπνό.
Μαζί με τον καπνό που φεύγει, χάνεται κι ο χειμώνας που πέρασε. Τέλος».
---------------------------------
Πηγή: enet.gr
---------------------------------

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Σαν Πρωτομαγιά.....


«Λουλούδια ας μαζέψουμε και ρόδα και κρίνα και ελάτε να πλέξομε στεφάνια με εκείνα, στον Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη...».

Σαν ηχώ χαράς και ευαισθησίας αντηχεί, από την ξένοιαστη παιδική ηλικία, το τραγουδάκι αυτό που συνόδευε τις Πρωτομαγιές της ζωής μας.
Η γλυκιά συντροφικότητα της προστακτικής «και ελάτε να πλέξομε στεφάνια με λουλούδια», μας κάνει να κοιτάμε ολόγυρά μας, να βρούμε σαν τον Διογένη με το φανάρι, άνθρωπο να σκύψει μαζί μας να μαζέψει λουλούδια, αυτά που, ακόμα, απλόχερα η Φύση και η άνοιξη μάς προσφέρουν σε κάθε σπιθαμή άχτιστης γης...

Σεβαστή απόλυτα, ως κεκτημένο δικαίωμα όλων των εργαζομένων, η αργία της Πρωτομαγιάς, θα ήταν ό,τι πρέπει για να ξεχυθούμε στις κοντινές εξοχές ή και στις πιο μακρινές, λόγω του Σαββατοκύριακου.
Και αυτό θα κάνουν πολλοί, οικογενειακώς, εφόσον και ο καιρός ευνοεί τις εξόδους και τις υπαίθριες εξορμήσεις.

Για μια Παράξενη Πρωτομαγιά έγραψε κάποτε ο Νίκος Γκάτσος και μελλοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκις.
Και πράγματι στην διαδρομή της ιστορίας αυτή η μέρα είναι πολύ παράξενη.

΄Ισως γιατί συνδυάζει την γιορτή της φύσης και των εργαζόμενων, ίσως γιατί τούτη τη μέρα συνέβησαν διαχρονικά πάρα πολλά γεγονότα , ίσως γιατί τούτη τη μέρα συνέπεσαν ή "συνέπεσαν" γεγονότα προκειμένου να γίνουν ορόσημα, ίσως γιατί μια τέτοια μέρα είναι από μόνη της ξεχωριστή και μένει στη μνήμη.

Πάντως ό,τι και νάναι, είναι μια μέρα αργίας, κατ΄ άλλους απεργίας, που ο κόσμος την χαίρεται αρκούντως, είτε ανθοσυλλεκτικώς, είτε αγωνιστικώς.

"Παράξενη πρωτομαγιά, μ΄ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια, ήρθ΄ ο καιρός του έχε γειά τι να την κάνεις πια την περηφάνεια...ο ήλιος καίει το πέλαγο στη δύση, μα της καρδιάς την πυρκαγιά, πού θα βρεθεί ποτάμι να την σβήσει...".

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους και όλες....
---------------------
Πηγή: InOut.gr
---------------------