Σελίδες

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η Κρεμαστή και οι ανεμογεννήτριες

Το καλοκαίρι που μας πέρασε πραγματοποίησα μια επιθυμία που είχα εδώ και αρκετό καιρό. Να φτάσω στο Κυπαρίσσι περπατώντας μέσα από τα δρομάκια του δάσους της Κρεμαστής. Πραγματικά αυτή η εκδρομή μου απέδειξε το πόσο τυχεροί είμαστε εμείς εδώ στην Κρεμαστή αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών. 

Ζούμε σε έναν τόπο μαγικό, ονειρεμένο με ένα απίστευτο δάσος σε έκταση, ομορφιά και περιβαλλοντική αξία που αναρωτιέμαι να το έχουμε συνειδητοποιήσει.
Επίσης δεν ξέρω αν έχουμε καταλάβει το πόσο κινδυνεύει όχι μόνο το δάσος μας αλλά στην ουσία η ίδια η βιωσιμότητα και το μέλλον της Κρεμαστής από τον αριθμό των ανεμογεννητριών που τείνουν να μας κατακλύσουν καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους. Για να υπάρχει λοιπόν πλήρης ενημέρωση των Κρεμαστιωτών σε αυτό το άρθρο θα κινηθώ σε δύο άξονες. Σε πρώτη φάση στη σημασία του δάσους για την περιοχή και σε δεύτερη για την πορεία των αδειών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και σε τι σημείο βρισκόμαστε τώρα.

Κατ' αρχάς στην ερώτηση που συχνά γίνεται σχετικά με το τι το ιδιαίτερο έχει η Κρεμαστή για να προστατευτεί η απάντηση είναι απλή. Τα Πάντα!Στο δρόμο για το χωριό μας ,λίγο πριν την είσοδο μια μεγάλη πινακίδα ενημερώνει τον κόσμο ότι η περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο Natura (ΦΥΣΗ) 2000 λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας παρουσιάζουν η πανίδα και η χλωρίδα. Το δάσος μας αποτελεί μέρος του δάσους του Πάρνωνα το οποίο ξεκινά στην Αρκαδία ,περνά στη Λακωνία και συνεχίζει μέχρι το Ζάρακα. Ο Πάρνωνας αποτελεί το τελευταίο οχυρό βιοποικιλότητας στην Πελοπόννησο γιατί δεν έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές που έγιναν στη χώρα μας την περασμένη δεκαετία.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα η περιοχή του δάσους που βρίσκεται εντός των ορίων του χωριού μας αποτελεί αυτοτελή διαχειριστική μονάδα με απόφαση που στηρίχτηκε στο γεγονός ότι είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Κεφαλληνιακής Ελάτης στον ελλαδικό χώρο ενώ έχει αναγνωριστεί ως υψηλό και σημαντικό οικοσύστημα. Τα λεγόμενα '' Μαύρα Έλατα '' ευδοκιμούν μόνο στη Βορειοανατολική Λακωνία και στην Κεφαλλονιά. Δυστυχώς υπήρχαν και στην Πάρνηθα αλλά ένα μεγάλο μέρος τους καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2007.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μας κατατάσσει στις πιο σημαντικές περιοχές για τα πτηνά στη χώρα μας και συγκεκριμένα ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί φωλιάζουν πολλά απειλούμενα είδη πτηνών όπως ο σπιζαετός και ο φιδαετός και δεύτερον η Βορειοανατολική Λακωνία είναι σημαντικός διάδρομος για τα μεταναστευτικά ρεύματα των πτηνών από και προς την Ευρώπη. Ιδιαίτερη είναι η παρουσία σπάνιων ενδημικών όπως η αλκάνα, η τουλίπα του Γουλιμή, το θυμάρι της Λακωνίας και πολλά άλλα μοναδικά στον κόσμο. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βοήθησαν στην ανακήρυξη της περιοχής ως ζώνη ειδικής προστασίας αρπακτικών και περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος με ονομασία '' Όρη Ανατολικής Λακωνίας ''.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε έρευνα του το 2008 σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ορεινό σύμπλεγμα του Πάρνωνα που περιλαμβάνει Κοσμά-Πελετά-Κρεμαστή-Κυπαρίσσι είναι από τα τελευταία άθικτα δάση και μέσα στις 20 πιο σημαντικές περιοχές της χώρας. Ειδική μνεία γίνεται για την αύξηση της έκτασης και του αριθμού των ελάτων κατά 10-20% τα τελευταία 25 χρόνια διότι ισχυροποιήθηκε γονιδιακά με το θερμό κλίμα στην περιοχή (η θάλασσα είναι πολύ κοντά).Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η προστασία του δάσους από οποιαδήποτε απειλή.

Σε ότι αφορά την πορεία των αδειών η φημολογία γύρω από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.Τη διετία 2006-2007 εκδόθηκε άδεια για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση << Κατάρτια-Τούρλες>>. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο οι κάτοικοι του χωριού μας σε συνεργασία με όλους τους φορείς προχώρησαν σε όλες τις ενέργειες με σκοπό την αποτροπή κοψίματος 2000 ελάτων με τη δημιουργία του αιολικού πάρκου. Οι εφημερίδες Πρώτο Θέμα και Ελευθεροτυπία με αναλυτικά ρεπορτάζ αναφέρθηκαν στην κατάφωρη αδικία τόσο σε βάρος των κατοίκων όσο και του δάσους. Την πλάστιγγα υπέρ των θέσεων μας έγειρε με την παρέμβαση του ο Συνήγορος του Πολίτη ,ο οποίος έκρινε απαράδεκτη την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Στην έκθεση του αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες που έδειχναν τα βουνά μας γυμνά από έλατα έτσι ώστε να μπορεί να εκδοθεί η άδεια και καταλήγει λέγοντας ότι κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν οδηγούμαστε σε τέτοιας έκτασης καταστροφής δάσους! Στη συνέχεια αντί το ελληνικό κράτος να έρθει και να προστατέψει τις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως πολύ σημαντικές για την βιοποικιλότητα τους , με δύο κινήσεις του το 2008 και το 2010 προσπαθεί να καταρρίψει όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν υπέρ των περιοχών αυτών επιταχύνοντας τις διαδικασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura αγνοώντας τελείως τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2008 η Κυβερνητική Επιτροπή στο χωροταξικό το οποίο σχεδιάζει καθορίζει ποιες περιοχές της χώρας έχουν προτεραιότητα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Φυσικά η περιοχή από τα όρια των Πελετών μέχρι το <<Χιονοβούνι>> εντάχθηκε σαν Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας 3(ΠΑΠ3). Οι σύλλογοι του χωριού μας <<Πατριώτης>> και <<Έλατος>> σε συνεργασία με κατοίκους της Κρεμαστής και των γύρω χωριών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Στις 09.03.2011 εξετάστηκε η συγκεκριμένη προσφυγή και αναμένεται απόφαση. Και σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Το 2010 με τον νόμο Επιτάχυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαλάρωσαν πολύ οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες εγκρίνονταν οι άδειες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές.

Μετά από αυτό όπως είναι φυσικό άρχισαν να κατατίθενται συνεχώς αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλο τον Πάρνωνα και συγκεκριμένα από Κοσμά-Πελετά μέχρι Κρεμαστή-Κυπαρίσσι-Άγιο Δημήτριο και σε ότι αφορά τα όρια της Κρεμαστής σε Κατάρτια-Τούρλες-Ζοργιάννι-Χιονοβούνι-Μαδάρα. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής όλων αυτών θα οδηγούσαν στον αφανισμό μεγάλου μέρους του δάσους με το κόψιμο ελάτων, χάραξη δρόμων συνολικού μήκους 5-8 km. Όποιος γνωρίζει καλά την περιοχή ξέρει τι μεγάλη καταστροφή θα είχαμε. Μία άδεια για να είναι έτοιμη προς υλοποίηση χρειάζεται την έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Περιφερειακό Συμβούλιο (του νομαρχιακού συμβουλίου μέχρι τις 31.12.2010 οπότε και καταργήθηκαν οι Νομαρχίες και οι αρμοδιότητες πέρασαν στην Περιφέρεια) και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η πρώτη άδεια από όλες που εγκρίθηκε από όλους τους παραπάνω φορείς έγινε την 14/02/2011 και αφορά την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο Ζοργιάννι.

Γι' αυτό το λόγο σε συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 αποφάσισε σε συνεννόηση με τους πολιτιστικούς Συλλόγους <<Έλατο>> και <<Πατριώτη>> να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της συγκεκριμένης άδειας. Η προσφυγή ανατέθηκε στο Δικηγορικό Γραφείο του κ.Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Ο Δήμος Ευρώτα θα πρέπει να ενημερώνει τόσο μέσα από τις συνελεύσεις του χωριού όσο και από την τοπική εφημερίδα για την πορεία εκδίκασης των προσφυγών αυτών. Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου άσχημη εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη να διοργανώσει συζήτηση στη Σπάρτη για το πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Οι συζητήσεις πρέπει να είναι ανοιχτές και πρέπει να γίνονται στις περιοχές τις οποίες αφορούν.

Επειδή όμως το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Κρεμαστή αλλά συνολικά ο Πάρνωνας καλό είναι να γνωρίζουμε τις κινήσεις που κάνουν τα γειτονικά με εμάς χωριά. O Κοσμάς και τα Πελετά έχουν πραγματοποιήσει τις δικές τους προσφυγές εναντίον των αδειών που αφορούν τις δικές τους περιοχές. Φυσικά το φετινό φθινόπωρο είχαμε και ένα πολύ ευχάριστο γεγονός αποτέλεσμα του αγώνα των κατοίκων του Νότιου Πάρνωνα. Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος απέρριψε τρεις άδειες που είχαν ήδη πάρει έγκριση και αφορούν τις περιοχές Κοκκινόβραχο-Χιονοβούνι του Δήμου Μονεμβασίας. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι ο σωστός αγώνας δικαιώνεται.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία των δασών. Το 30% της έκτασης της χώρας μας είναι δάσος ενώ το 1975 ήταν το 40%. Μέσα σε 35 χρόνια καταστράφηκε το 10% της συνολικής έκτασης και αντί η πολιτεία να έρθει να προστατέψει τις περιοχές που έχουν απομείνει παίρνει αποφάσεις εναντίον τους. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις για το πως είναι δυνατόν να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις που αφορούν προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη θέση για τις κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις της.

Το Φεβρουάριο του 2011 σε επίσκεψη του στην Ελλάδα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγήσεις, πληροφορίες και στοιχεία για το θέμα των αιολικών σταθμών στη Λακωνία αλλά και για άλλες προστατευόμενες περιοχές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταδίκης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω παραβιάσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει συνεχώς από τη χώρα μας να φτιάξει επιτέλους ένα χωροταξικό με το οποίο χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια να καθορίσει ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι προστατευόμενες περιοχές. Αυτό είναι και δικό μας αίτημα. Το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία δεν προχώρησαν όσο θα έπρεπε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οφείλεται στο ότι το κράτος δεν έχει κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό.

Τέλος, εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας. Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ιδιαίτερα μέσα σε καιρούς οικονομικής κρίσης με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά ποτέ μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Σε αυτήν την άποψη δεν χωρούν ναι μεν αλλά. Δεν θα δεχτούμε να γίνει ο Πάρνωνας νότια Εύβοια όπου με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξαιτίας της αδιαφορίας των κατοίκων μπήκαν 343 ανεμογεννήτριες γιατί πίστευαν ότι θα έχουν οικονομικά οφέλη. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 30% και της αξίας των οικοπέδων κατά 40%. Τα συναισθήματα που νιώθουμε κάθε φορά που ερχόμαστε στην Κρεμαστή δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές αυτόν τον παράδεισο. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε!
---------------------------------------------
Πηγή: diktyolakonias.blogspot.gr
---------------------------------------------