Σελίδες

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση για τις αρρυθμίες στην αγορά ελαιολάδου

“ Ερώτηση Πετράκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ”
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατέθεσε ερώτηση για τα ζητήματα που έοχυν προκύψει στην αγορά του ελαιόλαδου.



"H τιμή του ελαιολάδου έχει μια συνεχή καθοδική πορεία. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει χάσει το 80% σε  αποπληθωρισμένες τιμές.

Το καλοκαίρι του 2012 έγινε μια σύντομη ανάκαμψη προερχόμενη κυρίως από την πρόβλεψη για μειωμένη Ισπανική εσοδεία 2012/13, από την οποία όμως ανάκαμψη οι έλληνες ελαιοπαραγωγοί ελάχιστα ωφελήθηκαν.

Ήδη οι τιμές έχουν ξαναγυρίσει σε μια καθοδική πορεία που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς προχωρά η συγκομιδή και αυξάνεται η εποχιακή προσφορά. Οι ελληνικές τιμές βρίσκονται κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα όχι μόνο των ιταλικών, αλλά και των ισπανικών και έφτασαν να είναι κατώτερες ακόμη και των ελαιολάδων Τρίτων Χωρών.

Ως βασική αιτία αυτής της πτώσης των τιμών είναι αφενός ,  η οργανωτική και οικονομική αδυναμία των αγροτών να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και να έχουν πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που τους υποχρεώνει να υποκύπτουν στους εκβιασμούς και να αποδέχονται να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές και αφετέρου η   έλλειψη χρηματοδοτικής ρευστότητας των αγοραστών,  συνεταιρισμών και ιδιωτών, εμπόρων και   τυποποιητών .
Έχοντας υπ’ όψη επιπλέον ότι:

-    Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα εθνικό προϊόν, που παρέχει εισόδημα και απασχόληση σε εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς και άλλους επαγγελματίες,
-    Είναι κρίσιμο για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο,
-    Η διαρκής πτώση των τιμών καθιστά ασύμφορη την ελαιοκαλλιέργεια, οδηγώντας στη σταδιακή εγκατάλειψή της, ενώ επηρεάζει αρνητικά και άλλα επαγγέλματα, όπως π.χ. του ελαιοτριβέα,
-    Καταγράφονται, και μάλιστα στον διεθνή Τύπο με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις, φαινόμενα όπως η κοπή ελαιόδεντρων για καυσόξυλα, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγείς καταβάλουν προσπάθειες να πείσουν για την αξία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου,
-   Ότι ο κοινοτικός μηχανισμός των συμβάσεων ιδιωτικής αποθεματοποίησης (κανονισμός 1234/2007) έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός για την στήριξη των τιμών, ιδιαίτερα των ελληνικών.
-    Η κατάργηση της αγροτικής πίστης με την εκποίηση της ΑΤΕ στη Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά του ελαιολάδου αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Αν έχει πληροφορηθεί για την πτωτική πορεία των τιμών του ελαιολάδου, και αν ναι, τον έχει ανησυχήσει το γεγονός αυτό  και  ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει λάβει.
2.    Αν προτίθεται , σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, να προχωρήσει σε Απόφαση Εγγύησης της χρηματοδότησης από τραπεζικά ιδρύματα, με αντικειμενικά κριτήρια διαφάνειας ώστε αποδέκτες να είναι αγρότες παραγωγοί, και  όσες  συνεταιριστικές οργανώσεις  ή  ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι ενεργές στην αγορά   και διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
3.    Αν συμφωνεί  ότι αυτή η παρέμβαση είναι κατεπείγουσα γιατί το κρίσιμο διάστημα μεγάλης προσφοράς και πτώσης των τιμών είναι συνήθως η περίοδος Δεκεμβρίου-Μαΐου.
4.  Αν έχει επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του Υπουργούς Γεωργίας των βασικών ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε., Ιταλίας και Ισπανίας, επιδιώκοντας να  χαράξουν μια κοινή ελαϊκή πολιτική, καθώς και αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
5.    Αν έχει αναλάβει κάποια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχη με εκείνη της Ιταλίας, του σχετικού νόμου «Σώστε το ελαιόλαδο» (salva olio) 
6.    Πως προτίθεται  να συνδέσει το Εθνικό μας αυτό προϊόν  με πολιτικές που επικαλείται, όπως «καλάθι περιφερειών», «αγροτουρισμό», «Ελληνική διατροφή» "
----------------------------
Πηγή: notospress.gr
----------------------------