Ένα ταπεινό ξωκκλήσι στην περιοχή της Χώρας, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού, λίγο πιο πάνω από το Ξενοδοχείο "ΡΑΪΚΟΣ", είναι ο Άγιος Νικόλαος στο Φυρόϊ.
Η Εκκλησία αυτή με τους συνεχόμενους βοηθητικούς χώρους, δεσπόζει στην περιοχή και είναι απόλαυση να την αντικρύζεις από απέναντι, απ' το Μπελβεντέρε και τον περιφερειακό δρόμο της Χώρας.
Ένας δύσκολος και κακοτράχαλος ανηφορικός δρόμος, οδηγεί μέχρι την πόρτα της Εκκλησίας και όποιος τολμήσει να τον ανέβει, ανταμοίβεται από την θέα που αντικρύζει.
Το Κάστρο και το Μέσα Βούργο στο μέσον, η ΝΑ πλευρά της Χώρας με το συνεχόμενο Τουρκοβούνι στα δεξιά, ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Χύτρα και το πέλαγος στα αριστερά, βρίσκονται μπροστά του. Μια θέα μοναδική που σε καθηλώνει.
Ο Άγιος Νικόλαος στο Φυρόϊ έχει και αυτός την ιστορία του όπως κάθε Εκκλησία του Τσιρίγου.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν έλθει μέχρι τώρα στο φώς από το ιστορικό αρχείο Κυθήρων, γύρω στα 1680, είναι γυναικείο μοναστήρι με ηγουμένη την Ιγνατία από την οικογένεια Καλούτση, η οποία ετάφη εκεί μετά τον θάνατό της.
Το 1705 σε ένα κελί της μικρής αυτής μονής διαμένει η Ανίσια Κασιματοπούλα. Το 1732 ιδιοκτήτης του Ναού είναι ο Δράκος Δουρέντες, ο οποίος είχε και περιουσία γύρω από τον Ναό, η οποία αργότερα, όταν η οικογένεια Δουρέντε εξέλιπε, περιήλθε στον Άγγελο Καβαλίνη που πέθανε υπέργηρος το 1957.
Την περιουσία αυτή για λόγους συναισθηματικούς την αγόρασε ο αείμνηστος παπαΣταύρος Χάρος, επειδή μέσα σ' αυτήν βρισκόταν ο Άγιος Νικόλαος που ήταν η πλησιέστερη Εκκλησία στο πατρικό του σπίτι και από μικρός την φρόντιζε και την περιποιόταν.
Σήμερα τα παιδιά του φροντίζουν την Εκκλησία και οργανώνουν την εορτή στις 6 Δεκεμβρίου.
Την παραμονή αργά το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και εν συνεχεία η Παράκληση, στην οποία χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ και την οποία συνέγραψε ο ίδιος γαι τον προστάτη Άγιο των Ναυτικών.
Ο Σεβασμιώτατος και εφέτος αφού χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Άγιο Νικόλαο τον Κρασά και στον Άγιο Νικόλαο στα Κυπριωτιάνικα, ανέβηκε αργά το βράδυ το δύσκολο δρόμο για να τιμήσει και αυτό το ξωκκλήσι.
Μετά τις ακολουθίες του Εσπερινού και τη Παράκλησης, ο εορτάζων Νίκος Χάρος, εκάλεσε όλους τους προσκυνητές σε συνεστίαση και προσέφερε πλούσιο δείπνο σε ανάμνηση του "ξενυχτιού" που από πολύ παλιά γινόταν εκεί.
Και τότε κάθονταν όλοι σε κοινό τραπέζι και έτρωγαν πλαγιομάνους ψητούς στα κάρβουνα, ξερά σύκα, σταφίδες και έπιναν λίγη τσιπούρα για να ζεσταθούν.
Και τότε κάθονταν όλοι σε κοινό τραπέζι και έτρωγαν πλαγιομάνους ψητούς στα κάρβουνα, ξερά σύκα, σταφίδες και έπιναν λίγη τσιπούρα για να ζεσταθούν.
Άλλωστε ο Άγιος Νικόλαος όπως λέει το απολυτίκιό του, και όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ήταν "εγκρατείας διδάσκαλος"...
--------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
--------------------------------------