Σελίδες

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Για να μην ξεχνάμε... τον Δεκαπενταύγουστο

Ο Δεκαπενταύγουστος μπήκε, καλός μας μήνας κιόλας...
Καλό λοιπόν είναι που και που να θυμόμαστε και λιγάκι τα παραδοσιακά Τσιριγώτικα φαγητά και να επιστρατεύουμε ανάλογα τις κατσαρόλες μας ...και την όρεξη μας..


Να λοιπόν ένα καθαρά Κυθηραϊκό φαγητό, που συναντάται φυσικά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά για τους Τσιριγώτες αποτελεί παράδοση:

Ξινόχοντρος με μελιτζάνες

Υλικά
(για 4 μερίδες)

•½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•3 μελιτζάνες, μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε ροδέλες,
•2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•1 ½ φλιτζάνι ντομάτες πομοντόρο, κομμένες σε μικρά κομμάτια,
•αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
2/3 του φλιτζανιού τσιριγώτικο ξινόχοντρο ή ξινός τραχανάς ή πλιγούρι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα, που έχουμε βάλει σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν, 7 με 8 λεπτά.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις ανακατεύουμε καλά με το κρεμμύδι. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε με το σκόρδο και τις ντομάτες.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και αρκετό νερό, μέχρι να καλύψει τις μελιτζάνες κατά 2,5 εκ.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, 45-50 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα.
Περίπου 15 λεπτά πριν τα αποσύρουμε από τη φωτιά, ελέγχουμε τα υγρά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό, για να καλύπτει τις μελιτζάνες κατά 1,3 εκ., και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το ξινόχοντρο ή τον τραχανά και ανακατεύουμε.
Σιγοβράζουμε ώσπου το ξινόχοντρο ή ο τραχανάς να μαλακώσει, 15 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και σερβίρουμε. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο λάδι.

Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ελπίζουμε να σας αρέσει..
Καλή σας όρεξη και Καλό Δεκαπεντισμό...
-------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------