Σελίδες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Τα ίχνη έδειχναν Ικαρία και Κύθηρα


Στα δύο νησιά και σε έναν παιδότοπο έψαχναν τους «ληστές με τα μαύρα»

Οι πρόσφατες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την εξάρθρωση μελών της νέας γενιάς τρομοκρατών κινήθηκαν παράλληλα με επιχειρήσεις και αποστολές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών επικηρυχθέντων για συμμετοχή στη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα». Οσα ακολουθούν είναι ενδεικτικά και αποκαλυπτικά:

Σε έναν ιδιωτικό παιδότοπο του Περιστερίου και ένα διαμέρισμα επί της οδού Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια είχαν εντοπιστεί ίχνη ενός εκ των τριών καταζητουμένων (και προσφάτως επικηρυγμένων) για συμμετοχή στη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» από κλιμάκιο αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. Παρά την αρχική αισιοδοξία, ωστόσο, την οποία στελέχη της Αντιτρομοκρατικής μετέφεραν στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για την πιθανότητα επικείμενης σύλληψής του, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

Παρόμοια τύχη είχε αποστολή, τον Ιούλιο, κλιμακίου αστυνομικών, δύο ανδρών και δύο γυναικών, στην Ικαρία, όπου σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που είχαν αξιολογηθεί ως βάσιμες βρίσκονταν οι καταζητούμενοι. «Ελπίζαμε σε πιθανή χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας, προκειμένου να τους εντοπίσουμε. Δεν κατέστη εφικτό. Για τους δύο εξ αυτών δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη για το πού μπορεί να κινούνται. Εξετάζαμε το ενδεχόμενο ακόμα και να έχουν δολοφονηθεί. Είχαν περισσότερο από δύο χρόνια να δώσουν σημεία ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» πρώην στέλεχος της Κατεχάκη.

Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής είχαν φθάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ένας εκ των τριών καταζητουμένων διατηρούσε φιλική σχέση και επισκεπτόταν τακτικά ιδιοκτήτη ιδιωτικού παιδότοπου στην περιοχή του Περιστερίου. «Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι ανέφεραν ότι επίκειται σύλληψή του», λέει στην «Κ» για το θέμα καλά πληροφορημένη πηγή.

Αστυνομικοί πραγματοποίησαν μυστική επιχείρηση στο χώρο, δίχως ωστόσο να καταφέρουν να τον εντοπίσουν. «Ηταν ο μόνος για τον οποίο έφταναν πληροφορίες στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.», προσθέτει η ίδια πηγή. Στα τέλη του καλοκαιριού, η Αντιτρομοκρατική αξιολόγησε ως βάσιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκεκριμένος επισκεπτόταν φιλικό του πρόσωπο που διαμένει στην οδό Καλλιδρομίου.

Στην Καλλιδρομίου
Ο ένοικος του διαμερίσματος θεωρείται αναγνωρίσιμος αντιεξουσιαστής και έχει βρεθεί στο επίκεντρο αστυνομικών ερευνών. Φέρεται μάλιστα να ανήκει στην ομάδα των ατόμων τα οποία «επισκέφθηκαν» κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το διάστημα αμέσως μετά την ένοπλη επίθεση μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Μπουμπουλίνας.

Η επιχείρηση των αστυνομικών στην οδό Καλλιδρομίου είχε ως αντικείμενο την ενεργοποίηση δικτύου συλλογής πληροφοριών που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και στη σύλληψη του κατηγορουμένου για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα». Ερευνες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Λαύριο και Ραφήνα, όπου οι πληροφορίες οδηγούσαν τα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Δεν προέκυψε αποτέλεσμα.

Τον Ιούλιο, αστυνομικός της υπηρεσίας έλαβε εντολή να μεταβεί στο νησί και να συναντήσει «σύνδεσμο» ο οποίος θα παρείχε πληροφορίες σχετικά με την τύχη των «ληστών». Η παρουσία του έγινε αντιληπτή και υποχρεώθηκε να φύγει άρον άρον, εγκαταλείποντας μάλιστα το υπηρεσιακό όχημα με το οποίο είχε μεταβεί στο νησί! Ακολούθησε νέα αποστολή, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις αστυνομικοί, ένας υπαστυνόμος, ένας ανθυπαστυνόμος και 2 γυναίκες αστυφύλακες. Παρέμειναν στο νησί για τέσσερις ημέρες δίχως να εντοπίσουν ίχνη κανενός εκ των τριών καταζητουμένων.

Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέδεσαν μόλις τον περασμένο Απρίλιο τους τρεις καταζητούμενους για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα» με την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Η εκτίμησή τους αυτή βασίζεται σε ευρήματα που προέκυψαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία ένας εκ των δραστών στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος, τον Ιανουάριο του 2006, πήρε μέρος στην αρπαγή του όπλου του φρουρού του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου στη Γλυφάδα την άνοιξη του 2007. Ομοιο όπλο με αυτό που εκλάπη από τον ειδικό φρουρό θα χρησιμοποιηθεί λίγο αργότερα στην επίθεση κατά του Β΄ Α.Τ. Νέας Ιωνίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Σε λατομείο
Στην αλυσίδα των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής βασικό κρίκο αποτελεί η τελευταία αποστολή κλιμακίου αστυνομικών στα Κύθηρα σε αναζήτηση γνωστού αναρχικού, ο οποίος τη δεκαετία του '90 είχε κατηγορηθεί για έκρηξη που είχε σημειωθεί στο κτίριο υπουργείου.

Τα Κύθηρα είχαν βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» ήδη από το 2007, και δύο χρόνια αργότερα παραμένουν, όπως αποκαλύπτει η «Κ», στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αιτία είναι οι «δεσμοί» που συνεχίζει να διατηρεί με το νησί το συγκεκριμένο άτομο.

Τον Απρίλιο του 2007, αστυνομικοί είχαν μεταβεί σε λατομείο του νησιού, όπου υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε πρόσβαση το συγκεκριμένο άτομο και είχαν κατασχέσει 583 κιλά AMFO και 395 κιλά αμμωνίτιδας, που οι ιδιοκτήτες του λατομείου είχαν, κατά παράβαση των κανονισμών, κρύψει σε κοντέινερ.

Η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης από τον «Επαναστατικό Αγώνα» στα γραφεία της Citibank Κηφισιάς με 120 κιλά AMFO και η επιλογή της οργάνωσης να συνεχίσει τη δράση της παρασκευάζοντας «μεγαβόμβες» με τη συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη (επίθεση σε Eurobank και Χρηματιστήριο) υποχρέωσε τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να ανασύρουν από τα συρτάρια τους το φάκελο της υπόθεσης Κυθήρων.

Στην αποστολή έλαβε μέρος κλιμάκιο της ΔΑΕΕΒ (Αντιτρομοκρατική) που είναι αρμόδιο για τη συνεργασία Ελλήνων αξιωματικών με συναδέλφους τους από το εξωτερικό. Οι έρευνες και σε αυτή την περίπτωση απέβησαν άκαρπες.
---------------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr-Του Γιαννη Σουλιωτη
---------------------------------------------------