Σελίδες

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΣΣΥΡΙΩΝ

ΑΠΟ                              
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
16-04-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιορτή Πρωτοχρονιάς Ασσυριών

Την Κυριακή 15 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων στον πολυχώρο πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανάς» στο Αιγάλεω για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. 

Σύμφωνα με τα έθιμα των αρχαίων Ασσυρίων, την 1η Απριλίου γιορτάζεται η αλλαγή του χρόνου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Ευστράτιος Θεοδοσίου, αστροφυσικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτριος Μπίρμπας.

Ο κ. Χατζηπέρος παρέδωσε στον πρώην Πρόεδρο των Ποντίων κ. Γεώργιο Παρχαρίδη τον πάπυρο τιμής ένεκεν, για την μακροχρόνια προσφορά του στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για την πρόσκληση καθότι είναι και αυτός γόνος προσφυγικής οικογένειας. Συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Μπατσαρά και τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων για τον αγώνα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ασσυρίων και για την διατήρηση της πανάρχαιας πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Οι δράσεις τους έχουν ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό διότι είναι ένας λαός χωρίς κράτος. Επιπλέον, τους διαβεβαίωσε ότι έχει υιοθετήσει το εύλογο και δίκαιο αίτημα τους για την κατασκευή μνημείων (Ποντίων και Ασσυρίων) στην Μακρόνησο για τους νεκρούς προγόνους τους. Η Μακρόνησος αποτελούσε λοιμοκαθαρτήριο την εποχή εκείνη για τους πρόσφυγες, υπάρχουν δε τάφοι Ποντίων και Ασσυρίων πάνω στο νησί.